Lichter licht

Ons energieverbruik bleef al een tijdje hetzelfde en nam dus niet meer verder af, grrrr, frustratie! Ik miste mijn maandelijkse energiekick bij het invullen van de meterstanden.
Wat kon ik nog doen om meer energie te besparen? Er ging een lampje bij me branden. Letterlijk!

Lamp met 11Watt en lampenkap

VOOR: Lamp 11 Watt met lampenkap – NA: Lamp 5 Watt zonder lampenkap


Want die lampen in ons huis, hebben allemaal standaard lampenkappen. Maar als je wilt besparen, moet je niet meer “standaard” denken. Dus ik heb die lampenkappen van alle lampen verwijderd. En wow, wat hadden we opeens veel meer licht in huis!

Zonder lampenkappen waren de lampen opeens te fel geworden en dus gingen we lampen in het hele huis rouleren. We hebben een paar ledlampen gekocht met een zeer laag wattage en ook veel lager lumen (lichtopbrengst), omdat we nu dus zonder die lampenkappen veel minder lumen nodig hebben voor dezelfde lichtopbrengst als met lampenkappen.

DSCN4622_10

DSCN4620_10 VOOR: Lamp 3,5 Watt met lampenkap – NA: Lamp 2,5 Watt zonder lampenkap

De lampen met het laagste wattage hebben we gehangen op de plekken waar de lampen het meeste aan staan. En de lampen met een hoger wattage hangen op de plekken die we minder tot zelden gebruiken.
De spaarlampen met het hoogste wattage hebben we zo door deze lampenroulatie uiteindelijk verwijderd en naar de tweedehandswinkel gebracht.

Eco-dilemma

We hebben nog niet alle spaarlampen door ledlampen vervangen, omdat die lampen op zich nog goed zijn en we het zonde vinden om ze dan weg te doen.
Dat is dan weer zo fijn eco-dilemma. Enerzijds wil je energie besparen en alle lampen direct vervangen door ledlampen met zo laag mogelijk wattage. Anderzijds zijn die spaarlampen nog goed en hebben die ook grondstoffen en energie gekost bij de productie, dus wil je ze niet zomaar wegdoen.
We hebben nu enkel nog spaarlampen in huis met een laag wattage, waardoor het verbruik niet veel scheelt met dat van ledlampen.
Zo zie je dus, ecologisch leven is geestelijk zeer uitdagend!
uitdaging

Minimalistisch: mooi en praktisch!

Ik vind eerlijk gezegd lampen zonder lampenkappen ook veel mooier.
Het staat heel minimalistisch!
lessismore
En lampen zonder lampenkappen scheelt ook een hoop poetswerk. Wie wilt dat nu niet?
Dus het is ook nog eens praktisch!
poetsvrouw

Lampen zonder lampenkappen zijn:
energie- & geldbesparend
minimalistisch mooi
minder poetswerk

Een groot lichtpunt!
lamp2

Lees meer over licht:
Ik zie het licht
Lampen voor als we met stroompanne kampen
Kaars maken van sinaasappel
Nachtlampje

Lees meer over elektra:
Stroomstoring zonder dat wij het merken
Zelfvoorzienend versus off-grid
Progressieve elektrafactuur
Energie mysterie – Het raadsel van de verdwenen kWh-en
Zonnepanelen
Beter slapen zonder stroom
“Mama, hoe werkt duurzame energie?”

Lees meer over energiebesparing:
Wasmachine alternatieven
Bezem veegt stofzuiger weg
Keukenmachine zonder elektra
Blender zonder elektra
Energiezuinig koken: hooikist en hooimadam
Gratis warm water


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


15 thoughts on “Lichter licht

  1. Marin

    Wat een goed idee!
    Ik ga er ook naar kijken, gelukkig heb ik alleen een kamer (geen huis) dus nauwelijks licht nodig. En ik heb alleen lelijke lampenkappen, dus nog een voordeel van zonder lampenkappen!

  2. Arjan

    Wij hebben wel veel nog werkende spaarlampen vervangen door LED-lampen. Maar de spaarlampen hebben we weggegeven op een weggeefhoek, zodat ze nog wel gebruikt worden door iemand anders.

  3. Mathias

    Wat betreft de lamp boven de tafel: die verlicht momenteel ook een deel van het plafond, is dat wel nodig?
    Eventueel kan je overwegen om een lampenkap te plaatsen die geen licht doorlaat en wit is aan de binnenkant. Op die manier krijgt de tafel meer licht of dezelfde hoeveelheid licht met minder elektriciteit.

  4. ikkenormaal

    Toevallig hebben we vandaag ook nog een paar led-lampen gekocht om een paar kapotte spaarlampen te vervangen. Wij gebruiken wel spaarlampen op.
    Zelf heb ik in de badkamer en gang ook geen lampenkap. Maar dat is meer omdat er geen waren en ik geen zin had om daar lampen voor te kopen.

  5. Lori (Mama's Jungle)

    Ik herken dat eco dilemma! Je wilt duurzamere dingen, maar de “oude” lampen zijn eigenlijk nog niet kapot. Je wilt je plastic kinderborden vervangen door bamboe, maar ze zijn eigenlijk nog niet kapot. Je wilt wel eens een sapje, maar koop je nou in karton of glas? Of misschien dan toch wel plastic.

    Maar inderdaad, stylish minimalistisch die lampjes 🙂

  6. anoniem

    Wat als je boven de lamp op een of andere manier een spiegel kunt bevestigen zodat het licht niet het plafond verlicht maar de spiegel nog voor meer licht zorgt?

    1. Esther

      Goed idee! Ook van de hierboven genoemde spiegel. Mooie manier om je leefstijl te vergroenen :). Ik doe zelf vooral met de verwarming en koken. Ik kwam hier pas kort geleden achter: je kunt pasta en rijst e.d. ook gewoon klaarmaken als je het gas uitdraait zodra het kookt! Dat scheelt natuurlijk super veel 🙂

  7. Hetje

    In de woonkamer hebben wij een jaren 60 lamp met witte kelk die alleen aan de bovenkant open is. Hierin zit een led-lamp van 2,7 watt. Doordat de bovenkant open is schijnt de lamp tegen het witte plafond en verspreid daardoor meer licht dan als het licht vanonder uit zou schijnen. Dus als je veel licht wilt hebben laat de lamp dan tegen het plafond schijnen. ’s Avonds brandt er dus in de woonkamer maar één lamp. Indien we willen lezen doen we nog een lamp bij aan. Ook deze is voorzien van een led-lamp van 3 watt.

  8. Kennis van fotografie

    Even een bedenking bij de foto’s: zijn die genomen met een volautomatisch toestel? Want dan bewijs je namelijk niet zoveel hoor (los van het feit dat het in het echt wel zo zal zijn). Een automatisch toestel zal altijd proberen een foto te maken die ongeveer even licht is, los van de omstandigheden. Is er veel licht, gaat hij minder of minder lang licht binnen laten in de camera, is het donkerder zal hij meer of langer licht binnen laten. Om zo onder verschillende omstandigheden quasi eenzelfde belichting te krijgen. Dus tenzij je met vaste diafragma en sluitertijd hebt gewerkt, brengen je foto’s eigenlijk geen bewijs.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Kennis van fotografie: Bedankt voor je reactie, dat wist ik niet!
      Zal een keer iemand vragen met een goede camera en vast diafragma en sluitertijd om dan foto’s te maken van de verschillende situaties.
      Merci om me er op te attenderen.

  9. Debby

    Hoi Evelien, ik volg je blog met veel plezier! Hier ook aan het minimaliseren.
    Moet eerlijk zeggen dat het verwijderen van lampenkappen me wel een stap te ver gaat.
    Het licht van alleen een peer geeft toch wel een heel ander soort licht. Het kijken in zo’n geconcentreerd bolletje licht stoort mijzelf erg (gemerkt met verhuizen). Maar ik ben dan ook een gevoelige en ieder zijn ding!
    Veel succes!

  10. S.tel

    Dag, wij hebben al jaren geen lampenkappen meer, meer voor de mooi maar voor het milieu is fijn bijkomend voordeel! Maar ik herken me in laatste reactie; ik trek, als HSP, het ook slecht om in de felheid te kijken. Zou je peertjes kunnen coaten (met latex) oid?

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.



Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.