Energie mysterie…

Het raadsel van de verdwenen kWh-en

vraaggloeilampHier in huis hadden we jaren een energie mysterie…..
Iedere eerste dag van de maand schrijf ik onze meterstanden op die ik dan netjes in mijn overzicht verwerk.

En ik had een keer toen we voor een paar dagen voor familiebezoek naar Nederland gingen, de standen opgeschreven, zowel van de elektrometer als van de zonnepanelen. Na thuiskomst zouden het aantal kWh aan opbrengst van de zonnepanelen verminderd moeten zijn op de elektrometer. Maar dat was niet het geval……

meterstandDe zonnepanelen hadden een opbrengst van 15.5 kWh, terwijl de meter slechts 12.1 kWh was teruggedraaid. We hebben geen koelkast, diepvries of apparaten in huis die een sluipverbruik hebben, dus die konden dat verschil niet veroorzaakt hebben. Raar en vooral heel frustrerend!!!

200euroVerschillende technische mensen om advies gevraagd, maar die hadden ook geen verklaring.
Toen de netbeheerder gevraagd om onze meter te komen ijken. Dat was mogelijk, ze zouden dan een maand een andere elektrometer parallel hangen aan onze meter, maar dat kostte dan wel €200, zonder btw!
Mocht onze meter na meting inderdaad een fout vertonen, zouden we die €200 terug krijgen plus een nieuwe meter. Maar als zou blijken dat onze meter wel gewoon goed functioneerde, wat meestal het geval was benadrukten ze, dan was je dat geld dus kwijt. Oeps, even goed over nadenken.

Sluipverbruik is niet de oorzaak
zekeringkastBij een volgend familiebezoek naar het noorden, weer de standen opgeschreven, plus nu ook alle stoppen (18 stuks) uitgeschakeld, behalve die van de garage waar de omvormer van de zonnepanelen is aangesloten. Door al die stoppen uit te schakelen, was ik er zeker van dat er geen sluipverbruik zou zijn.
Maar ook nu weer een verschil tussen de opbrengst van de zonnepanelen en de elektrometer.
Fijn dat het verschil dus echt niet aan een verborgen sluipverbruik ligt!

Meter laten ijken
Ik kreeg toestemming van mijn vriend (de boekhouder) om dan toch onze meter voor €234 te laten ijken. Oh wat vond ik dat spannend! Zouden mijn metingen juist zijn?
Ze kwamen dus een meter parallel hangen, maar wij hadden een mechanische meter en dit was een elektrische meter met 100 verschillende codes waar ik geen wijs uit kon. Shit, ik kon het dus niet zélf vergelijken.

no-mailNa een maand kwamen ze parallelle meter verwijderen.
“En?”, vroeg ik vol spanning aan hen. Maar dat konden die mannen niet aflezen, ik zou de volgende week bericht krijgen.
Maar na een week …..geen bericht…….
Na twee weken gemaild of het resultaat onderhand al bekend was, ja sorry voor de vertraging, blablabla, we gaan er achter aan. Oftewel ze hopen dat als zij niets laten horen, je er vanuit gaat dat er geen nieuws is en je naar je centen kunt fluiten.

Overwinning
computer-winner1Maar toen kwam er een mail dat onze meter dus inderdaad een defect had! YES, ik had gelijk, wow, dat voelde zo als een overwinning.
Niet alleen fijn dat we onze €234 teruggestort kregen, maar vooral dat mijn metingen dus klopten en het raadsel van de verdwenen kWH daarmee dus verklaard was.
We hebben vrij snel een nieuwe elektrometer ontvangen.

Jarenlang mysterie
mysterieDit hele mysterie heeft jaren geduurd, omdat we niet zo vaak naar Nederland gaan. En als we gaan is het hier vaak hectisch in huis, spullen pakken, treintijden uitzoeken, met iedereen afspreken hoe laat we bij wie op bezoek gaan, bio-vegan-suikervrije-glutenvrije boodschappen bestellen en recepten doorgeven, buurvrouw vragen om kat te verzorgen…
Dus dan vergeet ik wel eens om net voor vertrek de meterstanden op te schrijven.

huis-isoleren-winterEn een keer toen we met kerst naar Nederland gingen, had ik er wél aan gedacht en netjes alle standen opgeschreven. Maar de buurvrouw die dus onze kat eten kwam geven, had heel lief een paar uur voor onze thuiskomst de centrale verwarming aangezet, zodat we niet in een ijskoud huis thuiskwamen.
Potverdorie, heel mijn meting mislukt!

Teruggaaf teveel betaald bedrag?
De netbeheerder had beloofd dat ze zou berekenen hoeveel we al die jaren teveel betaald hebben en dat we dit terugbetaald zouden krijgen. Ik ben daar nu al meer dan drie maanden mee bezig, bellen, mailen, maar nog niets ontvangen.
En zoveel geld zal dat niet zijn, door ons superlage verbruik. Maar het gaat mij om het principe, door hen hadden wij jarenlang een foute meter (waarvoor je ook nog eens huur betaalt), waardoor wij dus te veel betaald hebben. Dan vind ik dat ik recht heb op een teruggave! Ik blijf hier achter aan gaan, zodat we dit mysterie rechtvaardig kunnen afronden.

GeldcadeauHierbij mijn tip:
Als je voor een paar dagen weg gaat,
controleer dan je elektra- en water-meter.

Dit kan je veel geld besparen!


Lees ook:
Progressieve elektrafactuur
Is groene stroom écht groen?
Stroomstoring, zonder dat wij het merken
Zonnepanelen
Zelfvoorzienend versus off-grid


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


13 thoughts on “Energie mysterie…

Het raadsel van de verdwenen kWh-en

 1. Marjolein

  haha, goed gedaan :). Heerlijk zulke projecten waarbij je onderbuikgevoel zegt dat het gewoon niet klopt, hoewel de uberbetrouwbare techniek (zo men ons wil laten geloven) zegt van wel en je dan na een lange adem idd gelijk blijkt te hebben.
  Goed dat je voor je principe staat en er achteraan blijft zitten. Deze logge “dienstverlenende” bedrijven hebben dat soort prikkelingen helaas nodig als het ineens niet meer volgens het standaard werkschema/antwoordschema/protocol/boekje gaat (of ze geld gaat kosten)…
  Leuk extraatje straks voor een nieuw project hopelijk!

  groetjes,
  Marjolein

 2. Dimphy

  Wat fijn om te lezen dat jullie dus wel een afwijkende huurmeter hadden en dat je daar zelf achter bent gekomen. Goed gedaan hoor!!
  En met die centen kunnen jullie vast iets leuks doen straks in de vakantie met de kinderen.
  Toch wel goed om te lezen dat zoiets kan bestaan en ook bij iemand anders kan gebeuren.
  Ik kijk in ieder geval uit naar de volgende interessante blog van je.
  groetjes
  Dimphy

 3. its me

  Inderdaad het is opletten geblazen en inderdaad het gaat om het principe, als jullie te weinig betalen heb je heel gauw een deurwaarder aan de deur.
  Misschien wat om dat in je volgende mail te vertellen dat je een incasso hulp ingeschakeld.
  Wij hebben dat ook gedaan en toen ging het om 0.33 euro cent van de hypotheek, binnen een no time waren 2x 0.33 cent terug gestort!
  En het ging niet zo zeer om die 33 cent maar de manier waarop en dat ze dan ook nog een stommetje spelen.
  Het gaat hier om het principe en het is het proberen waard!

 4. Quirine de Kok

  Het zijn geen kapotte meters, maar dit is standaard hoe roverheid ons oplicht. Is ook bij Radar ed aan de orde geweest. Ook bij klimaatneutrale huizen die energie terug geven aan nutsbedrijven, maar daar ook nooit meer iets van horen. Nutsbedrijven zijn overheid en plunderen ons, met alles, btw, afval, je kan het zo gek niet noemen.

 5. Crafts'n'Skills

  Wij schrijven elke week de meterstanden op. Dus ook als we er even tussenuit piepen. Onze reden? Het noteren van de standen maakt je bewust van je verbruik. Succes verzekerd!

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Crafts’n’Skills: Ik denk dat je deze tip van mij hebt 😉
   Want op mijn website, tijdens presentaties en ook in mijn tv-reportages raad ik mensen altijd als eerste aan om hun meterstanden bij te houden, dat adviseer ik dus al ruim zeven jaar!

 6. its me

  Ik weet dat we aan alle kanten gepakt worden om het maar even netjes te zeggen.
  Dat houd maar 1 ding in door nog meer consuminderen dan valt er nog minder af te pakken!
  Ik hoop dat er nog meer mensen wakker worden en zo veel mogelijk leven zoals Green Evelien die laat zien dat je ook zo kunt leven met kinderen.
  Maar ja als mensen denken dat de economie weer wat goed gaat zoals ze op de tv en radio zeggen, dan geloven veel mensen dat direct en gaan weer geld uitgeven.
  Ik zie het om me heen.
  Dit ten gunste van zulke bedrijven zoals de nuts bedrijven ed.

 7. PlasticMinimalist

  Wat een goede tip, dankjewel! Als we weer eens een weekendje weg gaan, dan schrijf ik de standen van elektriciteit en water op, haal ik de stoppen eruit en kijk ik als we terugkomen nog eens wat de standen zijn. Hopelijk blijven de meters stil staan.

 8. Laura

  hoi Evelien,

  Alle verbeteringen maken je site heel professioneel! Mijn complimenten!
  Op je startpagina gaan de filmpjes over het lint van je site heen ipv onderdoor. Ik bekijk jouw site vanuit IE misschien helpt dit…?

  Groeten, Laura

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Laura: Merci voor je compliment!
   Ja, ik weet dat in Internet Explorer het filmpje over de balk heen gaat, ben nog verder aan het nerden om het op te lossen 😉
   Lief dat je me er op attendeert!

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.