Verzorging: zonder is gezonder

Iedere dag krijg ik vragen over hoe ik shampoo-vrij leef. Veel mensen interesseren zich dus in leven met minder chemicaliën, minder plastic afval en minder uitgaven.

Daarom onthul ik nu ook welke alternatieven ik gebruik voor verzorgingsproducten. En eigenlijk kan ik daar vrij kort over zijn, naast mijn zelfgemaakte tandpasta gebruik ik gewoon geen verzorgingsproducten.

Nu denk je misschien gelijk dat ik er als een geitenwollensok uitzie zonder beha en haar op mijn benen en onder mijn oksels. Ik kan je geruststellen, dat valt best mee, oordeel zelf maar.
Dat is namelijk één van onze unieke eigenschappen, als je ons ziet of binnen komt in ons huis, heb je niet door dat wij “eco” zijn. Ik vind dat heel belangrijk omdat je daarmee aan anderen laat zien dat bewust leven ook kan zonder er gelijk als hippie uit te zien. Zo bereikt onze boodschap veel meer mensen!

Er zijn tegenwoordig veel “natuurlijke” of “pure” verzorgingsproducten op de markt. Maar claims als “natuurlijk”, “herbal”, “essentiële oliën” zijn niet beschermd en kunnen dus voor ieder product gebruikt worden. Dus in plaats van te switchen naar groene producten, waarom niet gewoon heel simpel niets gebruiken?
Vaak komt deze gedachte niets eens bij ons op omdat we zo gewend zijn geraakt om voor alles een verzorgingsproduct te gebruiken. Maar ons lichaam kan prima zonder hoor, het is zelfs beter voor je huid!
Want verzorgingsproducten verstoren het zelfreinigend en zelfregulerend vermogen van je lichaam, waardoor je die producten dus telkens opnieuw nodig hebt om je lichaam/haar te reinigen of te verzorgen.

Lees daarom welke verzorgingsmethoden ik gebruik:

Douchegel, doucheschuim en zeep

Ik gebruik al jaren geen zeep meer en was me enkel met water en word daarmee ook fris en schoon. En ik heb sindsdien ook nooit meer last van een droge huid. Want zeep ontvet net als shampoo je huid of haar. En dan moet je daarna je lichaam weer invetten en hydrateren met bodylotion of bodycrème. Ja, dit is heel lucratief voor de verzorgingsindustrie.

Je kan met het gebruik van zeep gewoon van de een op de andere dag stoppen, zonder “vette” overgangsperiode zoals met shampoo.

Gebruik ik dan helemaal geen zeep meer?
Enkel om mijn handen te wassen na toiletbezoek en na het verschonen van een wasbare luier.
Ik gebruik dan een blok zeep in plaats van vloeibare handzeep. Want vloeibare handzeep bestaat voor het grootste deel uit water wat ook allemaal (plastic) verpakt en getransporteerd moet worden. Terwijl een blok zeep geconcentreerd en daardoor milieuvriendelijker is.

Bodylotion en bodycrème

Vroeger gebruikte ik altijd een bodylotion na het douchen en mijn huid was heel droog wanneer ik dit niet deed. Ik had dus het zelfregulerend vermogen van mijn huid verstoord.
Ik ben gewoon gestopt met bodylotion, eerst was mijn huid echt heel droog maar na een tijdje reguleerde het zelf weer de vocht- en vetbalans.

Tips om een droge huid te voorkomen:
– geen zeep gebruiken
– minder vaak/lang douchen
– niet te heet douchen

Deodorant

Ik heb nooit veel deodorant gebruikt en mijn vermoeden is dat het gebruik van deodorant zichzelf in stand houdt. Want je smeert een lichaamsvreemde stof op je huid waar je lichaam uiteraard op reageert met als resultaat een zweetgeur. En zo kom je in een negative spiraal.
Mijn vriend gebruikte vroeger veel deodorant en kon soms echt stinken naar zweet. Sinds ik hem aanraadde om geen deodorant meer te gebruiken, heeft hij nog zelden last van een zweetlucht.

Natuurlijk zweet ik ook wel eens, maar dan was ik me met een washandje met koud water, klaar. Ik merk wel dat als het weer eventjes geleden is dat ik mijn oksels heb geëpileerd, dat ik dan gemakkelijker een zweetgeur ontwikkel. Dus oksels haarvrij houden!

Reinigingsmelk, lotion, scrubs en peelings

’s Ochtends was ik mijn gezicht lekker met koud water en dat is het. En sindsdien heb ik nooit meer last een droge/vette huid of verstopte poriën. Omdat je de zelfregulerende werking van je huid niet meer verstoort.

Dag- en nachtcrème

Dit heb ik nooit gebruikt en dus ook nooit nodig gehad omdat dit een typisch voorbeeld is van een product dit zichzelf in haar behoefte bevestigt.
Als je stopt met deze crèmes, zal je merken dat je ze inderdaad helemaal niet nodig hebt.

Handcrème

Als je handen droog zijn zijn, kun je ze insmeren met eender welke olie. Dit kan een huidverzorgende olie zijn zoals amandelolie, maar ook olijfolie uit je keukenkast werkt prima. Je hebt dus helemaal geen specifieke handcrème nodig.

Lippenbalsem

Lippenbalsem is verslavend, gebruik het een paar keer en je lippen kunnen niet meer zonder. Niet aan beginnen dus. En als het buiten guur weer is, is het belangrijk om je lippen droog te houden (niet bevochtigen met je tong), dan worden ze niet schraal.

Meer info

Voor een compleet overzicht van mijn shampoo-vrije methode, mijn recept om zelf tandpasta te maken, info over welke toxische stoffen je moet vermijden en welke alternatieven ik voor verzorgingsproducten ik gebruik, kun je hier op mijn website een kijkje nemen.

Lees ook:
Zelf tandpasta maken
Zelf parfum en aftershave maken
Zelf shampoo maken
Shampoo vrij!
Schoon zonder zeep
Knippen en scheren
Zon zonder zonnebrandcreme
De mond vol van tandpasta
Composteerbare tandenborstel


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


60 thoughts on “Verzorging: zonder is gezonder

 1. Stefanie

  Ik vraag me af, reken je zonnecrème ook bij verzorgingsproducten? En zo ja, heb je daar dan ook een ‘vervangingsproduct’ voor?

  1. Marleen Van Ryssen

   Al jaren probeerde ik een beetje ecologischer te leven. Afval goed sorteren, minder verbruiken, zonnepanelen installeren, groenafval composteren. Langzaamaan schakelde ik over op ecologische producten. Voor mijn voeding zocht ik steeds groenten van het seizoen en van deze streek.
   Ik hou van het afschuimen van het internet op zoek naar meer haalbare ideeën. En toen botste ik op jouw site.
   Je ideeën werken erg aanstekelijk. Schoorvoetend ging ik op zoek naar alleppozeep om zelf wasmiddel te maken. En wat bleek: propere was én minder droge huid!
   Je had me aangestoken. Als we voldoende regenwater hebben vul ik de wasmachine met regenwater. Mijn gieter is wel van plastiek maar het is pas mijn tweede exemplaar. De eerste had ik van een bomma geërfd en ging nog 25 jaar mee. Als de machine water pakt, giet ik met de gieter regenwater bij. Een dweil voor de machine houdt de boel wat droog maar het lukt steeds beter zonder knoeien. De was is er heel zacht mee. Zelfgemaakte deodorant was de volgende stap. Ongelooflijk! Ik wil gewoon geen chemische brol meer.
   Vandaag durfde ik je ‘no-poo’ aan. Bingo! Ongelooflijk goed. Geen shampoo meer nodig: minder scheikundige brol, geen schuimmakers in het afvalwater, geen verpakking meer…
   Ik schakelde ook over op nog beter sorteren. Alle plastic wordt apart verzameld. Ik word ziek van de hoeveelheid. Dat móet beter. Gelukkig kwam er bij ons naast de Bioshop, ook een Bioplanet. Daar begrijpen ze dat je de paar sneetjes kaas niet op een schuimschaaltje mét plastiek folie wil maar gewoon in mijn eigen charcuteriedoos.
   Vandaag experimenteer ik ook met een zelfgemaakte ‘hooimadam’. En voor kledij gaan we eerst langs de kringwinkel.
   Beste Evelien, je ziet, na jaren komt je blog/site nog steeds van pas. Jullie geven een enorm goed voorbeeld en dat kent navolging. Ik wil je daarom enorm bedanken dat je al je ervaringen wilde delen. Een ecoweekend staat alvast op mijn bucketlist. ?

 2. Annick Michiels

  Génial ! Je viens de me laver les cheveux (très long et teint au henné rouge) avec 2 cuillères à café de bicarbonade de soude dilué dans 1/2 litre d’eau. Ils sont très propres, très beaux et volumineux. Quel bénéfice pour l’environnement, pour ma santé et pour mon portefeuille !

 3. Me

  Bedankt voor de tips!
  Na de tandpasta en deo tips, ook nu shampoo-loos.

  Echter vind m’n partner dat m’n haar nu wat muf ruikt.
  Wat doe je hieraan?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Me: Ruikt je haar echt muf of is het gewoon het ontbreken van een (chemisch) parfum na het wassen van je haar wat je partner gewend was?
   Ik denk eerlijk gezegd het tweede, want we zijn zo gewend dat ons haar moet geuren, dat als het neutraal ruikt, we dat muf vinden.
   Zoals vermeld in mijn blog Shampoo-vrij!: “Wil je toch een lekker geurtje in je haar, dan doe je druppeltje van je favoriete etherische olie op je kruin of op je borstel.” Geniet!

 4. Yakari

  Voor een droge huid: na het eten van een lekkere rijpe avocado, de schil binnenstebuiten keren en smeren maar! Laat het drogen en doe dan je kleren aan. Zachte huid gegarandeerd!
  @Rudi: geweldig bedankt voor de zonnebrandcrème-link!
  @Green Evelien: fantastische website en doe vooral zo voort 😀

 5. Natalia

  10 maanden geleden ben ik begonnen met zepen te maken( wegens allergies etc), sindsdien maak ik zelf alles thuis, het is een hobby geworden en ik ben echt blij om gezondere producten te gebruiken. Het enige dat ik niet gemaakt heb is een laak voor de nagels:).
  Bedankt voor je tips, Evelien, blij om in het NL iets ‘gezonder’ te lezen!

 6. Marijke

  Ik vraag dit uit interesse, maar jij scheert dus dan nooit je benen enzo? Of hoe onthaar je je dan, of doe je dat helemaal niet?

  Ik ben zo blij dat ik jou site heb ontdekt, dat er toch nog zo’n mensen bestaan zoals ik, alleen sta jij al een pak verder dan mij, der zijn nog veel dingen die ik wil bereiken, en daarvan is een dus ook eindelijk eens de knoop doorhakken van ontharen 😉 daarmeedat ik zo benieuwd ben hoe jij dat doet of je het gewoon simpel niet doet.

  Het lijkt me zo geweldig dat jou man helemaal meedoet, dat jullie hetzelfde denken, mijn man moet ik van alles eerst overtuigen en heb al vaak te horen gekregen dat ik gek ben 😉

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Marijke: Ik epileer mijn benen en oksels, het voordeel van epileren is dat je dit veel minder vaak hoeft te doen dan scheren. Ik vind eco-leven tof, maar ben geen geitenwollensokken hippie zijn zonder beha en haar onder mijn oksels 😉

   1. Kitty

    Je schrijft in een reactie op een reactie “geen geitenwollensok met okselhaar en zonder bh” (woorden van gelijke strekking). Echter, een bh is dus absoluut een ongezond kledingstuk én overbodig 🙂

    1. GreenEvelien Bericht auteur

     @Kitty: Naar aanleiding van je reactie ben ik even gaan zoeken en las ik inderdaad dat het volgens onderzoek beter is voor je borsten om geen bh te dragen: het is beter voor je ademhaling, je rug en je borsten gaan minder hangen. Toch vind ik een bh ook wel voordelen hebben, dat je tepels niet door je kleding zichtbaar zijn en je er ook een mooiere vorm van borsten in kleding hebt.
     Maar ik beken, dat zijn dus puur esthetische motieven en die zijn door onze patriarchale cultuur ingegeven, waar borsten mooi en sensueel dienen te zijn in plaats van functioneel voor het voeden van onze kinderen. Vind het erg dat ook ik daar vatbaar voor ben…….
     Ik zal mijn bh vaker uitlaten!

 7. marijke

  Je oksels is toch redelijk pijnlijk, niet? Epileer je dat dan met een apparaatje of met zelfgemaakte suikerwax?
  Bij mij breken de haartjes vaak af als ik ze wil epileren, heb jij dat ook soms?

  Groetjes, Marijke

 8. Wuestenberghs Jean Pierre

  Prachtig Evelien wat je allemaal doet. Je bent een voorbeeld voor de westerse maatschappij. Vooral het natuurlijk reinigen van het lichaam vind ik geweldig.

 9. thamar

  Hoi evelien,

  laatste vraag voor ik slapen ga:)

  Ik ben al aardig verzorginsvrij, maar heb hele erge last van droge handen en mijn zoon heeft erg last van bonte wangen/droog.

  Of nu hij heel verkouden is een hele zere/schrale neus.

  Heb je misschien tips hiervoor?

  Dankjewel!

  Gr thamar

 10. Zoe

  Wij gebruiken hier koudgeperste amandal olie als zonnecreme, er zit een lage beschermingfactor op (ongeveer 6) dus bij gevoelige mensen en kinderen wel essentieel om niet te gaan bakken..

 11. Evelien

  Hoi naamgenootje 😉

  Ik ben sinds kort aan de uitwasbaarmaandverband… alleen ben ik benieuwd waar je zo’n zakje kunt kopen waar je het maandverband in kunt stoppen als je onderweg of weg bent. Misschien zoek ik verkeerd!? Heb je een tip voor mij?

  Hier ook al aardig aan het bezuinigen en milieuvriendelijk aan het worden. Zo maak ik zelf m’n afwasmiddel/wasmiddel/tandpasta/deo (gebruik ik nog wel dus, 1 keer ’s ochtends).

  Gr.
  Evelien 😉

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Evelien: Je kan deze zakjes vaak kopen in winkels waar ze ook wasbaar maandverband verkopen. Mijn zakje heb ik in Leuven gekocht, bij Doekjes&Broekjes.
   Leuk dat je ook de besparing- & milieu-verslaving ontdekt hebt!

 12. Evelien

  Ik heb ze via een webshop gekocht (bij de groene vrouw). Maar kan daar niet zo’n zakje kopen.
  Leuven is niet echt in de buurt.

  Maar bedankt voor de informatie.

 13. Roos

  Dag Evelien,

  Ik ben geinterresseerd in alles wat op je site staat, vind het erg interressant allemaal. Ik heb een vraagje over de baking soda en je tanden poetsen. Ik heb net een site gelezen daarin staat dat je baking soda kunt gebruiken om je tanden witter te maken. Dit omdat het als een soort schuurmiddel werkt. Je mag het dan 5 keer achter elkaar gebruiken en dan een hele tijd niet, ook je tandglazuur kan breken.
  Wat moet ik hier van denken?
  Verder vind ik je site heel geweldig, ik ga ook gauw tahin maken, erg leuk.

  Alvast bedankt,
  gr. Roos

 14. margriet

  was mij alleen met water en vet mijn gezicht wel in met een mengsel van kokosvet en zuivere olijfolie voelt lekker zacht aan en houd mijn snoetje lekker soepel

 15. margriet

  Ben ook heel gelukkig met mijn eigen gemaakte wasmiddel. Maak ook voor verschillende gezinnen met een kleine beurs dit wasmiddel. Als beloning een blij gezicht en een knuffel

 16. Zinzia

  Hoe gebruik je de natkammethode zonder balsem? Er waren in school luizen rond en ik moet de haren nakijken, dus ook de mijne, maar ik gebruik al maanden geen shampoo meer.
  Toch gewoon een beetje balsem gebruiken?

 17. Chris

  Hoi Evelien, je hebt me met je blog ontzettend geïnspireerd! Ik heb shampoo de deur uitgedaan en vandaag mijn blok zeep binnengekregen om zelf wasmiddel te maken. De wc ga ik straks schoonmaken met bicarbonaat en azijn! Ik heb alleen 1 vraagje: ik gebruikte altijd dr. hauschka voor mijn gezicht. Ik ben 42 en mijn huid is nogal droog als ik het alleen was met water. Make-up gebruik ik verder niet, dus dat is geen punt. Maar ik vraag me af of ik toch niet bijv. kokosolie op mijn gezicht kan smeren na het wassen? Heb jij, of heeft iemand die dit ook leest, hier ervaring mee? Het kan ook een gewenningsperiode zijn waar ik door moet, maar ik vraag me af of er vrouwen zijn die dit al hebben meegemaakt. Jij hebt nooit je gezicht gewassen met iets anders als water toch? En je bent ook nog een stukje jonger schat ik, dan heeft je huid nog een hogere vochtigheidsgraad volgens mij…

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Chris: Ik heb ook allerlei verzorgingsproducten en dikke lagen make-up gebruikt hoor als puber. En ik gebruikte nog heel lang aloe-vera gel als dagcrème. Maar ook mijn huid die heel droog voelde als ik het niet gebruikte, raakte er aan gewend om niets meer te gebruiken.

 18. Evelien

  Hoi Evelien,

  Ik ben begonnen met de radicale methode van het haren wassen.
  Ik spoel het nu enkel uit met water.
  Heb je enig idee hoelang die overgangsfase gaat duren?
  Als deodorant gebruik ik citroenzuur. Werkt heel goed. Beter dan normale deodorant waar ik vaak eigenaardige geurtjes bij ging produceren.

  Goed bezig Evelien!

  Groetjes,
  Een naamgenootje 🙂

 19. Evelien

  @zinzia, waarschijnlijk is het al te laat, maar je er zijn toch gewoon van die luizenkammetjes waarmee je kan checken of je luizen hebt? Een modder-haarmasker overleven de luizen geloof ik ook niet.
  Anders zou je tegen luizen het volgende kunnen proberen:
  (Dit recept is van James Wong uit het boek Grow your own drugs)

  Voor 5-10 behandelingen:
  20 eetlepels (ca. 100 g) verse rozemarijnblaadjes
  20 eetlepels (ca. 25 g) verse lavendelbloemen
  2 dl neemolie
  2 dl amandelolie
  6 teentjes knoflook, fijngemalen
  2 eetlepels tea tree olie

  Neem en amandelolie mengen. Rozemarijn en lavendel fijnmalen met vijzel. Gaat makkelijker met een scheutje olie. Fijngemalen kruiden in een pan, voeg de knoflook toe. Verhit alles ca. 20 min op laag vuur. Giet de olie door een zeef met neteldoek. Voeg de tea tree olie toe en schenk de olie in een gedestilleerde fles met inhoud van 5 dl.

  Gebruik:
  Breng de lotion aan op droog haar. Let op dat het haar volledig bedekt is en dat de olie doordringt tot op de hoofdhuid. Wikkel een handdoek om het hoofd en laat die minstens 1 uur zitten, of bij voorkeur 1 nacht. Was het haar twee keer. Masseer met een conditioner (natuurlijk kan bijv. cider azijn zijn) Kam het haar met een netenkam. Na 7 dagen herhalen voor de neten die in de tussentijd uitgekomen zijn. Kam het haar om de 3 dagen.

  Misschien alleen een beetje moeilijk om nu aan verse lavendel te komen. Toch wilde ik het recept even delen.

 20. Evelien

  Het werd 2 a 3 keer per week gewassen.
  Ik had haar wat erg snel vet werd.
  Nu is het een week gelede en het ziet er niet uit. Ik schat zo in dat het nog wel zeker een maand of misschien 2 gaat duren voordat mijn haar er gewend aan raakt. Iemand ervaring hier mee??

 21. Janet

  Beste Evelien,

  Weet jij toevallig nog iets hoe je voetwratten weg krijgt?
  Doordat ik veel zwem krijg ik er steeds meer. Twee heb ik zelfs al drie jaar..
  Ik heb al van allerlei rare dingen geprobeerd (aanstippen bij de dokter, plas, secondelijm, tee trea olie, nagellak en tape).
  Ik hoop dat je iets weet want ik wil er graag van af.

  Groetjes Janet.

 22. Elisabeth

  Beste Janet,

  Knoflook (wij gebruiken biologische) werkt uitstekend bij voet- en andere wratten. Snijd een dun plakje en leg dit op de wrat, plak vast met een pleister. Na enige tijd (soms maar enkele dagen)ben je de wrat kwijt! Zeer zacht, milieuvriendelijk, gezond enz. middel dus,

  Vriendelijke groet,

 23. Sylvie

  Beste Evelien,
  Bedankt voor je leuke en inspirerende site! Ik ben nu ook bezig met een shampoo ontwenningskuur. Valt best mee. Mijn haar is eindelijk stevig en niet meer zo slap. Helemaal blij!
  Nou een vraagje: af en toe laat ik wat lichte plukjes in mijn haar zetten of ik doe het zelf. Wel, ik zal wel shampoo moeten gebruiken voor het uitwassen?? Of kan dat met baksoda in plaats van shampoo? Heb je daar ervaring of tips voor?
  Lieve groet, Sylvie

 24. christel

  Hoi evelien,

  Ik voel me geen hippie of geitenwollensok. Maar gebruik steeds minder vaak een beha. Ik scheer mijn benen wel, in de zomer zeker. In de winter minder, omdat het gaat irriteren/jeuken als ik het wel doe (epileren zorgt bij mij voor ingegroeide haartjes). Maar wat ik wilde zeggen, over die beha. die sluit de lymfebanen af, waardoor tumoren kunnen ontstaan in de borst. Dus misschien toch overwegen, om thuis, in de winter geen beha te dragen. In ieder geval zo min mogelijk.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @christel: Sinds januari 2009 tot vandaag ben ik continu zwanger of borstvoeding aan het geven, dus heb al die jaren wel nood aan een beha. Misschien als deze periode is afgesloten dat ik dan inderdaad ook wel minder een beha ga dragen.

 25. phoebe

  Hoi evelien,
  Ik vind dit artikel echt inspirerend. Al die producten zijn volgens mij ook heel slecht voor je. Je lichaam zou er voor gemaakt moeten zijn om zonder te kunnen. Heeft iemand ooit een dier zich zien wassen met zeep, of insmeren met bodylotion? Ik vroeg me alleen af, Ik had vroeger last vvan een vette huid, vooral in de loop van de dag werd mijn voorhoofd erg vet, ondanks een matterende dagcreme. Nu heb ik gisteren me gezicht gewassen met alleen waten, en de rest van de dag was mijn huid gewoon mat. Alleen……
  Ik heb last van een soort puistjes op mijn rug. Het zijn niet echt puistjes, maar meer bultjes. Ik vraag me af of mijn huid er beter van zal worden door jouw advies op te volgen.

 26. Magali

  Hallo Evelien
  Heb je ook tips om lippenbalsem af te bouwen? Ik gebruikte het spul dagelijks maar sinds meer dan een jaar nauwelijks nog. Jammer genoeg voelt mijn huid nog altijd heel droog aan, wat zeer vervelend is bij lachen…

 27. Michelle

  Hoi Evelien,
  Eerst een compliment: de informatie die je op je website geeft is goed onderzocht door jouzelf en ook nog eens getest door jou en samen maakt dat een zeer nuttige website. Bedankt voor het delen van je kennis.
  Ik heb een vraag: ik scheer mijn benen en die lijken ingevet te moeten worden na het scheren, omdat de huid anders droog wordt. Ik heb vaker geprobeerd niks erop te smeren, maar na een paar weken dan toch maar de conclusie getrokken dat de huid zo droog blijft. Ik gebruik al jaren simpele, natuurlijke producten voor de huid die ik scheer: amandelolie of sheabutter en dergelijke. Scheer jij je benen ook en ervaar je ook droogheid? Het lijkt mij dat scheren gewoon zo’n aanslag is op de huid dat verzorging daarna nodig is. Wat is jouw ervaring hierin?
  Groetjes Michelle

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Michelle: Merci voor je compliment!
   Ik scheer mijn benen niet, maar epileer ze, zoals je ook in mijn blog Knippen en scheren kunt lezen. Maar zodra mijn epileerapparaat het begeeft ga ik mijn benen harsen met zelfgemaakte hars, zoals ook in die blog staat beschreven.

 28. Leonie

  Hai Evelien, ik kom de laatste tijd met zelf maken van tandpasta en shampoo steeds op jouw pagina uit, leuk! Ik heb een tip voor zeeploos onder de douche: als iemand in het huishouden espressokoffie zet zijn de blokjes gebruikte en geperste koffie een heerlijke scrub. Ik doe dat ’s ochtends en dan kom ik daarna verfrist de douche uit! Bovendien laat de koffie ook een klein prettig vetlaagje op de huid achter, net alsof je een bodybutter gebruikt hebt. Twee vliegen in een klap…. Ik gebruik de koffieblokjes bovendien als alternatief voor ‘dry-brushing tegen cellulitis. Ik weet nog niet of dat echt zoden aan de dijk zet…. Daarna wel even de badkamer afspoelen… Mijn vriend, die badkamerspecialist is, zegt dat de stroom koffiepoeder ook een reinigend effect heeft op de afvoerleiding. Groet en een fijn 2015 gewenst! Leonie

 29. Daniëlle

  Ik heb bijna twee jaar mijn haar gewassen met baking soda (natriumbicarbonaat) in de veronderstelling dat ik goed bezig was. Ik had lang krullend haar. Een half jaar geleden zag mijn haar er echter gewoon niet meer uit. Er zat nauwelijks meer krul in, het was meer pluis, en de hoeveelheid haren die ik dagelijks met bossen tegelijk in mijn handen had (even een hand door mijn haar en ik had weer een bos te pakken, niet een paar haren nee echt een BOS). Dit maakte me heel erg onzeker. Dus van lieverlee toch maar een keer naar een kapster gegaan. Die schrok zich wezenloos en vroeg wat ik in godsnaam met mijn haar gedaan had.

  Toen ik vertelde dat ik met baking soda waste (1 keer in de anderhalve week, 2 theelepels baking soda op 250 ml water) en uitspoelde met appelazijn keek ze me aan of ik gek geworden was. Omdat de conditie van mijn haar écht slecht was ben ik voorlopig weer terug naar shampoo en crèmespoeling en heel langzaam begint mijn haar zijn natuurlijke glans en soepelheid weer terug te krijgen, en belangrijker nog: ik heb weer krullen!

  Omdat ik veel mensen heb geadviseerd net als ik te stoppen met shampoo en baking soda te gaan gebruiken, en ik daardoor vaak vragen krijg, ben ik op zoek gegaan naar wat ik nu fout gedaan heb. En stuitte op het volgende artikel (in het Engels) wat mij volledig de ogen geopend heeft:

  Baking soda is helemaal NIET GOED voor je haar en hoofdhuid! En de appelazijn die zo lieflijk beschreven wordt als ‘conditioner’ na het wassen met baking soda is een pure NOODZAAK om de ph-waarde op je haar en hoofdhuid weer te herstellen na de basische aanslag van de baking soda! Het is een chemisch proces, terwijl baking soda wordt voorgespiegeld als ‘niet chemisch’.

  Haren wassen met baking soda en appelazijn zorgt voor een chemische reactie die vergelijkbaar is met haren verven. Het effect ervan op je haar is dus eveneens hetzelfde (door de alkalische/basische baking soda gaan de haarschubben open, met de zure appelazijn zorg je dat ze weer dicht gaan, exact hetzelfde proces wat bij haar verven gebruikt wordt). Als jij twee keer in de week je haren was met baking soda en appelazijn, is dit eenzelfde aanslag op je haar als twee keer in je week je haren verven. Geen mens die dat doet, omdat iedereen weet hoe slecht dat is voor je haar en hoofdhuid. Maar bij baking soda doen we of het góed is voor je haar en hoofdhuid.

  Lees het artikel alsjeblieft en zie zelf wat baking soda doet. Ik weet in elk geval waar mijn haaruitval vandaan kwam en ik wil best weer shampoovrij leven tzt, maar nooit meer met baking soda!

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @daniëlle: Jammer dat het voor jou niet gewerkt heeft!
   Ik zou ook niet aanraden om baking soda twee jaar lang als shampoo te gebruiken, enkel om het te tijdelijk gebruiken in de overgangsfase om helemaal zonder shampoo te gaan, dus zodat je je haar enkel nog maar hoeft te wassen met (regen)water.
   Ook al gehoord dat het niet schijnt te werken met leidingwater waar veel kalk in zit, met regenwater (dus zonder kalk) heb je veel betere resultaten.

 30. Paulos

  Hoi,

  Ben wel jalours op mensen die géén zeep hoeven te gebruiken.
  Maar ik werk in de staalsector.
  Hoofdzakelijk las ik en slijp ik en boor ik zware profielen dat enorme oliedampen veroorzaakt.
  Vieze roet en lasdampen en oliedampen en f*cking stoffig pffffffffffffffffffffff
  Hoe moet ik dan leven zonder zeep ??!

  Als ik thuis achter mijn laptopje zou werken was wel ff anders.
  Dan hoef je onder de douche maar 3 a 4 rondjes te draaien … en je bent klaar.
  Maar ik moet van top tot tenen boenen want Oeiiii…… nee ik overdrijf niet.
  Het roet zit echt tot tussen de tenen.

  Ben ik nu gewoon de klos dat ik juist zeep MOET gebruiken ?
  Want geloof mij ………………. met wat warm water word ik echt niet schoon hoor.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Paulos: Als je inderdaad echt vies wordt, dan dien je natuurlijk wel zeep te gebruiken.
   Maar de meeste mensen worden tegenwoordig niet vies meer en hebben dus ook helemaal geen zeep nodig.

 31. Tine

  Hoi Evelien, ik heb een leuk kort kapsel, maar mijn haar valt niet vanzelf mooi. Ik doe er daarom wat haarwax in. Heb je ook een zero waste recept om haarproducten (gel of wax) te maken?

 32. Kyra

  Hoi Evelien (en iedereen die geen gezichtsproducten gebruikt),

  Ik smeer sinds ruim 5 weken niets meer op mijn gezicht. Ondanks dat het wel wat verbeterd is na enkele weken, is mijn huid toch droog en gevoelig (vaak voelt water al teveel dus ben daar ook voorzichtig mee). Ik kan ook niet zeggen dat ik geen last meer heb van verstopte poriën. In het algemeen lijkt mijn huid wat stugger en grover.

  Hoe lang duurde het bij jou voor je huid stabiel en als het ware zelfregulerend werd? En wat zijn ervaringen van anderen, wordt jullie gezichtshuid echt zo fijn, zacht, en schoon zonder reinigings/verzorgingsproducten? Ik kan me voorstellen dat de huid na verloop van tijd minder droog wordt, maar vraag me af of verstopte poriën zichzelf uiteindelijk reinigen.

  Groetjes Kyra

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.