Meer bewegen, meer wandelen

Eigenlijk wist ik het al een tijdje, maar ik deed er niets aan. Ik baalde flink van mezelf.

Daarom mijn goede voornemen voor 2017?
Meer bewegen!

tegeltje1

Bewegen is meer dan sporten

Sinds ik het boek Move your DNA van Katy Bowman heb gelezen ben ik overtuigd om meer te gaan bewegen.
moveyourdna
Wat ik zo tof vindt aan haar benadering is dat zij niet bedoelt dat je de hele dag achter de tv/computer moet zitten en dan tweemaal per week je een ongeluk zweten in de fitnesszaal.

Nee, meer bewegen in je dagelijks leven.

movement5

En bewegen is veel ruimer dan sporten, zij legt het met deze afbeelding mooi uit:

movement1

En ik wil vooral meer bewegen door lekker te gaan wandelen.
+ Ik ben lekker buiten, frisse lucht.
+ Ik kan het doen wanneer ik het wil, ben niet gebonden aan speciale sportschooluren.
+ Het is gratis.

hersenactiviteit-bij-beweging-en-stil-zitten

Wandelen als gezinsmoment

Op zondag gaan wij niet naar de kerk, maar ik vind het wel fijn om op zondagochtend een bezinningsmoment te hebben met ons gezin. En dat realiseren wij door te gaan wandelen.

Natuurlijk vinden onze kindjes dat in eerste instantie nooit leuk en hebben ze geen zin.
Maar als we “en route” zijn, vinden ze het wél leuk. Lekker buiten bezig zijn en papa & mama die tijd hebben om naar al hun verhalen te luisteren.
100_1093_klein

Wandeltocht met overnachting

In de herfstvakantie waren we naar een stadje in Luxemburg gegaan en we gingen er overnachten in een jeugdherberg.
Vantevoren had ik een stoere tocht uitgestippeld. We zetten de auto 6 km van die jeugdherberg en liepen zo te voet door de bossen en zandpaadjes met veel klimmen en dalen er naar toe. Dat was super!

100_1060_klein

Uiteraard het avontuurlijke parcours vonden ze geweldig, ik kon ze gewoon niet bijhouden. “Oh, we moeten op mama wachten met haar dikke kont, die is niet zo snel”.

Maar ook dat ze een doel hadden om naar toe te lopen: de jeugdherberg…met stapelbed!
100_1079_klein

Omdat ze dat wandelen met overnachting toen zo tof vonden, willen we dat iedere vakantie gaan doen.
En om ze daarin te stimuleren, hebben we voor ze stappentellers gekocht, een kompas en toffe rugzakken.
In die rugzakken dragen ze nu zelf hun flesje water, pyama, tandenborstel en schoon ondergoed. Ze voelen zich nu echte bikkels met al hun eigen bagage op hun rug!

100_1181_klein

Wandeltips met kids

Wandeldagboek
Ook willen we dit jaar ze alle wandelingen in een schriftje laten opschrijven met het aantal kilometers en het aantal stappen, zodat ze aan het einde van dit jaar weten hoeveel kilometers en stappen ze afgelegd hebben en wat voor geweldige prestatie dat ze dus hebben geleverd!
schriftje1

Verstoppertje
Laat een kind vooruit rennen en zich verstoppen, die dan de rest van het gezin/groep laat schrikken als ze voorbij komen.
Dolle pret en ze zijn niet meer gefocust op de afstand, maar op de volgende verstopplek.
girl_behind_tree1

Geen wandeling maar een speurtocht
Op zondagochtend worden er in Wallonië overal wandelingen georganiseerd van 5 – 10 – 15 – 20 km. Wij gaan dan voor de 5 km die met pijltjes staat aangegeven.
Het is dan geen wandeling meer, maar een speurtocht!
speurtocht

Groepswandeling
Tijdens die georganiseerde zondagochtendwandeling zien ze ook andere mensen en gezinnen wandelen, dat geeft hen moed en soms ook leuke gesprekken.

Leren kaartlezen
Tijdens de wandeling stoppen we regelmatig om aan de kinderen op de kaart te laten zien waar we nu exact zijn en leggen we de symbolen en tekens ook uit.
En we pakken het nieuwe kompas erbij om de richting te bepalen.
kompas

En we kijken ook op de kaart wat het volgende herkenningspunt zal zijn: een riviertje, een kruispunt, een spoorweg, een meer, een dorpje, een brug.
Zo hebben ze weer een volgend doel om naar toe te lopen.
kaartlezen

Picknick
Wij nemen altijd veel eten, drinken en lekkers mee. En we lassen veel pauzes in om even lekker te smikkelen en te genieten. Dat maakt het wandelen leuk!
Ze vragen ze nu al vantevoren wat we deze keer weer voor lekkers gaan meenemen.

Lekker aan het picknicken

Afval ruimen
Mijn vriend stoort zich enorm aan al het afval dat onderweg ligt. Dus nemen we altijd een tas en handschoenen mee om het afval wat we tegen op te ruimen.
Voor de kindjes is het een sport om als eerste het afval te spotten. En ze zijn supertrots als we op het einde een volle tas met afval hebben verzameld.
Dat afval belandt niet in onze ene bokaal afval per jaar, maar we legen de afvaltas op het einde van de wandeling in een publieke afvalbak.

Wandelen als meditatie

Vroeger werkte ik in twee dorpen verderop in een klooster, dat was een half uur fietsen.
Vaak ging ik echter te voet, ik koos dan een grote omweg door de polders en natuurgebieden, waardoor ik er twee-en-half-uur over deed, heerlijk vond ik dat.

uit-je-hoofd
Eerst heb je nog allerlei gedachten in je hoofd, maar de wind waait je hoofd leeg.
Op een gegeven moment raak je in de heerlijke cadans van het wandelen.
Je kijkt om je heen.
Je leeggewaaide hoofd heeft plaats voor nieuwe indrukken.
Indrukken van de natuur.

stil

Maar ook voor indrukken van jezelf die uit je binnenste komen opborrelen.
Omdat je hoofd leeg is en er daar dus eindelijk een keer plaats is.
Omdat er tijd is.
Omdat je alleen bent.
Omdat het stil is.
Omdat je in de natuur bent en je dus geen nieuwe indrukken binnen krijgt behalve dan die van de rust en de ruimte en het groen.

5info_4inspiratie_w_n3

Voor mij geen yoga, mindfulness, meditatie of mandela kleuren want voor mij werkt de alleroudste manier van geest-verstilling het beste: Wandelen!

5info_4inspiratie_w_n4

Lees ook over wandelen:
Blote voeten
Opgeruimde leesvakantie
Hike-vakantie met kinderen


Lees ook over mijn andere goede voornemens:
Voornemen 2011: minder elektriciteit
Voornemens 2012
Positief en opgeruimd 2013
Verwachtingen 2014


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


14 thoughts on “Meer bewegen, meer wandelen

 1. Ans Mandemaker

  wandelen is heerlijk, ik ben een drukke mantelzorger zorg voor mijn moeder van 96 en voor mijn man die alzheimer heeft.
  Maar s,avonds na het eten ga ik een uur wandelen lekker langs de maas echt heerlijk uitwaaien en uitgerust met nieuwe energie weer thuiskomen.
  Dus wandelen is een echte aanrader.
  Groeten Ansje

 2. Christina

  Onze kinderen vonden het superleuk om te geocachen, schatzoeken met behulp van gps. We zochten dan leuke eenvoudige multicaches uit met liefst veel tussenpunten waar je een vraag moest beantwoorden of iets moest zoeken. Zonder dat ze het in de gaten hadden dat ze wandelden, liepen ze ook als pubers ook nog gewoon mee met de gezinswandelingen.

  1. gerhilde maakt

   Geocachen! Daar moest ik ook aan denken! Tot nu toe liet ik mij af en toe eens leiden door anderen, dit jaar wil ik er zelf ook eens mee aan de slag gaan.

  2. GreenEvelien Bericht auteur

   @Christina & Gerhilde: Geocaching, ik had er al wel eens over gehoord en ook wandelaars met zo een apparaat tegengekomen, maar het was me nooit exact duidelijk wat nu debedoeling was, nu even opgezocht.
   Tof dat jullie je kinderen hiermee kunnen stimuleren en denk dat het ook echt leuk kan zijn als speurtocht, ook voor volwassenen.

   Het is echter niets voor mij, ik heb ten eerste geen smartphone en ben natuurlijk ook niet zo fan om extra elektrische apparaten aan te schaffen 😉

   Dan moet je nog online allemaal gaan zoeken waar die caches verstopt liggen, terwijl ik al veel te veel online ben en liever meer offline zou willen zijn.
   Vind het het heerlijk om een papieren kaart uit te spreiden op de tafel of vloer en zo zelf een route samen te stellen.

   Maar vooral wil ik tijdens het wandelen leeg worden in mijn hoofd, niet met iets “geestelijks” bezig zijn, want dat doe ik de hele dag al. Ik wil me juist focussen op de wereld buiten mezelf, dus niet wat ik wil en wat ik nog moet doen, maar mijn “ik” even verliezen en weer oog hebben voor de prachtige wereld om ons heen.
   En ik vind het belangrijk dat onze kinderen ook zo een moment van rust en leegheid ervaren. Ze “moeten” al zoveel, school en dan muziekles voor de een, dansles voor de ander. Laat ze tijdens het wandelen maar eens even niets moeten, geen focus en spanning, maar gewoon tijd hebben om hun overvolle hoofdjes even lekker leeg te laten waaien.

 3. Sonia

  Hallo Evelien, dankjewel voor je inspirerende site en blogs. Ook in Vlaanderen bestaat er een netwerk van georganiseerde wandelingen: walkinginbelgium.be. Ook hier kan je je wandelafstand zelf kiezen, en je hebt vooral op zaterdag en zondag een ruim aanbod (op de site kan je doorklikken op een kalender). Er staan trouwens ook wandelingen in Wallonië vermeld.

 4. Nancy Wiltink

  Wandelen met kinderen die niet van wandelen houden, ik heb het jaren gedaan. Veel gepicknicked etc
  Een paar van mijn tips voeg ik daarom graag toe.
  Ik zei nooit: we gaan wandelen. Maar startte op een plek waar een activiteit een eindje vandaan was (huis, bushalte of fiets achterlaten) Zoals:
  1. we gaan een hut bouwen (de bouwplek is wel diep in het bos) of een vlot maken (bewegen is minder wandelen, wel slepen met pallets, bouwmaterialen zoeken, heel veel spieren doen mee. Vooraf drijfbaar materiaal verzamelen)
  2. we gaan een speurtocht uitzetten voor… (papa, iemand die later komt), enige wat je mee moet nemen is voor iedereen een krijtje
  3. we gaan iets (eetbars) zoeken en plukken (ook altijd weer ver van huis/waar de fietsen staan): bramen, bosbessen, brandnetels voor in de soep, wie op het strand, schelpen om mee te knutselen, schors om iets van te maken, denneappels om de haard aan te maken (daarna dopen in gesmolten kaarsvet, of ander vet), bij de boeren langs voor melk/kaas/geitenijsjes/eieren etc.
  4. De buurvrouw vroeg of we de hond wilden uitlaten, hij moet echt even flink rennen (eigenlijk leende ik de hond van de buurvrouw)
  5. Foto’s maken in het bos van elkaar (digitaal, alleen de leukste bewaren)
  6. naar een meer of rivier om te zwemmen
  7. Nu: van de heuvel af sleeën (moet je dus ook eerst op)
  8. Dapperheidsproef (in het donker wandelen naar een oude kapel zonder zaklampen)
  9. Slapen in hangmatten (Ai! een veilige plek is toch even een stukje lopen, bolderkar is hierbij handig)
  10. (oudere kinderen): Zou het lukken om in een rechte lijn van X naar Z te lopen? Wetsuits aan!

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.