Uit de luiers!

hugopot1c

Onze Hugo is met 22 maanden dag én nacht droog.
Zo fijn, dat bespaart een hoop tijd! En minder wassen zal ons elektriciteitsverbruik nog verder doen dalen.

Hoe gerealiseerd?
Hoe hebben we dat voor elkaar gekregen dat hij zo vroeg dag én nacht droog blijft?
Vanaf het moment dat hij goed kon stappen werd het potje in de huiskamer gezet. Niet in een hoekje, maar op een zichtbare en vooral vanuit alle hoeken gemakkelijk bereikbare plek.
We lieten hem afgelopen zomer lekker veel in zijn blote poep lopen en als hij zijn behoefte deed, zeiden we “pipi” en “kaka”, dat hij die woorden gewend raakte. En dat hij dus zelf ook voelde en zag dat hij wat deed.

potjeEn dan zeiden we, dat hij dat voortaan op het potje mocht doen. En dan haalden we het biologisch afbreekbare eco-potje erbij.

Op een gegeven moment begreep hij het wel wat de bedoeling was en als hij dan “pipi” riep, dan lieten we alles vallen, renden naar hem toe en zetten hem op het potje.

Vaste tijdstippen
We lasten ook vaste tijdstippen in waarop hij op het potje ging:
– na het wakker worden
– voor het eten
– na het eten
– voor het slapen gaan
– voordat we ergens naar toe gaan

In het begin kwam er dan echt niet wat uit, maar eenmaal hij gewend was aan het ritueel, lukte het hem wel.

hugopot2b“Goed gedaan!”
Als het hem gelukt was om het op het potje te doen, dan riepen we altijd triomphantelijk “Goed gedaan!”, ook broer en zus deden mee. En dan was hij zo trots, straalde helemaal!
Op een gegeven moment begon hij zelf na iedere boodschap op zijn potje te roepen: “Daan!” Waarop wij dan reageerden dat hij dat inderdaad heel goed had gedaan.

Als het een keer mis ging, dan werden we niet boos. We zeiden dat dat kon gebeuren, dat het niet erg was en dat het de volgende keer weer op het potje gingen proberen.

Relaxed op het potje
We maakten van de plek met zijn potje een relaxte plek, er stonden altijd boekjes naast zijn potje zodat het een rust-momentje voor hem werd en hij ook zo de tijd nam om zijn behoefte te doen.
Of als we merkten dat hij wel moest, maar te onrustig was, dan legden we soms wat blokken rond zijn pot, zodat hij daar mee kon spelen terwijl hij op zijn potje zat. En vaak kwam de kaka die dwars zat er dan wel uit.

Babylegs en joggingbroeken
babylegs_potjeBabylegs zijn echt ideaal voor potjestraining. Zo hebben ze een blote kont met toch warme beentjes en kunnen ze zelf op potje gaan zitten zonder dat er eerst nog een broekje naar beneden getrokken moet worden. Want daardoor is het dus vaak te laat.

Ik heb ook een maillot van zijn grote zus die bij haar te klein was geworden verknipt. Heel simpel gewoon het kruisje eruit knippen. Zo hebben ze het lekker warm en kunnen ze toch snel op het potje hun ding doen.

Toen dat goed ging, zijn we moet broekjes gaan oefenen. Eerst van die joggingbroeken met een stiek, die je dus gelijk naar beneden kunt trekken zonder knoopjes en ritsjes los te moeten maken. En daarna ook onderbroekjes onder die joggingbroeken.
En na draagt hij gewone broeken met knopen en ritsen.

Nachtelijke potjestraining beter door Samen Slapen
Al snel gingen we het ook ’s nachts proberen om Hugo op het potje te laten plassen. We slapen samen op één kamer en als hij onrustig werd in zijn slaap, haalden we hem uit bed en zetten hem op het potje. In het begin had hij nog een luier aan en werd hij wakker omdat we eerst die luier moesten uitdoen. Dus vrij snel die luier ’s nachts niet meer aangedaan, zodat we hem sneller en stiller op het potje konden zetten. Dat ging goed! Vaak konden we hem halfslapend weer terugleggen.
En als hij ’s ochtends wakker wordt, is het gelijk hem op zijn potje zetten.
Op die manier is hij dus met 22 maanden ’s nachts ook droog.

Een groot bijkomend voordeel van samen slapen is dus dat kinderen veel eerder ’s nachts zindelijk zijn!

commode3_bewerktUitgeluierd

We vinden het zo heerlijk dat we nu uit de luiers zijn. Scheelt zoveel tijd!!!
Plus een hoop wassen en dus elektriciteit!

Deze week hebben we de commode al naar de kringloper gebracht (samen met de lampenkappen van de vorige blog). Weer minder spullen in ons huis.

En de wasbare luiers zullen we de komende jaren hergebruiken als poetsdoeken.

Nu onze kindjes uit de luiers zijn,
kunnen wij hopelijk iets meer gaan luieren!

Lees ook over zindelijkheid:
Zin in zindelijk
Wasbare luiers


Lees ook over (samen) slapen:
Zalig zamen zlapen zzz…
Samen slapen XL
Beter slapen zonder stroom


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


13 thoughts on “Uit de luiers!

 1. Theda

  Ja en jouw kindjes lopen niet met wegwerpluiers. Toen mijn kindertjes geboren zijn in 1969 t/m 1976 gebruikte ik altijd katoenen luiers. De eerste papieren luiers kwamen toen maar die gebruikte ik alleen als we op reis gingen. Toen de luiers kwamen met plastic om zo direct te gebruiken kon ik mijn niet voorstellen dat dat zou aanslaan. Zo duur ( en ik vind het nog steeds duur)!
  Mijn kindertjes liepen ook ’s zomers buiten met een onderbroekje, dat voelde vies als het nat en/of vies was en daardoor werden ze snel zindelijk. Hoe oud ze waren weet ik niet meer, goed 2 jaar denk ik. Heel veel eerder dan mijn kleinkinderen. Wel was de een wat sneller ’s nachts zindelijk dan de ander maar geen kind bleef lang nat ’s nachts.
  Ik weet nu dat je niets voelt van viezigheid bij die wegwerpluiers want toen ik laatst na een operatie blaasontsteking kreeg, heb ik incontinentieverband gehad en je voelt echt niet dat het nat is, dus is dat met kinderen net zo.

 2. Ingrid

  Het kan dus wel heel vlug. Knap hoor. Ik hoor verhalen van mensen met kindjes van 4 jaar die naar de basisschool gaan en nog niet zindelijk zijn. Gemakzucht van de ouders denk ik dan, want zindelijkheidstraining kost tijd en geduld.

  Fijn dat Hugo nu al zindelijk is, veel plezier met het luieren ;-).

 3. Its me

  Ook hier waren mijn kinderen zindelijk dag en nacht met 2 jaar.
  Met gewone luiers en de aandacht om ze zindelijk te maken omdat ik ook huisvrouw was.
  En ik vond het heerlijk om ze op te voeden, mijn kinderen nu zelf ouders kunnen niet wachten tot ze wat ouder zijn, huh?
  Tja de moderne ouder doet te veel en neemt teveel hooi op hun vork en dan gaat het geduld ook minder worden!
  ipv rijker worden ze armer in dat opzicht.

  1. Kim

   Onze dochter was ook snel dag en nacht zindelijk. Vanaf haar 2e verjaardag geen pamper meer snachts. Toch heeft ze (afbreekbare) wegwerpluiers gedragen, slaapt ze op haar eigen kamertje en zijn wij full time werkende ouders. Kwestie van enkele clichés te ontkrachten. Gewenning, enthousiasme en veel positieve aandacht, dan lukt het (meestal) wel!

 4. Vroon

  Door het gebruik van wegwerpluiers zijn kinderen tegenwoordig veel later zindelijk dan vroeger. Veel meisjes waren toen al droog rond anderhalf en veel jongens voor hun tweede. Maar er waren toen ook nog geen creches met veel verschillende juffen en aanpakken. Rust, reinheid en regelmaat was belangrijk en inderdaad hield dat ook in vaste momenten om op het potje te gaan en doorgaans in de eerste zomer na je eerste verjaardag werd je in een enkel onderbroekje gehesen. Dan voelt in je broek plassen en poepen niet lekker. Koud en klef en naar. Dat bespoedigde altijd het zindelijk worden aanmerkelijk. Het was een week of twee veel extra was, maar dan was er doorgaans de doorbraak.

 5. Karin

  Wat zit hij er ook stralend bij te kijken op dat potje.
  Knap hoor. Van jullie, om het zo positief en consequent te doen. En van hem om er het geduld voor op te brengen. Wat een kanjer!

 6. Marjolein

  Totaal andere situatie hier, maar toch heel herkenbaar je verhaal… Een pup van 8,5 week en precies dezelfde regels, ritmes, alertheid en de hemel in prijzen :), zijn van toepassing in de zindelijkheidstraining :D. Samen zorgen ze dat het niet fout hoeft te gaan en pup al heel snel weet wat de bedoeling is en op welke plek dat is (ook een soort potje maar dan plat :D).
  Alleen de wollen beentjes hoeven niet, hihi.
  Geniet van je drie droge kinderen!

 7. Valerie

  Voor jullie jezelf de hemel inprijzen omwille van jullie goede aanpak toch even dit. Wij hebben een jongen – meisje tweeling en het meisje is al vanaf haar 2, 5 jaar ongeveer dag en nacht droog. De jongen een jaar later nog steeds niet. Opvoeding is nochtans krak hetzelfde. Wat ik wil zeggen is dit: niet alles heeft met opvoeding te maken of dingen op de “juiste” manier doen, het kind zelf is ook bepalend en dat merken wij hier met heel veel dingen.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Valerie: Ik beweer helemaal nergens dat onze aanpak de “juiste” manier is, ik wil enkel mijn tips delen om andere ouders te helpen!
   Jammer dat als we dus gewoon anderen met onze positieve ervaringen willen helpen, dat we volgens jou onszelf dan blijkbaar “de hemel inprijzen”……

 8. E

  Wegens vele medische problemen duurde het hier bij alle kinderen langer. Maar als je een stabiele leefomgeving kunt bieden en veel rust hebt in huis, lijkt het me fantastisch als je op die manier je kind vlot zindelijk kunt maken. Ik blij dat onze kinderen nu bijna uit de luiers zijn (1 heeft een nachtluier) hij heeft een paar keer zonder geslapen en was blij dat het matras uitgewassen kon worden.

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.