Vakantie: (ont)spanning?

Tijd om op vakantie te gaan.
Wij wilden ook een paar daagjes weg, er even tussen uit. We hadden het plan om afgelopen week naar Luxemburg te gaan, dat is vanuit de Ardennen slechts een uurtje rijden en toch een andere omgeving.

We hadden echter nog niets geboekt. Vorig weekend moesten we ons dus wel een beetje oriënteren naar welke regio we zouden gaan en welke campings daar waren. En wassen draaien zodat we genoeg schone kleding hadden om mee te nemen. En tassen pakken. Bah, ik had helemaal geen zin in dat geregel en gedoe.

Vakantie-stress

Ik had het er laatst met een vriendin over dat op vakantie gaan voor veel stress zorgt en dat we ons afvragen waarom we dat eigenlijk doen?

Eerst al die keuzes:
– waar naar toe
– welke bezienswaardigheden zijn er in de buurt
– met de auto of de trein
– wanneer
– een huisje of caravan
– welk camping/park
– welke wensen zoals meer/zwembad, speeltuin, fietsverhuur, etc?

En als al dat geregel achter de rug is, dan de praktische voorbereidingen.
De tuin 100% onkruidvrij maken en het gras zeisen, want anders is er na de vakantie geen doorkomen meer aan.
Zoals al genoemd extra wassen draaien om genoeg schone kleding mee te kunnen nemen en je weet nooit wat voor weer het wordt, dus moet je zowel warme en luchtige kleding mee nemen.

En als je dan thuiskomt heb je bergen wasgoed, lijkt de tuin wel op een oerwoud en heb je stapels (e)-post die je moet beantwoorden.

Eco-impact

Naast al die stress, heeft reizen ook een enorme ecologische impact. Een 10-daagse vliegvakantie heeft (reis, verblijf en plaatselijk vervoer) een ecologische voetafdruk van 1,8 hectare en daarmee verbruik je in één keer je eerlijk aarde-aandeel van een heel jaar.
Al die goede inspanningen van spaar- of ledlampen indraaien, wassen op lagere temperatuur en vaker de fiets pakken verbleken bij deze lastenpost.

Reizen = duur

Plus kost op vakantie gaan veel geld. Dat geld moet uiteraard verdient worden door te werken. Je kan er ook voor kiezen om minder op vakantie te gaan, dan hoef je minder te werken en heb je meer ontspanning het hele jaar door in plaats van dat het geconcentreerd is in één tot drie weken. Daarover heb ik ook al eerder geschreven.

Stay-cation

We hebben hier in de prachtige Ardennen zoveel bezienswaardigheden die we altijd nog een keer wilden bezoeken, dat we besloten om niet op vakantie te gaan en lekker wat dagtripjes te maken. Zo, een hele opluchting!

We zijn een dagje met de trein naar Luxembourg-stad geweest, echt een aanrader: veel cultuur, netjes en verzorgd, niet te grote stad en je kan een hele dag van trein én bus gebruik maken door het land Luxemburg voor het enorme bedrag van €4,-
Vandaag naar de optocht van het plaatselijke Bosbessenfeest gegaan. En morgen gaan we het boekendorp Redu en de stad Bastogne bezoeken.

Mensen gaan vaak naar de verste oorden op vakantie, maar kennen de mooie plekjes, de leuke activiteiten en gezellige festivals in hun eigen omgeving nauwelijks.

Ik wens iedereen een hele ontspannende vakantie toe!

Lees ook:
Opgeruimde leesvakantie
Eenvoud in de Pyreneeën
Vakantie
Ver-kantie of stay-cation?
Staar voor je uit vakantie
Vakantie 2.0
Hike-vakantie met kinderen
Onze vakanties: hiken, berghutten & wildkamperen


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


5 thoughts on “Vakantie: (ont)spanning?

 1. NatuurlijkZuinig

  Ja, heb ik ook altijd.
  Ik probeer het nu uit te spreiden over een paar dagen.
  En lijstjes maken helpt.
  Maar toch blijft het altijd een beetje stress. Het klopt.
  En niet echt groen…
  Je doet wat je kunt want reizen is ook heel leuk.
  Gr,
  Julia

 2. Dik

  Onze auto rijdt op gas. Telt dat ook een beetje? Nee daardoor gaan we niet onverantwoord veel reizen hoor! Het is veel voordeliger dan benzine en veel minder vervuilend dan diesel. Eenmaal op de plaats van bestemming genieten we van onze vouwfietsjes; die brengen ons overal en onderweg is het pas echt genieten. Jammer dat het weer van de afgelopen weken niet goed was; maar nu is het weer volop genieten!

 3. Marijke Bongers

  heel herkenbaar! Je blijft in een soort ritme, maar door naar de plekken te gaan waar je al lang naar toe wilde heb je toch een gevoel van vrijheid. Ook heerlijk om nu de tijd te nemen om eens wat links echt te gaan lezen. Zoals deze blog!!! Fijn, al die praktische informatie in het Nederlands! Recepten uit te proberen, en na te denken hoe ik dat gejaag in m’n leven nog een beetje meer in de hand kan houden.
  Op dit moment valt er hier een enorme plensbui, en ik zit lekker in m’n ochtendjas je blog te lezen, ik ga zo m’n eerste lace sjaal van m’n zelf geverfde garen afmaken en opspannen. En als het weer droog is wat boodschappen doen en naar m’n tuintje. En een bezoekje aan m’n moeder. Alles rustig aan. Morgen komt een vertegenwoordiger garens laten zien (ik hoef alleen de fair trade en/of biologische te zien, dus dat scheelt heel veel tijd en “keuzestress.”

  Daarna ga ik naar Amsterdam naar een nieuw kunst-collectief. Hier had ik niet naartoe kunnen gaan of aan mee kunnen doen als ik op vakantie was gegaan. Nu kan ik 5 weken een halve dag en avond per week hiernaar toe. Nieuwe mensen (uit allerlei landen tijdelijk in Amsterdam) ontmoeten, en in parken zitten, naar de uitgebreide biomarkt met heerlijke gerechten zoals vegetarische/vega hartigetaartjes en kruimeltaartjes zonder zuivel en suiker. Dat weer opeten in het parkje onder een treurwilg aan een gracht met uitzicht op het Rijksmuseum. Verder wil ik deze vakantie nog graag naar de Alpacaboerderij hier in de buurt en zomaar wat fietsen langs de uitgestrekte rivier de Merwede en het veen-riviertje de Giessen. Heerlijk hoor! Ik wil nog best wat van de wereld zien, maar dit is ook echt genieten voor mij! bedankt voor je blog!Ik ga je zeker volgen! liefs, Marijke

 4. Karolien

  Hmm… Eerlijk gezegd heb ik die pre-vakantiestress waar veel mensen last van hebben nooit goed begrepen. Het nadenken over waar naartoe te gaan, opzoeken van accommodatie en routes, das voor mij pre-vakantieplezier en ik kan daar evenveel van genieten als de reis zelf!
  Enkel zien dat alles in orde in huis en de was doen is misschien minder leuk. Aan de andere kant zal ik er maar ook bij vertellen dat ik alleen ben en geen tuin heb om te onderhouden 🙂 Maar toch….
  Luxemburg had een goede keuze geweest, ik ben er net zelf ander halve week gaan fietsen, prachtig land!
  Dagtripjes in eigen land kunnen je inderdaad een instant vakantiegevoel geven zonder de zogenaamde vakantiestress.
  Ik hoop dat jullie een fijne vakantie hebben gehad.
  En doe vooral zo verder met deze fijne blog! Steeds een plezier om te lezen!
  Groetjes,
  Karolien

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.