Staar voor je uit vakantie

Vakantie, heerlijk!
Vaak zie je echter dat de vakantietijd helemaal vol gepland wordt met op vakantie gaan, uitstapjes, familiebezoekjes, kampen en nog veel meer.

Ik denk dat het ook juist goed is om in de vakantie een paar dagen “niets” te plannen.

Verveling ontplooit creativiteit bij kinderen

We zeggen vaak dat kinderen het allemaal zo druk hebben met school, sport, muziekles, andere hobby’s, bij vriendjes spelen, naar oppas-opa’s-en-oma’s gaan. En dat ze daardoor eigenlijk niet meer in staat zijn om zichzelf te vermaken. Ze weten niet meer hoe het is om zich te vervelen.

En juist die verveling maakt hen creatief omdat ze daardoor zelf iets gaan bedenken om zich te vermaken wat zij leuk vinden. En zo ontdekken ze waar hun eigen belangstelling en interesse ligt!

(En jij als niet-entertainende maar observerende ouder kan op deze manier je kind beter leren begrijpen.)

Ook volwassenen moeten zich eens vervelen

Hetzelfde geldt ook voor volwassenen. We hebben het allemaal ontzettend druk en hollen achter ons zelf aan. Hebben we dan eindelijk vakantie, dan wordt dit vaak helemaal vol gepland met alle zaken waar we “normaal” geen tijd voor hebben. Allemaal leuke dingen dat wel, maar daardoor hebben we het in de vakantie vaak nóg drukker dan “normaal”….
En als we dan als eens een dagje niet weggaan, dan ligt er een stapel boeken die we “moeten” lezen omdat we daar gedurende het jaar geen tijd voor hebben.

Ook volwassen doen er goed aan om zich eens te vervelen. Een paar dagen niks plannen. Smartphone uit, boeken aan de kant, geen externe indrukken binnen krijgen. En zo echt tot rust komen.

Nee, dit hoeft niet op een hagelwit strand met palmbomen in een hangmat op een exotisch oord te zijn. Dit kan ook gewoon in je achtertuin. Of tijdens een wandeling in je buurt. Of in een nabijgelegen parkje.
En je hoeft niet gelijk te gaan mediteren of yoga te gaan doen. Maar gewoon tot rust komen en even stil te staan (of zitten, is eigenlijk fijner).
En in die rust ruimte hebben om te reflecteren. Wat heb ik afgelopen jaar gedaan? Wat vond ik fijn en wat minder? Wil ik het komende jaar op dezelfde maner invullen? Wat wil ik veranderen en hoe kan ik dat realiseren?

Niets is doen is zeer productief

Men denkt vaak dat als je aan het werk bent dat je dan productief bent. En als je zo een beetje voor je uit staart, je niets aan het doen bent.
Maar juist dat voor je uit staren, reflecteren, ideeën en wensen en dromen laten opborrelen, tot zelf-inzicht komen is uiterst productief. Omdat je hiermee je koers bepaalt en je intrinsieke motivatie vindt.

Om dat voor je uit staren toch weer in werk-termen te vatten, je bepaalt zo als het ware je lange termijn-planning.

Niet leeg maar juist vol raken!

Dit voor je uit staren, niets doen wordt vaak benoemd tot “leeg worden”. Ik zou het eerder tot het omgekeerde benoemen: “weer vol geraken”!
Want je kan zo de lege zaken (dagelijkse beslommeringen) even laten waaien en jezelf weer opladen en je met inspiratie vullen!

In mijn interview in Trouw gaf de journalist mijn gedachten over mijn behoefte aan rust heel mooi weer:

“Hier kan mijn geest ademhalen.”

Dus neem deze vakantie ook eens tijd om niks te doen en plan dat gewoon in, want anders komt het er niet van.
Valkuil is wel dat je tijdens het niets-doen te sterk gefocust bent op het bereiken van inzichten, want dan lukt het natuurlijk niet.
Echt eerst tot rust komen!

Ik wens jullie allemaal een zeer rust-ige “Staar voor je uit vakantie” toe!

Voor lieve L.

Lees ook over Vakantie:
Vakantie: (ont)spanning?
Opgeruimde leesvakantie
Eenvoud in de Pyreneeën
Ver-kantie of stay-cation?
Vakantie 2.0
Hike-vakantie met kinderen
Onze vakanties: hiken, berghutten & wildkamperen

Lees ook over Rust:
Gsm, smartphone en tablet
Keuzestress

Lees ook over Inspiratie:
Gratis: Inspiratie
Gratis: Inspiratie 2
Een rijk leven


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


4 thoughts on “Staar voor je uit vakantie

  1. Ton en Tiny

    Hoi hoi,

    Vanuit Nederland een berichtje om te laten weten dat ik het helemaal met je eens ben Evelien. Wij zijn al 5 jaar niet op vakantie geweest omdat het financieel gewoon niet kan. Zelfs dagjes uit lukt soms nog niet. Thuis is ons paradijsje waar we genieten. OOK van het soms niets doen. Gewoon kijken naar de hond, de vogels, de krielkipjes en je RIJK voelen. Ik ben HSP en mijn hoofd is snel overvol. Door op deze manier in onze eigen gebouwde buitenkeuken te zitten waar we alleen de schroeven maar van hoefden te betalen laten we iedereen lekker verre reizen maken. Grinnik grinnik…….Als wij maar niet hoeven…….

    Jullie manier van leven MOET iedereen aanzetten om te volgen…….En geloof me: wij volgen al heel lang. Ga zo door lieve mensen !!

    Groet, Tiny

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.