Stroomstoring, zonder dat wij het merken

Vrijdag was er een grote stroomstoring in Nederland, huishoudens zaten zonder stroom, treinen reden niet meer en het vliegverkeer lag stil.
stroomstoring

Wij kregen laatst een brief van onze elektriciteits-netwerkbeheerder, dat wegens werken de stroom er een ochtend uit zou liggen. We hadden de datum op de kalender geschreven, maar er verder niet meer op gelet.

Toen ik op een ochtend de kindjes naar school bracht, zag ik in onze straat allemaal busjes van die netwerkbeheerder staan en mannen die bezig waren aan die elektriciteitsdraden.
“Oja, dat is waar, er zouden vandaag werken zijn”, dacht ik.
De stroom lag er dus uit, maar we hadden het nog niet eens gemerkt!
Omdat we zo weinig elektrische apparaten hebben en daar dus niet afhankelijk van zijn.

Naar aanleiding van de stroomstoring in Nederland was ik vrijdag te gast in het radioprogramma EenVandaag, over hoe afhankelijk we als maatschappij van elektriciteit zijn, maar wij als groen gezin veel minder. Het fragment kun je hier horen (vanaf 3m27):


Deze video is enkel beschikbaar voor donateurs

Meer media-optredens van mij kun je trouwens hier bekijken en beluisteren.

Lees ook over apparaten zonder elektra:
Leven zonder koelkast
Lampen voor als we met stroompanne kampen
Blender zonder elektra
Keukenmachine zonder elektra
Klok en wekker op water
Wasmachine alternatieven
Bezem veegt stofzuiger weg

Lees ook over minder afhankelijk zijn:
Zelfvoorzienend
Zelfvoorzienend versus off-grid
Leven zonder stroom

Lees ook over zonnepanelen:
Zonnepanelen
Zonnepanelen: Van droom naar werkelijkheid
Zonnige panelen?
Duurzame energie


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


28 thoughts on “Stroomstoring, zonder dat wij het merken

 1. VeggieMo

  Wat een leuk interview!
  Wij hebben niets mee gekregen van de stroomstoring omdat ie ergens anders was, maar het was hier veel in te nieuws.
  Wij zijn nu bezig met zonnepanelen en aan het uitzoeken hoeveel we nodig hebben. We hebben een schuin dak op her zuiden en dat is fijn gunstig. We zijn vijf maanden geleden verhuisd en gaan nu bezig met de milieubewuste keuzes te maken. We wonen weer met vier volwassenen, maar gelukkig geen droger nodig want we hebben een royale zolder waar de was goed droogt. Onze tuin is een grote verassing voor ons want alles is nieuw en door anderen geplant. Ik heb al topinamboerknolletjes gekocht voor de tuin, ben me aan het verdiepen in permacultuur en observeer de tuin om te zien waar we het beste permacultuurplanten, kruiden, struiken en fruit kunnen zetten. Onze vijver zit vol kikkers (die je nu de hele dag hoort) en ik heb al bijen en hommels gezien. Dus het lijkt qua milieu al een heel prima tuin:-)

 2. PlasticMinimalist

  Leuk, positief stukje op de radio, Evelien! Gisteren hebben we meegedaan aan Earth Hour en een uurtje in het donker gezeten (we hadden geen kaarsjes voorhanden). De laatste tijd let ik actief op ons gasgebruik, met name voor het verwarmen van ons huis. Elke week schrijf ik in een Excel document op hoeveel kubiek we hebben gebruikt. Ik heb jouw tips opgevolgd en zit ’s ochtends nu vaak met warme sokken, pantoffels en een niet zo hippe thermobroek een paar uur te werken voordat ik de verwarming aanzet. Zo hoop ik te wennen aan een lagere temperatuur én direct wat gas te besparen. Dank voor de inspiratie!

 3. me

  Ook bij zonnepanelen heb je last van een stroomstoring aangezien die in Nederland gekoppeld zijn aan het net en ze automatisch uitgeschakeld worden bij storingen (veiligheidheidsmaatregel) dus je gaat het niet redden met zonnepanelen bij een stroomstoring als dat je bedoeling is. 😉

  1. Bram Verbeek

   @me Het is maar net hoe je de zonnepanelen aansluit !!
   Mijn huisinstallatie is aangesloten op een Victron Multiplus II met een accu ,waardoor ik totaal geen last meer heb van een netuitval en de zonnepanelen werken op deze wijze normaal.

 4. its me

  Ik heb het ook gehoord het laatste stuk ervan, het is goed dat steeds meer mensen zulke dingen horen en bewuster met alles omgaan.
  Wij hebben ook zonnepanelen en gebruiken zo min mogelijk stroom, gas en water.
  Helaas is het ook zo dat hoe minder we gebruiken we toch bij moeten betalen omdat andere kosten hoger worden 🙁 dat vind ik soms wel frustrerend
  ,we worden er wel fanatieker in.
  Het antwoord is meestal; ja het is niet eerlijk zo maar we kunnen er niets aan doen.
  Hoe vang jij dat op Evelien, want dat zal jij in het begin ook wel hebben gehad.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @its me: Wat bedoel je precies, welke kosten worden hoger?
   Want ik zelf baal meer van kosten die gelijk blijven, zoals afvalbelasting is hier €200 per jaar, of je nu iedere week een zak aan straat zet of slechts 1x per jaar, zoals wij.
   Of dat we voor onze waterrekening €10 per maand betalen, waarvan €8 voor vaste lasten zijn, ongeacht of je nu €20 per maand aan water verbruikt of slechts €2 zoals in ons geval.

   1. Carolina

    Hallo Evelien,
    Wat je nu noemt is denk ik idd wat @its me bedoelt. Ook ons gezin vindt dit frustrerend: de belastingen en vaste vergoedingen zijn zoveel hoger dan ons verbruik, en niet omlaag te krijgen:(.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

     @Carolina: Ik herken het helemaal, maar ga me er niet om frustreren, vind dat zonde van mijn energie, want je kan er helaas toch niets aan veranderen. Ik probeer op alle fronten energie te besparen, ook geestelijk 😉 En ik besteed mijn energie dan liever aan zaken die ik wél kan veranderen!

   2. VeggieMo

    Wij hebben een vast bedrag van ongeveer 110 euro per jaar voor de afvalstoffenheffing. Er wordt papier, plastic, gft en restafval opgehaald. Van de eerste drie mag je onbeperkt de containers of de zakken (voor plastic) op de afhaaldag op straat zetten. Voor restafval betaal je per leging. Wij hebben 3,5 maand gedaan om een kleine container vol te krijgen. Haalt het natuurlijk niet bij jou, maar ik was wel trots 🙂

 5. ikkenormaal

  Door dit stukje heb ik verder gelezen over de wonderpan en die leek me wel interessant omdat ik veel bak. Alleen lijkt het mij wat groot voor cake voor 2 personen. Zou je er ook kleinere bakvormpjes in kunnen zetten of zou dat niet werken?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @ikkenormaal: Je hoeft hem natuurlijk niet helemaal vol te doen, je kunt onderin de pan ook gewoon een klein laagje doen, je krijgt dan gewoon een ronde plattere cake. Of je kan ook muffinvormpjes in de pan zetten. Smakelijk!

   1. VeggieMo

    Dankjewel voor het idee van die muffinvormpjes 🙂 Ik heb nu geen oven en heb wel zin om te bakken en dan niet steeds een hele cake, maar bv ook hartige cupcake of muffins. Ben helemaal blij en weer opnieuw geïnspireerd
    🙂

 6. its me

  Dat bedoel ik ook, die kosten!
  De vaste kosten die gaan elk jaar omhoog zodat ze bijna elke keer ervoor zorgen dat we bij moeten betalen ondanks we in 1 jaar tijd 11 kuub minder water hebben verbruikt bv.
  Ik zie dat je daar ook van baalt en het is jammer dat ze niet kijken naar wat je werkelijk verbruikt maar dat de vaste kosten gewoon hoog blijven ook al verbruik je weinig.
  Dat is bij jullie dus ook zo.
  Ze denken alleen maar aan het geld wat komt er binnen.
  Dat zorgt er wel voor dat we nog steeds aan het minderen zijn in gas, water en licht en andere dingen.

  Ga zo door je hebt een mooie site

 7. Crafts'n'Skills

  Heerlijk en eerlijk stuk om naar te luisteren.

  Ook hier zouden we er niet veel van merken, hooguit een wekker die niet af zou gaan, maar verder?

  Hoorde later wel nog een bericht op een andere zender over het stop zetten van de maandelijkse landelijke alarmering (sirene) hier in Nederland. Het zou allemaal via social media moeten; de sirene is achterhaald. De vraag kwam wel direct: als na de stroomstoring van vandaag al half Nederland plat ligt en in de problemen komt, hoe worden we dan eigenlijk gealarmeerd?

  Vond het een aardige vraag om eens over na te denken..

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Crafts’n’Skills: Inderdaad interessante vraag, merk zelf dat ik ook steeds meer online alles regel, van de andere kant wil ik daar weer niet van afhankelijk zijn.

 8. its me

  Ik had weer ergens iets gehoord dat ze de geen sirene meer wilden maar via sms.
  Zelf denk ik dat we de pineut zijn want hoe dan ook je zit niet altijd achter de pc of heb je je mobiel aan.
  Zelf zit ik niet elke dag achter de pc en zit ik niet op social media.
  Dan vraag ik me het toch af hoe ze mij op de hoogte stellen.
  Misschien komen ze wel aan de deur 😉

 9. Griet

  Graag zou ik hier toch iets willen zeggen naar aanleiding van het woord vrijheid en het gebruik van een eigen auto in het radioprogramma EenVandaag. Zelf ben ik mama van twee zonen van tien en zeven, een dochter van acht en pleegmama van een jongetje van bijna vier. Wij doen het al ongeveer vijf jaar zonder eigen auto omdat we geen deel willen zijn van de exponentieel toenemende vicieuze cirkel. Wij woonden tot vorig jaar aan de rand van de stad in een laagenergetische woning met een ecologisch tuinparadijsje. Maar door het dramatisch toenemend aantal auto’s was het elke dag een survivaltocht om met de kindjes naar school te fietsen. En steeds meer ouders namen dan ook maar de wagen om de kinderen naar school te brengen omdat het fietsen voor kinderen alsmaar gevaarlijker werd. En dit resulteert in een vicieuze cirkel die de vrijheid én gezondheid van de kinderen alsmaar meer aantast. Wij namen ook vaak de bus, maar doordat deze ook meer en meer in de file tussen al die auto’s kwam te staan, kwamen we heel vaak te laat op onze afspraken. Zo werden we bijna veroordeeld om terug een eigen auto aan te schaffen en mee te doen met de waanzin. Dus hebben we vorig jaar met toch wel wat pijn in ons hart de knoop doorgehakt om terug naar de stad te verhuizen. Vaarwel bijna-passiefhuisje, vaarwel tuinparadijsje, vaarwel goeie school… Want we kunnen onmogelijk alleen aan onze eigen drie kinderen denken. Al sinds mijn tienerjaren is mijn droom dat elk kind een menswaardig bestaan zou hebben, dus streef ik al decennia naar een leefbare wereld voor élk kind. Spijtig genoeg krijgen we nu in de stad stank voor dank. Elke dag worden de files hier groter… de ambulance staat zelfs regelmatig vast in de file tussen al die auto’s. Mensen die op de groene buiten wonen, komen hier de lucht verpesten met hun (terrein)wagens. Ons pleegkindje puft zich gewoon zot. Zelf ben ik een hooggevoelig natuurmens (als kind heb ik in een dorp gewoond) en het helse lawaai, vieze uitlaat en gevaarlijk metaal van al die auto’s maken het hier bijna onleefbaar. En al die automobilisten redeneren op dezelfde manier… hun auto, hun vrijheid. Maar heeft elk kind dan geen recht op propere lucht? En op een rustige slaap? En om veilig te kunnen fietsen? Dus dat doet mij echt pijn. Als ik elke dag al die cortisone in het fragiele lijfje van ons pleegkindje pomp, raakt mij dat tot op het bot. En als ik dan van mensen de opmerking krijg dat ik maar met hem naar de zee moet verhuizen, word ik heel verdrietig…

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Griet: Ik heb in het radioprogramma het woord vrijheid zeker niet gecorreleerd met het bezit van een auto, want ik vind het hebben van een auto verschrikkelijk en voel me daardoor zeer afhankelijk van dit “rotding”. Zoals ik mijn blog Heimwee naar autoloosheid ook al verwoordde:

   “Mensen associëren een auto vaak met vrijheid, ik vond het juist een heel vrij gevoel om zonder auto te leven, onafhankelijk van dat milieuvervuilende, geldverslindende, gevaarlijke, gemakzuchtige voertuig. Je kwam automatisch lekker veel buiten en je hoefde niet meer naar de fitness.”

   Maar er is hier in de Ardennen nauwelijks openbaar vervoer, er komt hier slechts drie maal per week een bus langs en dan uiteraard niet op de tijden dat je naar of van het station moet. Daarmee wordt gaan werken dus onmogelijk.
   Negen kilometer fietsen langs een weg zonder fietspaden (bestaan hier niet), geen verlichting, waar auto’s 100km/h rijden en met kinderen vind ik onverantwoord. Ik ben pro-milieu en heb daar heel veel voor over, maar ga daar niet dagelijks mijn leven voor op het spel zetten.
   Ook zijn hier de weersomstandigheden in de winter veel strenger, er heeft wekenlang een pak sneeuw van 70cm gelegen en ’s ochtends is het soms -11°C. Te voet en met de auto is het dan al doodeng om ergens naar toe te gaan, dat beperken we dan ook tot een minimum. Ik ga dan echt niet op de fiets met kinderen me op de weg begeven. Dat is ten eerste levensgevaarlijk en ten tweede hebben ze dan bevroren lichaamsdelen.
   En biologische voeding is hier veel minder makkelijk verkrijgbaar, we moeten daarvoor al 20 minuten met de auto naar de bio-winkel rijden. Met de fiets zouden we daar dus bijna een dag mee kwijt zijn.

   Ons doel in het leven is niet “milieu” of “eco”, maar gelukkig zijn, net zoals iedereen! Dit wel uiteraard op een zo duurzaam mogelijk manier. Maar als we moeten kiezen tussen ons geluk (rust en natuur) of duurzaamheid (geen auto), dan kiezen we voor ons geluk.
   En als je gelukkig bent, verlaag je indirect ook je voetafdruk, want daardoor heb je minder stress wat vaak gecompenseerd wordt met consumptie van overbodige luxe-artikelen, ongezond eten en (vlieg)vakanties. Dus als die indirecte factor ook meegenomen wordt, blijft onze eco-voetafdruk (met auto) gelijk of misschien daalt hij zelfs!

 10. Griet

  Ik vind geluk ook heel belangrijk, maar mijn persoonlijke geluksfactor wordt naar omlaag getrokken door onrechtvaardigheid in de maatschappij. En ik blijf erbij dat we verder moeten denken dan ons eigen geluk of dat van onze eigen kinderen. Empathie en solidariteit zijn broodnodig in onze huidige neoliberale maatschappij. Wanneer het zo voortgaat, zal ook de agressie exponentieel toenemen en dan zal iedereen daarbij betrokken worden. Het persoonlijke geluk van degenen die het nog goed hebben zal dan zienderogen achteruitgaan. In mijn geval kan ik nu reeds mijn persoonlijk geluk niet laten domineren. Als ik nu ook weer een auto aanschaf om op de groene buiten te gaan wonen, dan mag ons pleegkindje (en nog vele andere kinderen) in de toekomst nog meer puffen. En zo wil ik niet denken, want iedereen heeft recht op gezonde lucht!

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Griet: Ik ben het deels helemaal met je eens, dat empathie en solidariteit absoluut noodzakelijk zijn.
   Maar als ik zelf niet gelukkig ben, kan ik dat ook niet uitstralen naar de maatschappij toe en ook niet naar mijn kinderen, de toekomst.
   Op mijn site staat onder “Foto’s en wijsheden” een toepasselijke spreuk:

   Don’t ask yourself what the world needs.
   Ask yourself what makes you come alive.
   And then go and do that.
   Because what the world needs is people who have come alive.

   En hier in het groen kom ik tot leven!

 11. Stilletjesaan

  Deze week toch ook even een desillusie toen we de waterfactuur ontvingen… Ik heb op jaarbasis 30%! water bespaard (o.a. ook door jouw tips, de waterton veel meer gebruiken, minder douchen etc…). Nu blijkt dat ik 200 € meer moet betalen dan het jaar daarvoor (stijging waterprijs en extra taksen…). Toch niet te geloven… maar dan focussen we maar op het positieve: we hebben weer minder drinkbaar water versmost, en zonder het waterbesparingsplan had de factuur nog veel hoger geweest…

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Stilletjesaan: Wat goed dat je zoveel bespaard hebt op je verbruik. Leuk dat de tips op mijn website dus echt gebruikt worden en het gewenste resultaat geven!

   Ik zou het lief vinden als iedereen die door mijn tips geld bespaart, het ook mogelijk wil maken deze site voort te zetten en zo jullie te kunnen blijven inspireren.

 12. Erwin Bruinsma

  Leuke website! Ik kan me helemaal vinden in jouw visie: eerst energie gaan besparen en daarna pas zelf gaan opwekken. Zo heb ik dat ook aangepakt.

  Wat me opvalt op deze website is, dat een aantal keer het volgende terugkomt: “500 euro investeren in PV levert 70 kWh per jaar op.”; als bron voor deze bewering wordt een artikel aangevoerd uit 2008.

  Tussen 2008 en nu zijn zonnepanelen beduidend goedkoper geworden.
  Zelf heb ik 2 jaar geleden ongeveer 3000 euro geïnvesteerd en dat levert jaarlijks ruim 1250 kWh op. Kortom per geïnvesteerde 500 euro ongeveer 210 kWh per jaar.

  Dit neemt niet weg dat het isoleren van een dak meer oplevert dan zonnepanelen, maar als je dak al geïsoleerd is en je wilt een stap verder, dan zijn zonnepanelen zeker interessant.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Erwin Bruinsma: Wij hebben zelf ook zonnepanelen, dus ik ben niet tegen zonnepanelen of technologie in het algemeen, maar ik vind dat er eerst “geïnvesteerd” moet worden in energie besparen. Omdat er te vaak gedacht wordt dat als je zonnepanelen, je onbeperkt elektra kan gaan verbruiken omdat het zogenaamd toch groen en gratis is.

   Je hebt gelijk dat zonnepanelen de laatste jaren goedkoper zijn geworden en je dus voor het hetzelfde bedrag meer kWh aan opbrengst hebt. Maar helaas is de zonnepanelenproductie wel vervuilender geworden en levert steeds meer CO2-uitstoot. We dienen dus niet enkel naar onze eigen opbrengst te kijken, maar naar de gehele levenscyclusanalyse.
   Daarom dus éérst besparen, de groenste kWh is en blijft de uitgespaarde kWh!

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.