Nostalgie-opruiming

Afgelopen weekend werd ons dochtertje Linde al weer één jaar. Groot feest en daarvoor moest natuurlijk ook het huis versierd worden met slingers en ballonnen. Die liggen op zolder maar we konden ze nergens vinden. We hebben drie maal de hele zolder afgezocht, jeetje wat een rommel.

En vorig jaar hadden we hem nog opgeruimd en heel veel spullen weggedaan.
Plus is dit ook al ons derde huis en met iedere verhuizing gooien we ook altijd veel weg.
Na die verhuizingen en twee zwangerschappen waarbij je als een neuroot alles wilt opruimen, had ik me voorgenomen om geen overbodige spullen meer in huis te willen hebben.
En zoals ik laatst al schreef heb ik dus al heel veel kleding weggedaan en er niets voor in de plaats teruggekocht. Ook waren onlangs mijn pantoffels versleten en automatisch denk ik dan dat ik nieuwe moet kopen, maar ik gebruik nu een paar oude gympen als pantoffels.
Maar niet enkel bij kleding passen we dit toe, ook hebben we laatst drie koekenpannen weggedaan en er maar één voor teruggekocht.

Een jaar geleden schreef ik dat ik geen minimalistisch bestaan wilde en nog steeds wil ik niet al onze bezittingen gaan tellen en dat als een boekhouder bijhouden. Maar ik merk wel dat het bezitten van minder materiële goederen mij een enorm vrij gevoel geeft.

Daarom schrok ik deze keer weer van al die spullen op onze zolder. En ik besefte dat er veel dingen bij stonden die we enkel bewaren voor de herinneringen die ze oproepen maar die eigenlijk geen enkel praktisch nut hebben.

En dus besloot ik om al die dozen met schoolspullen van mijn vriend en mij weg te doen. We kijken er nooit in en raken deze dozen enkel met een verhuizing aan. En nu komen er ook nog eens de schoolspullen van ons zoontje bij.
Ook kwam ik laatst mijn eerste schoentjes tegen, wat doe ik daarmee? Niets! Dus ik maak daar een foto van en gooi ze weg.
Zoals ook de schilderijen die mijn vriend als kind heeft gemaakt.
En zo wil ik nog meer spullen weg doen die we enkel bewaren voor de herinnering maar waar we praktisch eigenlijk niets aan hebben.

De slingers hebben we uiteindelijk na lang zoeken uit frustratie gelukkig nog wel gevonden en liggen nu weer terug op zolder. In oktober is ons zoontje jarig en dan moet de zolder dus helemaal opgeruimd zijn, zodat we ze dan wél gemakkelijk kunnen vinden.

Lees ook:
Minder is meer
Consuminderen met kinderen
Een rijk leven
Opgeruimde leesvakantie
Minimalisme en “groen” consumentisme


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


2 thoughts on “Nostalgie-opruiming

  1. Lilith

    Ik ben momenteel met hetzelfde bezig. Mijn oom gaat binnenkort voor mij een nieuwe kleerkast maken aangezien de oude bijna uit elkaar valt en het leek mij de ideale gelegenheid om eens grote opruim te houden. Alles wat nog in goede staat is, ga ik volgende week proberen te verkopen op de rommelmarkt of gaat naar de kringloopwinkel.

    Ik vind dat het een zeer bevrijdend gevoel geeft om spullen los te laten.

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van bovenstaande blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten, kijk daarvoor bij Adverteren.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.