Zelf shampoo maken

Vaak had ik al gelezen over “No Poo” of “Free Poo”, dat betekent dat je geen sham”poo” meer gebruikt. Dat bespaart je geld, afval én vooral geen chemische stoffen meer die in contact komen met je huid.

Je hoofdhuid produceert olie om je haar te beschermen en in conditie te houden. Shampoo verwijdert vuil maar ook vet van je haar, waardoor je hoofdhuid meer olie gaat produceren om de natuurlijke vetbalans te herstellen. Dus hoe vaker jij je haar wast, hoe vetter je haar wordt.

Er bestaan twee verschillende “No Poo” methodes: je haar enkel nog wassen met natriumbicarbonaat of echt helemaal niets meer gebruiken. Ik durfde de laatste radicale methode niet meteen aan te gaan, maar ondertussen kan ik die al wel bijna toepassen. Lees hier mijn ervaringen van de afgelopen maanden….

Ik gebruikte altijd natuurlijke shampoo van Urtekram, dus zonder chemische bestanddelen. En ik waste mijn haar tweemaal per week.
Nu was ik al een aantal maanden mijn haar “Free Poo”. Ik begon met dit recept:

Ingrediënten:
Natriumbicarbonaat
– Water

Werkwijze:
Vul een lege shampoofles met 1 cup water (240ml) en een eetlepel natriumbicarbonaat.
Fles schudden en klaar is je shampoo.

Ondertussen heb ik de dosering flink verminderd. Iedere keer gebruikte ik minder natriumbicarbonaat. Nu doe ik slechts nog 2 theelepels op een halve liter water (de grootte van mijn shampoofles). En met die halve liter kan ik vier wasbeurten toe.
Ook heb ik de frequentie van mijn haar wassen verlaagd, nu was ik mijn haar nog slechts eenmaal in de anderhalve week. En mijn haar ziet er glanzend uit!

Ik verdun de dosering en verminder de frequentie nog steeds verder, zodat ik in de toekomst helemaal geen “shampoo” meer nodig heb. Dat bespaart geld, afval, water én tijd!

Onze kindjes gebruiken nooit shampoo en omdat er van hun haartjes dus geen vet verwijderd wordt door shampoo, produceert hun hoofdhuid ook geen extra olie en worden hun haartjes dus niet vet. Het bewijs dat je haar prima zonder shampoo kan!

Hier trouwens een leuk verhaal over de verscheidenheid aan shampoo’s!

Edit: Ondertusen gebruik ik helemaal geen shampoo meer, lees het in Shampoo-vrij!

Heb je vragen?
Dan wil ik je aanraden onderstaande reacties te lezen, want veel vragen zijn al eens door anderen gesteld en ook beantwoord. En ook de reacties, vragen, antwoorden en tips onder mijn blog Shampoo vrij!
Als je daar geen antwoord vindt, wil ik je vriendelijk verzoeken mijn blog Inspireren te lezen. En je kan ook een persoonlijk eco-advies aanvragen.

Lees ook:
Zelf tandpasta maken
Zelf parfum en aftershave maken
Shampoo-vrij!
Schoon zonder zeep
Verzorging: zonder is gezonder


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


162 thoughts on “Zelf shampoo maken

 1. Mariska

  Hoi Evelien,
  Gaat je haar hier niet van stinken op den duur? Of komt dat juist door de olie die je hoofdhuid produceert?
  Groetjes, Mariska

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Mariska: Nee, je haar gaat hier echt niet van stinken. We zijn alleen zo gewend aan shampoo dat we bang zijn dat zonder die chemische geur ons haar gelijk onaangenaam gaat ruiken. Mijn haar ruikt na 4 maanden “No Poo” naar ….. niets.

 2. juriaan

  ha Evelien,
  ik vind het heel goed en inspirerend hoe je bezig bent met je site! ik denk weleens dat er een prijs moet zijn naast al die lintjes en zo, maar dan op groen gebied, wat ik dan mooie naam vindt is de Groene Pluim. en ik vind dat je die zeker verdient met hoe je bezig bent!

 3. Nalini

  Zo was ik mijn dreadlocks ook.
  Alleen iets anders ik heb er dr. bronner shampoo bij zitten (biologisch – speciaal voor dreads) en doe er eterische olie bij.
  lekkerr

 4. Eveline

  Het haar van mijn zoontje van 2 heb ik 1x gewassen toen hij 1 werd. En mijn haar heb ik vroeger lang gewassen met 1 geklutst ei, werkt fantastisch! Wel goed uitspoelen 🙂

 5. pinquiniusch

  Ik gebruik al meer dan een half jaar geen shampoo meer, ben ook langzaam afgekikt.

  En ik moet zeggen, ik heb inderdaad veel minder last van vet haar!

  Mijn kapster vind het nog wel radicaal geloof ik, maar ehh na uitleg begreep ze het wel, ik heb kort haar dat regelmatig geknipt wordt, en ik heb haar of mijn geliefde nog nooit horen klagen over stinkend haar. Integendeel.

  Krijg soms commentaar van het kaliber, jou haar heeft altijd zoveel volume, en “Wat ruik je lekker!” heus waar.

  Eerder vond ik het een bizar radicaal idee om geen shampoo te gebruiken maar ben het in vakantie gaan testen (geen contact met klanten) veilige periode, en nu bleek ik ongelijk te hebben het kan prima.

  Fuck de marketing nonsens! fijn wat zuiveringszout voor als water niet genoeg is om het schoon te maken, goed idee bedankt voor de tip. Gebruikte daar tot nog toe werfzeep voor, ontvet minder dan andere shampoo maar is vrij duur, hoewel het voor af en toe eens natuurlijk prima kan.

 6. Ruth

  Hoe gaat dat dan met lang, moeilijk te kammen haar? Ik moet telkens tonnen conditioneren gebruiken, anders geraak ik er niet door.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Ruth: Het is ook juist voor lang haar de ideale oplossing! Met shampoo ontvet je je haar, op je hoofd wordt je haar daarna weer wat vetter maar de punten onderaan niet. Normaal was je je haar dan weer met shampoo om het bovenste gedeelte van je haar weer schoon te krijgen, waardoor de punten onderaan nog droger en breekbaarder worden.
   Door geen/minder shampoo te gebruiken produceert je hoofdhuid minder (tot zelfs geen) vet, dus hoef je je haar minder vaak wassen en heb je dus geen uitdroging van je onderste lokken!

 7. Ansje

  Als je haar toch nog iets klit dan kun je het op het laatst ook een beetje doorspoelen met appelazijn. flesje met een theelepel azijn warm water erbij en speoeln maar

 8. mijnbiowinkel.nl

  Wat een goed idee zeg, ik heb metaalvrije baking soda en ga het meteen proberen. Inderdaad met lang haar wordt haar alleen vet dichtbij de hoofd en is wassen van de onderkant met shampoo uitdrogend en daar moet je dan weer een verzorgende creme of olie in doen… dubbele besparing bij lang haar dus!

 9. mijnbiowinkel.nl

  De test is begonnen, de eerste keer was met nog een restje Lavera shamppo dat in de fles zat zodat ik meteen een fles van 250ml heb gemaakt. Mijn hoofdhuid voelt schoon aan en ziet er fris uit…. eens zien hoe dat over een paar weken is.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Astrid: Ja, ik ga daar nog een blog over schrijven. Maar ik kan je al wel vertellen dat ik gewoon géén zeep gebruik, enkel washandje met water en ik ben heerlijk fris!

 10. Sara

  Als je echt last hebt van geurtjes kan je altijd een afkooksel van kruiden maken (lavendel, munt,…) en dat op je haar gieten (wel laten afkoelen!!)

 11. Lilith

  Zodra mijn shampoofles leeg is ga ik dit ook proberen. Ik ben vrij gevoelig voor de chemische rommel in veel producten dus dit lijkt mij de ideale oplossing. Je blog is een enorme inspiratie voor mij. Dank je Evelien.

 12. marijke

  Ik wil ook graag mijn haren gaan wassen met de zelfgemaakte shampoo, maar ben hier een beetje angstig voor. Ik ben van nature licht (bijna platina) blond en dat betekend in de meeste gevallen: niet zo dik en sterk haar. Toch is het me gelukt om met jaren sparen en dure verzorgingsproducten lang haar te krijgen. Ik heb gelezen dat het juist goed voor je haar is om dan de zelfgemaakte schampoo te gaan gebruiken, maar ik ben nogal een liefhebber van zwemmen en het chloor e.d. drogen mijn haar snel uit. Hoef ik dan ook enkel de zelfgemaakte shampoo te gebruiken of raadt je iets anders aan? Nu gebruik ik ( waarschijnlijk chemische) sun protect producten van keune.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Marijke: Blond haar is inderdaad breekbaarder dan donker haar omdat het van nature droger is. Juist daarom is het goed om het minder vaak te wassen, omdat wassen met chemische shampoo je haar nog verder uitdroogt, net als chloor. Ik zou in jouw geval de dosering van natriumbicarbonaat de eerste keer niet te sterk maken. En dan zelf bekijken of je haar na het wassen droog of vet voelt en aan de hand daarvan je dosering aanpassen. Voelt het nog vet, dan iets meer natriumbicarbonaat, voelt het droog, dan minder.
   Probeer de dosering natriumbicarbonaat op den duur steeds verder te verminderen dan herstelt de natuurlijke vetbalans van je hoofdhuid. En probeer ook steeds minder vaak je haren te wassen. Ik was mijn blonde haren nu eens in de twee weken enkel nog met water!

 13. I.

  Hallo shampoo-loze mensen

  Een vraagje van mij: de voorbije 5 weken heb ik mijn haar enkel gewassen met water (meestal om de drie dagen). Helaas ziet het nog altijd vet, en komen er ook veel witte pelletjes.
  Alle tips om dit opgelost te krijgen, zijn welkom! Het zou fijn zijn om opnieuw glanzend haar te hebben ..

  Ik heb mijn haar een keer uitgeborsteld met een borstel van varkenshaar, met als resultaat dat die borstel erg snel vet werd. Er zit dus duidelijk heel wat vuiligheid in mijn haar.

  Alvast hartelijk dank voor de tips!

  I.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @I.: Wow, jij bent gelijk voor de hardcore manier gegaan, knap!
   Het is logisch dat je haar er nu een paar weken vet uitziet, want het is nog niet gewend om minder vet te produceren. Bij anderen die het ook op deze rigoureuze manier deden, ging hun haar er na zes weken weer beter uitzien. Dus als je dit al vijf weken hebt volgehouden, zou ik zeker nog even doorgaan.
   Is het echt niet meer te doen, dan zou ik een theelepel natriumbicarbonaat in een cup water (240ml) oplossen en daar je haar mee wassen.
   Succes en laat je me weten hoe het over een week gaat?

 14. I.

  Hoi Evelien

  Helaas ben ik weer overgegaan tot het gebruik van – weinig – shampoo, zodat ik weer toonbaar was voor de ‘gewone wereld’. Ik gebruik nu dus enkele druppels shampoo in een Ecover-shampoofles. Ik hoop dat ik op die manier toch het gebruik van shampoo afbouw …

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @I: Kan ik goed begrijpen hoor, zelf heb ik het ook langzaam afgebouwd. Probeer nu de frequentie en de dosering langzaam aan te verminderen en voor je het weet ben jij ook shampoo-vrij!

 15. Anja M

  Hoi Evelien,
  Ik heb net je site via via ontdekt,wat een heerlijke site !
  Ik heb een vraagje.
  Ik ben twee maanden geleden overgestapt naar olijfolie zeep voor lichaam en haren, mijn huid is er op vooruit gegaan het voelt nu niet meer zo droog, nu heb ik het probleem dat mijn hoofdhuid last heeft van droge schilfers en dat gaat ook niet weg met olijfolie zeep misschien ben ik te ongeduldig en heeft het langer tijd nodig.
  Nu is mijn vraag zou zuiveringszout hier de oplossing zijn om mijn haren te wassen zodat mijn huid wat rustiger wordt, weet jij dat?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Anja M: Op mijn blog over Shampoo-vrij! reageerde ook Ronet over olijfoliezeep met ongeveer dezelfde vraag.
   Zeep blijft zeep of het nu chemisch of natuurlijk is en dus blijf je je huid en haar ontvetten. Probeer van dat proces af te geraken door de dosering en frequentie te geleidelijk verminderen tot je helemaal zonder kan. Het voordeel van zuiveringszout is dat je daarmee de dosering gemakkelijk kan afbouwen en dat het geen zeep is maar een zout waarbij je haar dus niet uitdroogt. Daarom zou ik het inderdaad eens met natriumbicarbonaat proberen. Succes!

 16. Karolien

  Hallo Evelien,

  Ik heb een vraagje over de natriumbicarbonaat. Ik heb in de supermarkt een zak met natriumbicarbonaat kristallen gevonden, ligt bij de kuisproducten. Als ik de informatie lees op de zak dan lijkt het me heel goed als schoonmaakproduct, maar niet echt geschikt om je haar mee te wassen (te veel waarschuwingen). Ook vond ik natriumbicarbonaat bij de bakproducten, om mee te koken. Dit vind ik ook wat vreemd om in je haar te doen… Welke van de twee moet ik eigenlijk gebruiken om “shampoo” mee te maken, of is er nog iets anders op de markt?
  Ik wil het echt heel graag proberen en zo van die shampoo af te geraken!

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Karolien: Als het kristallen zijn, is het gewone soda oftewel natriumcarbonaat (zonder -bi- in de naam) en dit vind je inderdaad in de supermarkt bij de schoonmaakartikelen. Dit moet je echter NOOIT gebruiken om shampoo te maken!
   Voor shampoo te maken gebruik je natrium-BI-carbonaat oftwel zuiveringszout, baking soda of bakpoeder. Dit is een poeder en vind je inderdaad bij de bakproducten omdat het (samen met een zuur) een rijzende werking heeft. In zelfrijzend bakmeel zit daarom ook altijd een beetje natriumbicarbonaat. Misschien raar om een product om te bakken te gebruiken als basis voor shampoo, maar in America gebruiken ze natriumbicarbonaat voor alles en nog wat. Het is dus alleen omdat Nederland en België de veelzijdigheid van dit product nog niet kennen en het daarom enkel bij de categorie plaatsen waarvoor zij het kennen. Ach ja, supermarkten zijn rare instellingen 😉

 17. naomi

  Ha Evelien,
  Ik heb even een vraagje over de shampoo. Het lijkt me grappig om te proberen om zo weer wat minder plastic afval te maken. Ik ben er mee begonnen maar heb het nog niet helemaal onder de knie 😉 Mijn haar wordt er heel stroef van en het lijkt alsof er een laagje achter blijft op mijn haren. Het ziet er redelijk uit maar voelt niet schoon aan. Hoe zou dit komen? kan dat aan de hardheid van het water liggen denk je? Of heb jij dit ook en hoort het er bij als je zonder shampoo je haren wast?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @naomi: Probeer eens andere verhoudingen met natriumbicarbonaat, want ik denk dat je nu teveel natriumbicarbonaat gebruikt of dat je je haar te vaak wast. Het is een kwestie van een beetje zelf de juiste dosering en frequentie vinden. Ik heb zelf nooit last gehad van stroef haar, maar ik waste mijn haar ook maar eenmaal per week en ging al vrij snel naar eenmaal per anderhalve week en daarna eens in de twee weken.

 18. Marian

  Mijn haar is nu nog chemisch geverfd en beschadigd. Is Natriumbicarbonaat dan geschikt (niet te agressief) om je haar te wassen?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Marian: Ik heb geen ervaring met geverfd haar en natriumbicarbonaat. Maar aangezien zeep je haar ontvet en natriumbicarbonaat niet, lijkt me dat dit dus minder schadelijk is voor beschadigd haar.
   Wil je me laten weten wat jouw ervaring is? Want dat is voor andere lezers waarschijnlijk ook interessant, alvast bedankt!

 19. Karolien

  @ Evelien: Dank je wel voor de informatie! Ik heb weeral wat bijgeleerd! 🙂 Ik ga de natriumBIcarbonaat gelijk in huis halen!
  Trouwens, is die natriumcarbonaat dan hetgene waar je vaak over leest dat je er zoveel mee schoon kan maken en beter voor het milieu is dan al die schoonmaakproducten?
  En nu ik hier toch aan het typen ben: Super leuke blog! Ik lees al geruime tijd mee en het is telkens een plezier om een nieuwe post te ontdekken! Doe vooral zo verder! 🙂

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @karolien: Ja, natriumbicarbonaat is inderdaad datgene met eindeloze schoonmaakdoeleinden.
   En bedankt voor je compliment, altijd tof om te horen!

 20. brechje

  Ben ook gestart met het wassen met zuiveringszout. Mijn haar wordt er heel erg stro-achtig van. Stroef en het droogt dichtbij mijn hoofdhuid bijna niet. Dat duurt een dag soms…. Doe ik iets verkeerd? Is ons water te hard? Gebruik ook appelazijn. Ook als het droog is voelt het alsof ik door een stofwolk ben gelopen….Wie heeft tips???

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Brechje: Je hebt denk ik hetzelfde probleem als naomi hierboven beschreef. Daarom raad ik je dezelfde oplossing aan: Probeer eens andere verhoudingen met natriumbicarbonaat, want ik denk dat je nu teveel natriumbicarbonaat gebruikt of dat je je haar er te vaak mee wast. Het is een kwestie van een beetje zelf de juiste dosering en frequentie vinden.

 21. Anja M

  Bedankt voor je antwoord ik ga het zuiveringszout bestellen.
  En je kunt het inderdaad voor nog veel meer dingen gebruiken.
  Ook van mij complimenten voor je site ik ben er erg blij mee met al die informatie.
  Groetjes Anja.

 22. brechje

  Ga het weer eens proberen. Hoop dat de juiste formule ga vinden…Heb jij of iemand anders ervaring met zeepkruid?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Brechje: Ik heb vroeger mijn haar wel gewassen met zeepkruid, maar daar werd het toen erg vet van oftewel het reinigde niet goed genoeg, helaas!

 23. Kenavo

  Wat een leuke site om te lezen, veel herkenning en inspiratie!
  Ik probeer zelf ook zo simpel mogelijk te leven en er zijn veel mensen hier in Bretagne die dat eveneens doen.
  Wat betreft deodorant, ik moet er echt een gebruiken, want ik produceer soms een heel penetrant geurtje.
  Waarschijnlijk nog een Neanderthalerlokkertje….
  Maar ook daartegen is sodiumbicarbonaat de remedie.
  Meng een eetlepel daarvan met een eetlepel maizena en zoveel olie tot je een stevige pasta krijgt.
  Nog een paar druppels lavendelolie erbij en je hebt een goedkope goedwerkende deo.
  Groeten uit Bretagne, Kenavo

 24. naomi

  @ brechje
  ik gooi de natriumbicarbonaat nu eerst in kokend water en wacht dan tot het is gestopt met sissen, dan lost het beter op en wordt het water wat glibberig. Bij mij werkt dit beter, mijn haar wordt dan minder stroef na het wassen.

 25. Sabine

  Ik kwam deze site toevallig tegen tijdens het googelen op “no poo”.

  Ik was al een tijdje met baking soda mijn haar en alhoewel ik het fijn vind, heb ik erg het idee dat het wel mijn haar verbleekt. Ik heb donkerblond/bruin haar van mezelf, maar het wordt steeds lichter lijkt het wel.
  Evelien, heb jij dit wel eens vaker gehoord of misschien ook zelf meegemaakt?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Sabine: Zelf werd mijn haar niet bleker door het gebruik van baking soda.
   Maar na even te surfen op internet vind ik inderdaad dat baking soda een blekende werking op je haar kan hebben, hoewel de meningen hierover verdeeld zijn. Als je niet wilt dat je haar nog lichter wordt, zou ik je aanraden om minder baking soda te gebruiken en/of je haar minder vaak te wassen, zodat je uiteindelijk helemaal shampoo vrij bent!

 26. Natalia

  Ik heb ook eens een shampoo gemaakt( met groene klei, en rassoul) en ik ben echt blij om niet meer die gevaarlijke producten van de gekochte shampoo te gebruiken…
  Sindsdien geen roos in mijn haar !

 27. Samantha

  Hoi Evelien,

  Ik héb mijn haar 3 keer gewassen met natriumbicarbonaat, met 2 of 3 dagen ertussen.
  De eerste keer voelde mijn haar alsof ok de hele dag in het zeewater heb gelegen, en de 2e en 3e keer bleef het enorm vet, vooral op mijn achterop mijn hoofd. Tussen de 2e en 3e keer heb ik in een dag in het zwembad gelegen, daardoor leek het nog vetter.
  Hoe waste jij je haar ermee? Liet je het intrekken, of spoelde je je haar er gewoon mee uit? En spoelde je je haar daarna nog uit met alleen water?
  Alvast bedankt!

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Samantha: Als je haar nog vet is, dan meer natriumbicarbonaat gebruiken. Ik spoelde mijn haar er gewoon mee uit, wel het even met de vingers op de hoofdhuid masseren, vooral de wat vettere plekken. En daarna met water naspoelen, zoals je met normale shampoo ook doet. Succes!

 28. Inge

  In plaats van die kleine pakjes “zuiveringszout” van de drogist, koop ik mijn natriumbicarbonaat bij de Toko: oranje pakjes “baking soda” van het merk Arm & Hammer. Chemisch gezien is het precies hetzelfde goedje, voor een fractie van de prijs.
  En je kunt het idd overal voor gebruiken, van het bakken van koekjes tot het geurvrij maken van de kattenbak. En dus blijkbaar ook voor het wassen van je haren, die kende ik nog niet, ik ga het zeker eens uitproberen!

 29. Evelien F

  Dag naamgenoot!

  Ik ben van de stad verhuisd naar het platteland (in Rusland) en nu probeer ik steeds meer en meer manieren te vinden om natuurlijker en onafhankelijker te leven (en dus ook economischer). Ik heb al zo lang natriumbicarbonaat (E500, zoals ook vermeld staat op de verpakking hier bij ons) in huis en gebruik dit voornamelijk in gerechten en om glazen en koppen proper te krijgen en voor alle vetplekken op fornuis en overal, maar om dat als shampoo te gebruiken, dat wist ik niet. Ik ga dit meteen uitproberen. Wat ik wel wist, is dat je in de zomer brandnetels kunt afsnijden en drogen en van deze bladeren dan een aftreksel maken (of thee, kan men ook drinken om de bloedspiegel op peil te brengen na een bevalling of operatie) en daar kun je dan je haar mee wassen. Alvast bedankt voor de goede raad! De rest van deze superinteressante site moet ik jammer genoeg voor een volgende keer houden, maar ik zal deze zeker nog bezoeken. 🙂

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Evelien F: Ik drink dikwijls brandnetelthee bij het ontbijt, heerlijk. Dat je er ook je haar mee kunt wassen, wist ik niet. Soms was ik mijn haar met een kamille-aftreksel in plaats van water omdat mijn blonde lokken daar nog blonder van worden.

 30. juudtje

  Natriumbicarbonaat kenden de mensen in nederland wel hoor, maar het is in de vergetelheid geraakt. Toen ik tegen mijn moeder zei dat ik zuiveringszout ging gebruiken om haren mee te wassen en evt tanden te poetsen, toen zei ze: mijn oma gebruikte vroeger zuiveringszout voor van alles en nog wat, ze at het tegen maagzuur en ze poetste er de boel mee schoon (mijn overoma dus, geboren in 1884)
  lang leve het internet waar de goede oude tijd weer tot leven komt!

 31. Greet

  Hey dag Evelien,
  Fijn je website te ontdekken. Ik deel veel van je eco-leefgewoontes. Maar moet toegeven dat ik er een kleine haarwasverslaving op na houd en mijn haar elke dag was, met natuurlijke shampoo weliswaar en met natuurlijke balsem, anders is het stro onderaan (komt door al dat wassen). Dus de switch naar No Poo lijkt me een grote stap, maar toch het proberen waard. Mijn haar wordt door dat vele wassen al vettig na één dag, dus dat wordt toch stevig wat natriumcarbonaat in het begin geloof ik 🙂 Ik poets er nu al mijn tanden mee, dus heb wel vertrouwen. Ik heb hier trouwens een lijstje met alle wat je kan doen met soda, heel interessant. Maar ik kan het bestand helaas niet toevoegen. Ik mail het je wel als je wil.
  Groetjes en hartelijk dank voor al je tips!

 32. Hannie

  bij ons (kampen) verkopen ze de baking soda in vrij grote bussen in de biologische winkel. Er zit er maar liefst 1 in de wijde omtrek. Ben erg gecharmeerd van uw site. Ga zeker blijven volgen. Zelf maak ik ook van deze handige blogs. Kom gerust eens lezen 🙂
  bedankt.

 33. Shélena

  wat super te lezen dit.. klopt zo bij mijn gevoel..ga hier ook aan werken! Denk dat mijn haar ook nog is veel beter gaat zitten! 🙂 Weet niet of ik het aandurf nu wat weken helemaal geen shampo..heb heel lang haar hihi maar anders misschien met dat middeltje, dank je! 🙂 Liefs

 34. myriam

  Halo,
  top dat jij dit allemaal doet!! We lopen een beetje achter maar toch doen we ons best.,-) Mijn moeder dacht dat wij “donkergroen” waren, na het zien van doc op telefacts denkt ze er anders over.
  Bakingsoda, Ik ken het al jaren en ja je kan het voor alles gebruiken, ecologisch en economisch en een kleine voetafdruk.
  MAAR zout droogt wel de huid en haren uit en verstoord ook de vetregulerende, beschermende eigenschap van de huid, en is ook alkalish dus maakt het de zuurtegraad van de huid ook kapot.
  niet zo huidvriendelijk dus. Wist u dat in India men zich wast met oliên. olien lossen vuil op (ook goede kuistip) en zijn zeer huidvriendelijk (en nee het gebruik van olien verstoord niet de vethuishouding van de huid, het zijn de chemicalien en de parrafines in bodylotions die uitdrogen!)De beste manier om ecologisch je huid te verzorgen is gewoon minderen, minder wassen………..
  Myriam

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Myriam: Het is daarom dat ik dit enkel sterk verdund heb gebruikt in mijn overgangsfase naar helemaal geen shampoo meer en nu was ik mijn haar dus nog enkel met water.

 35. Sol

  Hoi Evelien,
  Leuke en inspirerende blog heb je! Ik ben nu al een paar weken bezig met de juiste verhoudingen te vinden met deze Bakingsoda-Shampoo. Mijn ervaringen tot nu toe zijn de volgende: mijn haar is mooi schoon, ik heb meer glans en ik heb een volume in mijn haar die ik nooit voor mogelijk had gehouden!! Ik heb altijd plat, fijn, glad, niets-mee-aan-te-vangen haar gehad, en nu heb ik ineens een natuurlijke volume!! Ongelooflijk dat dat door al die shampoos en conditioners veroorzaakt wordt..

  Ook had ik het laatste jaar hoofd-huidproblemen (als kind ook altijd exceem gehad), en dit is aanzienlijk verbeterd! Nog niet weg, maar het ergste is voorbij, en ook de jeuk is weg.

  Het enige probleem wat ik nog steeds ondervind zijn klitten, stroefheid en schilferkes.. Ik heb toch al de hoeveelheid Bakingsoda afgebouwd… En het wordt er niet veel beter op. Zou er niet nog een natuurlijke manier zijn om dat te verhelpen? Ik denk aan olijfolie, misschien met honing? Alle tips zijn welkom. Alleszins bedankt, en keep it up! 🙂 groetjes Sol

 36. annemarieke

  ook @ Sol,

  Gebruik kokosolie (geurende, biologisch) als een haarmasker 1x pw of doe een beetje in de puntjes van je haar.
  Ik drenk mijzelf zowat in deze olie (voor gezicht, als ‘solid’ parfum, haar, eten, lichaam, alles!)

 37. Esther

  Wat een leuke site site Evelien! Ik ben ook van plan om af te kicken van shampoo en heb zojuist een fles zuiveringszoutoplossing tussen de shampoo gezet. Verder doe ik heel veel met kokosolie, sinds ik dat een paar weken geleden heb ontdekt. Kokosolie gemengd met zuiveringszout is ook een super tandpasta. Kokosolie schijnt een antibacterieële werking te hebben en in combinatie met zz als schuurmiddel heb je een heerlijke tandpasta. Overigens smeer ik die kokosolie inmiddels ook overal op ;).
  Ben benieuwd hoe het met mijn slappe snel vette haar zal gaan…

 38. desire

  Look to your kitchen for the BEST conditioners to moisturize and revitalize your hair!

  Four different masks for each type of hair that you can easily make in minutes using all-natural ingredients you probably have sitting in your refrigerator or cupboard right now!

  DRY hair –Olive Oil and Egg
  In need of some major TLC?? Combine three tablespoons of extra virgin olive oil with two eggs and apply the mixture to your hair and let the mixture sit for 20 minutes before rinsing in the shower.
  The olive oil will help hydrate brittle locks, while the protein in the eggs will promote healthy hair growth.

  ALL HAIR TYPES — Avocado and Honey
  Mask a ripened avocado and mix in a tablespoon of organic honey and allow it to sit for 20 minutes before rinsing it off in the shower.
  Avocados are rich in a variety of vitamins and nutrients, including vitamin E and protein, both of which your hair needs to remain soft and healthy. Meanwhile, honey is a natural antibacterial agent.

  OILY hair — Apple Cider Vinegar and Lemon
  Combine 1/4 cup of apple cider vinegar with the grated peel of an entire lemon and allow it to set for 15 minutes to absorb the excess oil from your scalp, and then rinse in the shower.
  Apple cider vinegar will remove build up from styling products and conditioners and strengthen the hair shaft, leaving you with soft, shiny strands. It will also balance hair’s pH level, kill bacteria, and is a cure for dandruff.

  DRY, flaky scalp hair — Banana, Honey and Almond
  Mash together 1/2 a ripe banana and add two tablespoons of honey and a few drops of almond oil and allow it to set with a shower cap on for 20 minutes before rinsing.
  Bananas can increase the moisture of your hair, smooth frizz and soothe your itchy scalp.

  Choose the one that fits you better and bring your hair back to life!! There is no need to buy the priciest conditioners on the market to moisturize and revitalize your hair.

 39. Elise

  Leuk! Wij hebben onze driejarige haar haren, noch lijfje nog nooit met zeep of shampoo gewassen. Heb er wel 3 X sesamolie in gedaan. Na drie keer wassen met water was de olie er ook uit.
  Wij wassen haar ook maar 1 X in de week in de winter en in de zomer zo vaak als nodig. Scheelt veel water en beter voor haar huidje.

  Wat denk jij van zwembaden? Ik ben daar persoonlijk heel erg tegen. Die Chloor kan niet goed zijn voor een kinderhuidje/ volwassenhuid.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Elise: Wij zijn hier absoluut ook geen fan van zwembaden en gaan daar echt zelden naar toe. In de zomer hebben we eigen zwembadje in de tuin (met regenwater uiteraard) of we gaan naar een meer en riviertjes hier in de buurt. Ook op vakantie gaan we ook enkel zwemmen in meertjes of in zee, heerlijk!

 40. Marijke

  Hoi Evelien,

  Hele goede site! Bedankt voor alle tips, ik ben zelf begonnen met jouw shampoo-recept. Alleen vind ik het erg lastig wassen omdat het zo waterig is. Ik ben natuurlijk het gevoel van een shampoo gewend. Maar komt dit door te weinig natriumbicarbonaat? Ben begonnen met de afmetingen die je hebt beschreven.

  Alvast bedankt!

 41. Hester

  Gisteren heb ik voor het eerst mijn haar gewassen met de natriumbicarbonaatoplossing! Ik vond het best spannend, mede vanwege alle strohaar-/vethaar-/schilferverhalen die ik hier in de reacties tegenkwam :). Maar gelukkig viel dat 100% mee. Mijn haar voelt misschien iets droger dan na een normale shampoobeurt, maar ziet er prima uit! Ik heb 240ml gemaakt en daar denk ik een derde van gebruikt.
  Evelien, hoe lang duurde het bij jou voor je helemaal geen shampoo mee gebruikte? Kun je snel afbouwen, of gaat dat best langzaam? Ik waste mijn haar tot nu toe altijd om de dag. Ben wel benieuwd wat me nu te wachten staat. Het lijkt me (naast de afval- en geldbesparing) echt hartstikke handig als ik mijn haar nooit meer met shampoo hoef te wassen.
  Groetjes vanuit Friesland! Hester

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Hester: Het duurde bij mij wel een paar maanden hoor voordat ik helemaal shampoo vrij was, omdat ik hele langzaam afbouwde. Eerst de frequentie, van twee keer per week wassen, naar eens in de vier dagen, dan eens in de vijf dagen, etc. En ook de dosering stapsgewijs matigen.
   En nu was ik mijn haar nog slechts eenmaal in de drie à vier weken met wat regenwater!

 42. Lia

  Hallo Evelien,

  Erg leuke site heb je, ik ben al een tijdje bezig om af te bouwen van al die chemische troep, ik heb grijs, droog haar en gebruik al een hele tijd aleppo zeep voor m,n haar. Ik spoel het niet na met azijn want dan gaat m,n haar plat zitten. Nu heb ik gelezen dat alleppo zeep basisch is en dat de haarschubben open blijven staan en hierdoor je haar nog meer uitdroogt? Nu kwam ik op jouw site terecht en lijkt het me een heel goed plan om ook gewoon niks meer te gebruiken. Ik was m,n haar nu 1 keer in de anderhalve week, i.v.m. uitdrogen. Het lijkt me erg leuk om het zonder te doen, maar krijg je je haar wel echt schoon? Ik heb begrepen dat je haar wel fris blijft ruiken, maar ik heb nu het gevoel dat je met vies haar blijft lopen omdat je het niet helemaal schoon krijgt, wat is je ervaring?

  groetjes Lia

 43. Lia

  Zal het ook werken voor zeer droog haar? ik heb constant jeuk op m,n hoofd en loop heel genant de hele dag te krabben.
  Inderdaad je ziet er fris en fruitig uit, hoor.

 44. Lia

  oh, harstikke fijn, dan ga ik regenwater opvangen, we hebben al wel een regenton, maar dat water ruikt niet zo fris, zal wel een emmer ofzo neerzetten. Ik heb hier wel een goed gevoel bij, ik houd je wel op de hoogte hoe het verloopt.

 45. Lia

  Hallo Evelien,

  Even misschien een gekke vraag: ik heb toch maar besloten om met het water van de regenton mijn haar te wassen, het rook toch frisser dan ik dacht. Mijn haar was aan een beurtje toe dus direct maar met regenwater er op, lekker koud. Mijn vraag is: klopt het dat het water wat geliger (heel licht) is? niet echt helemaal helder?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Lia: Ik gebruik regenwater niet omdat het beter is dan leidingwater, maar gewoon om leidingwater te besparen. Ons regenwater komt uit een regenwaterput en is daardoor helder. Regenwater uit een ton is inderdaad vaker iets troebeliger, omdat daar geen filters in zitten. Aan jou dus de keuze of je regenwater uit de ton gebruikt of leidingwater.

 46. Lia

  ok, bedankt voor je informatie, ik dacht ook dat regenwater beter was.
  En wat douchen betreft, zou ik ook best zonder mijn kneip douche willen, ik heb een verschrikkelijk droge huid, en was me tussen de douchebeurten ook steeds vaker hierdoor. Maar als ik zou douchen zonder douche-olie dan krijg ik toch juist een drogere huid? deze wordt tijdens het douchen niet aangevuld met olie? of zie ik dat verkeerd?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Lia: Je vaker wassen omdat je een droge huid hebt, is het slechtste wat je kunt doen! Want met wasssen (enkel met water of met zeep) was je je vette beschermingslaagje van je huid af en wordt je huid dus droger. Gewoon minder wassen en enkel water gebruiken, want zeep droogt je huid uit.
   Als je olie gebruikt, voeg jij vet aan je huid toe en hoeft je huid dat dus niet meer zelf te doen. Voortaan ook gewoon geen olie, bodylotion, bodymilk, bodycrème, etc meer gebruiken en je huid zelf het vetgehalte weer laten reguleren.

 47. Jonas

  Het is beter om geen plastic flesje te gebruiken, telkens wanneer je je eigen “shampoo” gebruikt, komen onzichtbare microplastics in je afvoer en dus uiteindelijk in de zee terecht waar ze in de bloedbanen van vissen terechtkomen. Het is vaak verwarrend en mensen zouden zeggen dat de zelfgemaakte “shampoo” geen microplastics bevat, maar de deeltjes zitten in het plastic van de fles zélf. Lees dit maar eens:
  http://www.p-plus.nl/nieuws/microplastics-microbeads
  Google hier maar eens op, de gevolgen van het gebruik van plastic flesjes zijn enorm voor de natuur.

  Aan iedereen die dit leest, raad ik aan om een glazen flesje te gebruiken! 🙂

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Jonas: Wat je beweert is niet correct, mircobeads zijn plastic korrels dat als ingrediënt is verzorgingsmiddelen zit en een scrubbende werking heeft. Microbeads zitten dus niet in plastic flesjes/potjes, enkel in de producten!
   Natuurlijk is het beter om zo min mogelijk plastic in het algemeen te gebruiken en dus plastic potjes/flesjes te vervangen door glazen exemplaren. Maar een oude plastic shampoo-fles kan je dus prima hergebruiken voor je zelfgemaakte shampoo zonder nadelige gevolgen voor het aqautisch milieu.

 48. Lia

  een tip voor beginners: wil je douchen, alleen met water en je voelt je “vies” grijp dan niet direct naar de douchefris of zeep. Ik heb gisteren een klusje gedaan waarna ik het gevoel had, (na een paar dagen alleen met water wassen en douchen) dat ik bijna weer de Kneipp douchefris wilde pakken. Toch alleen water gebruikt , voelde me nog niet helemaal “schoon” nadien wat waarschijnlijk tussen je oren zit en heb na het douchen nog even met een natuurlijke zeep m,n handen gewassen (geurtje) en een weleda haarolie (1 druppel) op m,n haar gedaan en ziezo, ik voelde me heerlijk fris..
  Ben benieuwd naar het resultaat van alleen water gebruiken voor haar en lichaam, haar wassen is al anderhalve week terug met water en omdat ik droog haar heb zit m,n haar nog prima en is ook nog helemaal fris, absoluut niet vies of vet.

 49. Lia

  ik ben nu een paar weken verder met alleen water gebruiken.
  Helaas moest m,n kapper m,n haar wassen met shampoo natuurlijk, dus nu begin ik gewoon weer overnieuw!
  Wat m,n huid betreft, ik raak er al helemaal aan gewend om alleen water te gebruiken, ik voel me net zo fris als anders. Waar ik nog wel m,n twijfels over heb is dat ik de neiging heb om m,n onderbenen in te vetten, voor m,n gevoel heb ik dat nodig. Mijn vraag: Ik ben over de vijftig, zal m,n huid het redden zonder dat ik me er mee bemoei?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Lia: Je kan ook tegen je kapper zeggen ze geen shampoo hoeft te gebruiken 😉
   Wat betreft wel of niet invetten van je benen, ik geef op mijn website en blog mijn visie weer. Hoe mensen dat toepassen in hun leven en in welke mate is aan hen zelf om dat te proberen en te bepalen. Succes!

 50. Linda

  Nadat ik voor mijn man voor zijn verjaardag een stuk aleppozeep gekocht heb, ja, ik ben hem ook gaan gebruiken, kwam ik erachter dat je ook je haar ermee kunt wassen. Ik heb het geprobeerd, en ik vond het helemaal niks. Maar natuurlijk je haar schoon houden leek me een uitkomst. Dus kwam ik hier terecht, en ben gelijk begonnen met de bakingsoda en appelazijn voor mijn haar.
  Maar nu lijkt het echt alsof mijn haar vreselijk droog is. Doe ik iets verkeerd??

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Linda: Zoals je ook in de andere reacties kunt lezen, als je haar er te droog van wordt, gebruik dan volgende keer minder natriumbicarbonaat. Blijft je haar te vet, gebruik je meer natriumbicarbonaat. Ieder haar is anders, dus je zult zelf even je eigen dosering moeten uitzoeken. Succes!

 51. Pingback: Shampoo op basis van zuiveringszout | ronjakool's Blog

 52. Esther

  Ik gebruik nu 4 weken no poo, nabica, maar mijn haar is heel stroef en mijn vingers zijn na wasbeurt vettig! Hoort dat? Onderkant haar is erg touwig! Ook niet lekker, maar wil dit doorzetten, om alle genoemde redenen. Stink idd echt niet vanwege nabica! Spoel overigens na met appelciderazijn, maar haar blijft vet. 🙁
  Hoekang moet ik nog door, wNt dit is niet wat ik wil!

 53. Esther

  Heb na mijn vorige bericht op het punt gestaan mijn haar met shampoo te wassen, maar ben blij dat ik heb doorgezet, want tijdens vakantie waste ik mijn haar vaak onder koude douche en dat werkt dus niet goed.
  Gister thuis gekomen en vanochtend met warm water gewassen en nu super tevreden. heb wel mijn haar een kokosolie kuur gegeven vanwege zon en toch soms chloorwater, maar het is net zo zacht als dat ik kind was.
  Zie ook op tegen bezoek aan kapper, maar laat het haar alleen nat maken, want ik heb geen zin opnieuw te moeten beginnen.
  Advies van Evelien om niet te veel nabica te gebruiken en het niet te lang in te laten werken helpt ook. Daarom was het bij mij touwig, omdat ik van vettigheid af wilde, liet ik het er heel lang inzitten. 🙂
  Ik heb veel, doch heel fijn en sluik haar en moet het om de dag wassen, dat doe ik nog, maar hoop dat dat geleidelijk ook minder vaak wordt.

 54. Ineke

  Dag Evelien,

  Ik ben sinds vandaag overgestapt op zelf shampoo maken van natriumbicarbonaat. Ik kan niet anders zeggen dan dat mijn haar nog nooit zo goed er heeft uit gezien! Nu al blij dus, de rest (afbouwen naar alleen water) volgt vanzelf tzt wel. Ik ben mijn gezinsleden uiteraard aan het overhalen met me mee te doen. Nu had mijn man zoiets van: gewoon soda en meer verdunnen, is nog veel goedkoper. Jij schreef: “nooit soda voor je haar!” Weet je ook waarom niet?

  Groetjes Ineke

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Ineke: Fijn dat je ook zo tevreden bent!
   De reden om geen soda te gebruiken is omdat dit te agressief is, natriumbicarbonaat is veel milder.

 55. Erika

  Mijn manier om makeup van mijn ogen te verwijderen (voor het slapen gaan): ik doe wat arganolie op mijn vingertoppen, smeer dit over mijn ogen tot alles los is geweekt (wel goed je ogen dicht doen) en maak dan met lauw water en een zacht washandje mijn ogen schoon.
  Als je dit voor het slapen gaan doet heb je geen last van de olie die evt in je ogen komt.

 56. Ineke

  Wat een superspul! Nog nooit zulk mooi haar gehad, het hele gezin is overstag, shampoo komt er hier niet meer in! De mannen met kort haar kunnen al binnen twee weken met alleen water toe. Vertwijfeld staan we met z’n allen voor de spiegel: hoe kan het nou, mijn haar is nog steeds niet vies en vet…….

 57. Evelyn

  Dag Evelien, vanmorgen het artikel in Trouw gelezen en nu je site bezocht. Geïnteresseerd in het shampoo-loze omgaan met je haar. Ik heb middelblond, heel fijn haar dat vroeger vrij snel vet werd. Ik was het al jaren 1x per week met verdunde shampoo, en borstel tussentijds wat droog meel in en weer uit het haar. Dit systeem bevalt wel redelijk, maar mijn haren valt ook al sinds heel lang in de zomermaanden erg uit. In de winter komt het wel weer iets terug maar toch wordt het nu wel heel weinig haar wat nog over is; (mijn leeftijd (65) helpt nier natuurlijk niet aan mee….Denk jij dat een overgang naar shampoo-loos zou kunnen helpen? Groetje, Evelyn

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Evelyn: Als je al zo weinig je haar wast en dan ook nog met verdunde shamppo, denk ik dat je heel gemakkelijk zonder shampoo kunt. Bouw de frequentie en dosering langzaam af, dus van eens per week, naar eens in de acht dagen, naar negen dagen, etc. En verdun je shampoo meer en en meer. Op een gegeven moment kun je je haar enkel met water wassen!

 58. Evelyn

  dank voor je reactie! Als ik je goed begrijp adviseer je niet om op natriumbicarbonaat over te stappen. Nu gebruik ik na het wassen altijd wel een volume gevend schuim. Dat zal ook vast niet erg goed zijn, maar ja, je weet hoe het gaat: dan lijkt het nog wat. Ik vergat nog te vertellen dat het halflang is en dat ik het altijd losjes opsteek, los dragen ziet er zeer armelijk uit de laatste jaren. Ik ben benieuwd naar je reactie. Leuk wat je allemaal aan het doen bent; vroeg me wel af wat je doet als je echt vieze dingen zoals hond- of kattepoep moet schoonmaken?:) Groet, Evelyn

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Evelyn: Het is beter om wel natriumbicarbonaat shampoo te gebruiken, omdat deze minder agressief is en dus minder ontvet dan commerciële shampoo’s.
   Volumegevend schuim zou ik zeker niet gebruiken, dat maakt je haar alleen maar viezer, waardoor je het weer vaker moet wassen.
   Wat betreft je andere vraag, onze kat doet zijn behoefte gewoon in de tuin, dus daar hebben we gelukkig geen schoonmaakwerk aan. Maar na het verschonen van een kaka-luier van onze kindjes, wasten we onze handen uiteraard wel met zeep!

 59. Danielle

  beste evelien, graag wil ik jouw shampoo-recept gaan uitproberen maar heb je ook een tip tegen roos? ik gebruik nu een natuurlijke anti-roos shampoo en bijbehorende conditioner en na het spoelen laat ik 5 minuten appel cider azijn intrekken. hierdoor sta ik erg lang (15 minuten) onder de douche wat ik zonde vind van de tijd en het water. de appel cider werkt overigens niet alle roos weg en ik zoek iets wat snel werkt (niet iets wat ik 15 minuten ofzo in moet laten trekken).

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Danielle: Mijn shampoo-recept hoef je niet in te laten trekken, maar ook de appelcider-oplossing hoef je helemaal niet 5 minuten in te laten trekken hoor, die herstelt de pH-balans van je hoofdhuid en de zuurgraad van de appelcider-oplossing doet dat gelijk en heeft daar geen 5 minuten voor nodig.

 60. Bolleke

  Vorige week je interview in de Trouw gelezen. Ben daarop direkt begonnen met shampoo-stoppen. Helemaal zonder gaat inderdaad niet meteen, dan gaat de huid jeuken als een gek. Morgen maar eens op zoek naar bicarbonaat.
  Ik hoop vooral ook dat die vervelende roos/exzeem nu eens minder wordt.

 61. Thijmen

  ik heb nu 8 weken mijn haar alleen gewassen met water en dat werkt prima, alleen ik ben puber en zweet/stink nogal aan het einde van de schooldag,ik gebruik nu een aluin kristal maar dat wrkt niet de hele dag. heb jij een recept voor een deodorant vervanger?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Thijmen: Dit recept wordt veel gebruikt:
   Ingrediënten
   4 eetlepels maizena
   4 eetlepels baking soda
   5 of 6 eetlepels kokosolie
   essentiële olie naar keuze

   Werkwijze
   1. Smelt het kokosvet tot het een vloeibare olie is.
   2. Giet de olie in een potje en doe de maizena, baking soda en essentiële olie erbij.
   3. Roer tot het een gladde massa wordt.
   4. Laat hard worden.
   5. Smeer een beetje zelfgemaakte deodorant op je vingers/kwast en smeer dit uit over je oksels.

 62. bolleke

  @Thijmen: Ik heb van m’n leven (50) nog nooit deodorant gebruikt en ik krijg zelden klachten uit m’n omgeving. De werking van deo is in feite de stank overschreeuwen door zelf harder te stinken. Wel moet je je realisren dat het onder je oksels zweet en dat het zweet bij het opdrogen wat vet afzet. Dat vet wordt afgebroken door bacteriën en dat is wat je ruikt. Ik verwacht niet dat er iets verbetert als je je daar niet meer met zeep wast want de vetafzeting is geen huidreactie, zoals op je hoofd. Ik raad je aan voorzichtig te zijn met experimenteren, want als dat vet oud wordt vormt het een bijna niet te verwijderen afzetting op je okselhaar. Vrouwen die zich epileren hebben het daar waarschijnlijk wat makkelijker mee.

 63. Anne

  Bij mij voelde mijn haar steeds raarder aan later las ik ergens dat je je haar met koud water moet wassen..
  Misschien een tip

  Anne

 64. Bertine

  Hoi Evelien,

  Sinds deze week ben ik ook shampooloos. Ik wil van om de dag met shampoo wassen naar 1x in de week met bicarbonaat en daarna steeds meer afbouwen. Wat ik nu doe is iedere dag mijn haar spoelen met water, want dan voelt het minder vies. Het valt me best mee met hoe mijn haar reageert deze eerste week (dag 5). Hoe slecht is het denk je dat ik mijn haar iedere dag met water spoel? Het voelt namelijk wel erg schoon om te doen.

  Alvast bedankt!

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Bertine: Fijn dat je ook shampooloos bent!
   Ik was mijn haar zelf niet iedere dag omdat enkel wassen met water ook reinigt en je dan dus iedere dag moet blijven wassen (ook al is het enkel met water), dat proces wilde ik ook minimaliseren om zo ervoor te zorgen dat de hoofdhuid minder vet aanmaakt en je haar dus minder snel vies wordt.
   Maar als je iedere dag je haar enkel met water wilt wassen, gewoon lekker doen!

 65. Lia

  Hallo Evelien,

  Ik ben nu al enkele maanden shampooloos, mijn haar ziet er goed uit en voelt lekker zacht, alleen 1 probleem mijn hoofdhuid begint steeds meer te jeuken en er komen heel fijne, het lijkt wel witte poeder uit als ik krab. Ik heb begrepen dat je appelazijn kunt gebruiken voor naspoelen, maar dan wordt m,n haar heel erg slap, heb je een tip?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Lia: Op je hoofdhuid sterven altijd huidcellen. Doordat je minder vaak je haar wast, vormt dat een laagje schilfers. Voortaan als je haar wast met water, goed je hoofdhuid masseren en na het wassen goed kammen, zo worden ze dan verwijderd.

 66. Evelyn

  Hoi Evelyn, sinds onze laatste correspondentie (30 aug)ben ik geheel shampoo-loos en andere verzorgingsproducten gebruik ik ook niet meer. Ook niet op mijn gezicht. Ik was nu dus 1x per week mijn haar met bicarbonaatoplossing en wil dat langzaam afbouwen, en op mijn gezicht smeer ik niets meer behalve soms een beetje kokosolie, als het strak aanvoelt. Ook was ik me aan de wastafel met alleen water. Veel verandering dus, maar het bevalt me uitstekend, zowel qua tijd, als qua geld, als qua resultaat. Voelt echt een beetje als bevrijding. Je hebt me op een goed spoor gezet, dankjewel!
  O ja, het enige wat ik merk is dat mijn haar na de wasbeurt erg statisch is. Hoor je dat vaker? Groet, Evelyn

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Evelyn: Als je haar erg statisch is dan is het waarschijnlijk te droog, dus gewoon minder natriumbicarbonaat gebruiken. Of een beetje olie door de droge punten smeren.

 67. Lia

  bedankt Evelien, ik wilde al bijna naar de anti-roos shampoo grijpen, wist me even geen raad met al die jeuk op m,n hoofd. Ik heb gemasseerd en alle schilfers eruit geborsteld en gekamd en het was echt heel veel, kon er wel een bakje onder doen. Nu het meeste weer weg is, heb ik inderdaad minder jeuk, blij mee.

 68. Martine

  Kan mijn puberdochter dit ook gaan uitproberen denk je? Ze is druk bezig met natuurlijke dingen (we hebben nu deodorant en gezichtscrème die je ook zou kunnen eten) maar ze zit natuurlijk wel onder de hormonen in deze periode.

 69. bolleke

  Nu zo’n vier weken onderweg en het is inderdaad een bijzondere ervaring. Het is nu zo’n veertig jaar nadat mijn eerste jeugdpuistjes verschenen en nog altijd heb ik een zeer vette huid. Ik was vooraf dus nogal bevreesd dat ik er zou gaan uitzien als een landloper.

  Maar ik ben niet teleurgesteld. M’n haar voelt wel licht vettig – met name bij het wassen voelen m’n handen alsof ze waterafstotend worden – maar het ziet er niet zo uit. Voorheen als m’n haar slecht gewassen was zag het eruit alsof het een beetje nat was en aan elkaar plakte. Nu staat het juist pront overeind en ziet er dik uit. Een groot voordeel om mijn beginnende kaalheid te maskeren!

  Dat licht vettige : ik neem aan dat dat de natuurlijke toestand van het haar is? Bij veel dieren voel je dat ook in de vacht. Is dat blijvend?

  Evelien: hoevaak was je je haar met alleen water, en anderen: hoevaak doen jullie het met de “bakpoedershampo”?

  1. Evelien Bericht auteur

   @bolleke: Dat licht vettige is niet blijvend, dat zal na verloop van tijd minder worden als je hoofdhuid eraan gewend is geraakt om minder vet te gaan produceren.
   Ik was mijn haar enkel met water eens in de drie à vier weken.

 70. gerada

  Hallo Evelien,
  Ik ben nu een paar weken bezig met mijn haar te wassen met baking soda. Dit bevalt prima, ik ga je advies ook opvolgen om langzaam aan de baking soda verminderen. Mijn haar is schoon niet vet en het glanst. het geurt naar mezelf denk ik. Ik heb van nature erg vet haar, in de pubertijd was het net alsof het nat was. Nu ben ik in de 60 en het begon weer erg vet te worden. Met deze oplossing geen last meer.
  groet gerada

 71. li

  hallo evelien,
  ik was mijn haar nu al een maand met baking soda, maar mijn haar blijft bij mijn hoofdhuid nog vet en de rest van het haar is heel droog. wat moet ik doen?
  ik heb ook het idee dat ik haaruitval ervan krijg.
  groetjes

 72. IEP

  Na eerst te zijn overgestapt van de supermarkt shampoo naar een zonder sls, wil ik nu met natriumbicarbonaat beginnen. Mijn haar is al een stuk dikker geworden en ik gebruik geen versteviging meer. Dat was voorheen in de winter steeds nodig omdat het anders statisch werd. Wat ik ook merk is dat op kantoor mijn haar vettiger en slapper wordt dan thuis. Dus nu met de kerstvakantie voor de deur is het tijd voor een nieuw experiment. Ik probeer de rest van het gezin mee te kijgen, maar dat is nog lastig. Helpt de nabica ook tegen de berg die mijn zoon al een aantal jaren op zijn hoofd heeft? Hoe kan ik zijn haren het beste wassen? Hij heeft ook elke week zwemles in chloorwater.
  Na e-vrij en suikervrij is dit een nieuwe stap en ik ben ontzettend blij met je site! Geeft mij veel houvast!
  Gr. IEP

 73. Els

  ‘k Ben ook heel enthousiast aan ’t experiment begonnen. ‘k Heb mijn haar nu 2 keer met natriumbicarbonaat gewassen. Het voelt heel vreemd, vettig en statisch tegelijk. Maar de ervaringen die ik hier lees, geven me de moed om door te zetten!

 74. Babysteps

  Bij mijn dochter van vier, die een grote hekel heeft aan haren-wassen, viel het me al op: haar haar is bijna niet vies en vet. Ik spoelde het 1x per week uit met water en waste het wanneer het vies oogt, zo eens per maand ongeveer. Via jouw blog kwam ik in aanraking met ‘no poo’. Boeiend! Meteen gestart maar het viel me tegen; na een week MOEST ik echt haren wassen, ik kon niet meer over straat. Nu het natriumbicarbonaat in huis gehaald, volgende week woensdag ga ik het voor ’t eerst proberen. Ik ben benieuwd!
  Bedankt voor de inspiratie, jij laat praktisch zien hoe het mogelijk is om milieuvriendelijker te leven!

 75. Babysteps

  Toevoeging: Met wasproducten zoals douchegel waren we al eerder gestopt: van Zwitsal kreeg ze enorm eczeem. Zelf was ik nu ook zonder douchegel en ik voel me toch behoorlijk schoon.
  Ik vraag me wel af of je haar zonder shampoo wel goed schoon wordt nadat je in een rokerige omgeving bent geweest. Wij hebben een oom die sigaren rookt (vies) en geloof me; dan was iedereen hier zijn haren en alle kleren gaan onmiddellijk in de wasmachine.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Babysteps: Als je haar vies ruikt na een sigaren-bezoek, je haren gewoon lekker in de wind laten uitwaaien. Of een druppeltje etherische olie op je kruin of je haarborstel/kam doen en je haren er mee kammen.

 76. Sarah

  Evelien,
  Zijn soda kristallen ook een goed middel om “shampoo” van te maken of is dit niet het juiste middel??

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Sarah: Nee, dat is te agressief, er staat niets voor niets in de blog vermeld: baking soda, zuiveringszout of natriumbicarbonaat.

 77. Ingrid

  Hoi Evelien,

  Ik ben het met je eens,dat hoe minder je gebruikt hoe minder je lichaam er om ‘vraagt’.Het voelt gewoon goed je lichaam zo te respecteren en er zorgvuldig mee om te gaan,wetend dat ze zelf alles regelt.Al die smeersels etc;het heeft met altijd tegen gestaan.Nu heb ik je shampoo gemaakt-ja echt waterig is het-maar vraag me af hoe je dat nu precies op je haar aanbrengt!Want ik had mijn haar al nat gemaakt,maar ik denk dat dat dus fout was…gewoon insmeren met de shampoo of hoe?En daarna uitspoelen?Dank alvast!Ingrid

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Ingrid: Gewoon je haar wassen met deze shampoo, mag op droog of nat haar wat jij wilt en daarna uitspoelen, zoals je altijd doet met een shampoo. Succes!

 78. Ingrid

  Dank je wel!Zal nu eens op droog haar uitproberen…moet altijd aan het verhaal denken van een vrouw,die geen shampoo meer in huis had en toch haar haren wilde wassen,omdat ze naar een feestje ging.Ze pakte toen wasmiddel oid en ze had geen haar meer op haar hoofd staan erna!Het zal je maar gebeuren 🙁

 79. Bijna30

  Hoi Evelien,

  Ik ben dus ook al groen met alles ik maak ons wasmiddel handzeep etc
  Nu ben io 2 janurai begonnen met no-poo maar t wil op de een of andere manier niet echt vlotten
  Dit komt denk ik ook door de diversiteit aan info die er op internet is

  Zo was ik eerst mijn hoofdhuid met een natriumbicarbonaat met water mixje, maar t blijft vet en waxacjhtig
  Nou las ik ergens dat je te weinig natrium gebruikt voor je haar (ieder haartype is immers anders) als t waxachtig is. Dus nu zit ik op 1 eetlepel natrium op 1 eetlepel water em nog is t waxachtig
  Het plakt gewoon bijna aan mijn gezicht vast ik heb totaal geen volume

  En ik hoor iedereent maar over volume hebben maar tot nu toe…. Niets

  Ik spoel na met 1 deel appelciderazijn of gewone azijn met 2 delen water

  Ik heb ook geprobeerd zonder t naspoelen met azijn want als ik t alleen met azijn was word t ook vet en voelt t ook onewassen, maar mijn haar bleef waxachtig

  Ik wil dit heel graag volhouden maar vind t nu wel erg lang duren zonder ook maar iets van verbetering

  Wat moet ik volgens jou veranderen aan mijn wasschema (eens per 3 dagen)?

  Begin een beetje desperate te worden

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Bijna_30: De concentratie van je shampoo is echt veel te sterk!
   Probeer de verhouding die in mijn blog staat of nog meer verdund.
   En lees ook eens alle gegeven tips die in de reacties staan vermeld van deze blog en mijn blog Shampoo-vrij!
   Succes!

 80. cs

  Net voor eerste keer met natrium en water middel mijn haren gewassen, heb alleen nog steeds het gevoel dat t vet is. Word dit minder of doe ik iets verkeerd…

  Graag tips

 81. Elise

  Toen onze kinderen klein waren heb ik hun haren nooit met shampoo gewassen. Pas vanaf een jaar of acht als ze volledig zelfstandig hun persoonlijke hygiene verzorgen is het er in geslopen de oudste begint nu in de pubertijd te komen en bij wijze van expiriment gaan we samen aan de no poo. Ben reuze nieuwgierig hoe het gaat verlopen.

 82. jessica

  Hallo Evelien,

  Ik ben sinds vrijdag begonnen om mijn haar zonder shampoo te wassen. Tot nu toe bevalt het goed, wel een beetje droog haar dus ik gebruik de volgende keer iets minder natriumbicarbonaat.

 83. Sophie

  DAg Evelien,

  Ik ben vorig jaar juni in een keer gestopt met het gebruik van shampoo. Na een paar maanden (pas) was mijn ahar stabiel. Niet te vet, niet te droog. Maar laatst keek ik in de spiegel en zag overal witte schilfertjes in mijn haar zitten. Ook wordt mijn haar weer vettiger, niet prettig (mijn haar is ook een stuk langer). Ik kam mijn haar onder de douche en masseer mijn hoofdhuid, maar dat lijkt niet te helpen. Ik had ergens een recept gevonden van Marseillezeep als shampoo, maar dat werkt niet, daar werd mijn haar alleen maar vettiger van. Ik heb daarom shampoo van Weleda gekocht, met de bedoeling om daar heel af en toe mijn haar mee te wassen, maar eigenlijk staat het mij tegen (het jeukt ook als ik het heb gebruikt). Ik wil het liefst zo natuurlijk mogelijk! Nu heb ik dit recept gevonden en ga dat eens proberen. Wel jammer dat echt helemaal zonder shampoo dus niet werkt voor mij…

 84. Amber

  Hoi Evelien
  Ik wil in een keer stoppen mijn haar met shampoo te wassen.
  Meteen alleen met water wassen dus ook niet met natriumbicarbonaat.
  Ik ben 65 jaar oud en heb grijs haar wat redelijk snel vet wordt.
  Ik werd op mijn 38e jaar al grijs.Tot een jaar geleden heb ik altijd mijn haar geverfd tot mijn zuster kanker kreeg ,waarvan zij gelukkig is genezen!Haar oncoloog had haar afgeraden om nog langer haar haar te verven omdat al die chemische troep kankerverwekkend is.Zo ook niet biologische shampoo,s.Ik ben toen meteen gestopt met mijn haar te verven.Was behoorlijk wennen,maar gelukkig heb ik een mooie kleur grijs(blond/grijs gemêleerd).
  Nu mijn vraag;hoe houd ik mijn grijze haren glanzend als ik stop met mijn haar te wassen?;.
  Ik ben blij dat ik je site vond!Super interessant en vol goede tips,TOP!

 85. san

  Ik vind veel over het zelf maken van wasmiddel. Aleppo-zeep, of Marseille-zeep water, en eventueel soda erbij.
  Daar lees ik ook dat mensen het, behalve als wasmiddel, ook als
  schoonmaakmiddel gebruiken, en sommigen douchen er ook mee.

  Kan het dan niet ook gebruikt worden als shampoo?

 86. kim

  Ik heb een vraag. Ik zie dat hier een aantal mensen geschreven hebben die op shampoo vrij overgestapt zijn. Ik doe dit nu al geruim 5 maanden en ik vind het prima maar ik kom nu net bij de kapper vandaan en die vertelde me dat ze al meer mensen had gehad die dit uitgeprobeerd hebben en dat er een bepaalt filmpje op de hoofdhuid komt te liggen en het haar en dat deze mensen op langere termijn last kregen van veel haaruitval en huidproblemen. Hierdoor ga ik toch weer een beetje twijfelen of ik het niet toch met een natuurlijk product zoals klei of biccarbonaat moet reinigen. zelfs nu na 5 maanden is mijn haar nog steeds erg stroef als ik onder de douche vandaan kom en is er met de borstel nog lastig doorheen te komen. Ik heb best wel dik krullend haar en een beetje haar kan ik best wel kwijt maar kale plekken is weer het andere uiterste. Ik zou graag ervaringsverhalen horen van mensen die al echt een langere tijd dus ik bedoel jaren zonder shampoo wassen opf gewassen hebben.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @kim: Ik was mijn haren al jaren zonder shampoo en heb geen kale plekken hoor. Kappers verdienen veel geld aan shampoo en haarverzorgingsproducten, dus logisch dat zij dat aanbevelen.

 87. kim

  Hoi Green evelien. Bedankt voor je reactie. gelukkig heeft mijn kapster niet haar eigen produkten aangesmeert. wel grappig overigens dat ik begon over naspoelen met appelazijn en dat haar antwoord hierop was dat ze dat niet zou doen want dat is wel erg zuur voor je haar terwijl in de schampo van hun die ik vroeger altijd gebruikte zit ook appelazijn. mijn probleem komt meer voort dat ik altijd al een beetje een hoofdhuidproblemen heb heb met veel schilvers en jeuk. dus ik zou het niet raar vinden om iets te gebruiken. misschien het ook eens met bak soda proberen.

 88. veerle

  Dag Green Evelien,ik heb vandaag voor de eerste keer mijn haar gewassen met het natriumbicarbonaat receptje en het is me erg goed bevallen, het ziet en voelt precies hetzelfde als wanneer ik het met shampoo was (urtekram).
  Ik heb namelijk heel erg last van vet haar en door de vele medicatie die ik neem wordt het er niet beter op.
  Zal ik zeker verder blijven doen en wie weet kan ik op een dag shampoovrij zijn.

 89. Hella

  Hallo,
  wat fijn dat jij al die moeite doet om dit aan de mensen door te geven, mijn compliment! Ik heb vandaag mijn haar met water gespoeld en daarna ingesmeerd met limoensap met wat honing om wat volume te krijgen. Mijn probleem is dat ik dun haar heb en een lichte permanent erin kan ik dan ook bakingsoda gebruiken, ik kon mijn vraag niet terugvinden in de reeks vragen. Ik wil stoppen met shampoo omdat ik neuropatische pijnen heb en denk dat het misschien veroorzaakt wordt door de chemische toevoegingen in de verzorgingsmiddelen.
  lieve groet, hella

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Hella: Bedankt!
   Ook met gepermanent haar kun je baking soda gebruiken. Vaak is gepermanent haar wel wat droger, dus zou ik wat minder baking soda in het water toevoegen.

 90. Gea

  Hoi Evelien,
  kun je dit ook doen wanneer je gel gebruikt voor het stylen van je haar?
  Groetjes Gea

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Gea: Ja natuurlijk, alleen zul je misschien de verhouding moeten aanpassen omdat je haar viezer is van de gel.

 91. Lane

  Hallo Evelien,

  Ik probeerde dit vorig jaar al eens en nu doe ik het opnieuw, en weer dezelfde problemen. Mijn haar wordt ongelofelijk stro-achtig vanaf mijn oren en op mijn hoofd zelf is het erg vettig. Dus langs de ene kant zou ik meer en de andere kant minder bakinsoda moeten gebruiken. Erg verwarrend. De eerste week was ik er wel content over, mijn haar was voller, zag er meer krullend uit dan anders. Maar het voelde wel aan alsof ik een hele dag in de noordzee had gezwommen…
  Tips? Ik wil het dit keer niet weer snel opgeven maar op deze manier ga ik het weer niet langer dan een maand volhouden vrees ik.
  En het is ook niet de bedoeling dat mijn haar er ok uitziet maar absoluut niet leuk aanvoelt..
  Help?

 92. Ine

  @lane,
  Ik snap je volledig. Ik volg deze blog nu al meer als een jaar. Vorig jaar heb ik 5 maand mijn haar gewassen zonder shampoo, wel met soda in alle mogelijke combinaties: veel, weinig, vooraf eerst koken in water,met appelazijn, enkel water,… alle tips die hier opkwamen probeerde ik uit,… helaas,… mijn haar was niet vuil en zag er wel redelijk ok uit, maar voelde verschrikkelijk aan (zee-effect ;-). Mijn haar op zich is denk ik niet het probleem, wel mijn hoofdhuid, het jeukt snel en aanmaak van roos en dus vettig haar aan de hoofdhuid tot gevolg. momenteel gebruik ik een shampoo uit de biowinkel ik smeer er enkel mijn hoofdhuid mee in en laat het goed intrekken,… dus ik was enkel mijn hoofdhuid, maar toch,… na 2 a 3 dagen hou ik het niet meer uit en is het een verademing om mijn hoofdhuid nat te maken,… ik zou ook heel graag niets meer van shampoo willen gebruiken,…

 93. Elise

  Beste Evelien,

  Ik ben zelf op verschillende vlakken aan het overschakelen op groenere alternatieven en ben dus ook, met veel hulp van jouw site (waarvoor dank!) begonnen aan de persoonlijke hygiëne. Zo poets ik mijn tanden nu met zuiveringszout, heb ik alle gewone zeep gedropt en was ik mij nu met gewoon water en/of groene marseillezeep. Binnenkort wil ik olijfolie (met een of ander etherisch geurtje dat ik nog moet zoeken) uitproberen als bodylotion en gezichtscreme.

  Met mijn haren lukt het echter niet: ik heb eerst de methode met enkel water, afgewisseld met wassen met zuiveringszout geprobeerd, maar ik kreeg mijn haren niet proper: ze voelen stug aan, bijna plakkerig en als ik mijn haren kam, dan zit mijn kam/borstel vol vuiligheid. Het voelt echt vies, maar ziet er dan wel zo slecht niet uit. Dus vorige week ben ik het beginnen wassen met marseillezeep, maar nu voelt het niet alleen plakkerig en vies aan, mijn haar ziet er ook niet uit (bijna vettig). De borstel/kam is wel iets properder, maar zeker niet zoals toen ik het ‘nog normaal’ waste.

  Heb je zoiets al gehoord? Heb je tips hoe ik mijn haren wel proper krijg?

  Ik heb dun, blond haar, vrij veel haren, halflang. Ik weet niet of dat er iets toe doet. Van nature werd mijn haar wel heel snel vet.
  Ook azijn probeerde ik, maar de geur vind ik niet aangenaam (zacht uitgedrukt). Mijn haar werd er wel superzacht van (bijna te zacht). Is azijn dan toch de oplossing op het vuil uit stug haar verwijderd te krijgen?

  Alvast bedankt,
  Elise

 94. Sanne

  Hey!

  Ik stond net in de supermarkt en kon enkel Natriumbicarbonaat voor voeding vinden. Kan dit ook gebruikt worden?

  Alvast bedankt!
  Sanne

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Sanne: Ja, dit kun je prima gebruiken, wordt ook gebruikt als rijsmiddel, vandaar dat het bij de voeding staat.

 95. sabine

  hoi, ik laat mijn haar om de 3 maanden bij de kapper gedeeltelijk ontkleuren (balayage) en daar gaan ze natuurlijk dat chemische goedje wegwassen met shampoo. Denk je dat het dus nog zin heeft om tussentijds zonder shampoo of met baking soda te wassen?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @sabine: Ik heb geen ervaring met chemische producten in mijn haar, dus ik weet het niet. Probeer het gewoon eens en dan merk je vanzelf of het wel of niet lukt. Succes!

 96. ingrid

  Hallo! Ik heb lang stijl haar en tik maandag 4 weken shampoo vrij af!
  Enkele keren met natriumbicarbonaat gespoeld. Soms maakt dat mijn haar minder vettig, soms niet. Ik tracht het wel dagelijks te spoelen met warm water, als het kan regenwater.
  Vorige week heb ik er een losgeklopte eidooier op gedropt en 5 minuten laten trekken. Daarna had ik poezelig zacht haar! Ik was haast gelukkig om dat nog is te voelen!
  Ik borstel mn haar extra veel, maar heb dan ook elke dag behoorlijk wat haar in mijn borstel zitten.
  Stand van zaken is dus na vier weken: half vet haar, dat ik verberg tijdens de dag in een staart met speltjes.
  Maar ik snak zooo naar de ‘beloofde’ frisse kop haar, dat ik hier wat bemoedigende woorden of tips kom sprokkelen!
  Verder heb ik er me in gebeten als een hardnekkige haarluis en blijf er voor gaan.
  Thanks Evelien!

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @ingrid: Bedankt voor je compliment!
   Nog een tip voor je, ik zou echt niet iedere dag je haar wassen, ook niet met enkel (regen)water. Want waarom iedere dag wassen? Daar wordt het alleen maar vetter van. Succes en hou vol!

 97. Pingback: Een maand plasticvrij: hoe makkelijk is dat? – Put your green glasses on and enjoy reading

Reacties zijn gesloten.