Minder is meer

We zijn verhuisd en tijdens een verhuizing merk je pas hoeveel bezittingen je hebt. We hadden van tevoren al flink opgeruimd. Mijn moeder zei dat ik nog veel meer weg moest gooien en als ik het dan toch ooit weer nodig zou hebben, dat ik het dan “gewoon” opnieuw kon kopen. Maar zo gewoon vind ik dat echter niet. Ik vind dat een verspilling van grondstoffen en van geld. Dat geld moet namelijk wel verdiend worden en dat kost tijd. Tijd die ik liever kwalitatief dan consumptief besteed. Dus heb ik nog het een en ander bewaard.

Maar nu dat “een en ander” een plaats moet krijgen in ons nieuwe huis, blijkt dat toch nog een hoop te zijn. Nu we weten wat we wel en niet nodig hebben in ons nieuwe stulpje, zijn we weer aan het opruimen. Heerlijk vind ik dat, je ontdoen van alle ballast.

Bij de inrichting van ons nieuwe huis heb ik er bewust voor gekozen om minder kasten weg te zetten, want dan kunnen ze ook niet vol geraken. Ook minder decoratie in huis, want toen ons oude huis leeg was geruimd, vond ik het zo zalig rustig. Dus soberheid in ons nieuwe huis.

Ook hebben we hier minder bergruimte. Die kunnen we wel creëren, maar dat wil ik bewust niet, omdat je dan weer meer bewaart. En ik wil zo min mogelijk bezittingen hebben. Ik zie bezit namelijk als een tweevoudige relatie, je bezit dingen, maar die dingen nemen ook bezit van jou. En dat betekent dus dat een beperking van je vrijheid. Daarom: Minder is meer!

Lees ook:
Minimalisme en “groen” consumentisme
Consuminderen met kinderen
Een rijk leven
Opgeruimde leesvakantie
Nostalgie-opruiming


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


2 thoughts on “Minder is meer

 1. Jezebelle

  hoi eveline,
  ik vind nergens je blog terug ivm op de grond slapen….?
  onze dochter wil dit graag ,maar ze moet haar papa nog overtuigen …
  ik hoop dit met jou berichtje te laten lezen te bereiken !
  lieve groet Isabelle /Jezebelle Vlaanderen

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.