Zelf parfum, aftershave en deodorant maken

Na mijn recepten voor tandpasta en shampoo, nu parfum, aftershave en deodorant.
Ook hierbij bespaar je geld, afval en chemische rommel op je huid!
Voor zowel parfum, aftershave als deodorant gebruik ik hetzelfde recept, want bij allemaal gaat het om een lekker geurtje.

Ingrediënten:
– Wodka (goedkoopste soort, het gaat enkel om het hoge alcoholpercentage)
Etherische olie
– Water

Werkwijze
Doe in een verstuiver een beetje wodka, een paar druppels van je favoriete (mix) etherische olie en vul aan met water.
De wodka is nodig om de etherische olie in water op te lossen en je parfum/aftershave/deodorant te laten verdampen.
Schudden en klaar!

Experimenteer zelf wat jouw favoriete geuren(mixen) zijn. Probeer bijvoorbeeld roos, lavendel, sandelhout, ylang ylang, bergamot, etc.
Ik ben benieuwd naar jouw favoriete compositie, laat je het me weten? Dan vermeld ik die, uiteraard met jouw naam, op mijn website!

Je kan dit recept trouwens ook voor wc-verfrisser gebruiken door een verfrissende etherische olie te kiezen.

Lees ook:
Zelf tandpasta maken
Zelf shampoo maken
Shampoo vrij!
Schoon zonder zeep
Verzorging: zonder is gezonder


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


35 thoughts on “Zelf parfum, aftershave en deodorant maken

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   Ik werk niet echt met vaste verhoudingen, doe gewoon een bodempje wodka in de verstuiver. Maar dat hangt er dus ook vanaf hoe groot je verstuiver is.
   En voor aftershave moet er weer meer alcohol inzitten voor het samentrekkende effect na het scheren.
   Lekker dus een beetje op gevoel experimenteren en kijken wat jij zelf de beste verhouding vindt.
   Veel plezier!

  2. Ayla Bouwhuis

   haha, ik bekeek de reacties onder de blog en toen zag ik opeens een reactie onder de naam Ayla langskomen. ik was er toch echt zeker van dat ik deze blog nog niet had gelezen haha

 1. marijke

  Leuk idee!
  Ik zou denk ik alleen gemineraliseerd water gebruiken ipv kraanwater en pure alcohol ipv wodka. Dan blijft je luchtje nog net iets langer houdbaar

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @José Dat hangt van de verhouding alcohol-water af. Ik heb daar zelf geen last van, maar ik gebruik het ook niet dagelijks. Behoor tot de gelukkigen die niet gemakkelijk zweet.

 2. lieven

  Saliethee drinken helpt tegen zweten, en ik ervaar ook dat hoe meer zuivel ik gebruik, hoe meer ik zweet. Ben verder vegetariër, hoor.

  Die chemische rommel bevat oa synthetische musks – zie http://safecosmetics.org/article.php?id=643 – terwijl onze eigen muskgeurtjes zogezegd vies zijn. Deodorants beschermen ons? Wat een vreselijke onzin!

 3. pinquiniusch

  Hoi hoi,

  Bedankt voor de tips! Heb de tandpasta, of beter gezegd de tandpoeder al gemaakt, helemaal prima!
  Smaakt naar Saline tandpasta van Weleda maar is dat ook bijna want toen ik naar zuiveringszout zocht om het van te maken op http://www.deweegschaal.nl kreeg ik meerdere treffers een pot zuiveringszout en saline tandpasta! Handig te weten!

  En hier een tip van mij terug, op http://www.lierrekeith.com vind je onder het knopje work een aantal fantastische groene boeken, waarin precies die dingen beschreven worden die ik hier nog niet vond!

  Grls pinqiniusch

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @henny kamminga: Je kan oude verstuivers gebruiken bijvoorbeeld van deodorant of haarspray. Of je kan nieuwe verstuivers kopen, je kan kijken bij de drogist, parfumerie of winkels zoals “De Tuinen” en “Dille & Kalmille”.

 4. Esther

  Ik gebruik kokosolie met natriumbicarbonaat als deodorant. Nog nooit zo geurloos geweest, stink niet meer ook niet na 24 uur, tijdens zomervakantie Spanje!!

  1. Bea

   Esther, welke verhouding kokosolie/bakingsoda gebruik je? En trekt dat ook gewoon in je huid? Anders gaat het toch aan je kleding plakken?

 5. Sander

  Hoi Evelien,

  het zal je vast niet ontgaan zijn dat er een heel goed deodorant recept “out there” te vinden is.

  Ik gebruik het recept al enkele maanden en ik ben er erg tevreden over.

  Het bestaat uit (alle hoeveelheden in volume)
  – 2 delen kokosvet (dat bakspul van de toko – liever niet mee bakken want het is het verkeerde vet….= andere zaak)
  – 1 deel pure bakpoeder (Natrium bi-carbonaat)
  – 1 deel arrowroot poeder (pijlwortelpoeder in het NL)

  Ik doe de harde kokosvet in een metalen minipannetje, smelt het vet, giet het in een potje en meng er de poeders doorheen…

  Neem telkens per oksel een vingerpuntje (is dat NL?) en smeer het terwijl het smelt in je oksel.

  Werkt goed, de hele dag en het verstoort geen lichaams prcessen.
  Het is dus wat het zegt te doen: de-odoriseren, ontgeuren maar laat het zweten gewoon toe.
  De ingredienten kokosvet en bakpoeder respectivelijk drogen de huid op en verzorgen en de bakpoeder haalt de geurtjes weg doordat bacterieen niet kunnen groeien…of althans erg slecht.

  succes, Sander.

  1. Joris Hazeleger

   Bakpoeder is wat anders dan natrium bicarbonaat! (Baking soda) Dus wel heel belangrijk om echt gewoon bakingsoda / natrium bicarbonaat te gebruiken in plaats van bakpoeder. Anders kom je mogelijk nog voor rare verassingen te staan zodra het nat wordt 😉

 6. JP

  Is er ook een recept voor aftershave balsem met shea butter ofzo?

  Heb een gevoelige huid en gebruik nu ook balsem, maar zou graag een natuurlijke variant willen.

 7. Johan

  Dankjewel voor alle tips.

  Mijn aftershave was nog voor 1/3 vol en ik heb er 2/3 wodka bij gedaan.
  Het alcoholpercentage is nu lager en dat vind ik zelfs beter. De geur is nog voldoende. Dat was gemakkelijk besparen.

  Mijn eigen aftershave ga ik maken met wodka en cederolie. Daar wil ik nog iets bij doen. De ylang ylang vind ik (nog) te duur.
  Dus heb ik een sinaasappel goed afgeborsteld en de buitenste schil geraspt en in wat wodka gezet.

  Het is dan wel natuurlijk, maar in de olie en sinaasappelschil zitten ook terpentine-achtige stoffen. De hoeveelheid is laag, zeker in de uiteindelijke aftershave.

  Groeten van Johan.

 8. Johan

  Hallo, in mijn vorige bericht schreef ik over cederolie en wodka voor aftershave. Ik zocht een mooie diepe houtgeur en cederolie blijkt dat niet te zijn. Met geraspte sinaasappelschil wordt het wel beter, maar uiteindelijk ruik ik naar een blokfluit.
  Dus de volgende keer toch maar ylang ylang.

  groeten van Johan.

 9. Saskia

  Evelien, enorm bedankt voor je super website! Ben een mega-fan geworden! 🙂
  @Sander: de deo maak ik bijna zoals jij beschrijft maar dan met 2 eetlepels kokosolie, 2 eetlepels maizena en bakingsoda, goedje prakken en je hebt een super-deo.
  Lieve groet,
  Saskia

  1. kathinka

   maakt die kokosolie geen vlekken in kleding? ik heb redelijk strakke t-shirts, zou zonde zijn die te verpesten met vetvlekken …

 10. Fanny

  Dag Evelien,
  de beste deo die ik ooit al had en nu ook al jaren gebruik is een aluinsteentje. Wat bevochtigen en de over de oksels wrijven. Je zweet van de ganse dag niet, je geurt niet, het maakt geen vlekken in de kleding, het kost haast niets en het gaat jaren mee.

  1. henriette

   Hi Fanny, dat deed ik ook altijd maar het nadeel hiervan is dat je transpiratie dan ergens anders naar buiten moet. Ajuin sluit nl de zweetkliertjes af wat op zich niet echt gezond is; transpiratie is niet alleen afkoeling maar ook afvalstoffen afvoeren. Best belangrijk!

 11. Samantha

  Ik zweet enorm onder mijn oksels.heb gelezen dat als je teveel zeep gebruikt bij het wassen ook de oorzaak kan zijn.ik zal es proberen zonder zeep of ph neutraal te wassen.hopelijk ben ik dan verlost van dit genante probleem
  Bedankt voor de tips.vroeger gebruikten de mensen toch ook nie zoveel produkten.

 12. Judith

  Ik gebruik sinds een tijdje alleen nog maar diy producten voor mijn lichamelijke verzorging. Zo ook de deo van kokosolie en bakpoeder met maizena ( ik heb een extreem gevoelige huid, dus gebruik een mini beetje bakpoeder en de deo die jij maakt met alcohol hoef ik niet eens te proberen). Ook ben ik sinds een maand of wat (overwegend) veganist. Mijn zweet rook nooit heel sterk, maar sinds ik gestopt ben met traditionele deo’s en het eten van dierlijke producten ruik ik echt heel sterk naar zweet (zo erg dat ik het door mijn dikke winterjas heen ruik?). Ik was me alleen nog maar met kokosolie met cacaoboter (gesmolten tot een blokje) en moet dan echt tegen de middag weer mijn oksels wassen. Is dit een overgangsperiode? Ik wil heel graag af van rommel op mijn lijf, maar dit is echt te erg.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Judith: En als je nu eens een week geen deo gebruikt, dus ook geen zelfgemaakte?
   Want misschien reageert je huid wel zo heftig op één van die ingrediënten? Dat het natuurlijk is betekent imeers niet dat het geen allergische reactie kan veroorzaken.
   Hoop dat zo je zweetlucht minder wordt!

  2. Marije

   @Judith, ik ga ook heel erg stinken van maïzena. Ik las deze tip ergens en dit werkt bij mij goed: 1 deel kokosolie, 1 deel backing soda en 1 deel aloë Vera gel. Dit mengen en in een glazen potje bewaren.

  3. joris

   Ik heb ook een overgangsperiode gehad. En overigens is bakpoeder niet het juiste ingredient! Is natrium bicarbonaat gemengd met een zuur dus het gaat om bakingsoda/natrium bicarbonaat.
   Als je stopt met een normale deo (lees vaak aluminium die je poriën verstopt) dan kan het zijn dat er veel afvalstoffen zich hebben opgehoopt in je oksles/ lymfen. Dus kan heel goed dat je eerst een andere lucht hebt. Tevens verhoogt natriumbicarbonaat je ph (dus minder zuur) kan ook zijn dat je lichaam daar eerst aan moet wennen. Doorzetten is hierbij het motto! Maak anders voor de ernstige momenten een spray met tea tree oil, en wat alcohol (wodka bijvoorbeeld). Niet te veel teatree en bij hoog percentage alcohol ook wat water. Dit haalt vaak de erntige geur grotendeels of helemaal weg.

 13. Liesbeth

  Interessant – meestal lees ik over deo op basis van natriumbicarbonaat, kokosolie en maïzena. Heb je die ook geprobeerd? Ik kreeg er wat uitslag van aan mijn oksel en probeer nu uit te vissen of het slecht is voor de huid, of de verhoudingen verkeerd. Enig idee?

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.