Slapen zonder bed

Heerlijk om te minimaliseren, ik word daar zo gelukkig van. Minder spullen, meer eenvoud!

Ik had de gordijnen, lampenkappen, mijn schoenen allemaal al opgeruimd. Dus op zoek naar een volgend opruim-project, de slaapkamer. Hup aan de slag!

Zo zag de situatie voor de aanpak eruit:

100_1189_onsbed-voor

Toen hebben we ons bed verwijderd en op de grond drie verticale latten gelegd waarop we de lattenbodems geschroefd hebben.
Het is wel belangrijk dat er ruimte onder de matras is voor de ventilatie, anders heb je kans dat je matras gaat schimmelen!

100_1196_onsbed-lattenbodem

En dan op die lattenbodems ons matras gelegd.
Voila, toen zag het er zo uit:

100_1197_onsbed-tussenfase

Linde en Hugo vonden het een geweldig springkussen geworden, toch maar even gezegd dat dat niet de bedoeling is, daarvoor kunnen ze de trampoline buiten gebruiken.

En Olaf keek verwonderd onze slaapkamer rond en zei dat het er nu zoveel lichter is.

Mijn moeder vroeg bezorgd of het nu niet kouder is, maar we merken geen verschil.

Samen slapen… to be continued
Hugo (bijna 3 jaar) slaapt nog steeds bij ons op de kamer.
’s Avonds ging hij in zijn ledikant slapen, maar tegen 22 of 23u werd hij wakker en riep hij “mama bed”. Hij was onze wekker om naar bed te gaan 😉
’s Nachts sliep hij dus nog altijd tussen ons, in ons bed.

100_1190_hugo-voor

En dan stond er ook nog een reserve-kleuterbed voor Linde op onze kamer als ze ’s nachts bij ons wilde slapen.

Ik was het beu, drie bedden op onze slaapkamer!

Een slaapkamer is om tot rust te komen,
maar vol met al die meubels, werd ik er niet rustig.

We hebben het ledikant van Hugo weggehaald en tegen hem gezegd dat hij nu een grote jongen is en hij mag nu voortaan in Linde haar GROTE kleuterbed op onze kamer slapen. En dan mag hij daar de hele nacht in slapen, niet meer in “mama-bed”.
Hij was héél trots!

Kleuterbed2_klein

Linde kan dus ’s nachts niet meer bij ons komen slapen. Als ze ’s nachts bang is, komt papa of mama wel even op haar kamer bij haar in bed liggen.

En Hugo heeft het echt een paar weken goed geprobeerd en wij ook.
Als hij ’s nachts huilde dat hij bij ons in bed wilde, gingen we hem even in zijn bedje kroelen of we zongen een liedje voor hem.
Maar hij bleef meerdere keren per nacht wakker worden en huilen om “mama-bed”. Op een nacht werd zelfs Olaf aan de andere kant van het huis er wakker van en riep dat Hugo stil moest zijn.
Toen besloten we dat Hugo dan voortaan maar naast ons bed zou slapen voor iedereen zijn nachtrust. Dus de lattenbodem van zijn kleuterbed ook op een paar latten geschroefd.

100_1327_hugo-lattenbodem

En nu ziet onze slaapkamer er zo uit:
100_1332_onsbed-nu

“Dat wil ik ook!”
Linde vond het zo mooi, die wilde dat ook!
Zij had al een zeer minimalistisch bed, maar wilde nu ook op de grond slapen.

100_1310_linde-voor

We hadden haar matras op de lattenbodem op de grond gelegd, maar het dekbed was te breed en viel dan op de grond.
Dus hebben we van haar bed de poten afgezaagd en het hoofdeinde. De lattenbodem ligt zo toch nog iets hoger in haar bedframe waardoor het dekbed niet de grond raakt.

Voordeel van bedframe dat nu op de grond ligt, is dat er ook geen verloren sokken, speelgoed, etc, meer onder het bed geraken.

100_1326_linde-nu

Niet 1, maar 4 bedden opgeruimd!
Ons oorspronkelijke plan was om enkel ons bed op te ruimen.
Maar toen we bezig waren, besloten we ook Hugo zijn ledikant weg te doen.
En toen wilde Linde haar bed ook niet meer, dus haar bed flink geminimaliseerd.
Tot slot het kleuterbed ook maar weggedaan, omdat Hugo nog steeds naast ons wil slapen.

Ik ben er heel blij mee, minder zooi in huis en ik vind het vooral veel mooier die eenvoud!

Zou jij ook je bed wegdoen om te minimaliseren?
minimalism-quote


Edit: Ik merk dat er veel reacties komen dat dit enkel geschikt is voor jonge mensen, maar niet voor ouderen met rugklachten.

Het is juist omdat we zoveel zitten en omdat we alles zo comfortabel hebben, zoals hoge bedden, zachte banken, etc, dat we rugklachten krijgen. Onze rug hoeft zo nooit te werken en onze rugspieren worden daardoor zwak.
Daarom is het juist beter om meer beweging in ons dagelijks leven in te bouwen, meer wandelen, meer staan en minder zitten, op de grond (op een kussen) zitten in plaats van in de zachte bank en op de “grond” slapen in plaats van een hoog bed.
Zo kunnen we preventief rugklachten voorkomen!
Ik probeer dus met dit “bed” preventief rugklachten te voorkomen in plaats van nu een bed te houden omdat ik dat op die manier straks ook nodig zal blijken te hebben.

Veel mensen over de wereld slapen trouwens gewoon op de grond, maar in het “luxe” westen wordt dat als vreemd ervaren.
Maar deze volkeren hebben geen rugklachten en juist de westerse mens wel…

Lees ook over Minimaliseren:
Nieuwe uitdaging: Minimalisme
Minder is meer
Minimalisme en “groen” consumentisme
Nostalgie-opruiming

Lees ook over Samen Slapen:
Zalig zamen zlapen zzz…
Linde en loeiende koeien
Nachtlampje
Samen slapen XL
Beter slapen zonder stroom


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


65 thoughts on “Slapen zonder bed

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Tes: Ik vind opstaan ook niet makkelijk, maar dat is omdat ik gewoon niet uit mijn bed wil komen 😉

   Het is juist omdat we zoveel zitten en alles zo comfortabel hebben, zoals hoge bedden, zachte banken, etc, dat we rugklachten krijgen. Onze rug hoeft zo nooit te werken en onze rugspieren worden daardoor zwak.
   Daarom is het juist beter om meer beweging in ons dagelijks leven in te bouwen, meer wandelen, meer staan, op de grond (op een kussen) zitten in plaats van in de luxe bank en op de “grond” slapen in plaats van een hoog bed.

  2. Hubert

   Raar, wat is het verschil?
   Gewoon een bed zonder poten!
   Wij slapen al 40 jaar op strakke vaste latten met een harde matras er op.
   Wat maken die pootjes van 20 à 30 cm nu voor verschil uit?
   Ik zie het niet. Enkel dat je bed wat lager staat en voor ouderen iets moeilijker om er uit te komen.
   Wij kunnen poetsen onder het bed (stof!) zonder alles weg te moeten nemen.
   Daarom lijkt mij een latten bed met 4 zwenkwielen onder veel handiger.
   Meer verluchting er onder en gemakkelijk even opzij gerold om er onder schoon te maken.

   Ik vind dat je hier echt wel steken laat vallen en niet goed na gedacht hebt over het echte nut van deze actie. Ik sta achter jullie doelstellingen maar dit? Dit is er over.

   1. GreenEvelien Bericht auteur

    @Hubert: Het verschil is dat het bed(frame) weg is en dat we nu dus 4 bedden (frames) minder hebben. Zo hebben we minder spullen, minder bezittingen en dus meer eenvoud.

   1. GreenEvelien Bericht auteur

    @sara huylenbroeck: Zoals ik al eerder heb gereageerd, wij zetten onze spullen niet bij het grof vuil!
    We gaan onze bedframes verkopen op 2ehandssites of weggeven aan de kringloper, dus we gooien het niet weg en produceren zo dus ook geen afval.
    En daardoor hoeft een ander geen nieuw bed te kopen en helpen wij zo indirect grondstoffen uit te sparen.

 1. kippie

  is dat niet lastig om te kuisen onder het bed? (ik heb stofallergie dus extra waakzaam voor dat soort dingen 😉

  wij hebben een lattenbodem op pootjes, dus geen bedframe.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @kippie: we zetten de matras even op zijn kant en omdat we de lattenbodems dus op latten hebben bevestigd, kunnen we die dus ook even op hun kant zetten. Zo kunnen we prima poetsen.
   We merken wel dat er nu veel minder stof onder het bed ligt, omdat er minder ruimte onder het bed is én omdat de zijkant van die ruimte dus gesloten is door de latten.

  2. Christine van Pareren

   Hoewel ik marathons loop, is zo’n fitheid geen garantie om als een jonge deerne makkelijk uit lage stoelen of bedden te komen. Ik ben 64. Laat staan het verschonen van de bedden. Mijn rugklachten zijn verleden tijd sinds we boxspring-matrassen hebben op een hoog bedframe. Dus dit is geen oplossing voor oudere mensen, noch voor bedlegerige (slecht voor ruggen van de verzorgers) mensen of lichamelijk gehandicapten. Maar jonge vitale mensen kunnen dit best doen en pas hogerop gaan als het fysiek nodig wordt. Dat spaart de eerste jaren geld uit.

   1. Liesbet

    Wij hadden eerst ook lattenbodems op pootjes. Maar na 13 jaar begon het te piepen en kraken, zodat onze slaapkwaliteit er serieus begon onder te lijden. Omdat ons budget het niet onmiddellijk toeliet om een nieuw bed te kopen, hebben we simpelweg de pootjes weggedaan. En tot op heden slapen we heel goed! En geen rugpijn meer bij het opstaan! Een nieuw bed is dus even niet meer dringend. Win-win voor ons!

 2. ingrid

  We slapen al jaren zo. In feite ik bijna al mijn hele leven lang. Kleerkasten mogen ook mijn slaapkamer niet in. Lekker veel ruimte en licht. De reden dat ik geen bedframe wil, is omdat ik dan ’s nacht’s overal tegen bots. Nu heb ik een heerlijk vrij gevoel. Ondertussen ben ik 54 en word ook wel wat stram. Maar dat hoort een beetje bij de leeftijd. En deze kleine extra beweging om uit een laag bed te komen, hoort dan bij mijn dagelijkse sport om me langer soepel te houden. Eén nadeel is inderdaad om even snel onder bed te stofzuigen. De matras en lattenbodem recht zetten is dan een extra sporttak 🙂

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @ingrid: Fijn om te horen dat jij je hele leven al zo slaapt!
   En zelfs nog een stapje verder gaat door ook geen kledingkasten in je kamer te hebben om zo nog meer te profiteren van licht en ruimte en optimaal tot rust te komen, waar een slaapkamer voor bedoeld is!

   Inderdaad onder het bed schoonmaken is iets meer werk als je eerst matras en lattenbodem op zijn kant moet zetten. Maar ik vind het altijd frappant dat mensen zo weinig mogelijk willen “doen”, dus zo min mogelijk lichamelijke inspanning, om vervolgens (soms met de auto) naar de sportschool te gaan en daar dan tegen betaling ons in het zweet te werken?

   Als je meer lichamelijke inspanning in je dagelijks leven toepast, bespaar je je sportschool-abonnement, extra energiekosten én het milieu, win-win-win dus!

 3. Evelyne Jacques

  Ieder zijn meug natuurlijk, maar voor een ouder mens als ik is dit geen goede oplossing want niet comfortabel. Waarom zouden seniorenbedden anders zo hoog zijn?
  En verder vind ik dat een bed ook een esthetische meerwaarde geeft aan een kamer. Zeker als het een mooi (hoog) antiek bed is zoals het mijne…
  Dus ikzelf zou dit zeker nooit doen…

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Evelyne Jacques: Seniorenbedden zijn zo hoog omdat dit inderdaad gemakkelijker voor ouderen met rugklachten en ook voor de verzorgers!

   Maar juist daarom zouden we preventief rugklachten moeten voorkomen!
   Ik probeer juist nu mijn rug aan te sterken door meer te bewegen, meer staan en minder zitten, op de grond zitten en op de “grond” slapen, zodat ik straks geen rugklachten krijg.
   Ik wil dus liever preventief rugklachten voorkomen in plaats van nu een bed te houden omdat ik dat op die manier straks ook nodig zal blijken te hebben.

   1. johmar

    Totaal geen rugklachten, maar wel slijtage in mijn knie en dus is zo laag slapen echt geen optie en slijtage klachten zijn niet altijd te voorkomen.
    Het is wel erg kort door de bocht om te zeggen dat sommige klachten preventief te voorkomen zijn

    1. GreenEvelien Bericht auteur

     @johmar: Het is niet ik die dat verzonnen heeft hoor, dat meer beweging in je dagelijks leven inbouwen beter is voor je gezondheid en dat het preventief klachten kan voorkomen. Dat is (volgens mij) algemeen bekend.
     Alleen nu wordt wel steeds meer duidelijk dat we bijvoorbeeld niet 2x/week fanatiek moeten sporten en de rest van de week stilzitten, maar dat we iedere dag meer zouden moeten bewegen. En niet zozeer sporten, maar dus de nadruk op bewegen. Daarover ging mijn vorige blog, met ook de bron van deze constatering.
     Maar het is niet enkel deze biomechanicus die dat beweert, ook hedendaagse architecten richten kantoren anders in, geen zit-bureaus meer, maar staan-bureaus, omdat dit beter is voor onze ergonomie. Sommige artsen houden hun spreekuren al staand.

     De westerse wereld komt langzaam tot inzicht dat hoe meer comfort dat we inbouwen, hoe luier we worden, hoe minder we bewegen en dat we daardoor allerlei klachten krijgen!

    2. Lynn

     Ik sta je bij bij deze. Ik ben 31 en heb altijd veel gesport omdat ik het leuk vond maar door sportblessures nu artrose in mijn nek en barsten in kraakbeen tot op het bot in knieën en andere pijnklachten, gewrichtsslijtages. Ik slaap wel op de grond, op paletten met een dunne topper met kampeermatje onder gestokkeerd (plaats bespaard) ipv dikkere matras. Mijn lichaam vind het perfect, nu nog. Ik geniet van meer licht in mijn kamer, geen rommel dat onder mijn bed geraakt, minder stof ook. Gaan slapen en uit bed komen smorgens vragen echter wel meer voorzichtigheid. Niet neerploffen zoals vroeger maar bewust bewegen en mijn rug is wel oke dus draaibewegingen bij rechtkomen en ‘neerstrijken’ helpen mij specifiek wel. Bij onoplettendheid heb ik wel soms meer last weer. Bewust is bij mij hier de helpende factor. Mijn klachten beteren er niet door maar verslechteren ook niet, voorlopig althans, en dus ja, ik beweeg dagelijks. Het gevaar bij pijnklachten is altijd overbelasting en compensatie waardoor andere klachten ontstaan dus snap ik helemaal de keuze voor een hoger bed. Ik zie mezelf zo lang als mogelijk grondslapen maar als het niet meer gaat, waarom dan geen hoger bed als het je helpt. Extra pijn lijden, hoeft voor mij ook niet. Qua poetsen laat ik mezelf helpen of doe ik op goeie dagen of ik overweeg ook wieltjes. Mijn dunne matras weegt niet veel en ook dat kan mogelijks met hulpmiddelen opgelost geraken, hefboomtechnieken.

 4. katelijne

  Is die dikte van die latten oo de grond echt voldoende voor ventilatie? Ik dacht dat dat veel meer zou moeten zijn… Als het zo kan ga ik het mijn man eens voorstellen. Minder stof en verloren sokken zou fijn zijn

 5. theda

  Nee, het is mij veel te laag. Ik ben 70 en ook bij ziekte is het niet prettig om zo laag te liggen. Bij bezoek aan je ziekbed ( vorig jaar ben ik geopereerd en lag in bed) is het prettiger als je wat hoger ligt. Voor jongeren maakt het niet zoveel uit, denk ik. Bij het aankleden ( bijv. sokken aandoen) zit ik ook op de rand van het bed.

  1. Marijke

   Ons bed staat ook op de grond, niet omwille van het minimalisme, maar uit noodzaak: we zijn er doorgezakt, en hebben gewoon geen nieuw bed gekocht.
   De zoon zijn matrasje ligt ook naast het onze.
   Ik vermoed dat het tegen augustus wel terug hoger moet, want tegen dan ben ik hoogzwanger, en anders geraak ik er echt niet uit, maar daarna, denk ik toch terug, lekker op de grond weer 😉

 6. vickyrafaël

  Veelal vind ik jouw tips inspirerend en het overwegen waard, maar hier geef ik toch de voorkeur aan een eenvoudige lattoflex+matras en dit alles gewoon op heel basic cilindervormige houten pootjes; even minimalistisch én ook rustgevend maar oogt voor mij zoveel mooier.
  Ook gewoon praktischer bij opstaan én bij het onderhouden van de kamer, lekker onder het bed wissen/dweilen en verschonen. (doen wij wel elke dag de 5 tibetanen meteen na opstaan ter compensatie LOL)

  Ik voel me ’s nachts ook liever iets verder uit de buurt van de vloer … 🙂

  Bedlampjes hebben we ook niet, enkel een mooie koord aan het hoofdeinde om, indien écht nodig, het licht aan het plafond vanuit het bed te kunnen bedienen.

  Gordijnen vind ik, waar wij wonen toch nodig, ook lekker afsluiten als het donker wordt in de winter.

 7. Monique

  Prima idee voor jonge mensen en vooral goedkoop. Maar laag tegen de grond slapen is ook veel kouder. Maar wij zijn 63 en 67 en zien dat voor ons niet zitten. Wij hebben 2 aparte lattenbodems op poten (met een beschermdoek errop tegen het stof) waarvan de latten individueel volgens onze grootte zijn ingesteld; dus ook geen bedomlijsting in hout of dergelijke.
  Hierop ligt een individuele matras soepel, medium of hard) (volgens het gewicht). Tussen de twee matrassen kan dan nog een opvuldeel geplaatst worden. Heel gemakkelijk om onder te stofzuigen en ook geen onderhoud aan. En vooral … heerlijk en comfortabel slapen !

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Monique: Wij merken hier echt geen verschil met de koude!
   Maar dat is vooral wanneer je huis verwarmd wordt met convectie-warmte (oa centrale verwarming), dan stijgt de warme lucht op. Met gezondere stralingswarmte heb je daar geen last van.
   Meer daarover kun je lezen op mijn pagina over Verwarmen.

 8. Tom

  Met een hangmat (gehaakt type zonder dwarslatten) heb je ook geen lattenbodem meer nodig. Geen ophoping van stof en vochtige lucht eronder. Twee haken aan de muur volstaan. Je hebt ook in no-time x aantal logeerplekken, zonder dat er de rest van de tijd allemaal lege matrassen liggen. En je hangt ‘m zo opzij, zodat de hele vloer vrij is. Als je er diagonaal in ligt, lig je gestrekt en horizontaal. Je kan ook in je slaap bewegen zonder doorligverschijnselen. Ik heb nog geen reden gevonden om niet op een hangmat over te schakelen! Vraag het maar aan baby’tjes die in zo een hangmatbedje slapen, thuis aan een haak of bij een picknick aan een boomtak 🙂 .
  Ik ben geen slaapkenner of ergonoom, maar heb zelf wel minder pijn in mijn rug in een hangmat!

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Tom: Leuk dat je dit meldt!
   Tijdens mijn onderzoek in de Amazone sliep ik, net als de inheemse bevolking, ook in een hangmat.
   Slaapt prima en inderdaad heel veel ruimte-besparing!

  2. Anja

   Tom, waar koop je zo’n hangmat? Bedoel jee gehaakte ov an stof? En wat voor soort matrasje doe je daar dan in? Hoe hoog van de vloer lig je dan? Ik ben heel benieuwd, al zal mijn man daar nooit in willen liggen (je ligt wel in je uppie natuurlijk)

   1. Tom

    Hoi Anja, mijn hangmatten bracht ik mee uit Mexico. In onze streken worden ze ook verkocht, maar ik heb hier geen adres dat ik zelf kan aanraden. Met de zoekmachine vind je er vast makkelijk één. Voor zover ik weet, ben je best af met een model zonder doek (daarin lig je meer gebogen, misschien wel leuk om een boek te lezen, maar minder goed om te slapen, denk ik). Dus een model dat er uitziet als een groot visnet, bedoel ik. Er zijn er ook voor meerdere personen, dus samen slapen kan. Als de hangmat groot genoeg is, lig je elk in je eigen kommetje. Als je een lichte slaper bent en onmiddellijk wakker schiet bij de minste beweging van de ander, dan is het misschien geen goed idee om met twee in dezelfde hangmat te slapen. Maar dat wordt misschien gecompenseerd doordat je beter slaapt met het wiegen 🙂 . Voor onderin heb ik nog geen toveroplossing, maar een dik deken of dun, lang kussen helpt wel als het koud is. Ik vind een warme slaapzak ook goed werken.

 9. Baukje

  Ik kan nu werkelijk voor mezelf geen enkele reden verzinnen om op de grond te gaan slapen.
  Nu heb ik reuma en het zou überhaupt een kwelling zijn om elke morgen van de grond af te komen.
  Wat ik wel met je eens ben, is het feit dat het allemaal wel wat minder mag.
  Wij hebben sinds 25 jaar een massief houten bed met heel hoog hoofdeind, hoog voeteneind en planken aan de zijkant waar je altijd je benen zeer aan doet. Maar het is een geliefd bed van mijn hubby, dus die krijg ik nooit zover dat hij het bed wegdoet.
  En mijn hubby de deur uit ……. nee, dan houd ik wel ons bed…….

  Geen kledingkasten op de slaapkamer is alleen mogelijk als je zo’n groot huis hebt dat je een aparte kamer hebt waar je alle kledingkasten in kunt zetten.
  Dat hebben wij niet.
  Wij zijn 10 jaar juist heel bewust VEEL kleiner gaan wonen omdat dat veel geld scheelt met energiekosten. Toen heb ik een enorme opruimronde gedaan en veel mensen blij gemaakt.

  Onze oplossing in ons kleine huis zijn plafondhoge kasten van wit met een grote spiegeldeur.
  Het oogt rustig en door de spiegeldeuren lijken de kamers veel groter.

  Toch altijd best heel leuk om je blogjes te lezen.
  Vaak zo totaal anders dan ik leef en/of denk en tegelijk zo veel gelijkenissen.
  Het zet me regelmatig aan het denken of mijmeren. Dank.

 10. Astrid

  Wij slapen al 9 jaar zo….heerlijk ruim en het licht valt natuurlijk en ongehinderd onze slaapkamer binnen.
  Ik zou niet anders meer willen, de zee van niets boven ons.
  Al die ruimte geeft me inspiratie, en is een bakerplaats om mijn dromen waar te maken.
  (Zelfvoorzienend wonen in een permacultuur omgeving)

  Ik probeer zoveel mogelijk spullen weg te doen, dat is een heuse uitdaging.
  Ik leer veel van je blogs Evelien, hartelijk dank voor je heldere uitleg en adviezen.
  Consuminderen in het kwadraat!
  Het inspireert en geeft rust in ’t hoofd.

  Dikke knuffel,
  Astrid Meijer

 11. Stijn

  Ikzelf slaap soms ook op de grond in het bed dat ik zelf gemaakt heb, en al een aantal keer aangepast en op de grond slapen is wel leuk. Maar ik kan het ook gemakkelijk weer terug aanpassen tot een bed op poten.
  Maar je bedframe buiten gooien heeft naar mijn mening niks met consuminderen te maken. Het is weer een beetje afval bij, terwijl dat frame nog perfect in orde is en wie weet zal je later op latere leeftijd of wat dan ook, je frame of je poten weer kunnen gebruiken en moet je weer een nieuw bed kopen? Het lijkt me ook niet echt iets met eenvoud te maken te hebben. Er zijn miljoenen mensen die zeer eenvoudig leven en toch een bed hebben, al zij het zeer primitief. Dit lijkt me meer een kwestie van smaak en goesting. En het is ook mijn goesting.
  Als je de lijn wil verder trekken, kan je zoals japanners en turken en… je tafel ook verlagen en je stoelen buitensmijten. Ikzelf ga dat ook doen in een bepaalde kamer.
  Mag ik tenslotte ook nog opmerken dat een vriend van mij met zijn vriendin op de grond sliep totdat zijn vriendin zwanger werd en voor hoogzwangere vrouwen is zo’n bed op de grond ook allesbehalve handig…

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Stijn: We gaan onze bedframes verkopen op 2ehandssites of weggeven aan de kringloper, dus we gooien het niet weg en produceren zo dus ook geen afval.
   En daardoor hoeft een ander geen nieuw bed te kopen en sparen wij zo toch indirect grondstoffen uit.

   Ja, misschien hebben we ooit later wel weer een bedframe nodig, dan kopen we die 2ehands. Maar we leven nu, niet later. Ik ga nu geen spullen bewaren die ik niet meer wil gebruiken enkel en alleen omdat ik die ooit misschien weer nodig zal gaan hebben. Dan kun je nooit iets opruimen.

   Voor zwangeren is het inderdaad misschien niet handig, ik beweer echter ook nergens dat iedereen dit zou moeten doen. Ik ga (hopelijk) niet meer zwanger worden, dus wij konden ons bedframe wel wegdoen.

   Dat van die tafels en stoelen buiten “smijten”, dat zullen we niet doen, misschien ooit wel ook 2ehands verkopen of naar de kringloper.

 12. Margot

  Hoi Evelien, ik slaap ook al een jaar zo en het bevalt me goed. Echter schuif mijn matras telkens van de lattenbodem af. Gebeurt dat bij jullie ook? Of heb je daar een slimme oplossing voor bedacht? ?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Margot: Leuk om te horen dat jij ook zo slaapt!
   Ja, dat schuiven gebeurt hier ook hoor, gewoon ’s ochtends matras weer even recht schuiven.

   Bij Linde haar bed schuift het matras niet, omdat het daar nog in een frame zit. Je zou dus eventueel een kleine rand om je lattenbodem heen kunnen timmeren zodat je matras ingeklemd ligt.

 13. Milobie

  Ben zo benieuwd naar waar jij op gelet hebt bij t aanschaffen van een nieuw/oud matras, schrijf je daar toevallig ook over in t kader van dit thema/ zonder bed slapen met maar een paar cm van de grond voor de circulatie…?

 14. Niels

  Mensen in niet-westerse beschavingen hebben ook rugklachten alleen worden ze niet zo oud als wij :p

  Bronnen als je zoiets beweert aub

 15. nathalie

  Dit bericht komt als geroepen, omdat ik binnenkort verhuis.
  Momenteel slapen we op tatami’s + futons. Ieder zijn futon, die we overdag opplooien zodat de kamer speelruimte wordt.
  Dat was eerst wat hard, maar nu ben ik dat gewoon.
  Wat het in de nieuwe woning wordt weet ik nog niet, maar je inspireert me alvast. Less = more!

 16. Anne

  Zelf heb ik jaren zo geslapen op de manier die je omschrijft in je blog. Nu slaap ik in een eenvoudig bed maar houd alles nog steeds simpel. En steeds heb ik die behoefte om het nog eenvoudiger te maken, dus ik herken het wel. Door het lezen van je blog heb ik het gevoel toch niet zo stom bezig te zijn. In onze maatschappij wordt er steeds ingehamerd dat als je ouder wordt het allemaal moeizamer zal gaan en kwalen zullen komen. Deze uitspraken heb ik nooit aangenomen. Ik kan mij hier niet altijd over uiten omdat mensen dan zelfs boos kunnen worden. Maar wat mensen vaak vergeten is dat gedachten scheppend zijn. Wij hoeven niet in gaan te leveren als wij ouder worden. Vriendelijke groet.

 17. henny

  inspirerend! Ik heb hetzelfde gedaan. Heerlijke Zen-nige lege slaapkamer, zonder kasten, ruimte om me heen: matras op lattenbodem. Wel een mooie brede houten rand rondom (met mooie ambachtelijke houtverbindingen, zonder schroeven) waar mijn bedlampje etc op kan staan, geen nachtkastje nodig en een genot om te zien.

  Ik weet niet of je hierover al eerder geblogt hebt, maar ik overweeg ook om mijn zitbank weg te doen. Dan op de grond zitten aan een laag tafeltje. Google eens op ‘kotatsu’. Heel knus en praktisch. Dan ben je warm, zittend met elkaar aan zo een tafeltje en kan de verwarming uit of veel lager. Ik ben 56 maar heb ook de ervaring dat sober en simpel & wat extra in de benen moeten komen je lijf juist soepeler houdt. Mijn gasten zijn er niet altijd blij mee. Maar ja…;-) ik heb ook nog een echte eettafel met echte stoelen.

 18. Marie

  Het ziet er moooi uit.
  Ik slaap ook al jaren zonder frame, enkel op een latte bodem. Dat is mijn bed.
  Twee redenen. Eerst was ik de schroeven van mijn bed kwijt na een verhuizing en toen ik ze eenmaal had gevonden was ik het zo gewend… en op een lage vliering is een bed niet handig.
  Maar toen ik mijn kniebanden verekte was het wel erg lastig om op te staan zonder heel veel pijn te hebben. (dan probeerde ik mijn ene been recht te houden terwijl het ander dus mijzelf naar beneden moest brengen.
  Kuissen gaat misschien iets moeilijker.
  Ik heb ook een heel dun – minder dan 6 cm dik- matras. Dit zorgt er, bij mij, dat het matras heel makkelijk van de lattebodem
  Als je veel beweegt wordt je met een latte bodem gemakkelijk naast je bed wakker…

 19. Siets

  Ik ben ook een minimalist. Ik weet niet eens meer of ik hier al gecomment heb maar in ieder geval ik kan ook niet tegen grote bakbeesten van kledingkasten in mijn kamer en grote bedden met ombouw. Geeft een verstikkend gevoel. Mooie oplossing heb je bedacht. Door een comment hier vond ik het woord ‘bedbodem’ en dat heb ik meteen besteld. Mijn oude bed is gedemonteerd en ik krijg dus twee lattenboddems op vier pootjes. Lekker simpel. Ben benieuwd hoe het bevalt.

 20. jan

  hallo,

  ivm ventilatie, kan de matras niet gewoon op de grond, evt. kleed eronder en dat ik hem overdag rechtop zet? Iets anders: na een operatie was ik thuis blij dat ik een verstelbare spiraal heb waarvan ik het hoofdeinde omhoog kon trekken.

 21. Ramona

  Ik vind je blogs super. Ik kan mij hier ook helemaal in vinden. Ik lig zelf ook op de grond op een matras en dat ligt heerlijk. S morgens sta je wat moeilijker op vanaf de grond maar daar blijf je soepel bij. Ook ik heb fybromyalgie en een hernia maar nergens geen last van op de grond slaap zelfs beter. Wil binnenkort zelfs een matras van hooi maken omdat ik daar ook hele goede berichten over heb gehoord. Wat denk jij hiervan? Overigens wil ik nog kwijt dat ik vind dat jullie een heel inspirerend gezin zijn!! Van je site kunnen we nog veel leren heel interessant! Ga zo door 🙂

 22. Liesbeth

  Zalig om dit hier te lezen! Ik voelde me een beetje vreemd, want ik slaap ook op de grond, maar zonder lattenbodem, wel op een dunne luchtmatras. Sinds ik dit doe heb ik amper nog last van rugklachten! Ik moet zelfs toegeven als ik dan toch probeer om in een bed te slapen ik enkel nog lig te woelen en direct de pijn in mijn rug voel… op de grond val ik altijd tussen de 5 á 15 minuten in slaap, zalig. Om het schimmelprobleem te voorkomen wordt alles dagelijks opgeruimd en terug uitgelegd.

 23. Marielouise

  Grappig om dit te lezen. Ik slaap ook op de grond, inmiddels een jaar en bevalt me goed.
  Zelfs op mijn 56-jarige leeftijd 🙂

 24. Marjolein

  Lees dit nu pas en het spreekt me zo aan. Begon recent door de poten onder mijn oude boxspring te verwijderen. Dichterbij de grind voelt heel geborgen en knus. Slaap nu op twee nieuw aangeschafte goede lattenbodems met een matras erop.
  Ben 53, sport veel. Geloof zelf helemaal niet dat dit slecht voor je is, zo slapen. Ik ben 4x aan mijn knieën geopereerd en heb daarna gewoon mijn best gedaan om weer flexibel te zijn. Ik denk dan een beetje aan ‘We don’t stop hiking because we grow old, we grow old because we stop hiking’. Is dat niet jouw ding, ook prima, je kunt echt iets lichamelijke hebben waardoor dit, laag zitten etcetera (tijdelijk) niet voor je werkt. Persoonlijk geloof ik dat 80% tussen je oren zit. Dus als het ooit nodig is, komt er (tijdelijk) een bed, tot die tijd blijf ik hierdoor fit van lichaam en geest.

  Lof voor hoe je omgaat met iedereen die over je heelveel!

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Marjolein: Fijn dat het je aanspreekt!
   En inderdaad het is een mind-set. Ik leer mijn kinderen: “Alles kan, als je maar wilt!”
   Er zullen misschien een paar mensen zijn voor wie het lichamelijk echt onmogelijk is, maar het merendeel gebruikt dat als excuus omdat het ze zich gewoon geestelijk niet willen aanpassen, want het is buiten hun comfort-zone 😉

 25. Bolle

  Ik heb mijn bed frame en matras op de grond gelegd ,zo slaap ik lager en heb minder last van mijn veel te lage bloeddruk .omdat ik te snel rechtsta anders of is het de zwaarte kracht .ik voel me beter .want ik kan niet rechtspringen houd dit een verband?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Bolle: Fijn dat je je hierdoor beter voelt!
   Bij een lage bloeddruk is het altijd raadzaam om rustig op te staan, uit een bed, stoel, bank, etc.
   Als dit lage bed jou ertoe aan zet om rustiger op te staan dan uit een hoog bed, dan is er inderdaad een logisch verband dat je hierdoor minder last hebt van je lage bloeddruk.

 26. Annelieke

  Vind het een super mooi idee, en ziet er goed uit.
  Helaas voor mij niet haalbaar doordat ik mijn (linker)knie gebroken is geweest en er nu als aandenken artrose er voor terug heb gekregen, daarnaast is mijn (rechter) heup ook voorzien van artrose.
  Zou niet weten hoe ik dat moest doen met het in en uitstappen in bed.

  Groetjes van Annelieke

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.