Beter slapen zonder stroom

Hugo sliep heel onrustig, na 18 maanden sliep hij nog steeds niet door. Ook Linde sliep niet goed en plaste vaak in haar bed. En dus ook wij sliepen niet.
Olaf had nergens last van en sliep als een blok. In het begin dachten we dat het aan hun aard lag. Maar na een tijdje zei mijn gevoel dat het misschien wel een andere oorzaak had.
nietslapen

Geen zweefteef

Dus ik ging zoeken op internet. Ik las dat het te maken kon hebben met elektrische velden op de slaapkamer. Maar ik vond dat nogal “zweverig”.
Want ik ben zeer wetenschappelijk, ik neem niets aan zonder dat ik meerdere wetenschappelijke bronnen heb gevonden.
Van alle informatie op mijn site kun je ook meer achtergrond-informatie vinden, omdat ik wil laten zien dat de info die ik geef niet zomaar uit de lucht gegrepen is, maar dat deze gefundeerd is.
academic2

Dé druppel

Olaf en Linde vonden het leuk om een keer bij elkaar op de kamer te slapen. En toen Olaf een nacht in het weekend bij Linde op haar kamer sliep, plaste ook hij in zijn bed. Wat hij al jaren nooit meer had gedaan. Dat was voor mij letterlijk en figuurlijk dé druppel!
druppel

Elektrische velden de oorzaak?

Het lag dus niet aan Linde, maar aan haar kamer. En omdat ik geen andere oorzaak kon vonden dan die elektrische velden, heb ik haar bedlampje uit het stopcontact getrokken en deze vervangen door een lamp op zonne-energie.

Ook op onze slaapkamer waar Hugo slaapt, verwijderde ik de bedlampjes. En als ik dan toch bezig was, ook op Olaf zijn kamer de bedlamp weg gedaan.
Ik heb ze overal vervangen door lampjes op zonne-energie.

En omdat onze wekker ook op zonne-energie werkt, kon ik de groepen in de meterkast van de slaapkamers uitschakelen waardoor er dus geen elektrische velden meer in de slaapkamer waren.

Voor de Nederlanders: in België bestaat de stoppenkast niet uit 3 of 4 groepen, maar vaak uit een twintigtal. Iedere paar stopcontacten hebben een aparte groep. Daardoor kon ik dus zo gericht de elektriciteit van de slaapkamers geheel uitschakelen.
P1060016_bewerkt

Het is goed om zo min mogelijk elektrische apparaten in de slaapkamer te hebben, daarmee verminder je de elektrische velden. Maar de elektrische velden verdwijnen pas helemaal als je de stroom van die kamer uitschakelt.

Je kan eventueel ’s avonds ook voor je gaat slapen iedere keer al je groepen uitshakelen. Of een tijdklok instellen.

Wij hebben die groepen van de slaapkamers gewoon permanent uitgeschakeld en ook andere groepen die we toch niet gebruiken omdat we haast geen elektrische apparaten hebben. Zo reduceren we dus de elektrische velden in ons huis dus dag én nacht.

Resulaat

En warempel, Linde sliep gelijk beter en heeft sindsdien niet meer in haar bed geplast. Ook Hugo werd minder wakker. Waardoor mijn vriend en ik na anderhalf jaar eindelijk weer een beetje fatsoenlijke nachtrust hadden!
Door deze maatregel is de nachtrust van ons hele gezin verbeterd!
sleepingfamily3

Praktisch

Wij hebben geen vensterbanken bij onze ramen. Maar mijn vriend heeft nu bij een raam boven op het zuiden een vensterbank gemaakt, waar wij ’s ochtends allemaal zelf onze eigen bedlamp op zonne-energie wegzetten, zodat deze kan opladen en we ’s nachts genoeg licht hebben.

Duurzame educatie

Vind het fijn dat de kinderen zo beseffen dat het licht niet zomaar vanzelf aangaat, maar dat daar energie voor nodig is. En dat die energie afkomstig is van de zon!

zwaan

Lees meer over licht:
Lampen voor al we met stroompanne kampen
Nachtlampje
Ik zie het licht
Kaars maken van sinaasappel
Kaarsen maken

Lees meer over zelfvoorzienend & off-grid
Zelfvoorzienend versus off-grid
Stroomstoring zonder dat wij het merken
Blender zonder elektra
Keukenmachine zonder elektra
Bezem veegt stofzuiger weg
Leven zonder koelkast
Klok en wekker op water

Lees meer over duurzame opvoeding:
“Mama, hoe werkt duurzame energie?”
Kleuter verbiedt zwerfvuil
Consuminderen met kinderen

Lees meer over samen slapen:
Zalig zamen zlapen zzz
Samen slapen XL

Lees meer over duurzame energie:
Zonnepanelen
Is groene stroom écht groen?


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


28 thoughts on “Beter slapen zonder stroom

 1. Iloon

  Goed zeg! Ik zit me net te bedenken dat ik ook al een tijd onrustig slaap. Heb mijn wekker op m’n mobiele telefoon en m’n Ipad ligt ook altijd wel ergens in m’n slaapkamer. Zou dat effect hebben? Straling van een mobiel of Ipad, kan dat?

 2. Jan janssen

  Beste Evelien,

  Het spijt me, maar op je site vind ik meerdere dingen die je net erg onwetenschappelijk aanpakt. Ik wil best met je in debat gaan hierover, maar de vraag is een beetje of je bereid bent op een wetenschappelijke manier te blijven redeneren. Veel van je/jullie inspanningen zijn zeer lovenswaardig, maar soms kom ik dingen tegen die gewoon fout zijn. Als je even geen zin hebt in dit soort gesprekken deze donkere tijd vh jaar, even goed hoor. We zien wel. Groeten, Jan

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Jan jansen: Uiteraard mag je dat vinden. Er zijn immers verscheidende manieren van wetenschap mogelijk (empirisch, literatuuronderzoek, etc).
   En ook wetenschap zelf is niet objectief, al wordt dat vaak wel gedacht. Het is maar net met welke uitgangshypothese dat je aan een onderzoek begint, want dat geeft je al wel een gekleurde bril van de verwachtingen van de uitkomst van het onderzoek.
   Ik suggereer dus ook niet dat alles wat ik zeg, waar is, wat dat is met wetenschap nooit het geval.

   Wat betreft dit onderwerp was ik zelf zeer argwanend, maar heb toch vooral voor mij verrassend, positieve effecten gecontstateerd. En ik heb een paar bronnen gevonden die hetzelfde suggeren.
   Natuurlijk zijn er ook bronnen te vinden die het tegenovergestelde beweren. Dat is zoals ik hierboven beschreef echter altijd wel het geval.

 3. Annemieke

  Je blogs lees ik altijd met veel plezier. Deze ook, maar de wetenschappelijke basis voor dit verhaal is ontzettend zwak. De Nederlandse wetenschapper waar je naar verwijst, Michiel Haas, heeft maar liefst 20 keer (!) plagiaat gepleegd in zijn afscheidsrede aan de TU. Tegen de tijd dat je afscheid neemt als hoogleraar hoor je gewoon beter te weten. Dit is echt een schande voor de wetenschap en met zulk plagiaat komt Haas helaas allesbehalve betrouwbaar over.
  Dat neemt niet weg dat het prettig is dat je kinderen en jullie zelf weer lekker slapen. Je stukje roept echter wel heel veel vragen op en het was leuk en interesssant geweest als je de wetenschappelijke basis had uitgelegd.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Annemieke: Het klopt dat mijn verhaal deze keer niet wetenschappelijk gefundeerd is. Dat is ook juist precies wat ik probeer duidelijk te maken in deze blog!
   Normaal zoek ik alles van voor tot achter uit en zoek ik meerdere bronnen die mijn bevindingen bevestigen. Nu kon ik geen rationele verklaring niet vinden, maar mijn “gevoel” liet mij geen andere mogelijkheid tot deze oplossing. Het is dus ook totaal niet opgezet als wetenschappelijk experiment of als wetenschappelijke conclusie!

   Ik zocht gewoon een oplossing voor een probleem dat ik niet kon verklaren. Normaal zoek ik daar dus rationeel een oplossing voor, deze keer heb ik me laten leiden door mijn gevoel. En dat heeft in ons geval tot positieve resultaten geleid.
   Naderhand heb ik geprobeerd dit positieve resultaat toch nog rationeel te verklaren en heb ik enkele bronnen gevonden.

   Bij mijn Downloads heb ik dus die paar bronnen vermeld die tot dezelfde conclusies als ik zijn gekomen en daarbij mijn “gevoelsmatige” oplossing bevestigen. Daarbij suggereer ik nog niet dat mijn oplossing daarmee ook wetenschappelijk juist is of dat het meetelt als wetenschappelijk experiment. Want dat is niet juist!

 4. Jan Jansen

  Beste Evelien,

  Als het niet objectief is, is het simpelweg geen wetenschap. Welke uitgangshypothese je ook hebt, wetenschap is het aanvaarden van de meetbare, reproduceerbare, dubbelblind geteste resultaten, gecorrigeerd/gecontroleerd voor alle biases die je als onderzoeker kan hebben. Pas als de gekleurde bril der verwachtingen weggewerkt is door correctiemechanismen, kunnen we spreken van “weten”-schap.

  Het is meer dan woord en tegenwoord en feiten zijn juister dan meningen.

  Een mooie oplijsting van wat er fout kan gaan in een (concreet) onderzoekje vind je hier (het Deense experiment met de wifi-tuinkers, ik vermoed dat jij naar hetzelfde wilde linken op je site, maar daar werkt de link niet meer): http://www.pepijnvanerp.nl/2013/05/danish-school-experiment-with-wifi-routers-and-garden-cress-good-example-of-bad-science/

  Met die analyse kan je niet anders dan het originele wifi-tuinkers experiment afdoen als “niet wetenschappelijk opgezet” en is het fout ook maar iets te doen met hun conclusies, buiten het opzetten van een nieuw experiment. 😉
  Uiteraard kan het experiment herhaald worden, deze keer wél met de nodige checks en als er dan wel een verband gevonden kan worden (én het kan telkens herhaald worden), zal de wetenschap deze kennis omarmen. Zo werkt wetenschap nl.: je eigen biases uitschakelen en aanvaarden wat feiten (mét checks) naar voren brengen.

  Ik denk dat je op dit moment over sommige dingen een bepaalde richting uitgaat die mss. niet helemaal euh, koosjer is, maar ik geloof wel dat jij voldoende potentieel hebt om te blijven zoeken/ondervragen om de waarheid ivm bepaalde dingen te achterhalen.
  Soms staan onze eigen biases daar echter bij in de weg en het is bevrijdend ook die te kunnen uitschakelen om zo tot een juistere kennis te komen. Je onderzoekende geest heb je al, maar over sommige onderwerpen mss. niet altijd de juiste info. En soms moet je gewoon een standpunt durven innemen dat tegen je gevoel indruist, maar waarvan je feiten hebt die bewijzen dat het zo beter is. (Uiteraard zijn sommige dingen niet simpel te onderzoeken.)

  Hoge radonconcentraties in bv. Vielsalm zijn dar reen vb. van.
  Diep in de natuur zitten zoals jullie maar helaas veel radon aanwezig hebben. Daarmee wil ik niet zeggen dat je er niet moet gaan wonen, gezondheids-kosten\batengewijs balanceren jullie dat volop met het ontbreken van vb. file-uitlaatgassen. Ik wil zeker niet paniekerig overkomen, dat helpt niemand imo.
  Maar het voelt in eerste instantie toch een beetje tegenstrijdig hé: woon je in de (relatief) vrije natuur, valt diezelfde natuur je aan met radon. 🙂

  Krijgen jullie daar lokaal overigens info over van de gemeente, over radon?

  Het is niet de bedoeling trollerig over te komen, en ik wil je zeker feliciteren met jullie inspanningen.Uiteraard zou het beter zijn mochten we allemaal wat meer opschuiven naar de donkergroene hoek waarin jij je nu bevindt. Alhoewel, “hoek” is een slecht gekozen woord, want dat zou insinueren dat je niet meer verder kan. 😉
  “Richitng” dan maar.

  Van de week kreeg ik ons afvalrapport (restafval wordt hier gewogen bij ophaling) en op een jaar tijd hebben we ons restafval gehalveerd van 360kg naar 180 kg (gezin van 4). Nog steeds te veel uiteraard, work in progress. De winst zit hem vooral in het installeren van een compostvat en alle plastics apart inzamelen (niet het beste, maar toch al beter). De spreekwoordelijke drempel om op donkere regen-winteravonden de tuin in te lopen om het groenafval weg te dragen, hebben we kunnen wegwerken door een joraform 125 draaiend compostvat vlakbij het terras te plaatsen. Nieuwprijs 300 euro (helaas), maar 2de hands op de kop kunnen tikken voor 50 euro, wippie! Maar nieuw duur dus en 2de hands vind je ze niet veel. Maar ik meen dat het voor velen een kleinere stap is richting thuiscomposteren dan een composthoop/vat dat je moet omzetten. Ideaal gezien zou je kunnen beginnen met een Jora, vind je nadien een echte composthoop dan toch niet zoveel moeite meer en kan je het doorverkopen aan een andere newbie die nog kleien stapjes dient te zetten.

  Ik geloof in de kleine stapjes-methode, behalve als het op nieuwbouw aan komt: dan zie ik het liefst van in het begin een massa isolatie verschijnen. 😉

  Tot later en alvast Prettige feestdagen.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Jan jansen: Ik besef dat er richtlijnen zijn waar een wetenschappelijk onderzoek aan moet voldoen wil het resultaat ook wetenschappelijk geldend zijn.
   Maar veel hangt af van je hypothese welke richting het onderzoek op gaat. Stel dat je wilt onderzoeken: “Op het platteland wonen is gezonder dan in de stad”.
   Dan kun daarin verschillende hypothesen nemen:
   – Is de luchtkwaliteit beter in de stad of op het platteland?
   – Wat zijn mogelijke stress-factoren voor onze gezondheid, welke waarden geven we aan die stress-factoren en hoe verhouden die zich in stad versus platteland?
   – Wat is de levensverwachting in de stad versus platteland?
   – Wat is het cholesterol-gehalte en bloeddruk van de mensen in de stad verusus platteland?
   – Waar bewegen mensen zich meer, in de stad of op het platteland?
   – Waar hebben mensen meer last van depressies, adhd en andere psyschische aandoeningen?

   1. Veralgemenisering van een zeer nauw onderzoeksresultaat
   Het probleem bij een onderzoek om tot statisch betrouwbaar conclusies te komen, de vraag heel erg afgebakend moet zijn en je je slechts tot één sub-vraag kunt beperken met één bepalende factor om een betrouwbare correlatie tussen oorzaak en gevolg te zien. Dus zonder ruis van andere mogelijke factoren die een rol kunnen spelen. Waardoor je dus een “eng” onderzoek krijgt oftewel zeer gedetailleerd op één enkele factor.
   Dat is op zich helemaal niet erg. Maar voor een goede besluitvorming zouden er dus vele onderzoeken uitgevoerd dienen te worden die allemaal slechts één bepalende factor in rekening nemen met betrekking tot hetzelfde aspect. En al die onderzoeken tesamen, met dan ook nog een juiste afweging van het gewicht van die onderzoeken ten opzichte van elkaar, geeft een wetenschappelijk antwoord op de oorspronkelijke onderzoeksvraag.

   Als onderzocht is wat het cholesterol-gehalte is in de stad versus platteland en daar de conclusie van is dat de mensen op het platteland gezonder zijn dan in de stad, dat dit enkel en alleen geldt wat betreft het cholesterol-gehalte!!!
   Het probleem is vaak echter dat er dan een algemene conclusie aan wordt verbonden dat dus wonen op het platteland in het algemeen gezonder is dan in de stad. En dat is niet juist!

   2. Wijze van vraagsteling
   Stel je wilt weer onderzoeken het cholesterol-gehalte van stadsbewoners versus mensen die op het platteland wonen. Daarin is je manier waarop jij als onderzoeker je vraag formuleert zeer belangrijk voor de uitkomst van het onderzoek. Je kan dezelfde vraag immers op verschillende manieren stellen:
   – Ik verwacht dat het cholesterol-gehalte van mensen van het platteland lager is dan van stadsbewoners.
   – Ik verwacht dat er een significant verschil is in het cholesterol-gehalte tussen mensen van het platteland versus stadsbewoners.
   – De plaats waar we wonen (stad versus platteland) heeft geen significante invloed op ons cholesterol-gehalte.
   – Er zal een verschil zijn in het cholesterol-gehalte tussen bewoners van het platteland versus stadsbewoners, maar in hoeverre wordt dit bepaald door locatie of spelen andere factoren daar een meer cruciale rol in zoals erfelijkheid, beweging, voeding.
   – Het cholesterol-gehalte van stadsbewoners is niet significant hoger dan dat van mensen van het platteland.

   De vragen lijken op elkaar, maar er zijn belangrijke onderlinge verschillen. De tweede hypothese stelt bijvoorbeeld enkel dat er een verschil is in cholesterolgehalte tusen mensen van het platteland versus stadsbewoners. Terwijl de vierde hypothese specifieker onderzoekt of dit verchil ook enkel te wijten is enkel en alleen aan de locatie of dat ook andere factoren daarin bepalend zijn.

   En de tweede en vijfde hypothese lijken tegengesteld aan elkaar. Maar de tweede hypothese is moeilijker te bevestigen dan de vijfde. Want bij de tweede hypothese moet het cholesterolgehalte van een significant aantal van de plattelandbewoners afwijken van de stadsbewoners. Terwijl bij de vijfde hypothese er gen significant aantal stadsbewoners zich dient te onderscheiden, wat meestal makkelijker haalbaar is. Waardoor de vijfde hypothese door zijn vraagstelling een grotere kans heeft “waar” te zijn.

   Dus de wijze waarop de hypothese gesteld wordt, is bepalend voor de uitslag van het onderzoek. En dat bedoelde ik dus te zeggen met dat wetenschap niet opbjectief is! De methode van uitvoering van een onderzoek is wel objectief, maar de vraagstelling is en blijft subjectief.

 5. VeggieMo

  Wetenschappelijk bewijs of niet is vind ik bij jouw kinderen helemaal niet belangrijk. Het werkt en jullie slapen weer goed. Dat is voor jullie bewijs genoeg.
  Wij hebben zoiet mee gemaakt met onze oudste zoon. Hij bleef maar in bed plassen en hij was al bijna vijf. In die tijd heel lastig want er waren geen luiers te koop in zijn maat en de katoenen luiers was hij ook allang uitgegroeid.
  We gingen verhuizen en het was heel stressvol en hij had heimwee, maar in het nieuwe huis heeft hij nooit meer in bed geplast.

  Nog even over wetenschappelijk of niet. Soms word ik daar kriegel van. Zit je bij een dermatoloog met een kind met ernstig acne. Vertelt deze zoon dat het uitmaakt wat hij eet. Suiker, chocola, varkensvlees verergeren de boel waarop de dermatoloog alleen bot opmerkte dat dat niet wetenschappelijk bewezen is. Ja doei, als mijn zoon dit verschil merkt dan gaat het daarom.

   1. Annemieke

    Heel herkenbaar, dat verhaal van die arts. Ik ben het geheel eens dat niet alles wetenschappelijk bewezen hoeft te zijn om van nut te zijn. Echter leidde ik uit onderstaand stukje af dat er dus wel degelijk een wetenschappelijke basis voor is… Maar die is er dus niet. Dat is geen probleem, als dingen werken voor je (zoals de rol van eten in gezondheid bijvoorbeeld, terwijl veel artsen stelselmatig ontkennen dat er een verband is tussen eten en gezondheid), dan is dat alleen maar super.

    “Want ik ben zeer wetenschappelijk, ik neem niets aan zonder dat ik meerdere wetenschappelijke bronnen heb gevonden.
    Van alle informatie op mijn site kun je ook meer achtergrond-informatie vinden, omdat ik wil laten zien dat de info die ik geef niet zomaar uit de lucht gegrepen is, maar dat deze gefundeerd is.”

 6. Nina

  Ik dacht ook uit je stukje af te leiden dat er een wetenschappelijke verklaring voor is. Maar in de commentaren zeg je nu net dat je deze ene keer niet op zoek bent gegaan naar een ‘rationele oplossing’, maar je hebt laten leiden door je gevoel. Dat is natuurlijk je volste recht, maar dan moet je dat ook meteen duidelijk maken in je blogpost, vind ik.
  Het lijkt me duidelijk dat er voorlopig helemaal geen wetenschappelijk bewijs is voor het negatieve effect van ‘straling’. Ik zou deze informatie (tussen alle andere interessante, objectieve bronnen) niet op mijn site laten staan.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Nina: Normaal ga ik altijd eerst op zoek naar een wetenschappelijke verklaring. Ik kon deze niet kon vinden en daarom heb ik gevoelsmatig gehandeld. Toen dat dus een positief effect had, wilde ik toch nog graag een verklaring vinden.
   Ik heb daarvoor diverse bronnen gevonden die ik dus bij mijn Downloads heb vermeld.

   Het is echter niet zo dat mijn handeling een wetenschappelijke proef was en dat ik wil doen geloven dat mijn positieve resultaat een wetenschappelijk bewijs is. Want het was dus geen wetenschappelijk experiment!

   De meeste mensen zijn op het riool aangesloten, wij hebben een composttoilet, omdat ik het een verspilling van kostbaar drinkwater vind en de nutrienten-kringloop graag zelf wil sluiten.
   Ook hebben de meeste huishoudens centrale verwarming, wij verwarmen ons huis met een leemkachel, omdat dit efficienter is en beter voor je gezondheid.
   Veel mensen zetten wekelijks hun vuilnis aan straat, wij hebben minder dan één vuilniszak per jaar.
   In de meeste slaapkamers staan bedlampjes en vaak nog veel meer elektrische apparaten, wij hebben deze weggedaan en de stroom daar uitgeschakeld, omdat wij zo beter slapen.
   Verandering komt steeds door mensen die anders denken, dat anders denken in de praktijk realiseren en dat ook nog eens willen “verkondigen” zonder bang te zijn als gek te worden bekeken!

   De wetenschap is geen vooruitloper die verandering in gang zet voor een betere samenleving. Want wetenschap is niet pro-actief, maar slechts reactief. Ze ziet bepaalde tendensen in de samenleving, gaat deze dan onderzoeken om ze verklaren.
   De wetenschap is dus gebaat bij “andersdenkenden”, zij geven de wetenschap inspiratie voor hun onderzoeken. En als er vervolgens een wetenschappelijke verklaring voor gevonden is, volgt de massa ook.

   Jij mag je uiteraard uitspreken dat je die bronnen niet zou vermelden. Ik ga me er verder niet over uitlaten of de bronnen nu wel of niet wetenschappelijk juist zijn, want dat is een discussie zonder eind. Ik wil hiermee enkel laten zien dat er meer “andersdenkenden” zijn die dezelfde ervaringen hebben.

 7. Lies

  Maar het is biologisch gezien toch niet onnatuurlijk om met 18 maanden nog niet door te slapen?
  Super dat jullie beter slapen nu en dit geholpen heeft. Maar zo lijkt het alsof met 18 maanden niet doorslapen per sé een probleem is, terwijl het ook gewoon natuurlijk is om dat op die leeftijd nog niet te kunnen.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Lies: Ik weet dat het biologisch niet onnatuurlijk is om dan nog niet door te slapen, maar ik had dus het “gevoel” dat er een oorzaak voor was.
   En ik heb Hugo 19 maanden borstvoeding gegeven, maar ben toen helaas gestopt omdat hij ’s nachts als hij wakker werd enkel met de borst pas weer wilde gaan slapen. Dat meerdere keren per nacht, anderhalf jaar lang. En ik was al zeven jaar of zwanger of borstvoeding aan het geven. Ik was gewoon op!

 8. Heijstek

  Goedemorgen,
  Ik heb ook al 50 jaar een chronisch slaapprobleem. Niets heeft geholpen en ik heb al veel ondernomen (regulier, homeopathisch, natuurkundig enz.). Nu slik ik een natuurkundig middel waar ik SOMS 4 uurtjes op slaap. Ik ben mezelf nu aan het verdiepen in Aarden Earthing, op advies van een kennis. Ook is mij geadviseerd om het elektriciteit uit te schakelen als ik naar bed ga. Ik heb dit nu twee nachten gedaan. Kunt u mij zeggen of ik gelijk baat zou moeten hebben of duurt het een paar nachten eer dat het zijn uitwerking heeft? Ik hoor dit graag van u.
  Met vriendelijke groet Annette

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Heijstek: Hier was het gelijk merkbaar, maar iedereen is verschillend, dus misschien duurt het bij de één langer dan bij de ander.
   Als je in een rijtjehuis woont, kan de wifi of veel elektrische apparaten van de buren ook invloed hebben. Er zijn manieren om je huis daarvoor te beschermen.

   1. Heijstek

    Dag Evelien,
    Vriendelijk bedankt voor uw reactie.
    Welke manier is dat?, om je huis te beschermen voor al die invloeden?
    Ik hoor dit ook weer graag. Ik heb nu reeds een geaard stopcontact en een geaard laken. Ik heb nog geen baat. PS is het voldoende om alleen de bovenverdieping uit te schakelen van de elektriciteit? Of moet de elektriciteit van het gehele huis uitgeschakeld zijn? Met vriendelijke groet Annette
    Met vriendelijke groet Annette

    1. GreenEvelien Bericht auteur

     @heijstek: Een geaard stopcontact en een geaard laken is absoluut niet hetzelfde als de stroom uitschakelen!
     Het gaat niet alleen om alle elektrische apparaten te verwijderen, maar dus ook om de stroom in de meterkast/stoppenkast van deze ruimte geheel uit te schakelen!
     Als je dus nog een apparaat in dat stopcontact steekt als test, dit apparaat het gewoon niet meer doet, omdat er geen stroom meer uit het stopcontact komt, dat is wat ik bedoel met geheel uitschakelen.

     Wat betreft je huis beschermen tegen straling, als je zoekt op “huis beschermen straling” op internet (of een dergelijke zoekterm), vind je heel veel info.
     Succes!

 9. Heijstek

  Dag Evelien, ik heb dus inderdaad al een week of drie de elektriciteit uitgezet d.m.v. de schakelaars in de meterkast om/uit te zetten. Bij mij heeft het tot nog toe geen effect. Ik loop dus ’s nachts in het donker als ik naar het toilet moet. Dit is geen probleem hoor, alleen jammer dat ik niets merk van het omzetten van de schakelaars. Daarom zeg ik, dat ik nog op mijn geaarde laken hoop. Maar ook die gebruik ik al ruim twee weken. Misschien heeft alles bij mij meer tijd nodig. Vriendelijk bedankt voor uw reactie. Met vriendelijke groet Annette

 10. Heijstek

  Dag Evelien,
  Vanwege mijn chronische slaapprobleem is lezen voor mij niet mogelijk en ook door mijn arts afgeraden. Voor de rest heb ik een zaklantaarn in mijn nabijheid. Maar ik sta open voor goede tips.
  Met vriendelijke groet Annette

 11. Chris De Ceuster

  Hoi Evelien,

  Wij zijn reeds vele jaren bezig met het grondig renoveren van ons huis. We doen bijna alles zelf.

  Nu we aan de electriciteitsleidingen gaan beginnen, besef ik wat een kluwen aan draden er gaat lopen onder ons bed en in de buurt van ons bed. Ik ben er van overtuigd dat dit mijn (reeds zwakke) gezondheid niet ten goede gaat komen.

  Ik vroeg me af of jij, of jouw echtgenoot, eventueel iemand kent die ons kan helpen om bij de aanleg van onze electriciteit reeds rekening te houden met het stralingsarm maken van onze slaapkamer ? Wij waren een tijdlang lid van Vibe, maar hebben sinds een tijdje ons lidmaatschap niet meer hernieuwd. Heeft het zin om daar terug lid te worden, om aan een adres van een electricien te geraken die hierin “mee” is, en die ons op gang kan zetten met de installatie van onze electriciteitsdraden en kast ? Of houdt Vibe zich enkel met de “gezonde materialen” bezig ?

  Dit is een vrij dringende vraag, vermits wij “vast” zitten om nog te kunnen doorwerken in onze verbouwing.

  Alvast bedankt,
  Chris De Ceuster

  PS : we zijn van Tildonk, tegen Leuven

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Chris De Ceuster: Omdat ik dagelijks dergelijke vragen ontvang om een persoonlijk advies, ben ik nu “Advies & Coaching” aan het opzetten. Het zal binnenkort online staan en dan kan iedereen daar meer info vinden.

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.