Shampoo-vrij!

Het is gelukt, ik ben shampoo-vrij. En hoef dus nooit meer mijn haar te wassen. Wat een besparing van tijd, water, chemische stoffen, afval en geld!

Hoe heb ik dit bereikt?
Ik waste mijn haar vroeger twee maal per week. Toen ben ik gestopt met “shampoo-uit-de-winkel” te gebruiken en heb ik zelf shampoo gemaakt.

En ik hoefde gelijk nog maar één keer per week mijn haar te wassen.
Iedere week verminderde ik de dosering van natriumbicarbonaat.
Tot ik na een tijdje nog slechts één theelepel natriumbicarbonaat op een halve liter water gebruikte en daarmee vier wasbeurten toe kon. En al snel hoefde ik nog maar eenmaal in de anderhalve week mijn haar te wassen.
Toen mijn haar laatst weer een wasbeurt nodig had, heb ik het enkel met water gewassen en het werd net zo schoon!

Een week later was mijn haar wel weer wat vettig. Sneller dan normaal dus, want eerder duurde dat anderhalve week. Weer mijn haar enkel met water gewassen en mijn haar was weer fris. En nu heb ik het idee dat het geheel niet meer vet wordt, want er is al anderhalve week voorbij en het glanst nog steeds.
Eigenlijk hoef ik mijn haar dus niet meer te wassen, enkel om mijn hoofdhuid te verfrissen spoel ik het af en toe even met water en klaar!

Je kunt ook voor een rigoureuze omschakeling kiezen en in één keer stoppen met je haar te wassen. Dan loop je alleen wel een paar weken rond met vet haar, maar dat herstelt zich echt vanzelf. Dan heb je eerder het gewenste resultaat en hoef je niet te experimenteren met natriumbicarbonaat. Hoewel ik dat zelf heel erg vond meevallen.

Stinkt je haar?

Nee, mijn haar stinkt niet.
Ik vind eerlijk gezegd al die schoonmaak- en verzorgingsproducten verschrikkelijk stinken in plaats van aangenaam ruiken. Als ik (zeldzaam) in de supermarkt ben en door de rijen met schoonmaak- of verzorgingsproducten loop, gaat mijn keel altijd gelijk opzetten van de chemische lucht.
Wil je toch een lekker geurtje in je haar, dan doe je druppeltje van je favoriete etherische olie op je kruin of op je borstel.

Nog een tip: gebruik koud water voor de laatste (of in mijn geval de enige) spoelbeurt voor glanzend haar!

Heb je vragen?
Dan wil ik je aanraden onderstaande reacties te lezen, want veel vragen zijn al eens door anderen gesteld en ook beantwoord. En ook de reacties, vragen, antwoorden en tips onder mijn blog Zelf shampoo maken.
Als je daar geen antwoord vindt, wil ik je vriendelijk verzoeken mijn blog Inspireren te lezen. En je kan ook een persoonlijk eco-advies aanvragen.

Lees ook:
Zelf shampoo maken
Zelf tandpasta maken
Zelf parfum en aftershave maken
Schoon zonder zeep
Verzorging: zonder is gezonder


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


98 thoughts on “Shampoo-vrij!

 1. Klasina

  Ik ken nog iemand die shampoovrij is, lijkt me best lekker. Vooral qua financien geef ik eerlijk toe. Maar ik heb nogal vaak haarpijn en dan is wassen de beste remedie (als er nog een andere is, ik hou me aanbevolen). Heb je daar ook ervaring mee, haarpijn en wel/niet haren wassen met shampoos?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Klasina: Nee, ik heb geen ervaring met haarpijn. Maar het zal de weldaad van het warme water zijn en de hoofdmassage die je jezelf tijdens het wassen geeft, die jouw pijn wegneemt en niet de shampoo!

 2. Frida

  Geweldig! Zo ver ben ik (nog) niet gekomen. Maar het was wel een half jaar geleden dat ik shampoo uit een fles gebruikte. Zelf was ik mij haar ongeveer een keer per week met een zelfgemaakte versie van ei, olie en azijn. En ja, koud water is zo lekker op je hoofd, de doorbloeding wordt beter en het voelt heel fris! Omdat ik krullig en dus ook droog haar heb vrees ik dat alleen water te uitdrogend zou zijn. Maar misschien ga ik dat weleens proberen. Dankjewel voor de tips!

 3. appelstien

  Dit staat ook al lang op mijn lijstje. Zonder wassen krijg ik snel schilfertjes, en dan begin ik toch terug te wassen. Ik was wel al een jaar enkel met bio-shampoo. Misschien zijn de schilfertjes bij mij ook een fase die ik doormoet, maar ’t is niet echt een leuke…

 4. Andries Wijma

  Ik ben sinds het najaar van 2009 shampoovrij.
  Met een een zelfgemaakte of echt natuurlijke shampoo (zonder SLS!) kun je afbouwen zoals je beschrijft.
  Mijn haar heeft nu een natuurlijke vetbalans.
  Bij het wassen met water kun je beter geen heet water gebruiken maar koud of lauw.

 5. Miss Healthy

  Ik heb het ook een tijd lang gewassen met bak soda en appelazijn. Dat is ook goed voor je haar. Ik miste de shampoo helemaal niet! De appelazijn ruik je wel wanneer je onder de douche staat, maar daarna niet meer. Resultaat: VEEL minder haaruitval!!! Ik kreeg echt een vollere bos. Ik was zo verbaasd. Echt een aanrader voor mensen met haaruitval.
  (En nog goedkoper ook.)

 6. Katrien

  Toevallig op de tips hier beland, en zo ben ik ook begonnen met shampoo-vrij wassen.
  Omdat mijn haar gekleurd is, twijfelde ik aanvankelijk wat, maar ik zie geen verbleking of zo.
  In het begin zag mijn haar er dof uit, en het was zeer plakkerig. Ik heb vrij snel de hoeveelheid natriumbicarbonaat verminderd. Nu, na anderhalve maand, merk ik dat er nog zeer weinig nodig is (haast minder dan een halve theelepel).
  Mijn haar is zachter geworden dan vroeger, en als het pas gewassen is, valt het zeer goed.
  Dank voor de prachtige tip! Ik hoop dat ik ook lang kan volhouden, geen zin meer in shampoo alleszins.

  Iemand ervaring met niet-shampoo na het zwemmen, trouwens? Na het zwembad kan je haar sterk naar chloor ruiken. Krijg je dat makkelijk weg met het Natriumbicarbonaat-mengsel?

 7. R.

  Hoe zit het eigenlijk als je wél andere haarproducten gebruikt? Ik zou met liefde geen spul meer in mijn haar smeren, maar momenteel heb ik een kapsel dat het (echt) vereist – mislukte kappersbeurt, erg kort, zonder spul een jongenskoppie. Ik gebruik volumizer van Andrélon.

  Maar, kan je dan óók stoppen met shampoo gebruiken? Het moment lijkt me wel ideaal nu, met dat erg korte haar 🙂

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @R.: Natuurlijk kun je ook stoppen met shampoo te gebruiken als je haarstylingsproducten gebruikt. Vervang dan alleen de chemische stylingsproducten door natuurlijke versies.
   Zo gebruikte ik altijd amandel- of jojoba-olie in mijn haar om droge plukken aan te pakken. Je kan dat ook gebruiken voor “korte koppies”, dit geeft een wet-gel effect.
   Je kan ook haarspray maken van citroen:
   – snij de hele citroen (met schil) in stukjes
   – kook de citroen in 250ml water (1 cup) in een pannetje en laat het 20 minuten sudderen
   – zeef het daarna en pers er zoveel mogelijk vocht uit
   – je kan er eventueel 30ml wodka bijdoen om het langer te bewaren
   – doe het geheel in een gesteriliseerde spray-fles en je haarspray is klaar!

 8. Anna

  Wat leuk dat je dit soort experimenten doet en dat je het ook opschrijft om met ons (de lezers) te delen!

  Een paar jaar geleden wilde ik mijn haar laten wennen aan om de dag wassen, maar dat hield ik niet lang vol. Ik kon er niet goed tegen om met haar rond te lopen dat vettig aanvoelt. Nu ik jouw artikel hier lees, ga ik die zelfgemaakte shampoo gebruiken. Ik ben erg benieuwd hoe me dat bevalt. Het liefste zou ik mijn haar op den duur ook alleen met water wassen.

 9. Sabrina

  Ik ben ook al enkele maanden shampoovrij, sommige weken gaat het goed, sommige weken voelt het terug wat plakkerig. Maar bijna altijd blijven er witte, plakkerige deeltjes achter op mijn borstel, heb je daar geen last van?
  Ik dacht al dat ik de enige was, maar ondertussen heb ik nog enkele blogs gevonden van mensen die eerst razend enthousiast zijn, maar na enkele jaren toch opgeven omdat die vuiligheid (van waarschijnlijk huidschilfers en -olie) maar niet weggaat.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Sabrina: Ik heb geen last van witte, plakkerige deeltjes op mijn borstel. Je schrijft dat je sommige weken wel en andere weken geen last hebt, misschien dat de hormonen er mee te maken hebben? Als je ongesteld bent, heb je er dan bijvoorbeeld meer of minder last van?
   Of misschien zijn bepaalde voedingsmiddelen de oorzaak? Toen ik stopte met zuivelproducten verdween al mijn eczeem als sneeuw voor de zon.
   Ik zou toch proberen vol te houden met shampoovrij te leven en dat op den duur de vetproductie van je hoofdhuid wel in balans raakt.

   Tip om je borstel te reinigen: leg hem een kwartiertje in een bak met water met jawel weer wat natriumbicarbonaat. Je borstel wordt echt helemaal schoon!

 10. Ronet

  Ik heb een vraagje,
  ik gebruik sinds deze week volledig natuurlijke shampoo en voorderest was ik met water.
  Maar mijn haar is ontzettend plakkerig en ik kan er amper met een borstel door heen.
  Ik wil echt niet terug naar gewone shampoo. is dit de wen periode van mijn haar?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Ronet: Wat bedoel je precies met natuurlijke shampoo?
   Als je gewend was om iedere dag je haar met chemische shampoo te wassen en nu was je plots slechts een maal per week met natuurlijke shampoo, dan heeft je haar inderdaad last van een ontwen-periode. Als je kambaar haar wilt houden, is het beter om minder drastisch af te bouwen. Begin een week met de ene dag wel en de andere dag niet je haar te wassen, net zolang tot je haar hier aan gewend is, dan slechts een maal in de drie dagen, dan tweemaal per week en dan slechts een maal per week. En je kunt dan langzamerhand ook de dosering shampoo verminderen door een beetje shampoo in ander fles te verdunnen met water.
   Je hoeft trouwens niet iedere dag je haar te wassen hoor, ook niet met enkel water. Je haar kan gerust een dag zonder wasbeurt, ik was mijn haar nog slechts eenmaal in de twee weken met water.
   Succes!

 11. Ronet

  ik gebruik een shampoo bar met deze ingredienten.

  Ingrediënten: m.b.v. water en natriumhydroxide verzeepte olijfolie, sojaolie, kokosolie, rijstzemelolie, ricinusolie, lijnzaadolie.

  Maar het is meteen na het wassen met die shampoo vet en plakkerig

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Ronet: Dat kan ik me voorstellen dat je vet en plakkerig is, er zitten een hele hoop oliën in, hoewel de verhoudingen van natriumhydroxide versus oliën er niet bij staan. Maar met de natriumhydroxide ontvet je je haar en tegelijkertijd vet je je haar gelijk weer in met de oliën…….
   Probeer het eens met mijn recept voor shampoo: https://www.greenevelien.com/blog/zelf-shampoo-maken
   Dit is ook nog eens veel goedkoper!

 12. Anna

  Ik heb de no-poo methode uitgevoerd en het vijf weken volgehouden, maar het werkte gewoon niet bij mij! Mijn haar bij mijn hoofdhuid bleef vet. Ook wassen met baking soda en water werkte niet goed. Het was veel minder vet, maar ik zag eruit als een vogelverschrikker en werd er dus niet gelukkiger van. Ik had anderen met de no-poo aangestoken en bij hen werkt het wel goed.

  Ik waste mijn haar ervoor elke dag (met milde, redelijk natuurlijke shampoo) en ik denk dat het daarom niet werkte. Dat ik eerst mijn haar (of hoofdhuid eigenlijk) moet laten wennen aan 1x per week wassen.

  Nadat ik weer shampoo was gaan gebruiken, kan ik het nu om de dag en soms na twee dagen wassen. Dat is dus al beter. Nu kijk ik of het lukt om langzaam er steeds een langere periode tussen te houden, tot ik het met 1x wassen af kan (zonder dat mijn haar er vet uitziet). Als dat is gelukt, ga ik nog eens die no-poo doen. Ik zie heel duidelijk de voordelen van no-poo en hoop dat het in de toekomst wel bij me werkt.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Anna: Jammer dat het nog niet gelukt is, maar het is inderdaad een kwestie van geduld. Bij mij heeft ook wel een tijdje geduurd hoor, omdat je de frequentie en dosering langzaam dient af te bouwen. Hou vol en je shampoo-vrije leventje komt helemaal in orde!

 13. Sabrina

  Bedankt Evelien voor de tip. Het probleem met de baking soda verbeterde echter niet, het werd alleen maar erger. Mijn haar bleef plakkerig aanvoelen en m’n borstel bleef vol viezigheid hangen. Ik heb ‘ns verder rondgesurft op het net en gebruik nu een combinatie van tips die ik heb gevonden op no-poo.livejournal.com. Ik kam eerst m’n haar lang door vooraleer ik het was, masseer m’n hoofd gedurende een paar minuutjes zodat de natuurlijke olie op m’n hoofd zich wat verspreid over m’n haar. Dan was ik het enkele minuten met warm water, waarbij ik goed over m’n hoofd schrob, dan giet ik er wat verdunde (witte!) azijn over (ongeveer 1 soeplepel voor 250ml water), daarna eerst even naspoelen met warm water, vervolgens koud water en het resultaat is fantastisch: m’n haar voelt weer alsof ik het heb gewassen met shampoo en ziet er ook zo uit. Nu probeer ik het zo af te bouwen en dat lijkt te lukken.
  Volgens verschillende posts op Live Journal zouden de problemen met baking soda het gevolg zijn van te hard water en zou het ook wel moeilijker zijn om in dat geval je haar enkel met water te wassen, maar dat valt dus nog af te wachten.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Sabrina: Bedankt om je ervaring en ook vooral je oplossing te delen!
   Want hopelijk is dit ook een oplossing voor andere bloglezers waarbij de resultaten helaas nog niet geweldig waren.
   Merci!!!

 14. jana

  Dag Evelien,
  ik volg je blog al een hele tijd en je hebt tal van interessante tips!
  Ben nu ongeveer een maand bezig om mijn haar niet meer met shampoo te wassen, wel met water en nog maar een klein beetje baking soda en een beetje azijn. Voor mijn haar zelf voelt het zeker goed aan, nog wat vettig bovenaan, maar de ene keer al meer dan de andere. Omdat ik dit nog niet gelezen heb in de commentaren vroeg ik me af hoe mensen met roos hierop reageren… Ik had vroeger al veel last en nu nog steeds van roos. Nu probeer ik dit te verhelpen met rozemarijn olie of een spoeling met rozemarijnwater. Hopelijk wordt mijn haar op die manier helemaal vrij van pluisjes of witte roos. Of zouden er andere manieren bestaan. Nogmaals bedankt voor al je gedeelde informatie!

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Jana: Ik hoop dat als je een tijdje op deze manier je haar blijft wassen je hoofdhuid stabieler wordt en de roos daardoor vanzelf verdwijnt!

 15. Marijke

  Ik was men haar soms met groene klei, daarna spoel ik de punten van men haar met azijn water, maar ik wou dat ik net als jij zo ver kon geraken door enkel mijn haar te spoelen met water, fantastisch dat je zonder shampoo kan en je kindjes ook 🙂

 16. Meghan

  Ik was mijn haar echt elke dag. Ik had pas geleden gehoord dat sls voor haaruitval kan zorgen en je hoofdhuid ernstig uitdroogt. Mijn haar is ook veel dunner geworden dan hoe mijn haar eerst was. Ik ben opzoek gegaan naar zelf shampoo te maken en ik ben hier beland ik heb het mengsel gemaakt en ik ga het morgen eens uitproberen. Ik ben benieuwd!

 17. Jan

  Onze dochter van zes wil geen shampoo gebruiken, al ongeveer drie weken. Haar haren zijn voorlopig nog heel mooi.
  De etherische olie op een borstel lijkt me een goed idee.
  Ik hou jullie op de hoogte.

 18. thamar

  HOi evelien,

  Wauw wat een fijne site heb je!
  Mijn vriendin attendeerde mij erop, ik zit al uren te lezen en ben nog lang niet klaar.
  Wij eten sinds enkele tijd e nummer vrij met het gezin en dan rol je van het een in het ander, nu dus de verzorgingsproducten en daarna de electriciteit en water (die al vrij laag is) maar zeker lager kan, maar stap voor stap.

  Wat ik graag wil weten, als ik 240ml met 1 eetlepel baksoda meng, hoeveel gebruik ik dan voor 1 wasbeurt en hoe doe je dat?
  Wat betaal jij voor 1 kilo baksoda?

  Alvast enorm bedankt!

  MVG thamar, noord-holland

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @thamar: Bedankt voor je compliment!
   Ik gebruikte altijd de gehele hoeveelheid, dus 240ml, omdat ik heel dik haar heb. De hoeveelheid hangt dus af van de lengte en dikte je haar.
   Succes!

 19. Thamar

  Hoi,

  Giet je het over je hoofd en dat was het?
  Of moet het intrekken?
  wat doe je op het toilet als geurtje na een grote boodschap:)

  En ik had shampoo van kruidvat met bdih keurmerk, zat vol met rotzooi, dit keurmerk betwijfel ik dus helaas…

  Welke handzeep gebruik je en wat als schoonmaakzeep?

  Dankjewel alvast!

  Gr. Thamar

 20. Magali

  Hej, ik ben sinds kort ook bezig met de natriumbicarbonaatshampoo. Ik moet wel zeggen dat mijn haar heel plakkerig aanvoelt. Ik hou nog vol, maar moet mn haar wel altijd vastdoen, want los is het echt geen zicht 🙂 Zou dit aan het natriumbicarbonaat liggen, en zou dit plakkerige gevoel en “stijve” haar verdwijnen eens ik het gewoon met water kan wassen?
  Groetjes,
  Magali.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Magali: Probeer de dosering van natriumbicarbonaat en frequentie van het wassen aan te passen, ieder haar is anders, kijk wat voor jouw haar het fijnste werkt. Je haar zou er gewoon schoon en glanzend uit moeten zien!

 21. anja

  Was mijn haar tot vandaag met natriumbicarbonaat maar stap over op alleen water. Het bevalt zo goed, geen droog haar meer, beter kambaar en een mooie glans. Sinds 2 jaar verf ik ook niet meer, na 30 jaar verven was ik dat zo ontzettend beu en ook dat bevalt prima.Heel af en toe is mijn haar wat vetter en dan was ik het een keer extra met het mengsel, maar ik heb gemerkt dat het daar juist vetter van wordt vandaar vanaf nu alleen nog water. Mijn schoonzus is gisteren begonnen met natriumbicarbonaat, ben benieuwd of het haar gaat lukken, ik hoop van wel.

 22. esther

  Hi Evelien,

  Na het lezen van je site ben ik erg benieuwd geworden. Ik heb van mezef erg vet haar dat ik elke dag was. Heb gisteren met water en natriumbicarbonaat gewassen. Maar nu? Hoe vaak mag dat per week en wanneer kan ik het nu weer wassen?

 23. Sandra

  Beste Evelien,
  Was jij de haren van jouw kinderen of eigenlijk ook helemaal niet?
  Mijn dochter van 6 heeft haar dat ontzettend klit, heb je hier tips voor? Kortom: hoe behandel/verzorg jij het haar van jouw kindjes?
  Groetjes, Sandra
  p.s. vandaag je blog ontdekt en nu al fan. Inspirerend!

 24. esther

  Hoi Evelien.

  Ik ben nu een week verder en heb de dossis aangepast, met meer bicarbonaat word het wel schoon. Alleen moet ik nog steeds elke dag wassen hoort dat? En er blijft een soort wittig kleefachtig spul (vet?) Achter in me haar hoort dat?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @esther: Het is wel de bedoeling dat je de dosering en frequentie gaat afbouwen. Dus iedere dag je haar wassen??? Is dat echt nodig, is je haar werkelijk vies of is het slechts een gewoonte en ben je bang dat het vies is?
   En nee, er hoort geen wit kleefachtig spul in je haar achter te blijven. Je haar hoort er gewoon schoon uit te zien.
   Probeer echt de frequentie en dosering te verminderen, succes!

 25. esther

  Evelien bedankt voor je reactie. Ja het is echt vies, vet blijft gewoon naar achter staan van vetheid. Met 1 eetlepel op 240ml water werd het zowiezo niet schoon en bleef het vet met meer bicarbonaat word het welliswaar nu wel schoon maar nog steeds elke dag wassen. Heb je een tip wat ik nu het best kan doen?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @esther: Zoals ik al zei, véél minder wassen, want door zo vaak te wassen hou de vettigheid in stand. Je ontvet zo vaak je haar, dat je hoohdhuid steeds heel veel vet aanmaakt om het toch in balans te houden. Dus hoe vaker je wast en meer natriumbicarbonaat je gebruikt, hoe vetter je haar wordt. Doorbreek die cirkel!

 26. Ingrid

  Evelien, na 2,5 maand zonder shampoo vraag ik me af of ik het moet opgeven. Ik ben onmiddellijk gestopt met shampoo en in het begin viel het eigenlijk allemaal nog mee. Mijn haar had veel volume en zo vettig zag het er niet uit. De laatste tijd valt het terug sluik rond mijn gezicht, ziet het er zeer vettig uit met dreadlock-achtige samengeplakte slierten. En als ik mijn haar kam, dan blijft er veel witte plush achter op de kam. Ik krijg er nu ook opmerkingen over.
  Ik heb veel zin om het op te geven.
  Ik had graag de methode gevolgd om er onmiddellijk mee te stoppen zodat ik vlugger resultaat had. Maar 2,5maand is toch al lang. moet ik nog langer volhouden?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Ingrid: Stoer dat je gelijk voor die-hard-methode bent gegaan!
   Het is belangrijk dat je je haar af en toe nog wel wast enkel met water om zo op een milde manier het vet weg te spoelen.
   En op je hoofdhuid sterven altijd huidcellen. Doordat je minder vaak je haar wast, vormt dat een laagje schilfers. Voortaan als je haar wast met water, goed je hoofdhuid masseren en na het wassen goed kammen, zo worden ze dan verwijderd.

 27. Leonie

  Ik weet niet of ik het op deze website heb gelezen, ik kan het in elk geval niet meer terugvinden, maar ik woon in een gebied met heel hard water, en sinds we hier wonen hebben mijn vriend en ik allebei gemerkt dat ons haar er niet meer gezond uitziet. Hij heeft schilfertjes gekregen, ik droog haar, dat door shampoos voor ‘glanzend haar’ dan weer heel snel vet werd. Ik wil daarom dus de no ‘poo methode proberen, maar ik wou eerst hier even checken of hard water een invloed heeft op hoe m’n haar eruit ziet, met of zonder shampoos? Iemand tips?

 28. Leonie

  Allereerst wil ik je complimenteren met je website, leuk! Vorige week las ik voor het eerst over de No-Poo methode en dit wekte zo mijn nieuwsgierigheid. Ik besloot er meteen mee te beginnen. Vandaag zit ik op dag 8 (was het iedere avond met alleen water) en het gaat nog goed. Mijn haar draag ik momenteel niet los. Het is namelijk wat pluiziger en zo raak ik het ook zo min mogelijk aan. Gelukkig is het nog niet echt vet, maar wat nog niet is, gaat vast nog komen…Heel leuk om in ieder geval alle ervaringen te lezen. Oohja, en ik ben ook maar meteen van de doucheschuim afgestapt 🙂 Groetjes

 29. Petri

  Ik ben nu ongeveer een maand ‘poo-vrij’ en ik moet zeggen dat mijn haar beter zit dan ooit! Eigenlijk al vanaf het begin… het valt niet meer zo sluik en ook al is het vet, het ziet er niet zo vies-vet uit als eerder toen ik shampoo gebruikte. Eigenlijk zit m’n haar nu dagelijks of ik net naar het strand ben geweest en in zee heb gezwommen, voor mij de perfecte coupe 😀 Wat dat betreft wil ik niet meer terug!
  Maar… doordat het een stuk stroever is, borstel ik er nu veel meer haar uit dan eerder en wat ik het vervelendst vind, het ruikt de laatste twee weken niet fris meer, maar echt naar vet haar.
  Ik was het ongeveer twee keer per week met bakingsoda en azijn, waar het in het begin echt schoon van werd maar nu lijkt het alleen maar stroever na een wasbeurt. Deze week geprobeerd wat het effect is om alleen te spoelen met warm water en een beetje appelazijn, maar dat is geen succes, dan oogt het wel weer ‘vies-vet’.

  Dus bij deze een paar vragen:
  Iemand misschien een tip hoe ik van die vette lucht af kom? Of hoort dat ook bij de gewenningsperiode? Etherische olie in m’n haar verbergt dit niet ben ik bang en bovendien wordt het dan nog vetter lijkt me…
  En zijn er meer mensen die nu meer haar verliezen?

  Over alleen wassen met water: ik lees overal dat koud of lauw water het beste werkt, maar is alleen koud naspoelen dan voldoende of dan beter helemaal geen warm water meer op je haar? (da’s toch niet lekker douchen?!)En inderdaad, werkt dit minder goed bij hard water?

  Zijn er nog goede alternatieven voor bakingsoda om te proberen? Heb het al een keer met ei gewassen maar daar werd het ook echt niet schoon of zacht van 😛

  Bedankt!

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Petri: Als je haar stroef voelt, minder baking soda gebruiken. Als je haar met enkel water wassen vet blijft, wel een klein beetje baking soda gebruiken. Experimenteer zelf wat voor jou de beste hoeveelheid is. En probeer dat langzaam af te bouwen.
   Je hebt enkel een paar druppeltjes etherische olie nodig voor een heerlijk geurtje en van die paar druppeltjes daar wordt je haar echt niet vet van.

 30. Leonie

  @ Petri Wat goed zeg dat je al een maand poo vrij bent! Op deze site http://zeepvrij.nl/alternatieven staat ook dat je yoghurt zonder toevoeging kan gebruiken, daar wordt het schoner en zachter van (dan alleen water). Misschien helpt het tegen de vieze lucht (doordat het schoner wordt) en de stroefheid. Ik weet alleen niet of je al yohgurt ‘mag’ gebruiken in de eerste gewenningsperiode. Ik ben pas een week bezig, maar verlies tot op heden nog niet meer haar. Succes!!!

 31. Irene

  @Petri.. Zelf ben ik nu dik 10 mnd poo vrij. Begonnen met baking soda en appelazijn. Werd wel schoon maar de juiste verhouding vond ik lastig te vinden. En gebruikte waarschijnlijk teveel. Ik kreeg steeds meer haaruitval.borstel vol, op m’n kussen bleef veel achter..niet cool, k maakte me wel even zorgen. Dacht dat t aan voeding oid lag. Bloed getest.. Niks. Tot ik bedacht dat het begonnen was na m’n gebruik van baking soda. Gelijk gestopt. De haaruitval stopte(werd weer normaal) ook binnen een maand of zo. Zoals ik al zei, waarschijnlijk gebruikte ik nog teveel B’s per wasbeurt.terwijl ik maar 1 x per week waste. Ik gebruikte ’n dikke eetlepel of twee..wisselde om de juiste verhouding te vinden.. T resultaat wilden nl nog wel eens verschillen. Merkte ook dat in die tijd van de maand m’n haar heel anders reageerde… Wat ik later las van anderen is dat een theelepel echt genoeg is.
  Ik heb toen 2 maanden niks gebruikt..water on te spoelen.. Bleef toch vettig.. Stonk niet maar k bleef t wel in ’n staart/ knot dragen.toen toch maar een paar diy manieren uitgeprobeerd.honing, avocado/kokosmelk/aloe Vera .. Interessant als voedend en verzachtend maar voor om schoon te maken bij mij totaal zinloos. Kan natuurlijk per persoon/haartype verschillen.
  Ondertussen was ik m’n haar( 1 x in de anderhalf /2 weken) met groene klei en gebruik af en toe appelazijn/water als naspoeling. Het werkt voor mij goed. maakt goed schoon. M’n haar blijft zitten;), geen itchy scalp.
  K hoop dat het uiteindelijk helemaal alleen op water lukt. Ik gok dat t nog een lang proces is. maar wanneer ik kijk naar t haar van m’n kleintje die nooit enige vorm van shampoo gebruikt en heerlijk en schoon haar heeft dan heb ik de hoop dat ik het ook weer terug kan krijgen in de oorspronkelijke staat..toch?!

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Irene: Twee eetlepels baking soda is ook wel heel veel, ik heb nooit meer dan halve eetlepel baking soda gebruikt per halve liter water en ben al snel gaan afbouwen naar slechts een flinke theelepel. Probeer een middenmaat oplossing te vinden, nu doe je of twee eetlepels baking soda of enkel water. Probeer het eens met één of een paar theelepels. Succes!

 32. Petri

  Bedankt allemaal voor jullie antwoorden en tips!
  De bakingsoda laat ik voorlopig even achterwege gezien m’n haarverlies, ga eerst wat andere dingen proberen; heb nu Aleppozeep gekocht om me mee te wassen (shampoo er uit? Dan ook die chemische douchegel!) en las dat je daar ook je haar mee kunt wassen. Als dat niet werkt probeer ik yoghurt en klei!
  Mocht ik terugkomen bij bakingsoda dan indd een stuk minder, gebruik nu namelijk een flinke eetlepel.

  Vind het super om te merken hoe snel deze (bewustzijns)verandering gaat; toen ik begon vond ik het ook wel een beetje een vies idee zo zonder shampoo, nu na een maand vind ik het een viezer idee weer met die chemische troep te moeten beginnen en ben ik langzaamaan m’n hele huishouden uit aan het ‘opschonen’ 🙂 Evelien bedankt voor alle nuttige tips op je site!

 33. Sabrina

  Sinds 3 weken was ik mijn haar met baking soda.
  1x per week baking soda en dagelijks met water.
  Het is heel vet, wat ook niet minder wordt.
  Ik moet wel echt elke dag mijn haar nat maken, omdat het niet kambaar is (gaat dan erg pluizen) en staat alle kanten op als ik wakker wordt :/
  Ik vraag me af of ik het ooit vetvrij kan krijgen als ik toch echt dagelijks mijn haar moet wassen met water.
  En of je uiteindelijk ook je krullen weer in gezonde staat krijgt, als je haar niet meer zo vet is. Nu hangt namelijk alles slapjes naar beneden. 🙁
  Iemand ervaringen?!

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Sabrina: Wat ik raar vind is dat je schrijft dat je haar vet is en toch pluist?
   Kan je niet enkel de uiteinden van plukken die pluizen nat maken en dus niet gelijk je hele haar met water wassen? Want als je telkens al je haar wast, wordt je hoofdhuid telkens ontvet en blijft het vet aanmeken. Succes!

 34. Esther

  Mijn ervaringen met/zonder shampoo:
  Tot voor een anderhalve maand geleden gebruikte ik dagelijks shampoo. (Kort haar).
  Sinds Eveliens tips hierover ben ik “Cold turkey” mee gestopt, dus ook geen alternatief zoals de poo.
  De eerste dagen werd mijn haar wat vetter, maar door het te spoelen met lauw water bleef dit binnen de perken. Nu volsta ik met om de dag spoelen met water en mijn haar ziet er beter uit dan ooit. Ik hoef zelfs geen gel/wax meer te gebruiken want het haar heeft nu zijn natuurlijke stevigheid. Ik bevraag mijn collega’s of ze kritisch willen opletten zodat ik niet met vet haar rondloop op mijn werk, maar dat is nooit het geval. Wel soms een beetje als ik hard gefietst heb en getranspireerd, dan is het haar wat vetter.
  Ik ga ervan uit dat dit proces verder gaat door steeds minder frequent te hoeven spoelen.
  De kapper zal wel opkijken als hij mijn haar alleen nog maar hoeft te spoelen ipv de uitgebreide wasbeurten van normaliter.
  Groet en tot de rondleiding op 21-12

 35. Sabine

  Ben nu ruim drie weken bezig met no poo. Was mijn haar om de dag met baking soda (kleine eetlepel op 300ml water) en wat appelazijn (1:4). Maar mijn haar blijft vet en stug. Er lijkt een laagje over mijn haar te zitten. Tevens is het erg dof, terwijl mijn haar normaal altijd glanzend was. Heeft iemand tips voor me? Wil het graag volhouden, maar ben al aangesproken op mijn ‘vieze’ haar en dat vond ik niet erg leuk..

 36. leonie

  Hai Sabine, goed dat je de uitdaging bent aangegaan! Ik ben 3 maanden geleden gestopt met het gebruik van shampoo en sindsdien was ik mezelf alleen nog maar met water.
  Ervaring met baking soda heb ik dus niet, maar wat ik je wel wil vragen: hoe kam je je haren?
  Voordat ik aan mijn avontuur begon had ik namelijk op internet gelezen dat het belangrijk is om je haar goed te kammen met een grove kam.
  Ik gebruik nu een middelgrove plastic kam.
  Ik borstel mijn haren 2 maal per dag (niet vaker, want daar wordt het vet van) je dat er veel wittige vezeltjes achterblijven.
  Belangrijk dus om je kam goed schoon te houden.
  Mocht je lang haar hebben, draag het in een staart of knot en volhouden 🙂 De aanhouder wint. Al begrijp ik dat het lastig is als je een vervelende reactie krijgt. Nogmaals succes! Groetjes

 37. Annamarie

  Was ik in het begin wel enthousiast sta ik nu op het kantelpunt wel/niet doorgaan. Eerst met baking soda afgebouwd later alleen water. Ook ik herken het laagje over het haar en volgens mij veel talg. Zodra ik mijn haar borstel, laat dit een laagje op mijn borstel achter. Waste vroeger mijn haar 1x in de week met shampoo maar voel me bijna genoodzaakt het al twee keer met water in de week te wassen omdat het er niet mooi uitziet. Vorige week naar de kapper geweest en laten wassen. Vond het wel fijn dat mijn kapsel me weer eens tegemoet straalde.. Wel heb ik alle dode punten weg laten knippen en hoop ik dat dit nog een reden kan zijn waardoor alleen met water wassen niet voldoende meer was.
  Vanochtend trouwens wezen zwemmen in chloor. Nou daarvan kun je je ook wel afvragen of dat goed voor je haar/lijf is.
  Groetjes

 38. Sandra

  Het voelt een beetje als een stomme vraag, maar maak je je haar eerst nat voordat je de bakingsodashampoo gebruikt, of moet dat op droog haar?

 39. Karin

  Op dit moment ook bezig om mijn haar eenmaal per week te wassen met 1tl baking soda op 250ml water (en spoel na met verdunde appelazijn). Mijn haar is vaak droog doordat het iets krult. Vandaar dat ik ongeveer anderhalve maand geleden begonnen ben met deze verhouding en niet te veel baking soda. Ik waste mijn haar daarvoor altijd met Dr. Organic of Puravita shampoo. Net na de kerst ben ik naar de kapper geweest en deze heeft een beetje Biosilk molding silk in mijn haar gedaan (punten) en met glansspray gespoten. Daarna eenmaal met Puravita shampoo gewassen (ingrediënten: Aqua, Coco-glucoside, Sodium Coco-Sulfate, Whey, Lactic Acid, Decyl Glucoside, Dicaprylyl Ether, Glyceryl Oleate, Parfum, Sodium Chloride, Glycerin, Hydorolyzed Wheat Protein, Lysolecithin, Citrus Paradisi Peel Oil, Citrus Aurantium Dulcis Peel Oil, Limonene) en toen dus begonnen met bakingsoda-shampoo. Had ik eerste beter met een gewone shampoo kunnen wassen? Heb ergens iets gelezen over siliconen (weet niet zeker of die in deze producten zitten) en dat je die er alleen uitkrijgt met sulfaten. Ook vroeg ik me af hoe je je haar moet wassen nadat je gezwommen hebt en je haar dus stinkt naar chloor (wat ook je haar uitdroogt). Vraag me af of je chloor met alleen water eruit krijgt. Want ik ga binnenkort zeker proberen om mijn haar te wassen met alleen water.

 40. Janne

  Inmiddels was ik mijn haar al vanaf vorig zomer niet meer met shampoo en ik ben toen radicaal gestopt. De belangrijkste reden was dat ik na een lange ziekteperiode allerlei haarproblemen had; droog, pluizig en futloos haar waardoor ik mijn haar slecht in model kreeg, met name na het wassen en dan allerlei middeltjes nodig had om het in model te krijgen, ook had ik regelmatig last van fors haaruitval. Ik waste mijn haar al niet heel frequent, hooguit eenmaal per week.

  Het stoppen met shampoo zag ik als een experiment wat de eerste periode heel voorspoedig ging, na 2 maanden had ik een dip omdat het heel vettig aanvoelde maar dat verdween vanzelf. Het verrassende is dat mijn haar vanaf het allereerste moment veel beter in model te brengen was en dat zonder ‘hulptroepen’.

  Omdat ik mijn haar verf zag ik me wel genoodzaakt na het verven mijn haar te wassen met zeepvrije natuurlijke babyshampoo en wat cremespoeling te gebruiken en het grote nadeel was dat mijn haar daarna ‘ouderwets’ futloos werd, na mijn laatste verfbeurt heb ik en geen shampoo en geen cremespoeling meer gebruikt omdat ik de indruk had het niet meer nodig te hebben maar kom er nu achter dat de verf niet heeft ‘gepakt’.
  Mijn vraag is dan ook hoe ik zonder shampoo en andere chemische smeersels mijn haar kan blijven verven.
  Iemand ervaring?

  O, ja, mijn kapper, die ook alleen mijn haar mag spoelen, is zeer enthousiast over de conditie van mijn haar en raadt inmiddels ook anderen aan shampoo te mijden.

 41. leonie

  @Janne: wat leuk om eens een ervaring te lezen van iemand die radicaal gestopt is met het gebruik van shampoo en er ook positief over is!
  Ik ben ook radicaal gestopt met shampoo en ben inmiddels 4,5 maand verder. Ik ben alleen nog steeds niet echt enthousiast over hoe het zit en aanvoelt. Ik ben heel erg benieuwd hoe vaak jij het met water wast. Ik was het tegenwoordig 1 maal per week met water. Na die keer zit en voelt het de dag daarna altijd het meest rampzalig :(. De dagen daarna lijkt mijn haar zachter te worden, totdat ik het dan weer met water moet wassen….
  Hoop op een reactie 🙂

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @leonie: Als je haar na het wassen rampzalig zit, waarom was je het dan nog zo vaak? Ik was mijn haar met water slechts eens in de drie à vier weken, dus pas wanneer het weer vettig wordt.

 42. leonie

  @ green evelien: ontzettend bedankt voor je reactie.
  Dat doe ik eigenlijk, omdat ik bang ben dat het anders gaat stinken.
  Ook omdat ik niet wist hoe andere dit deden en eigenlijk een beetje opzoek was naar een voorbeeld.
  Erg fijn dat ik nu weet met welke frequentie jij je haar wast :).

 43. Janne

  @leonie: wekelijks zwem ik en dan spoel ik mijn haar nadien en thuis onder de douche incidenteel, eigenlijk alleen wanneer ik het idee heb dat het niet goed meer zit of wat te vettig aanvoelt en daarbij gebruik ik een heel enkele keer appelazijn of baking soda maar meestal niet.

  Het gebruik van shampoo, zeep, deodorant, crèmes, enz. wordt ons vooral door de industrie en reclames aangesmeerd en velen van ons hebben veel producten echt niet nodig. Zo gebruik ik ook geen zeep meer en dus ook amper crèmes en ook deodorant blijkt overbodig en ook dat bevalt prima.

  Je haar of huid stinkt niet van zichzelf, mijns inziens gaat het stinken van alle producten die worden gebruikt.

 44. Annick

  Hallo,

  Ik ben momenteel 5 weken shampoo-vrij, maar ik vrees er een beetje voor dat het bij mij niet ga lukken. Ik heb heel veel hormonale problemen heb, en als ik mij niet vergis dan hangt vet haar ook af van de hormonale schommelingen.
  Ik heb tot hiertoe alleen water gebruikt om mijn haar te spoelen, en daarna azijnwater gebruikt om het gemakkelijk te kunnen doorkammen.
  Na 2 weken had ik even de indruk dat het vet wat minderde, maar daarna was het terug heel vettig.
  Ook heb ik gemerkt met het spoelen, dat het iets properder is, maar na de middag is het terug erg vettig.
  Heeft iemand tips, of moet ik toch nog langer volhouden?

  Groetjes,

  Annick

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Annick: Ik maak uit je reactie op dat je nog iedere dag je haar wast, alleen nu enkel met water. Maar waarom doe je dat? Zo blijft je hoofdhuid vet produceren!
   Probeer het verhaal van hoe vaker je wast, hoe meer vet je hoofdhuid produceert te begrijpen en doorbreek die cyclus!!! In plaats van enkel de shampoo weg te laten en nu te wassen met water.

 45. Ilse

  Hoi,
  ik ben ook al een weekje of vijf shampoo vrij. Daarvoor gebruikte ik mijn eigengemaakte shampoo van meest zachte en natuurlijke ingredienten.
  Momenteel ga ik twee keer per week naar de sauna en het zwembad van Thermae 2000, en na afloop spoel ik altijd mijn haar grondig met lauwwarm water.
  Eigenlijk gaat het allemaal prima. Ik heb laatst bij de kapper mijn haar iets korter laten knippen, het is nu schouderlang. Ze had gelukkig geen probleem met het feit dat ze mijn haar enkel mocht nat maken en niet mocht wassen.
  Maar nu inderdaad mijn probleem: ik moet mijn haar heel nodig bij gaan kleuren, dat doe ik gewoon thuis met haarverf, ik meng zelf al jaren verf met waterstofperoxide, maar na afloop….. moet je het dan wel met shampoo wassen of kan je dat ook met enkel water af? Ik durf er niet goed aan te beginnen, maar die dikke centimeter grijs is zo ook geen gezicht.
  Alvast dank voor je reactie.

 46. Noor

  Hoi,
  Ik ben sinds 4 weken shampoo vrij en was een of twee keer per week met bakingsoda en spoel na met appelazijn. De jeuk op mijn hoofd (reden om te stoppen met shampoo) is een stuk minder geworden, maar mijn roos helaas een stuk erger. Zelfs zo erg dat ik neig naar weer shampoo gebruiken, terwijl de rest van mijn haar het prima lijkt te doen. Zijn er nog tips wat te doen tegen roos zonder gebruik van speciale shampoo? Zou nl graag zonder shampoo verder gaan, maar begin me steeds meer ongemakkelijk te voelen onder mijn roos.
  Groetjes Noor

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Noor: Het is belangrijk als je minder vaak je haar wast, om tijdens het wassen wel heel goed je hoofdhuid te masseren en de huidschilfertjes dus zo los te maken. Want je produceert nog steeds dezelfde hoevelheid huidschilfers, maar het wordt minder vaak gewassen, dus blijven ze op je hoofdhuid. Daarom goed masseren met je vingers tijdens het wassen.
   Ik doe ook wel eens gewoon droog, dus niet tijdens het wassen, lekker mijn hoofdhuid masseren met mijn vingertoppen en dan komen die huidschilfertjes ook goed los.

 47. leonie

  @ GreenEvelien, handige tip die je aan Noor hebt gegeven.
  Heeft iemand tips tegen droog haar? Ik eet veganistisch en wil dan ook geen dierlijke producten (zoals honing) in mijn haren smeren. Bij veel tips op internet lees ik ook: gebruik ……. en was je haar dan grondig met shampoo, dat laatste gebruik ik al inmiddels 5 maanden niet, dus kan ook met die tips kan ik niets 🙁 Inmiddels was ik mijn haren met lauw water(inmiddels om de 2 weken), maar mijn haar blijft zo ontzettend droog 🙁 Mijn haren los dragen is dus niet zo mooi. Avocado schijnt ook te helpen, maar ook daarbij schijn je het daarna met shampoo te moeten wassen?!? Iemand ervaring?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @leonie: Gewoon wat druppeltjes olie op je vingertoppen doen en daarmee door je haar kammen, doe ik ook altijd. En ik gebruik gewoon olie uit mijn keukenkastje, dus olijfolie of zonebloemolie, je hebt daar geen dure haarverzorgende olie voor nodig hoor.
   En als je haar zo droog blijft, gewoon nog minder vaak wassen. ik heb ook droog haar, dus ik was het slechts eens in de 3 à 4 weken.

 48. katie

  Hoi Allen, ik ben ook cold turkey gegaan, en gestopt met shampoo 2 maanden geleden. Ik gebruik ook geen baking soda. Spoel het 2 maal per week met water. Maar, eigenlijk is nog geen 1 dag mijn haar mooi geweest om los te dragen. Op mijn achterhoofd blijft het erg vettig. En zeker als ik het met water heb gewassen, ziet het er erg vettig uit. Frustratie ; ) Duurde het bij jullie ook langer dan 2 maanden voordat het mooi werd en presentabel ?

 49. Peggy

  Beste Evelien, ik volg je blog sinds enkele maanden en het was voor mij een echte openbaring! Donkergroen ben ik (nog :-)) niet, maar het heeft mij alleszins op heel veel vlakken geïnspireerd om mijn dagelijkse leven anders aan te pakken. Bedankt om jouw interessante informatie en ervaringen met ons te delen!
  @Katie,Ik herken je verhaal volledig. Ikzelf ben ook 8 weken shampoo vrij en was mijn haar 2X per week met bakingsoda. De eerste 2 weken zonder shampoo verliepen eigenlijk vrij vlot, maar na een tijdje werd het een zware stroeve plakboel op mijn achterhoofd die maar moeilijk uit te kammen is. Dit is iets dat mij echt al verschillende keren doen twijfelen heeft om nog shampoo vrij door te gaan. Deze avond heb ik mijn haar als alternatief met een ei gewassen en eureka het is brandschoon, superzacht en vederlicht! Net alsof het met shampoo gewassen is. Voor mij is het niet de bedoeling om mijn haar elke keer met ei te wassen, maar het is nu gewoon een alternatieve tussenoplossing in het proces om verder shampoo vrij te gaan, zonder terug te moeten grijpen naar de aloude shampoo met allerlei chemische stoffen.

 50. Babysteps

  Eind december begon ik – naar aanleiding van jouw blog – met het minderen van mijn shampoogebruik. Na deze drie maanden even een update: het gaat goed! 🙂 Ik zit nu op de frequentie van eenmaal per week wassen met 200 ml water en één eetlepel baking soda. Op dit moment was ik het op de zaterdag, zodat het op mijn werkdagen netjes zit. In mijn functie kan ik er namelijk echt niet als een soort vogelverschrikker uitzien! Ik ga nu langzaamaan de hoeveelheid baking soda verminderen. Stel dat dit nogmaals drie maanden duurt, dan zou ik toch ergens van de zomer shampoo-vrij moeten zijn! Ik ben benieuwd… Bedankt voor je inspirerende blog!

 51. tara

  een tip voor de mensen waarvan hun haar vet en plakkerig blijft… 1x in de week 2 eieren klutsen (alleen de ei dooier)in je haar masseren 10 minuten laten in trekken en dan goed uitspoelen. Je vette haar verdwijnt als sneeuw voor de zon. Ik heb heel lang haar en was het nu een half jaar niet meer alleen 1x in de week met een eitje that’s it…:-)

 52. Karolien

  Beste
  Ik ben dit nu ook een maand aan het volhouden. Mààr ik heb meer dan ooit last van roos. Bestaat daar een natuurlijk hulpmiddeltje tegen?
  Groetjes

 53. kim

  Hoi,

  ik ben nu al bijna drie maand bezig. en het lukt bij mij niet. na amper twee dagen wordt mijn haar echt terug vet. ik vermijd het om sneller dan die twee dagen te wassen maar het is echt erg. zeker nu het weer warmer wordt buiten. ik gebruik dus die bicarbonaat gemengd met water. (verhouding verscheelt want vind maar geen goede verhouding, maar ik kan al zeker nog niet afbouwen) en ik spoel met appelcederazijn fel verdunt met water. is het normaal dat het zo lang kan duren? of had ik al lang resultaat moeten hebben?

  Want ik sta ook op het punt om het op te geven en gewoon via andere wegen champoo te maken. (meer kruiden te koken in azijn ofzo) en enkel met zo een spoeling te werken. Want ik vraag me af of er hier nog mensen succesvol met champoo hebben kunnen stoppen die van nature uit snel vettend haar hebben. (is dan miss iets met brandnetel een alternatief?)

  groetjes
  Kim

 54. kim

  @tara: thx voor de tip. heb het gisteren geprobeerd met 1 eitje (heb heel kort haar nog op de moment) en het werkte enorm goed. mijn haar is héél zacht en proper! nu hopen dat het lang proper blijft. 🙂

 55. Karin

  Beste Evelien,

  Is het ook mogelijk om je haar alleen te wassen met verdunde appelazijnoplossing (gebruik ongeveer een maand nu 1tl appelazijn op 250ml water)? Verder was ik benieuwd naar “vettige haarmaskers” zoals op basis van olijfolie/kokosolie ed.Krijg je deze wel uit je haar gewassen met alleen water (als je helemaal zonder bicarbonaatoplossing of azijnoplossing kunt)?

  Groetjes Karin

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Karin: Ik zou verdunde appelazijn eerder gebruiken als een conditioner (om je haar zacht en glanzend te laten worden) dan als een shampoo. Dus vooral als je droog haar hebt, kun je dit na het wassen (met natriumbicarbonaat of enkel met water) goed gebruiken.

 56. kim

  ok, dat ei was ook geen succes. dag nadien alweer vettig en ik vond dat als je echt aan mijn haar ging ruiken dit ook echt niet lekker meer rook. Ik heb het opgegeven. ik ben naar de body shop gegaan om daar natuurlijke champoo te gaan kopen op basis van netels ect. en er stond op dat er geen sulfaten inzaten, geen parabenen ect. dus zo slecht zal het dan niet zijn vermoed ik.

  ik begrijp het niet goed, dat er hier veel mensen zijn waarbij het helpt en echt champoo vrij zijn, terwijl het bij ons totaal niet lijkt te lukken. zowel bij mij niet, als mijn man niet als mijn zoontje niet. (dochter wel, maar die is 1,5jaar oud en heeft nooit haar haar gewassen met zeep) maar al de rest van ons heeft na die bakking soda, dof haar, toch wel droog en het wordt heel snel terug vettig…

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Kim: Lees aub eerst alle reacties hierboven eens, daar staan heel veel tips in.
   Nogmaals, als je haar droog is, gebruik je teveel zuiveringszout en reinig je het dus te grondig, waardoor je hoofdhuid inderdaad weer veel vet aanmaakt om de balans weer te herstellen. Dus gewoon minder zuiveringszout gebruiken, dan lukt het vast wel!

 57. kim

  Hey Evelien,

  ik had alle reacties hierboven al allemaal gelezen en al heel veel geprobeerd, geëxperimenteerd ect. maar ik vind er geen balans in. Daarom dat ik me afvroeg in hoe verre de mensen waarbij het wel lukte, droog of normaal haar hadden. Aangezien ik dus merk dat het bij geen een van ons drie thuis echt lukt. Ik begin te denken dat waterkwaliteit daar ook een rol in kan spelen, maar zo ver rijkt mijn kennis niet. 🙂

  groetjes

 58. Liesbeth

  Hoi Evelien,
  Je blog en alle reacties hier hebben me ook over de streep getrokken shampoo vrij te worden. Ik heb lang, veel en normaal haar, dat een golvende textuur heeft. Ik waste mijn haar vroeger bijna elke dag met shampoo van de supermarkt. Eerst overgeschakeld op bio (Borno) shampoo, want de niet bio shampoo’s zorgen inderdaad voor veel haaruitval. Dan rustig aan beginnen afbouwen met wassen. Ik werk in de zorg en ook al steek ik mijn haar altijd op, voelde ik me prettiger rustig aan om te schakelen. De eerste weken serieus op mijn tanden moeten bijten, nu was ik mijn haar nog een a twee keer per week wat een hele verbetering is. Inmiddels jouw shampoo gemaakt en al drie weken shampoo vrij. De resultaten zijn vrij goed. de ene week is mijn haar inderdaad al wat sneller vetter dan de andere keer, maar ik denk inderdaad dat het met je hormonenspiegel te maken heeft. maar ik blijf volhouden. Mijn haar stinkt niet, is voller geworden, veel minder haaruitval en naspoelen met appelazijn hoeft niet heb ik de indruk. Ik gebruik wel minder ‘shampoo’, kom veel langer toe met mijn flesje van 24OML, misschien de reden waarom het soms iets sneller vettiger wordt, omdat mijn hoofdhuid nog aan het aanpassen is, maar dat is alleen maar goed aangezien ik echt verder wil afbouwen tot dat ik het alleen met water kan ‘wassen’. Ik heb ook tot hiertoe toch geen last van witte schilfertjes of plakkerig haar. Het voelt gewoon normaal, misschiet beetje stugger en op mijn hoofd een klein beetje vettiger met momenten, maar dat is echt te verwaarlozen. Via mijn relaas wil ik gewoon andere mensen even het hart onder de riem steken, dat het echt wel lukt. Ik heb veel meer last met het ‘idee’ dat mijn haar er niet netjes uitziet. Veel zit inderdaad tussen onze oren.

 59. An

  Hallo, supertips die je geeft. Ikzelf ben nu een week shampoo vrij. Ik heb lange haren, ik doe eerst zuiveringszout op mijn hoofd, daarna de ‘shampoo’. Ik merk dat mijn haren echt niet proper zijn wanneer ik de extra dosis niet voorzie. Daarna kan ik twee dagen wachten met wassen. Ik heb ook vernomen dat je de hoofdhuid niet te hard mag masseren omdat je dan te talg-productie zou stimuleren.
  Ik ben voorzichtig optimistisch.
  Bedankt.

 60. Wanda

  Hallo Evelien,
  Wat een superinspirerende website! Ik ben je tandpasta gaan maken, erg leuk, het smaakt en voelt heerlijk fris en schoon. En ik ben nu ongeveer een maand zonder shampoo. Ik gebruik wel de baking soda, een eetlepel op een halve liter. Eerst voelde mijn haar net alsof ik een schaap was terwijl het toch wel heel goed zat – wat normaal zonder rommel niet lukt. Toen waste ik het wel om de drie dagen vanwege dat schapige. Maar dat is nu weg, ik kan het nu eens in de week met soda wassen, het valt heel goed in model en het ziet er veel voller uit. Ik ga zeker door met afbouwen!

 61. Roos

  Hoi

  Ik doe nu al meer dan twee weken noo pooh voor de tijd had ik geen haar uitval maar nu elke keer als ik het was heel erg haaruitval hoe kan dit? Doe ik iets verkeerd?

 62. Gio

  Hallo,

  Sinds 1 jaar, was ik om de dag mijn haar met bakingsoda en appelazijn.
  Zodra het opgedroogd is en ik kam het, blijft er plakkerig ‘stof’ achter op de kam. Gebruik niet 1 el bakingsoda per wasbeurt maar 3 of 4. Dus het is heel vreemd.

 63. Pingback: Naar de biokapper | De tijd van Juliette

 64. Pingback: Zonder shampoo | De tijd van Juliette

Reacties zijn gesloten.