Hike-vakantie met kinderen

Minimalistisch reizen

Vroeger, toen mijn vriend en ik nog jong waren en geen kinderen hadden, deden we veel hike-vakanties. Tent, matje, slaapzak, pannen, voeding, kleding, alles in een tas op de rug en wandelen.
We wandelden in de Sloveense bergen, Pyreneeën, deden de WestHighlandWay in Schotland en de BurrenWay in Ierland.
Heerlijk, wandelen in de natuur en alles wat je nodig had op de rug.

En toen kwamen er kindjes en verhuisden we naar de Ardennen. Een prachtige omgeving in onze achtertuin, geen nood meer om vakantie te gaan. En met kleine kindjes zijn daguitstapjes ook veel praktischer.

Eerder schreef ik al dat we in de vakanties vaak wandelen naar een jeugdherberg, daar overnachten en de volgende dag weer terug wandelen. Zo hebben de kindjes een doel om ergens naar toe te wandelen en zijn ze meer gemotiveerd.
De kindjes dragen dan hun flesje water, pyama, tandenborstel in hun eigen tas op de rug.

Dat wandelen ging steeds beter, ze maakten steeds meer kilometers zonder te zeuren. En het begon bij ons en bij hen te kriebelen om (weer) te gaan hiken, een meerdaagse vakantie met tent en alles op de rug.

Eind juli besloot ik eens een tochtje in Luxemburg uit te gaan stippelen.
Mijn vriend wilde het liefste gaan wildkamperen, hij vond campings met zwembaden, speeltuinen en veel mensen op elkaar gepropt niet zo geweldig idee. Ik houd ook van de rust, maar mij leek het voor de kindjes wel fijner als ze na een wandeltocht “beloond” werden met kinder-vertier zoals speeltuin en zwembad/rivier.

Zandkasteel met bloemetjes versierd


Blij met de leeszaal op de camping.
Boekenkast was eerst wanorde, kon het niet laten met mijn boeken-adoratie om ze allemaal mooi netjes te zetten.

Nog gezocht naar natuur-campings, maar zo keurmerk was er in Luxemburg niet en sommige campings zagen er wel al natuurlijk uit, geen zwembad maar rivier en zonder kinder-animatie-team.
Het werd dus een 8-daagse tocht van camping naar camping wandelen.

Lichtgewicht kampeermateriaal

We moesten nu nog een lichtgewicht tent en slaapmatjes hebben. Ik heb alle tweedehands-sites afgezocht, maar kon helaas niets naar onze wens vinden, of te zwaar of te groot of te ver weg.
Dus bij een outdoor-winkel nieuwe lichtgewicht tent en slaapmatjes gekocht.

We kozen voor 4-persoontent, veel lichter dan 5-persoonstent. En past ook prima!

Tassen inpakken…

Leuk idee hoor, hiken met kleine kinderen, maar dat betekent dus dat én tent én vijf slaapmatjes én vijf slaapzakken bij ons op de rug moesten. Werd voor ons dus ook een uitdaging!
En als je vegan en glutenvrij eet, moet je dus heel veel eten zélf meenemen. Niet lekker makkelijk ‘s ochtends een vers brood op de camping kopen helaas.
Maar na wat proppen en duwen en chagrijn, is het toch gelukt!

De kinderen droegen in hun tas zelf hun fles water, kleding, regenjas, regenhoes voor de tas, pet, zwemkleding en lichtgewicht handdoek.

Mijn vriend en Olaf wilden naast een wandelvakantie ook op fietsvakantie. Dus ik had voor hen een mooie fietsroute uitgestippeld van thuis naar onze eerste camping in Luxemburg. Zij gingen dus echt vanuit thuis op vakantie, ze waren zo trots!

Ik ging dan met Linde en Hugo met de auto daar heen.
Dan konden de fietsen daarna in de auto die op de camping bleef staan en vanuit die camping zou de gezamelijke wandelvakantie dan beginnen.

En daar gingen we en route, vol positieve moed!
Maar voor Hugo was het met zijn drie jaar best pittig.
Het was ook moeilijk, de afstand en tempo waren voor Linde (5) goed, Olaf (7) wilde sneller lopen, maar voor Hugo was het te ver.
Dus we besloten na twee dagen Hugo zijn spullen in onze tas erbij te proppen, zodat hij zonder rugzak hoefde te lopen. Niet dat die zo zwaar was, maar er viel letterlijk een last van zijn schouders af. En toen ging het beter.

Linde en Hugo samen hand-in-hand

Olaf wilde daarentegen meer bagage in zijn tas. Hij wilde stoer ook zelluf zijn slaapzak en matje dragen. En hij kreeg het voor elkaar om ook zijn slaapzak nog in zijn tas erbij te proppen. Linde wilde natuurlijk niet onderdoen en propte ook haar slaapzak in haar tas.
En volgend jaar willen ze hun eigen hike-tas, net als papa en mama, zo hoeven wij minder te dragen.
Wat een lieverds hè, want het was best pittig voor ons, mijn vriend had 18-20 kilo op zijn rug, ik 15 kilo.

Zodra Olaf en Linde konden klimmen, waren het berggeiten en konden we ze niet meer bijhouden.

En soms als we al uren gelopen hadden of het begon te regenen, pakten we de bus naar het dorp van de camping. Ook een keer gelift met ons vijfjes en onze tassen.
Het mocht immers wel leuk blijven, we wilden niet dat de kinderen de vakantie als afzien zouden beschouwen, want dan wilden ze nooit meer op hike-vakantie. En we wilden juist dat ze enthousiast raakten!

We hadden al paar uur gelopen, kindjes werden moe, dus met de bus naar de camping.
Na wat eten en rusten “even” naar het meer, toen ze verderop surfers bezig zagen, moesten ze ze dichterbij zien en zo konden ze opeens nog paar kilometer extra lopen!

Blote voeten

Mijn vriend heeft trouwens bijna de hele vakantie op blote voeten gelopen. Op de rotspaadjes, op de kiezelpaadjes en met veel gewicht op zijn rug. Hij vond dat fijner.
En Linde liep ook een deel op blote voeten. Bikkels!

Trots

De kindjes waren zo trots op wat we deden. Tegen iedereen die we tegenkwamen vertelden ze dat we op hike-vakantie waren en iedere dag wandelden met alles op de rug.

Waarom zou je voor een houten bruggetje kiezen,
als je ook over rotsen kunt klauteren?

Campings

Mijn vriend had gelijk, campings zijn niet aan ons besteed. Jeetje wat een drukte en herrie daar. Thuis hebben we megatuin met rust en daar heb je klein grasplekje met overal luidruchtige buren. En duur, ik had vantevoren niet gekeken naar de prijzen, dacht stukje gras en wc, dat zal niet veel kosten. Wel dus!
Onderweg kwamen we ook wildkampeerders tegen, die in de rust aan de rivier boek zaten te lezen. Zalig!

Hugo helpt met koken

Op het einde van de vakantie vroegen we aan de kindjes wat zij volgend jaar liever wilden doen: wildkamperen of campings? Olaf wilde wildkamperen, Linde campings voor speeltuintjes, Hugo had er nog geen mening over.
Dus volgend jaar gaan we trip doen met combi van campings en wildkamperen.

Off-grid en off-line

Vond het heerlijk om ruim week lang off-line te zijn (immers geen smartphone), geen mails, geen website-to-do-dingen, tijd voor mijn gezin in de natuur, zalig!


Onderweg bramen en appeltjes plukken

Op een geven moment kwamen we camping waar ik echt wel heel veel geld voor plaatsje moest betalen. Ik vroeg of er geen goedkopere optie was?
“Ja, een plekje maar dan heb je geen elektriciteit.”
“Prima”
“Heb je dan geen elektriciteit nodig?”
“Nee hoor.”
We hebben tijdens acht dagen slechts enkel één keer ons fototoestel uurtje opgeladen in de douche-ruimte. Voor de rest geen elektriciteit nodig gehad.

Minimalistisch reizen

Zalig om ruim een week zo minimalistisch te leven. Beseffen met hoe weinig je toe kunt komen.
En ook wel grappig om te zien dat sommigen halve dag bezig waren om grote tent of caravan met voortent(en) op te zetten en alles in te richten. Terwijl wij telkens in kwartier klaar waren, als je niet veel bij je hebt, heb je ook niet veel tijd nodig om uit of in te pakken.

Prachtige quotes

Tijdens de vakantie werden er mooie uitspraken gedaan die ik jullie niet wil onthouden!

Ik tegen Linde: “Waarom sta je hier nu opeens stil?”
Linde: “Ik ben van de stilte en de Aarde aan het genieten.”

Linde wilde wel met klooster op achtergrond op de foto…

We steken de rivier over en lopen verder op het pad naast de rivier.
Linde: “Ik loop op het water.”
Ik: “Nee, we lopen nu naast het water.”
Linde: “Maar in de Aarde zit toch water en ik loop op de Aarde, dus ik loop op het water. Dat wist jij niet hè!”
Ik: “Het is maar goed dat ik zo een slimme dochter heb.”

…Olaf wilde niet met stomme gebouwen op de foto, maar met mooie bomen…
(zijn woorden)

Olaf: “Eigenlijk hebben we niet veel nodig hè mama, een tent om te slapen, kleding, eten en water.”
Ik: “Inderdaad, we hebben heel veel dingen allemaal niet nodig.”
Even pauze.
Ik: “Misschien kun je dan na de vakantie je kamer gaan opruimen en de spullen die je niet meer nodig hebt wegdoen of weggeven.”
Olaf reageert niet, maar je hoort hem nadenken. En na de vakantie gaat hij, hij die altijd alles wil bewaren en nog geen snippertje papier wil weggooien, spontaan zijn kamer opruimen. Yes!

… en Hugo met allebei.

Linde tegen Hugo: “Hugo doorlopen”
Hugo: “Ik doorloop hè.”

Steentje bijdragen aan essentiele wereld

Tof een week back to basics te leven, enkel met datgene wat je werkelijk nodig hebt, hele dagen buiten in de natuur en omringd door hen die je het meest dierbaar zijn.
We hopen dat we onze kinderen deze vakantie hebben kunnen meegeven dat dat essentieel in het leven is. En dat zij op hun beurt zo hun steentje kunnen bijdragen aan een meer essentiele wereld!

Steentje bijdragen

Lees ook over vakantie:
Vakantie
Vakantie (ont)spanning?
Eenvoud in de Pyreneeën
Opgeruimde leesvakantie
Ver-kantie of stay-cation
Staar voor je uit vakantie
Vakantie 2.0
Onze vakanties: hiken, berghutten & wildkamperen

Lees ook over wandelen:
Meer bewegen, meer wandelen
Blote voeten


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


34 thoughts on “Hike-vakantie met kinderen

Minimalistisch reizen

 1. Anniet Tetpstra-van Oort

  Zoals jullie misschien weten hebben Dik en ik jaren met bepakking in de bergen gelopen. In italuë, Frankrijk en diverse eilsnden. Tot mijn gezondheid het niet meer toeliet. Masr geweldige herinnetingen!.
  Wij namen nooit brood ofzo mee. Alles in gedroogde vorm. We waren echte gramme jagers!
  Gr Annie

 2. twokids

  Heel mooi om jullie uitgebreid verslag te lezen en ook inspirerend.
  Hoeveel kilometer lukte het voor jullie kindjes om te wandelen? Hier 2 kindjes van 8 en 4 jaar, die al gauw snel moe zijn.
  Ik vind het ook super dat jullie die tijd ook zonder internet hebben gedaan, maar echt alleen samen zijn met het gezin. Ik kijk er naar op.
  Zou je jullie route ook willen delen?
  Alvast bedankt

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @twokids: Bedankt!
   Goh, of je over een verharde weg loopt of hele dag over smalle paadjes klimt en daalt, dat scheelt nogal. Dus we keken niet zozeer naar kilometers, maar meer naar de hoogtelijnen op onze kaart. We liepen iedere dag tussen de 4 en 6 uur, met pauzes.
   Wat betreft de route, dat is dus persoonlijk, kies een mooi gebied, koop een gedetailleerde kaart, zoek campings en stippel zo een route op maat uit.
   Veel plezier!

 3. Simone brenkman

  Lieve mensen, wat heb ik mee-genoten van jullie vakantie!
  Vroeger weliswaar niet lopend, maar met een oude “eend” kleine campagne weggetjes bereden. Wild camperen en vaak gewoon naast de auto onder de blote hemel geslapen, je wassen in het ijskoude water van een beekje. De sterrenhemel, kruidenlucht, de geluiden van de natuur………. Dankbaar dat ik het heb mogen beleven !
  Ik ben diep onder de indruk van de wijsheid van Linde.
  Mooie mensen, ik wens jullie veel liefs.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Simone brenkman: Wow, gaaf wat jij beschrijft. Op een camping zagen we ook iemand die gewoon in slaapzak buiten sliep, zonder tent. Respect!
   En bedankt voor je lieve compliment!

  2. spencervos

   Hoi Simone Brenkman,
   een vraag, ben jij de dochter van dr. Brenkman uit Bandoeng?
   Zo ja zou je me willen mailen op spencervos at gmail dot com?
   Bij voorbaat dank,
   Spencer Vos

 4. Els

  Een heel mooi verslag Evelien, echt hartverwarmend en inspirerend. Hebben jullie er ooit aan gedacht om alles zonder auto te doen? Bijvoorbeeld met trein en bus naar de eerste camping?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Els: Merci!
   Dat zullen we heus nog wel een keer gaan doen, maar dit jaar konden we op deze manier ook de gewenste fietsvakantie van oudste zoon mooi inplannen.

   Het openbaar vervoer is hier trouwens wel iets anders georganiseerd dan in NL of Vlaanderen.
   De bussen rijden hier tijdens schoolperiodes enkel om 8u en 16u, voor de kinderen van/naar school te brengen dus. In de schoolvakanties rijden ze niet… En er rijdt 3x/week (!) een buurtbusje.
   Het dichstbijzijnde treinstation is 10 km verderop en de trein rijdt er eens in de twee uur. Snap nooit dat mensen op station in NL/Vlaanderen gestresst gaan bellen als ze 10 minuten vertraging hebben? Er rijden immers treinen genoeg. Als wij vertraging oplopen, zijn we 2 uur later thuis!

 5. theda

  Het doet zo denken aan de manier van kamperen van toen ik kind was en later met mijn gezin.
  Bij voorkeur op een camping bij een riviertje, geen recreatieteams e.d. Aantal jaren in Wittlich/Eifel aan de Liese gestaan voor ons zessen betaalden we 10 Dmark. Eerste jaar alleen koud waterdouches in het clubgebouw van de tennisclub iets verderop. Maar met een rivier waar je dammetjes kon bouwen, een wild veld om op ontdekkingsreis te gaan enz enz. Een onuitwisbare indruk, elektriciteit wat is dat? Nooit gehad en in Engeland hebben we ook een paar keer wild gekampeerd, 2 sliepen in de auto en 4 in een tentje. ( Klein kamp noemden we dat) Het is niet meer te vergelijken met wat men nu kamperen noemt met koelkast en TV en nog veel meer dingen die wij niet bij ons hadden. Wel gingen we per auto, dat wel, maar verder allemaal heel herkenbaar. Het windschermpje om het gasstel zie ik ook bij jullie weer. En mijn vader kookte in de jaren 50 op een primus. Wat zullen jullie kinderen hier leuke herinneringen aan hebben en ik wens jullie nog heel veel van deze fijne vakanties toe!

 6. Jaap

  Respect voor jullie keuzes en uitvoering. Geweldig. Inspiratie voor een eenvoudiger en rijker leven.
  Dat van die rommelige boekenkast snap ik helemaal. ?

 7. henny

  Onze kinderen zijn al lang volwassen en we hebben ook al grote kleinkinderen. Maar wij hebben vroeger ook wandelvakanties gehouden, meestal wild kamperen, of vragen bij een boer voor een plaatsje. Wij hadden 3 kinderen en vaak nog een vriendje en de hond die ook een rugzak droeg met zijn eigen voer en kleed. Maar we hebben ook vaak kano vakanties gehouden, de 2 oudsten in een eigen bootje en wij met de jongste in een canadese kano. We denken met warmte terug aan deze vakanties

 8. Adriana

  Leuk om te lezen, het deed me aan vroeger denken, wij gingen altijd op fietsvakantie met onze twee dochters, in het begin hadden we allebei een kind achterop, plus onze tenten, slaapzakken etc., later fietsten ze zelf met hun slaapzak en matje achterop. We hebben lange tochten door Frankrijk gemaakt, altijd municipal campings, we hebben afgezien en genoten. Mensen verklaarden ons vaak voor gek. De kinderen zijn nu volwassen vrouwen, doordat we dit soort dingen samen deden hebben we hele heftige banden met elkaar, helaas is mijn geliefde vorig jaar overleden maar ook mede door dit soort vakantie’s hebben we prachtige herinneringen en heb ik veel steun van de meiden.
  Groet Adriana

 9. Marieke

  Wow, ziet er echt een heel leuke ervaring uit! En fijn dat de kinderen er ook echt helemaal in op gaan.
  Wij hebben onze kindjes ook van kleins af aan meegenomen op wandelvakanties in Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, … en ze vinden het nu geweldig om op wandelvakantie te gaan. Ze vragen er nu zelf achter wanneer we nog eens met de tent op vakantie gaan en lekker gaan wandelen in de bergen met veel riviertjes. De oudste (nu 11) wil dit jaar ook heel graag op fietsvakantie gaan, maar door de motorische beperkingen van de kleinste (9) wordt dit nog een hele uitdaging. Maar als het weer het toelaat, gaan we dit eind augustus zeker nog proberen.
  Zelf opteren we meestal ook voor een camping met een speeltuin en riviertje of zwembad, om het de kinderen wat aangenamer te maken. En ik moet zeggen dat ze het contact met andere kinderen wel fijn vinden. Wij gaan meestal eind augustus met vakantie, dan zijn de meeste campings maar voor een kwart bezet. Veel rustiger dus dan in het hoogseizoen! En de sociale contacten die je dan hebt, vinden we zelf wel fijn.
  Ik hoop dat jullie kinderen nu ook gebeten zijn door de kampeer- en wandelvakanties en dat er nog veel back-to-basics ervaringen bij zullen komen!

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Marieke: Bedankt voor je compliment en ze zijn nu zeker gebeten door het back-to-basics-virus!
   Ik hoop dat jullie ook nog hebben genoten van een fijne vakantie.

 10. Clara

  Dag Evelien,

  Wat hebben jullie dan precies meegenomen als voorraad van eten als ik dit mag vragen?

  Wij zijn inderdaad van het principe we kopen daar wel brood en beleg, maar best wel interessant dat jullie alles meehadden.

  Wat ik persoonlijk ook leuk vind is om het kostenplaatje van het eten erbij te zien, waarschijnlijk kom je ook nog eens goedkoper uit én is het veel gezonder.
  Ik val altijd achterover als ik merk dat ik per week voor meer dan 100 euro aan boodschappen heb gedaan, terwijl het toch ook anders zou moeten kunnen.

  Alvast bedankt

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Clara: Deze blog gaat over ecologisch leven en omdat we zo bewust leven, geven we niet veel geld uit. Maar dat is een leuke bijkomstigheid, niet ons doel.

   Wil je geld besparen?
   Dan zijn er heel veel blogs die daar tips over geven en die ook vermelden wat zij exact per dag/week/maand uitgeven aan boodschappen met complete boodschappenlijstjes, kassabonnetjes en goedkope menu-tips.

 11. Nonja

  Hallo Evelien,
  Wat een leuk verslag! Ik werd er een beetje weemoedig van….Het deed mij denken aan onze fietsvakanties toen de kinderen nog klein waren. Dit jaar ging ook onze jongste met vrienden op vakantie en waren mijn vriend en ik voor het eerst sinds 24 jaar weer samen op vakantie. Dank voor het delen van je verhaal!
  Groetjes,
  Nonja

 12. Marita

  Wat leuk om je verslag te lezen van jullie wandel vakantie, het plezier voel je, mooi geschreven.
  Met onze kinderen geen wandel vakanties gedaan, wel vaak de hei op geweest, bij wijze van spreken “onze achtertuin”, natuurlijk lopend, eten en drinken mee, oude kleren aan en lekker ravotten, spelen en vuil worden. Bij thuiskomst onder de douche en heerlijk slapen.
  Vroeger met mijn ouders naar de camping waar je ieder jaar terug kwam vanwege de vriendjes, op de fiets er naar toe, de tent werd met de auto van vrienden gebracht, weinig vermaak op de camping, zwemmen in het ven, spelletjes doen, lezen, volley bal iedere avond en de rest stond of zat om het veld heen te kijken en “commentaar” te geven, reuze gezellig.
  Waren geen dure maar toch kostbare vakanties voor ons, dus mooie herinneringen.
  Hopelijk voor jullie kinderen “later” ook.
  Dank je wel voor je verslag

 13. Mira

  Mag ik vragen waarom jullie glutenvrij eten? Wij hebben deze zomer ontdekt dat onze dochter coeliakie heeft, vandaar de interesse. Wel knap om dan ook te gaan camperen. Hoe doen jullie t met brood? Of wordt dat dan minder gegeten?
  Heb al vele tips op de blog teruggevonden maar wist nog niet dat jullie glutenvrij eten.

 14. Anja hattink

  Beste Evelien,
  Ik heb met veel intresse jou blog gelezen.
  Wij een gezin van 5 personen(3 dochters van 8,5 en 3) hebben vorig jaar voor het eerst met de kinderen een meerdaagse wild kampeer hike gedaan in zweden. Nu kunnen de nachten daar erg fris zijn en zijn dan ook opzoek naar warme lichtgewicht slaapzakken voor de kinderen. Mag ik vragen welke slaapzakken jullie hebben voor de kinderen?
  Alvast bedankt,
  Met vriendelijke groet anja Hattink

 15. Marieke

  Dag Evelien,

  Leuk om jullie blog te lezen. Ik sta aan de vooravond van een zelfde avontuur en was nog even op het net aan het kijken of ik niks mis. Wij (ik met mijn zoons 8 en 9 jaar) gaan op ‘expeditie bompa en bomma”. Met ook het light weight materiaal en natuurlijk een tent waar we samen in kunnen slapen, maken we een tocht van zes dagen. Met als eindpunt een fantastisch (hopelijk) weerzien met bompa en bomma die ons trots gaan verwelkomen met een heerlijke maaltijd. We hebben al geoefend met ons materiaal op een camping op Texel, inderdaad op een plek zonder stroom. Leuk om dezelfde conclusies te kunnen teruglezen. Tijdens onze echte hike logeren we bij mensen in de tuin via ‘welcomtomygarden.org“. Ik wilde je deze site doorsturen omdat het adressen doorheen heel Belgie en Nederland zijn waar je heel gastvrij en gratis in mensen hun tuin mag overnachten. Ik heb het eerder gedaan toen ik een fietstocht naar de kust maakte en was heel erg gecharmeerd van de gastvrijheid van mensen, het verassingseffect (in welke tuin slapen we nu weer en dat kon soms echt waanzinnig mooi zijn, maar ook harverwarmend klein) en het principe van elkaar helpen en delen. Mocht je het concept nog niet kennen: bezoek de site eens en als de kinderen wat groter zijn, kun je delen van de gr-routes gaan bewandelen. Alles op eigen kracht maakt een mensje sterk! Ik merk het bij mijn kinderen, alleen al van het idee dat ze het hele eind ZELF gaan wandelen en ZELF alles dragen en ZELF gaan koken en ZELF meepakken is heerlijk. Goud waard!
  lieve groet, Marieke

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Marieke: Wat tof om te horen dat jullie het hiken ook zo geweldig vinden!
   Jongste zoon was ook al weken aan het zeuren wanneer ze weer op hike-tocht zouden gaan, want in een huis leven vindt hij veel te luxe 😉 Dus gelijk het eerste weekend van de vakantie zijn mijn vriend en de kinders met rugzakken er op uit getrokken.
   Ja, ik ken “Welcome to my garden”, een heel mooi initiatief.
   Veel plezier op jullie tocht!

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van bovenstaande blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten, kijk daarvoor bij Adverteren.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.



Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.