Op alle fronten wil ik energie besparen, zowel elektra, water, voeding, consuminderen, afval, etc.
Tegenwoordig worden we overladen met informatie en dus ook met keuzes.
Ik merk dat keuzes maken mij veel energie kost en om ook op geestelijk vlak energie te besparen, wil ik mijn keuzestress beperken:
Door minder keuzestress bespaar ik mezelf energie en die kan ik besteden aan zaken die mij energie géven.
Plus word ik minder in beslag genomen door al die keuzes en voel ik mij veel vrijer!
Veel dingen die wij in onze eco-lifestyle toepassen, zijn dus niet enkel gebaseerd op eco, maar ook op het beperken van keuzes om zo ook op geestelijk vlak energie te besparen en meer vrij te zijn.
Voorbeelden hoe ik keuzestress beperk
1. Geen tv
Ik vind het heerlijk dat we geen tv meer hebben, niet enkel vanwege de elektriciteitsbesparing en geen lelijk apparaat meer in het midden van je huiskamer.
Maar ook dat je je niet meer hoeft af te vragen:
– Ga ik wel of geen tv kijken?
– En zo ja wat ga ik dan kijken?
2. Geen phone
Ook door het niet hebben van een smartphone, hoef ik niet de volgende keuzes te maken:
– Welk model wil ik hebben?
– Met welk abonnement?
– Welke apps ga ik installeren?
3. Geen stereo
Toen de stereo het begaf, dacht ik gelijk als we geen nieuwe kopen, hebben we altijd lekker stilte in huis (tenminste wat muziek betreft dan) en niet meer de keus:
– Gaat de stereo aan of uit?
– Als ik hem wel aanzet, kies ik dan voor de radio of een cd?
– En welke zender of welke cd?
4. Geen auto
Ik herinner me nog goed toen we in Vlaanderen woonden en daar eerst wel een auto hadden, ik wilde dat ding wegdoen, maar mijn vriend niet. We hadden daarom als compromis afgesproken dat als de auto vervangen moest worden, er geen nieuwe meer zou komen.
Op een gegeven moment zat ik op mijn werk en mijn vriend belde op en zei enkel: “Je hebt je zin, de auto doet het niet meer”. Ik was zo blij, milieu- en kostenbesparing!
En na een tijdje autoloos te zijn of beter autovrij, want ik voelde me werkelijk bevrijd, merkte ik op, dat het ook geestelijk bevrijdend was. Voorheen was het vaak de vraag wat gaan we vanavond doen: thuis of bijvoorbeeld naar een culturele film, een Ierse pub of ergens anders naar toe?
Door geen auto meer te hebben, werden onze keuzemogelijkheden flink ingeperkt en dat vond ik zo heerlijk, die rust in mijn hoofd.
5. Gezonder eten
Mensen vragen ook of bio, vegan, suikervrij, glutenvrij en afvalarm eten niet moeilijk is?
Nee, ik vind het alleen maar makkelijker, je hebt veel minder keuze wat je nog kunt eten. Maar er is wel keus genoeg hoor, we hebben boekenplank vol recepten staan.
Boodschappen doen wordt er ook alleen maar eenvoudiger door. In een interview heb ik eens gezegd dat ik door de overvloed aan keuzes in een supermarkt zou omkomen van de honger.
6. Prikkelarme regio
Naast de ruimte en de rust hier in de Ardennen, vind ik het ook heerlijk dat er veel minder te doen is. Hoef ik minder te kiezen.
Laatst was ik in de stad voor een lezing en toen ik in dat culturele centrum al die affiches zag van al die evenementen, was ik zo gelukkig die keus hier niet te hebben.
Er is hier overigens genoeg te doen, ieder weekend is er wel een feest, een georganiseerde wandeling en er zijn genoeg sporten en hobby’s te beoefenen. Maar het is nog te overzien en dat vind ik zo fijn!
7. Nee-nee-sticker op de brievenvbus
Een nee-nee-sticker op de brievenbus bespaart me niet alleen een heleboel papier.
Ook word ik hierdoor niet meer verleid tot het kopen van de dingen die ik eigenlijk niet nodig heb (maar enkel denk nodig te hebben omdat ze toevallig in de reclame zijn).
Bovendien hoef ik door deze sticker vooral niet meer af te wegen of ik “die dingen waartoe ik verleid word te denken dat ik zogenaamd nodig zou hebben” ga kopen of niet.
8. Niet/minder op vakantie gaan
Dat mijn vriend afgelopen twee jaar besloot om niet op vakantie te gaan, vond ik een verademing. Want we associëren vakantie vaak met ontspanning, maar wat zorgt dat voor veel keuzestress:
- Waar naar toe?
- Met de auto of de trein?
- Een huisje of caravan of kamperen met een tent?
- Welk camping/park en met welke wensen zoals meer/zwembad, speeltuin, fietsverhuur, etc?
- Wanneer gaan we en hoe lang?
- Welke bezienswaardigheden zijn er in de buurt en wat willen we daarvan wel en niet gaan zien/doen?
Bewust keuzes maken
Sommigen zullen wat ik hier beschrijf misschien raar vinden, maar ik ben iemand die alles heel bewust wil doen en al mijn keuzes overweeg.
En misschien zijn anderen daar minder bewust mee bezig, maar ook dan kosten al die keuzes ons onbewust heel veel energie.
Minder keuzestress bespaart mij geestelijke energie
en die kan ik nu besteden aan wat mij energie geeft:
Ecologisch leven, lezen en schrijven
en natuurlijk mijn vriend en onze kindjes!
Update 02-05
Naar aanleiding van onderstaande reacties wil ik graag het volgende toevoegen.
Lief dat jullie zo bezorgd zijn, het gaat goed met me hoor.
Het is niet zozeer dat ik enorme stress ervaar als ik bepaalde keuzes moet maken, ik vind het gewoon zonde van mijn tijd en energie om me bezig te houden met tv, stereo, smartphone, etc. Ik houd me liever bezig met welke composteerbare tandenborstel, houtkachel, wasbare luiers we nemen.
Sommigen reageren dat ze gewoon dingen doen en daar niet te veel bij stil staan. Dat is natuurlijk prima, maar ook dan maak je keuzes, alleen ben je er niet zo van bewust. Bijvoorbeeld gewoon de tv aanzetten en zappen zijn ook continu keuzes: klik ik door of blijf ik kijken? En dat steeds opnieuw.
Soms zullen bepaalde zaken tot een gewoonte zijn geworden en maak je dan hierin geen keuze meer. Maar ook het niet (meer) maken van een keuze is een keuze!
Niet enkel op materieel vlak wil ik consuminderen en ballast wegdoen, ook op geestelijk vlak wil ik me ontdoen van zaken die voor mij geen toegevoegde waarde hebben zodat ik me kan concentreren op wat me wél energie geeft.
En ik vind het ook gewoon fijn om na te denken en nog fijner om over dat na denken ook weer na te denken, ja ik heb niet voor niets filosofie gestudeerd.
Doordat ik zo bewust mijn keuzes maak en afweeg kunnen jullie je inspireren met al deze informatie op mijn website.
Lees ook over informatie:
– Vrij leven
– Vrij leven – praktische tips
– Gsm, smartphone en tablet
Lees ook over minderen:
– Minimalisme en “groen” consumentisme
– Minder is meer
Lees ook over vakantie-stress:
– Opgeruimde leesvakantie
– Vakantie: (ont)spanning?
Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!
Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.
Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.
Kom naar het Eco-Weekend vol duurzame tips, inspiratie eco-mindset, persoonlijke coaching hoe ook jij meer eco, eenvoudig, vrij kunt leven en gezellig samenzijn met gelijkgestemden in de prachtige Ardennen!
Mooi artikel! Kben het helemaal met je eens wat tv en supermarkten betreft.
Ik kijk al jaren geen tv meer (wel nog films en series) en dat levert zoveel tijd en rust op.
Naar bepaalde supermarkten ga ik gewoon niet, ik word er letterlijk duizelig van al die duizenden producten.
Wij leven ook vegan en die (zogenaamde) beperking is een verrijking! Je leert creatiever worden, en je moet inderdaad veel minder tijd besteden bij het boodschappen kiezen.
Alleen bij 1 aspect van het vegan leven zou ik meer keuze willen, namelijk… Op restaurant 🙂
@Krol: Ik vind dat juist wel leuk vegan op restaurant, je krijgt altijd een verrassingsmenu!
Keuzestess is wel een heel erg eerstewereldprobleem hoor.
Jezelf de vrijheid om een keuze te kunnen maken ontnemen (wegdoen auto, geen tv etc) zou mij niet bevallen, ik maak liever in vrijheid een keuze.
Zo hebben we een tv maar die heeft alleen vorige zomer twee uur aangestaan toen we vrienden te logeren hadden die het Nederlands elftal wilden zien spelen. Ik was blij dat we hen die mogelijkheid konden geven maar niemand hier in ons gezin voelt de minste neiging om tv te gaan kijken laat staan dat iemand stress ervaart door het ding.
Voorts maak ik bij de afweging of iets echt nodig is. Dus voor mij is een weer app op mijn basic smartphone erg fijn, twee swipes en ik heb een idee wat te verwachten en of het een goed moment is om een langdurend buitenproject te starten.
Hier ook geen non non sticker want het papier is fijn als bodembedekking van de kippen- en kwartelhokken en ik heb een lijstje van wat ik echt nodig heb en koop dat dan liever voor een lage prijs in een aanbieding (vorige week een sloopzaag voor minder dan de helft van wat zoiets normaal kost doordat ik hem in een folder zag, net op tijd want ik heb nu 40 meter haag in toom te krijgen en vele stammetjes zijn zo dik dat ik het anders alleen met de kettingzaag op benzine had kunnen doen, een zwaar, luid en zeer gevaarlijk apparaat zeker in vergelijking met de sloopzaag die nu als een mes door warme boter door de stammen gaat. En ja na een jaar hier woonachtig moest ik die haag aanpakken want hij was twee keer zo hoog geworden en ontneemt veel zicht op omgeving en zorgt voor geen ochtendzon op een oude druivelaar. Alle gesnoeide delen gaan door een hakselaar (ook gevonden in een aanbieding ;)) en zullen voor het maken van paden in de tuin goed van pas komen.)
Zoals je zegt Wim, een keuze. Jouw verhaal bevestigt het 🙂
Hoi Evelien, prachtig artikel! Ik ben het er totaal mee eens dat keuzes meer stress dan geluk veroorzaken. Ja, het is een eerstewereldprobleem, maar één die enorme impact heeft op onze gezondheid én op ons geluksniveau. Iets wat we onszelf onnodig op de nek halen. Ook ik probeer me hier bewust tegen te verzetten!
Toevallig schreef ik vorige week op mijn blog ook over keuzestress.
Ik heb recent je blog gevonden en ik ben ZO blij om gelijkgezinden te vinden dicht bij de deur! Geeft moed om door te zetten 😉
@Melissa: Leuk deze herkenbaarheid en bedankt voor je compliment!
Ja een luxe probleem al die keuzes, enkele jaren geleden gingen we op vakantie in Nederland en het was erg warm.
In die 2 weken heb ik alleen 2 korte broeken met een paar singletjes aan gehad.
De een in de was de ander aan 🙂
thuis gekomen deed ik de kledingkast open….. en heel vlug weer dicht.
ik schrok ervan de vele kleding.
Ik wist niet wat ik aan moest doen zo veel keuze dat ik me er toch wat voor schaamde.
Wij hebben nadien veel weggedaan wat we niet meer nodig hadden en ongebruikt in de kast hing.
En naar de tweedehands winkel gebracht.
Dat ruimt inderdaad op in je hoofd!
Wij hebben ook een nee nee sticker en als we aanbiedingen willen zien kunnen wij ook via het internet kijken.
tv hebben we wel maar kijken alleen naar programma’s die wat toevoegen aan ons leven en waar we iets van kunnen leren al het andere laten voor wat het is voor iemand die dat wel leuk vind.
Wat een dramatisch verhaal. Keuzestress omdat je niet weet wat je moet kijken of wat je moet luisteren. Als ik toch geen muziek meer zou luisteren; ik zou gek worden. Muziek is prachtig; kan je stemming beïnvloeding, kan je in vervoering brengen.
Juist het feit dat je zo diep na moet denken over zulke oppervlakkige dingen vind ik opvallend. Ik zet gewoon de tv aan. En als ik iets zie wat ik leuk vind, dan blijf ik hangen. Ik heb geen moment de stress dat op een andere zender misschien iets is wat ik leuker vind ofzo.
Nu ik veel bij mn vriend in huis ben, zie ik de folders weer. Ik had een Nee/Ja sticker. Maar ik kijk er gewoon niet in. Hij vindt het leuk. Ik hoef ze niet te lezen. Gaat zonder stress en zonder ongewenste artikelen op m’n lijstje.
Op zich vind ik het mooi hoor, als je je levensstijl gevonden hebt – in jouw geval met zo min mogelijk prikkels, keuzes etc – maar ik zou eerder willen leren makkelijk met veel keuzes om te leren gaan zonder er veel van af te hangen. Stukje zelfbeheersing en discipline?
@Suzanne: Gisteren heb ik een update onder mijn blog geplaatst om te nuanceren dat ik niet echt stress ervaar, maar me liever niet (meer) met bepaalde keuzes bezig houd zodat ik mijn tijd en aandacht kan besteden aan wat mij wél energie geeft.
Maar omdat dit verschijnsel bekend staat als keuzestress, heb ik voor deze titel gekozen.
Je kan bij alles niet te veel stil staan, dat is prima, maar ook dan maak je keuzes, alleen ben je er niet zo van bewust.
Soms zullen bepaalde zaken tot een gewoonte zijn geworden en maak je dan hierin geen keuze meer. Bijvoorbeeld tv aanzetten en zappen zijn ook continu keuzes: klik ik door of blijf ik kijken? En dat steeds opnieuw.
Het is niet dat ik geen keuzes meer maak, maar op andere aspecten. Ik vind het fijner om me niet (meer) bezig te houden met kleine dagelijkse keuzes (tv, stereo en smartphone) zodat ik meer tijd en energie heb om me bezig te houden met ecologische projecten.
En het implementeren van al deze projecten geeft continu verandering hier in huis en in mijn geest.
Genoeg keuzes en veranderingen dus!
Hey Evelien,
Ik vind het ook wel ietwat vreemde zaken om stress van te krijgen. Voel je jezelf dan verplicht om steeds weer keuzes te maken? Wij hebben wel een radio en die gaat gewoon aan als ik daar zin in heb. En als ik een CD wil horen, of de kinderen, dan gaat die er gewoon in. Ik ervaar daar geen stress in. Ik vind muziek heerlijk en het geeft mij vaak ook extra energie, zonder verlies van energie door stress.
Als je bij zulke kleine keuzes al stress ervaart, moet het leven niet makkelijk zijn: wat eten we vandaag (of morgen), wat doe ik aan, welke klusjes doe ik in de tuin, waar gaan we wandelen, … dit lijken me dingen waar je weinig of geen stress van zou moeten krijgen, maar als je al stress ervaart als je op het knopje van je stereo drukt …
Persoonlijk doe ik die dingen naar mijn gevoel en naar wat er is. We eten wat er in huis is, ik doe aan waar het weer voor is en we gaan naar de speeltuin als het er weer voor is en we er zin in hebben. No stress, gewoon hoe wij het willen.
We nemen onze tijd om grotere keuzes te maken en doen dit weldoordacht (gaan we dicht bij onze familie en vrienden wonen of verder weg helemaal in het groen, maken we nog een kind of nemen we een pleegkind, doen we de auto weg of niet, gaan we voltijds of deeltijds werken, …). Waar we ons goed bij voelen dus en wat volgens ons de beste keuze is.
Je moet vooral doen waar je zelf in gelooft, niet stilstaan bij de dingen en zeker niet terugkijken: wat als ik die keuze had gemaakt…
Al je keuzes leiden tot wie je NU bent, en daar mag je best tevreden over zijn. Maak je niet druk om de kleine dingen, geniet gewoon van je leven.
@Marieke: In een update onderaan de blog heb ik gisteren genuanceerd dat ik niet direct stress heb, maar omdat dit fenomeen bekend is onder de naam keuzestress, heb ik dit als titel voor deze blog gekozen.
Niet enkel materieel, ook op geestelijk vlak wil ik me ontdoen van zaken die voor mij geen toegevoegde waarde hebben zodat ik me kan concentreren op wat me wél energie geeft. Het is juist door die kleine keuzes te schrappen dat ik meer tijd en energie heb voor keuze-zaken die mij wél voldoening geven.
Het lijkt me vervelend als je zo gevoelig bent voor prikkels, dat zelfs muziek luisteren of een vakantie uitzoeken stress op kan leveren, in plaats van dat het je blij maakt. Want volgens mij zit het hele leven, hoe eenvoudig ook, op die manier vol met stressvolle momenten waarop je moet kiezen.
Maar verder begrijp wat je bedoelt 😉 Een rustig en eenvoudig leven is fijn en alles wat je niet hebt en niet mist, dat is alleen maar mooi meegenomen toch?
Hoe wel ik altijd met veel plezier en bewondering je blog lees, begin ik me nu toch wat zorgen te maken. Minder is zeker goed, voor heel veel mensen zou minder van alles een verrijking zijn. Maar dit vermijden van nou ja zowat alles… Stress over welk muziekje je op zet? Niet te ver doorslaan
@Betje: Onderaan de blog heb ik gisteren een update geplaatst.
Je kan bij alles niet te veel stil staan, dat is prima, maar ook dan maak je keuzes, alleen ben je er niet zo van bewust.
Soms zullen bepaalde zaken tot een gewoonte zijn geworden (bijvoorbeeld muziek aanzetten) en maak je dan hierin geen keuze meer.
Minder keuze is vaak inderdaad heel prettig. Geen tv hebben, bijvoorbeeld, vind ik prettig omdat ik er dan niet door afgeleid kan worden. Geen reclame ontvangen is er ook zo eentje. In andere dingen wil ik graag wél een keuze hebben. Radio luisteren bijvoorbeeld. Soms luister ik veel naar muziek, dan weer naar praatprogramma’s en op andere tijden luister ik het liefst audioboeken en podcasts. Ik ben een gewoontedier, maar wat afwisseling in wat ik eet, doe en beleef vind ik toch wel erg prettig. Anders wordt het leven wel heel erg voorspelbaar en misschien ook wel wat klein.
@PlasticMinimalist: Ik houd ook zeker van afwisseling, maar daar heb ik geen tv, radio of smartphone voor nodig.
Dan stort ik me een maand op het uitzoeken van de meest efficiënte kachel, dan weer op hoe veilig het internet is, nu ben ik bezig met informatie vergaren over het basisinkomen en zuinige computers. En zo houd ik mezelf nog wel jaren bezig met allerlei onderzoek naar optimale ecologische keuzes.
Mijn wereld is door deze continue research op allerlei aspecten immens groot. En het implementeren van al deze projecten geeft continu verandering hier in huis en in mijn geest.
Ik houd me dus gewoon liever bezig met dergelijke projecten dan kleine dagelijkse keuzes.
En hoe meer “beperkingen” ons menu telt (eerder gezonde verrijkingen), hoe gevarieerder onze maaltijden zijn geworden.
In dat laatste daar heb je dan wel een punt in. Het is soms eenvoudiger om de grote menigte te volgen (mensen zijn net een kudde schapen), dan om je eigen weg en idee te volgen, want je hebt geen of weinig voorbeelden.
Maar dat maakt het net interessant en uitdagend. Anderen vinden die uitdaging misschien in hun job of bij een hobby, en jij vindt het door je thuissituatie steeds te optimaliseren.
Maar dat heeft nu weer weinig te maken met keuzestress.
Ik vermoed dat keuzestress meer optreed bij grote veranderingen, zoals een nieuwe keuken, nieuwe vloer of nieuwe toestellen in huis. Jij zal die ‘stress’ dan meer ervaren bij het zoeken naar een nieuwe kachel of een nieuwe computer.
Ook niet iedereen heeft de luxe om voltijds te zoeken achter de meest ‘ecologische’ keuzes. Niet iedereen kan financieel zo goed rondkomen als jullie. Vaak is er voor de lening van een huis al een heel maandloon nodig, zeker als je van nul start. En als je er alleen voor staat, ligt het nog moeilijker.
Voor hen ligt de lat nog hoger bij het maken van keuzes, want elke cent moet (een paar keer) omgedraaid worden, wat voor de nodige stress zorgt, naast de stress die ze krijgen door hun moeilijke situatie…
@Marieke: Nee, ik ervaar geen stress bij het zoeken van een nieuwe kachel of computer, in tegenstelling, dat gééft mij juist energie. Echt heerlijk vind ik dat!
Het is juist keuzes maken om kleine dingen zoals wat ga ik op tv kijken, welke muziek luister ik, welke apps installeer ik, etc, oftewel zaken die mij niet interesseren dat ik het zonde vind van mijn tijd en energie om te kiezen.
Wij hebben hier ook geen riante inkomens hoor en ook een koophuis en drie kleine kinderen, maar we geven alleen gewoon bijna geen geld uit. We kopen geen nieuwe kleding, gaan niet/zelden op vakantie, kopen bijna geen materiële spullen, hebben geen dure hobbies en als we geld gespaard hebben, lossen we extra hypotheek af waardoor we minder maandlasten hebben. Daardoor hebben we de luxe om minder voor een baas te hoeven werken.
En dat is een keuze die iedereen kan maken!
Beste Evelien,
In tegenstelling tot bovenstaande reacties, vind ik je verhaal juist zo ontzettend herkenbaar! Ik ben bezig spullen waar ik nooit iets mee doe, nu eindelijk eens weg te doen. Ik heb zoveel dingen die ik bewaar omdat ik verwacht dat het ooit nog eens van pas komt, of dingen waarvan ik denk dat ik daar in de toekomst echt eens iets mee ga doen (gitaarles nemen om op mijn gitaar te kunnen spelen bijvoorbeeld). Onbewust geven al die spullen ballast in je hoofd, omdat je er steeds beslissingen over moet nemen; zelfs al beslis je nu om de beslissing uit te stellen! Dus inderdaad, geen letterlijke keuzestress misschien, maar wat een bevrijding als het er opeens niet meer is 🙂 Daarom wil ik je hiermee een hart onder de riem steken. Heerlijk dat je deze gedachten deelt in je blog, dankjewel!
Groet,
Elke
P.S. Ik vond het boek The 100 thing challenge van Dave Bruno erg leuk om te lezen met betrekking tot dit onderwerp. Wel heel Amerikaans, maar toch inspirerend!
@Elke: Merci!
En bedankt voor je boekentip, ik had al eens eerder gelezen over dergelijke initiatieven en daarover ook een blog geschreven: Minimalisme en “groen” consumentisme
Hoi Evelien,
Ik herken je verhaal eerlijk gezegd ook wel. Ik probeer ook sommige zaken te minimaliseren, zodat ik daarin geen keuzes meer hoef te maken. Een voorbeeld is facebook, ik probeer hier echt alleen het broodnodige te liken, omdat ik anders elke keer zoveel moet ”doornemen”. Heb ik geen tv, omdat ik dan weer de gedachte krijg dat ik dus misschien wat moet gaan kijken.
@Ummurayhana: Wij noemen facebook, hier altijd fuckbook 😉
Echt he:)
Hoi Evelien,
Leuke blog! Ik kan me een beetje vinden in jouw mening maar ook in de mening van andere mensen hier. We worden inderdaad overspoeld met informatie en dat kan stress in de hand werken. Ik krijg voornamelijk stress dat men je soms bijna verplicht mee te gaan in dingen bv reclame, sociale media en in onze consumptiemaatschappij en ze je net bijna die keuze ontzeggen. Je ‘moet’ altijd en overal bereikbaar zijn, iedereen zit op fb of twitter, bij mijn nieuwe computer staat dat ding vol apps, dat ik niet gebruik en die wilt je bv met alles verbinden zoals Skype en Facebook, dat ik niet gebruik. En toen ik een nieuwe broek nodig had en netjes ging betalen vroeg de kassiester mijn email adres, gewoon adres en mijn voor en achter naam om dat ze moesten weten hoeveel klanten naar hun winkel kwam. Ik mijd die winkel dus nu en begin ik me wel vragen te stellen.
Ik heb dus geen klantenkaarten meer, ik zeg dat ik geen email adres heb en weiger mijn gegevens grabbel te gooien. Ik heb geen Skype,Facebook of Twitter en mis het niet.Ik heb wel een tv maar neem de dingen op die ik wil zien en kijk als ik eens zin heb. Heel handig, want je moet niet wachten en de reclame spoel ik verder. Radio luister ik wanneer ik wil of eens naar een cd’tje, maar na een drukke werkdag kan ik ook genieten van de stilte hoor. Ik doe ook aan consuminderen en jawel dat geeft rust in je hoofd. Kledij koop ik echt als ik het nodig heb. Naar de supermarkt gaan doe ik op een voormiddag in de week als het lekker rustig is en ik ga netjes halen wat er op mijn lijstje staat. Was, poets en afwasmiddel maak ik zelf volgens jouw recept en bevalt me prima. Een smart Phone en apps zijn ook niet mijn ding, maar ik kan inkomen dat anderen het heel nuttig vinden bv kunnen checken wanneer ze een trein hebben. Ik heb een gewone gsm en die zet ik met momenten ook vaak uit of op stil hoor als ik daar behoefte naar heb. Ik verkies ook een eenvoudig leven, maar het hangt een beetje af denk ik hoe je bepaalde dingen gebruikt.
Groetjes
Liesbeth
Hoi Evelien,
Heel herkenbaar! Ik begrijp precies wat je bedoelt. Wij hebben ook geen tv meer, maar nog wel een smartphone. En aan de ene kant is dat leuk, maar aan de andere kant ben je er wel vaak mee bezig, met keuzes maken. Bij elk geluidje toch even kijken of er mail is enz. En dat kost toch weer energie.
Zonder tv bevalt prima! Als je ziet hoeveel uur we al uitgespaard hebben door geen tv te kijken en daarvoor in de plaats dingen te doen die we leuk/belangrijk vinden!
Maar dat is ieder voor zich natuurlijk.
Verder heb je een leuke blog! Je bent inspirerend!
Groeten van Bianca
@Brenda: Bedankt voor je lieve compliment!
Wat bijzonder dat sommige mensen jouw blog zo letterlijk nemen. Ik begrijp heel goed wat je bedoelt, en logisch dat je geen letterlijke stress ervaart van een muziekje opzetten of iets dergelijks maar dat je doordat je de optie niet hebt meer rust in je hoofd ervaart, je hoeft er simpelweg niet over na te denken omdat het er niet is. En dat is toch logisch..
Wij hebben onlangs de kpn box opgezegd, nu hebben we alleen Netflix, dat scheelt weer in keuzes en dat bevalt goed. Daarnaast ben ik op andere manieren ook aan het kijken waarin ik kan besparen en meer rust kan krijgen. Uit jouw blog haal ik in ieder geval veel goede tips dus bedankt daarvoor!
@Sharon: Fijn dat jij me wel goed begrijpt!
En dank je wel voor je compliment!
heb geen Facebook meer en ben zo ontzettend blij!! die tijd en energie kan ik nu al zoveel andere leuke dingen spenderen! Facebook was tegelijk heel inspirerend en tijdrovend maar ik begon eraan verslaafd te geraken en zat meer te ‘surfen’ op FB dan nuttige dingen te vinden.
het is echt een evenwicht vinden in wat kan ik nog gebruiken en wat heb ik eigenlijk niet meer nodig. een hele uitdaging.
er zit in zoveel stress dat je eigenlijk kunt vermijden, al die materialistische zaken, daar ben je uren mee bezig. ik wil van zoveel mogelijk materie afstand doen en enkel leven met de weinige spullen waar ik gelukkig mee ben. doe zo voort evelien. ge zijt een grote inspiratie 🙂
@molleke: Zalig zeg!
Ik noem facebook ook wel eens f*ckbook, want het heeft inderdaad zo een verslavende werking.
Merci voor je compliment!