Schoon zonder zeep

Naar aanleiding van mijn blog Shampoo-vrij! kreeg ik de vraag of ik nog wel zeep, douchegel of doucheschuim gebruik?
Daar kan ik heel kort over zijn: Nee, ik gebruik al jaren geen zeep meer.

Ik was me enkel met water en word daarmee ook helemaal fris en schoon. En heb sindsdien ook nooit meer last van een droge huid. Want zeep ontvet net als shampoo je huid of haar. En dan moet je daarna je lichaam weer invetten en hydrateren met bodylotion of bodycrème. Ja, dit is heel lucratief voor de verzorgingsindustrie.

Het positieve nieuws is dat je met gebruik van zeep gewoon van de een op de andere dag kan stoppen, zonder “vette” overgangsperiode zoals met shampoo.

Gebruik ik dan helemaal geen zeep meer?
Enkel om mijn handen te wassen na toiletbezoek en na het verschonen van een wasbare luier.
Ik gebruik dan een blok zeep in plaats van vloeibare handzeep. Want vloeibare handzeep bestaat voor het grootste deel uit water wat ook allemaal (plastic) verpakt en getransporteerd moet worden. Terwijl een blok zeep geconcentreerd en daardoor milieuvriendelijker is.

Waarom wil ik zo min mogelijk verzorgingsproducten gebruiken?

 1. De meeste verzorgingsproducten zitten vol met chemische stoffen, die zowel schadelijk zijn voor je gezondheid als voor het milieu.
 2. Verzorgingsproducten verstoren het zelfreinigend en zelfregulerend vermogen van je lichaam.
 3. Je bespaart afval.
 4. En last but not least, je kan zo veel geld besparen.

Lees ook:
Zelf tandpasta maken
Zelf parfum en aftershave maken
Zelf shampoo maken
Shampoo vrij!
Verzorging: zonder is gezonder


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


39 thoughts on “Schoon zonder zeep

 1. Marian Klokkers

  Hallo Evelien,
  Mooie tips op je website! Ik maak zelf castilla-zeep van olijfolie en caustic soda (NaOH), met wat etherische olie voor de geur. Wast heel goed schoon en droogt de huid niet uit. Ik ben nog aan het experimenteren om er ook wasmiddel van de maken.
  Groet, Marian

 2. Lies Daenekindt

  Wat een inspirerende site Green Evelien! Ik sta telkens weer versteld. Zelf ervaar ik het dumpen van al die verzorgingsproducten als een bevrijding en verademing!

  Voor mijn droge huid gebruik ik olijfolie na het douchen. Als ik dat niet doe, kom ik gek van het krabben :-p ook al douch ik mij met lauw of koud water.

  Eigen tandpasta maken zal ik deze maand voor het eerst proberen. Spannend dus 🙂

  En zeep… voorlopig toch nog Aleph zeep (olijfolie/laurier/baksoda) maar de haren zijn al een 2-tal maanden shampoovrij, dankzij jou, en véél minder droog en véél meer krullen 😀

  Laat maar komen, al jouw goeie tips!
  groetjes Lies

 3. Nathalie

  Hallo Evelien,
  Leuk en interessant blog! Ik ben aan de slag gegaan. De tandpasta zowel met als zonder pepermuntolie bevalt uitstekend!

  De shampoo van baking powder daar moet mijn haar en vooral hoofdhuid nog aan wennen. Wel is m’n haar minder droog dan voorheen. Maar of ik de hoofdhuid echt schoon krijg…nog niet. Heb je een tip?

  Ik lees dat je geen douchegel gebruikt. Gebruik je make-up? Zo ja, waarmee verwijder je dit weer? Ik zoek eigenlijk nog een goede natuurlijke reinigingsmelk/lotion. Wie weet heb je een idee.

  groeten van Nathalie

   1. GreenEvelien Bericht auteur

    @Angela: Je kan ook gewoon geen make-up gebruiken, hoef je het ook niet te verwijderen.
    Ik vind het altijd vreemd dat de meeste vrouwen zich mooier maken, terwijl mannen dat niet hoeven te doen.

    1. Angela

     Hallo Evelien,

     Ik gebruik zelf ook al jaren geen make up meer. Heerlijk om niet in de war te zitten, als je in je ogen wrijft, of alles nog wel goed zit. Heel soms als ik een feestje heb wil ik nog wel eens mascara opdoen maar de andere dag weet ik weer waarom ik het niet meer wil.
     Maar voor degenen die nog wel make up gebruiken vond ik het wel een goede tip.

 4. Nathalie

  Hallo Evelien, Bedankt voor je antwoord. Ik denk dat het wassen van m’n haar met bakingsoda of zeep nog wat geduld vereist. Je tips bij shampoo-vrij heb ik gelezen. Teveel bakingsoda kan idd het probleem zijn. Ook heb ik van de week marseille zeep geprobeerd. Ideaal om je handen mee te wassen en idd, niet droog! Als douchespul werkt deze zeep ook perfect. Alleen als shampoo nog niet bij mij althans, dus ik ga verder met volhouden! Kan ik je overigens ergens een privébericht sturen? (ik heb een vraag die niet op het blog hoeft)

  groeten van Nathalie

 5. Claudia

  Hoi Evelien,

  Wat leuk om iemand uit Nederland (of België?) ’tegen te komen’ die ook bezig is met een natuurlijke levensstijl.
  Zelf maak ik tandpasta van groene kleipoeder (Argiletz), Keltisch zeezout (wat ik zelf zeer fijn maal met een molentje) en een mix van etherische olieen (peppermunt, mirre en citroen). Ik gebruik nog wel zeep (vooral voor onze handen), het is namelijk een fabel dat zeep de huid uitdroogt. Althans, syntetische zeep droogt inderdaad uit, maar een 100% natuurlijke zeep voed juist de huid. Zelf maak ik zeep door Marseille zeep vlokken te mengen met water en een mix van etherische olieen, zo kan je het gieten om stukken zeep van te maken, of je kan het vloeibaar maken (en dan een pompje voor hergebruik kopen). Wat ik als toner gebruik is water met appelciderazijn (gewoon een glazen potje hergebruiken en dat vullen met 50% water en 50% appelciderazijn). Klein washandje dippen erin en na het gezicht wassen je gezicht ‘insmeren’ laten opdrogen (ruik je niets meer van) en je teint klaart er echt van op (omdat het het zuurgehalte van je huid herstelt).

 6. Petronella

  Dag Evelien. Gewoon wasmiddel voor gekleurde was maken met marseillezeep en in pompflesjes bij de wasbakken zetten. Gemakkelijk in gebruik, je hebt geen water meer nodig om je handen in te zepen, wel om ze af te spoelen. Voordeel; anti-besparings familie (die heb je ook nog) zien het verschil niet.

   1. Matthias

    Dag Evelien,

    Ik zie ook het nut in van zeep aanlengen.
    Ik werk in de voeding en een blok zeep vind ik alles behalve hygiënisch.

    Vorig jaar hebben we een test gedaan, alle collega’s hebben in een bepaalde volgorde elkaar de hand gedrukt. Iedereen heeft voor en na de handdruk een vinger in een petrischaaltje gevuld met voedingsbodem gedrukt. Ze zijn nog steeds bezig, maar ondertussen hebben ze elk organisme kunnen afsplitsen. Het zijn er liefst 300 verschillende. Nu moeten we nog bekijken welke het allemaal zijn?

    Je hoeft geen plastic dispenser te kopen, je kan een oude hergebruiken of één kopen in een ander materiaal.

    Groeten

    1. GreenEvelien Bericht auteur

     @Matthias: Maar iedereen raakt dan toch ook weer het drukknopje van de dispenser aan? Dus daarmee is het probleem niet opgelost.
     Tevens vind ik dat er tegenwoordig een overdreven angst is voor bacteriën en viezigheid, bijna maatschappelijke smetvrees. Maar aan de andere kant proppen we ons lichaam wel vol voeding met allerlei chemische additieven, die bol staan van de transvetzuren en suikers dat opgewarmd wordt in de plastic bakjes met BPA in de magnetron. Maar bacteriën zijn gevaarlijk…..
     Begrijp me goed, natuurlijk moet het proper zijn, vooral als je met eten werkt, maar ik vind dat het accent teveel op het ene en te weinig op het andere wordt gelegd.

     1. Matthias

      Dag Evelien,

      Een knopje indrukken voor je je handen wast vind ik niet zo erg, ze zijn tenslotte nog niet gewassen, dat is hetzelfde op een toilet.
      Op de meeste plaatsen moet je de deur van een toilet openen voor je de deur kan openen. Die deur is hetzelfde als een blok zeep of het knopje van de dispenser.

      Vaak moet je nog eens een deur openen om de toiletten te verlaten. Als 1 iemand gewoon zijn handen niet wast heb je je handen ook voor niks gewassen.

      Als je gedaan hebt met je handen te wassen ligt een blok zeep een tijd nat. Daar heb ik het dan moeilijker mee. Vroeger zag ik de blok zeep ook gewoon vuil worden, vind het dan een vreemde gedachte om het te gebruiken om mijn handen proper te maken (dan gebruik je beter gewoon water, toch?)
      Het zal misschien mijn gedacht zijn.
      Dat bewijst nog maar eens dat je zeker gelijk hebt (over de smetvrees). 🙂

      Over de voeding kan ik je ook alleen maar gelijk geven. Maar die mijd ik dan ook als de pest.

      Groeten Matthias

   2. Bianca

    Er groeien behoorlijk wat (foute) bacteriën op een stuk harde zeep omdat je met je ‘vuile’ handen na toiletbezoek de zeep aanraakt. In de tussentijd hebben die bacterën de kans flink te gaan groeien op de zeep (is een soort voedingbodem). En de eerst volgende die zijn handen wil gaan wassen smeert die bacteriën over z’n handen. Wellicht is dit wel te verhelpen met wat druppeltjes tea tree olie bij de zeep te doen als je hem zelf zou maken, dat werkt bacterie-remmend. Dat is de reden dat ik vloeibare zeep neem uit een navulbaar pompje.

 7. Machteld

  @Nathalie, je kunt make-up verwijderen met 1/3 water en 2/3 olijfolie (wel extra vergine nemen) en goed door elkaar heen schudden, op een watje doen en je kunt je make-up verwijderen. Varieer een beetje met de precieze hoeveelheden om het te laten mengen. Je kunt ook puur olijfolie gebruiken. Je kunt daarna je gezicht wassen om van het glimmende af te komen. Olijfolie is sowieso super voor je huid, als je op internet zoekt (“olijfolie huidverzorging”) kom je nog meer tips tegen waar je olijfolie voor kan gebruiken.

 8. Sander

  Hoi Evelien,

  ik maak sinds enkele maanden mijn eigen zeep die ik voor zo’n beetje alles gebruik in de huishouding. Van wasmiddel tot handzeep en een vloeibare zeep voor bad en/of douche. Ik merk dat deze 100% zeep shampoo heel goed schoonmaakt zonder de hele boel steriel achter te laten. Ik merk gewoon dat wat er van nature hoort te zijn (huid en haar vetten) dat die er na het wassen nog zijn. Iets wat ik moest missen toen ik de “commerciële” poo’s gebruikte.

  groet, Sander

 9. Fay

  Wat ook erg handig is, is een turkse scrubhandschoen, hiermee krijg je dode huidcellen goed weg en je huid voelt erg schoon!

 10. Bastiaan

  Omdat ik het nergens zie staan en niet weet hoe ik het subtiel moet benoemen:
  Hoe was je je kont en je edele delen? Ook zonder zeep en met lauw, koud of warm water? Want ik ben ook aan het experimenteren met wassen zonder zeep. Maar ik ben bang dat de bacteriën die bij de uitgang van je lichaam zitten, dat je die niet enkel met koud water weg kunt wassen….

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Bastiaan: Gewoon met een washandje met alleen water, eerst de voorkant en daarna de achterkant om zo te voorkomen dat de bacteriën van achter in aanraking met de voorkant komen. Juist aan de voorkant nooit met zeep wassen omdat daar een hoop goede bacteriën zitten die de inwendige pH in balans houden. Dus al die zeepjes, wasemulsies, etc voor de vagina doen meer kwaad dan goed!
   Of je voor koud, lauw of warm water kiest, dat is aan jou.

 11. Maria

  Ha Evelien,
  Bedankt voor al je tips, erg leuk om je website af te struinen.

  Ik waste mijn voorkant al jaren alleen met water maar het rook er regelmatig niet fris, heb je hier een tip voor? Nu gebruik ik Intieme zeepvrije emulsie van Kruidvat.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Maria: Ik kan je enkel de standaard tips geven: dagelijks wassen en geen synthetisch ondergoed dragen.
   En vooral gééén “intieme hygiëne”-producten gebruiken, daarover lees je hier meer. Want daarmee wordt het enkel van kwaad tot erger!

 12. Wim

  Hoi Evelien,
  Is er geen overgangsperiode voor het stoppen met zeep? Wat ik bedoel is, als ik me niet dagelijks was is mijn huid net heel vet. Een vette huid zorgt bij mij niet alleen voor jeuk maar ook voor schimmelinfectie. Mijn huid is met de jaren helemaal kapot gegaan van alle chemicaliën en nu wil ik daar graag vanaf. Heb je een recept voor een goede douchegel/zeep…?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Wim: Als je wilt stoppen met shampoo heb je een overgangsperiode om je haar te laten ontwennen. Bij zeep is dat volgens mij niet het geval. Als je merkt dat toch wel behoefte hebt aan een overgangsperiode, kun je ipv iedere dag bijvoorbeeld slechts eenmaal per week zeep gebruiken. En eventueel veel zeep minder zeep per wasbeurt gebruiken of je douchegel flink aanlengen met water.
   En ik zou dan deze zeep gebruiken.
   Succes!

 13. Wim

  Ik heb heel kort haar maar ik merk net het omgekeerde. Voor mijn haar heb ik geen overgangsperiode nodig. Na twee dagen geen zeep heb ik nu jeuk op mijn borst en voeten. Voeten komt misschien door de zalf die ik gebruik voor droge voeten. Ik zal de zeep die ik nog heb aanlengen met water. Tegen de tijd dat die op is heb ik het misschien niet meer nodig.

 14. AMber

  @wim ik zou dan na het douchen kokosolie extra vierge (of neutraal als je niet tegen de geur kan) of olijfolie smeren, kokosolie heeft mijn voorkeur omdat die niet zo vettig blijft en snel wordt opgenomen.

 15. Agnes

  Eerst en vooral: hartelijk dank voor deze inspirerende site. Ik heb mij voorgenomen om dit jaar drastische aanpassingen te doen maar ben echt een leek. mijn 3 kinderen hebben een zeer gevoelige huid, ook al was ik ze niet zo vaak. Ik durf niet zo goed experimenteren met hen. heb je ervaring met zogenaamde atopysche huid?
  de tweede vraag heb je misschien al beantwoord maar ik vind het niet dadelijk? waarom aleppozeep wel voor de was gebruiken maar niet als zeep voor de huid?
  de tip over kokosolie las ik al vaak maar heb er jou nog niets over horen zeggen?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Agnes: Ik krijg zoveel mails en reacties met persoonlijke vragen, dat ik daardoor niet meer toekom om over andere onderwerpen te schrijven.
   Daarom wil ik je aanraden de reacties onder deze blog te lezen, want veel vragen zijn al eens door anderen gesteld en ook beantwoord.
   En als je graag een persoonlijk eco-advies wilt, vind je hier meer info.
   Of je kunt langskomen op een presentatie met rondleiding en dan kan ik je vraag persoonlijk beantwoorden.

 16. jasje

  Haihai,
  Vraagje, met gel ed. In mijn haar zal ik toch altijd mijn haar moeten wassen?
  Zal ik dan met gel moeten stoppen om noo-poo te kunnen worden?
  Groetjes

 17. Anke

  Het ligt eraan welke producten je in je haar smeerd. Als je er geen niet met water uitwasbare silicone bij in doet hoef je niet per se met shampoo te wassen. Google maar eens er zijn verschillende site’s die hele lijsten hebben met producten die je wel en niet kan gebruiken.

  Ga ik weer verder kijken naar een recept voor douche gel en handzeep want sinds ik geen shampoo meer gebruik wil ik eigenlijk alles anders…

 18. Pingback: Onze dagelijkse vereenvoudigingen | Minimalisme

 19. Harry

  Beste Evelien,

  Graag wil ik een kanttekening plaatsen. Heel vroeger was het water puur natuur, tegenwoordig is ons water kunstmatig. Zou het kunnen dat we hierdoor niet goed schoon worden? Immers, ons water uit de kraan heeft heel veel zaken niet, wat natuurlijk water wel heeft. Plantjes gedijen ook veel beter bij regen als bij kraanwater.

  Mvg.,

  Harry.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Harry: Kunstmatig water? Water kan puur zijn, dus zeer schoon of meer vervuild. En er is regenwater en kraan/leidingwater. Maar geen kunstmatig water.
   Van je enkel met water wassen, word je wel goed schoon. Regenwater is zachter qua pH en dus beter voor je huid. Maar ook kraanwater is goed.
   Het is gewoon de commercie die ons doet geloven dat we zeep en douchegel en bodypeelings en scrubgels nodig hebben. Het ligt dus helemaal niet aan wat voor soort water, maar aan ons blinde vertrouwen in de commercie.

 20. Daniella

  Hallo Evelien,

  Ik heb een vraag over het wassen van wasbare luiers met zelfgemaakt wasmiddel. Er zijn verschillende website die het wassen van wasbare luiers met zelfgemaakt wasmiddel (vb. o.b.v. aleppo zeep) afraden. Ik gebruik je recept al enige tijd en ben zeer tevreden. Wat is jouw mening over het gebruik van dit middel voor wasbare luiers?

  Zie bron.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Daniella: Deze vraag is niet relevant voor deze blog, maar hoort bij de blog Wasmiddel maken. Het is echter niet meer mogelijk om daar nog een reactie te plaatsen, dus doe je het maar hier 😉
   Onder de blog Wasmiddel maken is jouw vraag al meerdere keren gesteld en die heb ik dus ook al meerdere keren beantwoord.
   Er staat immers bij het plaatsen van een reactie niet voor niets om eerst de al geplaatste reacties en de antwoorden daarop te lezen.

 21. Lynn

  Ik ben eindelijk volledig shampoo en zeepvrij! Het zalige gevoel van normaal haar onder de doucge zonder enig hulpmiddel, na een lange periode van bicarbonaat, lóved it! Nooit meer maaksels op mijn lijf!
  Mijn huid en haar gezonder en niks teveel in de badkamer, lekker ordelijk en goedkoop.
  (En ja ook ik gebruik nog wel 1 blok zeep om mijn handen te wassen, wasmiddel te maken en dat is het dan zowat. En bicarbonaat voor tanden poetsen, voelt helemaal ok.)

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.