Minimalisme en “groen” consumentisme

Als je mij kent, dan weet je dat ik één grote hobby heb: opruimen! Afgelopen weken weer druk bezig geweest, ik heb heel mijn laptop opgeruimd. Want het werd weer eens tijd om een back-up te maken, maar dat paste allemaal niet meer op een usb-stick. Ik kan natuurlijk een extra usb-stick kopen, maar ik vind het een grotere uitdaging om alles wel op die ene stick te laten passen en dat is gelukt! Ook kookboeken opgeruimd die we niet meer gebruikten, drie fietsen met 3 versnellingen waar we hier in de Ardennen natuurlijk niets aan hebben en mijn kledingkast is weer netjes. Heerlijk!

Zoals ik al eerder in mijn blog “Minder is meer” schreef, wil ik graag zo min mogelijk bezittingen hebben. Ik vind dat bezittingen een tweevoudige relatie hebben, jij bezit die spullen, maar die zaken nemen ook bezit van jou. En dat betekent dus dat een beperking van je vrijheid.

Laatst las ik dat sommige mensen daar veel verder in gaan dan ik en minimalisten zijn. Zij tellen letterlijk al hun bezittingen en vinden het een sport om dat er zo min mogelijk te laten zijn. Ik vertelde hierover tegen mijn vriend en die werd helemaal enthousiast. Gelukkig heb ik hem tegen kunnen houden, hij is namelijk boekhouder, zag het al helemaal voor me, hij die ons hele huis gaat inventariseren, balansen gaat opstellen, in plaats van een begroting een be-klein-ing gaat opmaken en ik als fanatieke opruimster die de cijfers in de praktijk mag realiseren. Nee, ik vind opruimen en weinig spullen hebben heel tof, maar het moet wel een hobby blijven. En ik beken, ook ik heb mijn zwaktes, ik ben verslaafd aan boeken, heb al zeven boekenkasten vol, en kan én wil die echt niet weg doen.

Een minimalist zal ik mezelf dus niet noemen, wel een consuminderaar. Want waar ik me tegenwoordig groen aan erger is het “groen” consumeren. Er worden zoveel “groene” producten ontwikkeld, dat je haast zou geloven dat de wereld er beter van wordt door ze te kopen. Maar iets kopen wat je niet nodig hebt, is en blijft slecht voor het milieu, of het nu groen is of niet!

Geef mij maar de gulden middenweg tussen minimalisme en “groen” consumentisme: consuminderen!

Lees ook:
Minder is meer
Consuminderen met kinderen
Een rijk leven
Opgeruimde leesvakantie
Nostalgie-opruiming


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


3 thoughts on “Minimalisme en “groen” consumentisme

 1. Peter Stoops

  Ook ik erger me blauw aan de meeste “groene” producten. Vooral aan hoe het in de media (advertenties allerhande) misbruikt wordt: het ene waspoederproduct is ecologischer dan het andere, en wast toch nog witter dan weer andere, de ene autofabrikant probeert de andere de loef af te steken door nog net iets zuiniger of “schoner” te zijn, …
  De meeste zijn ook goede initiatieven, maar heel weinigen gaan ver genoeg.
  Maar ja, voor mijn ideaalbeeld is elke “ecologische” auto er toch nog een teveel 😉

  Ik wou dat ik mijn vriendin kon overtuigen om drastische “schone kuis” te houden bij ons thuis!

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   Economische groei is heilig in onze maatschappij, we moeten daarom blijven consumeren, dan maar groen, als we in ieder geval maar blijven consumeren…..
   Ik heb laatst interessante artikelen gelezen over economische modellen gebaseerd op “degrowth” of “décroissance”. Wil hier nog een stuk over schrijven, dus houd mijn blog in de gaten!

   Wat betreft dat opruimen, je kan me wel inhuren 😉

 2. maman verte

  Helemaal mee eens….
  Als we nog eens in een Ikea of de stad rondlopen, vraag ik mijn man vaak :” Waarvoor zou dit dienen?”, bij een of ander prul/spul dat er te koop staat. Hij antwoord dan ” Om te kopen”. Veel dingen worden gewoon gemaakt om te laten kopen, het gebruiksnut is beperkt/onbestaande. Ik probeer de oef te doen : “Als mijn ouders , het in de jaren 1960 niet hadden, dan kan ik wss ook wel zonder…”
  Veel van die prullen zijn ook van plastic. Bijkomende reden om er niet voor te kiezen..ik zeg maar iets..versieringen om een champagneglas mee te personaliseren….moet dat nu echt? Of alles wat ze op de kermis kunnen winnen bij het eendjeskraam….ROMMEL
  Enne…het BBP van Japan zal door de tsunami en aardbeving wss groeien….of: hoe meteen duidelijk wordt dat een groeiend BBP niet meteen meer welvaart betekent….

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.