Ver-kantie of stay-cation?

Dit jaar waren we van plan om wel ver op vakantie te gaan (ver-kantie), in tegenstelling tot vorig jaar waarin we thuis bleven (stay-cation).
We hadden al een route gepland met verschillende eco-plekken die we wilden bezoeken om daar inspiratie op te doen.

In juni gingen we voor paar daagjes naar de Vogezen en het verblijf daar was heel fijn.

Zwemmen in meer in de Vogezen

Maar de rit heen en terug een ramp. Ik haat autorijden en ben dan echt niet te genieten. En Linde houdt niet van stilzitten en probeerde zich letterlijk de hele rit uit haar autostoeltje los te breken.
En op het moment dat Olaf muziek aan wilde, wilde Linde dat weer niet of natuurlijk andersom.
En kleine Hugo wilde onderweg uiteraard net na een stop borstvoeding. En eenmaal weer “en route” kwam die borstvoeding er langs de onderkant weer uit en konden we weer stoppen om zijn kaka-luier te schonen.
Oftwel het was niet zo gezellig in de auto…….


En na slechts een paar daagjes weg, vond ik zo heerlijk om weer thuis te zijn.
Dus ja, vakantie naar die inspirerende eco-plekken in midden en zuid-Frankrijk geannuleerd.

Vakantie: (ont)spanning?

Want vakantie lijkt heerlijk ontspannen, maar zorgt voor veel stress. Daarover heb ik al eerder een blog geschreven.

Reizen = duur

Vaak gaan mensen op vakantie omdat ze het hele jaar zo hard gewerkt hebben en dat ze het dus wel verdiend hebben om even niets te doen.
Maar reizen is duur, dus als je nou minder vaak op reis gaat, heb je minder geld nodig, hoef je minder te gaan werken en heb je meer ontspanning gedurende het gehele jaar!

Minder reizen
=
minder werken
=
meer ontspanning gedurende gehele jaar

Thuis op vakantie

Ik heb een hele lijst met alle toeristische activiteiten in onze eigen omgeving gemaakt, uitgeprint en zichtbaar in huis gelegd. Daar kozen we deze vakantie regelmatig “een dagje uit” van.
We zijn naar speeltuinen geweest, wandelen met onderweg een picknick, een voorstelling klassieke muziek voor kinderen, spoorwegmuseum, blote-voeten-pad, huifkartocht.
Want vaak gaan we op vakantie naar verre oorden, maar kennen we de prachtige plekken van onze eigen omgeving niet eens!

Lekker aan het picknicken

Naast dagjes uit, ook lekker veel thuis geweest. We hebben met onze kindjes een toffe hut gemaakt in het struikgewas. En ons dochtertje heeft voor haar verjaardag een tuinhuisje gekregen. Hier hebben ze het hele jaar plezier van.
We hebben de bibliotheque en ludotheque (spelletjes-uitleen) vaak bezocht en dagelijks met de kindjes veel boekjes gelezen, spelletjes gespeeld en oefeningetjes gedaan.

En ik vind het heel belangrijk dat je thuis ook eens ontspant, dat je ontspanning dus niet enkel associeert met verre oorden, maar dat ook thuis beleeft.

Vakantie-klustijd: gedurende jaar minder stress

Naast ons dagelijkse eco-huishouden (wat meer tijd vraagt dan een “normaal” huishouden), de moestuin, de eeuwige was met wasbare luiers en het entertainen van de kindjes, in de vakantie eindelijk ook eens tijd om klusjes in huis & tuin te doen die anders altijd blijven liggen:

 • Mijn vriend heeft de kozijnen geschuurd en geverfd.
 • En ik heb mijn achterstallig werk kunnen doen, honderden mails opruimen, foto’s ordenen, laptop schoonmaken en back-up maken.

Op deze manier hebben we gedurende het gehele jaar minder last van stress!

All-inclusive vakantie

En we zijn we een weekje bij mijn familie in Nederland geweest, dat was een heerlijke vakantie. Er werd voor ons boodschappen gedaan, gekookt, gewassen en de kindjes vermaakt. Een all-inclusive vakantie dus!

Fijner leven, minder reizen

Wij wonen in een prachtige omgeving en hebben een heerlijke tuin, ik heb daardoor weinig behoefte om op vakantie te gaan.
Ik vind het fijner om mijn leven zo in te richten dat ik dagelijks een soort van vakantie-gevoel ervaar en dat niet elders hoef te zoeken. Dat heeft niet enkel met de plaats te maken maar ook met tijdsbesteding. Wij zijn redelijk vrij om te bepalen wat we een nieuwe dag gaan doen.
Als je dus gelukkig bent met waar je woont en vrij bent om te doen wat je wilt, dan hoeven we dus helemaal niet meer te ontsnappen naar vakantie!

Lees ook:
Vakantie: (ont)spanning?
Opgeruimde leesvakantie
Eenvoud in de Pyreneeën
Vakantie
Staar voor je uit vakantie
Vakantie 2.0
Hike-vakantie met kinderen
Onze vakanties: hiken, berghutten & wildkamperen


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


16 thoughts on “Ver-kantie of stay-cation?

 1. Ellen

  Interessante gedachte en ik ben het zeker met je eens dat in de buurt ook veel te beleven valt.
  Reizen betekent voor mij echter ook het leren kennen van een andere cultuur en in contact komen met de plaatselijke bevolking. Wij trekken trouwens vaak met de rugzak rond en logeren bij mensen thuis als het kan. Ik ben benieuwd hoe jullie daarover denken!

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Ellen: Op mijn website heb ik de schijnbare voordelen van reizen beschreven:

   – Je zou meer respect leren hebben voor je medemens.
   De onverdraagzaamheid in onze samenleving neemt toe, zeker tegenover vreemde culturen. Vlamingen reizen véél meer dan de gemiddelde aardbewoner, maar zijn blijkbaar niet in staat overeen te komen met hun directe zuiderburen.

   – Je zou leren hoe belangrijk het is om in harmonie met de natuur te leven.
   We verbruiken steeds méér energie en we willen nog steeds tomaten en aardbeien met Kerst.

   – Je zou door de eenvoud van andere culturen overtuigd worden ook meer eenvoudig te leven en blij te zijn met wat je wél hebt.
   Toch willen we steeds meer materiële welvaart en zijn we steeds ontevredener.

   – Je bewondert wijsheid, rust, geluk van mensen die nog nooit hun land of zelfs maar hun regio verlaten hebben. Mensen die bijna niets bezitten, maar volop in het leven staan. Zou het misschien kunnen dat je niet op reis hoeft om wijs, rustig en bewust te leven? Net als de mensen die je zo bewondert?

   – Met reizen steun je ontwikkelingslanden.
   De lokale bevolking wordt vaak onderbetaald, groot deel van de inkomsten gaat naar buitenlandse ondernemingen. En lokale culturen worden ontwricht, landbouwers gaan in toerisme werken, waardoor voedselvoorziening in het gedrang komt. Toeristen leggen beslag op water in vaak droge ecosystemen.

   – Vakantie is ontspanning.
   Een paar weken vakantie volstaan niet om tot rust te komen van een heel jaar werken, je moet ontspanning ook in je dagelijks leven kunnen inplannen.

 2. Peter

  Leuk boek(je) rond dit thema vind ik Rien Poortvliets ‘Van een kabouter die niet met vakantie wil’. Aanrader voor volwassenen én hun kinderen.

 3. Thea

  Ik ben ’n heel gelukkig mens, meestal! Zeer tevreden met mijn leven, een heel leuk leven.
  Maar ik ga ook graag een week of een paar weekjes met vakantie. Hoeft niet ver te zijn, niet luxueus en niet duur!
  Heerlijk wandelen in bos, over heuvels. Musea bezoeken, stadswandeling maken. Lekker ontspannen op camping of in b&b. Voegt iets toe…Niks mis mee!

 4. Jessica

  Wij gaan elk jaar kamperen in eigen land. Niet duur, niet ver. Maar wel even weg van de dagelijkse beslommeringen. Even geen post, geen telefoontjes, geen mensen die je al het hele jaar door ziet. Gewoon even weg. Dat hebben wij af en toe toch even nodig.

 5. Jelle de Jong

  Ja heerlijk, ik ben het grotendeels met je eens! Ik zit zelf dat ik het in de winter maar erg moeilijk kan uithouden in Nederland en ik de zon mis, op vakantie naar een zon overgoten situatie om de vitamine D (25(OH)D3 en 25(OH)D2) reserves weer wat bij te vullen (zonder onder een kunstmatige UVB lamp te gaan liggen of supplementen te nemen in NL) Ook vrienden in het buitenland die ik graag wil zien. Maar kudos naar iedereen die het kan uithouden in NL en een omgeving kan creëert die voldoende voldoening geeft.

 6. aygu

  Dag Evelien,

  Vindt het eerlijk gezegd een rare beredenering. Omdat het afreizen naar de vakantiebestemming niet ging zoals gepland, vanwege onrustige kinderen, kom je tot de conclusie dat thuisvakantie eigenlijk beter is voor her milieu, budget enz.. is niet niet een beetje doelredeneren? Ben overigens wel benieuwd of jullie de reis hadden doorgezet als het onderweg rustig zou zijn verlopen…
  Wat betreft de rust van een thuisvakantie ben ik het met je eens.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Aygu: Het is niet enkel vanwege de onrustige kinderen en mijn hekel aan autorijden dat we de verre vakantie geannuleerd hebben hoor. Ik ben gewoon niet zo fan van het op vakantie gaan, vind dat dat altijd zo verheerlijkt wordt, terwijl het ook veel stress en kosten met zich meebrengt. Dit heb ik ook in de blog Vakantie: (ont)spanning? beschreven, waar ik in mijn blog ook naar verwijs.
   En vorig jaar zijn we ook om dezelfde reden thuisgebleven en hebben we een heerlijke Opgeruimde leesvakantie gehad.

 7. Tante Tuut

  Zeer herkenbaar :-). Ook wij zijn liever thuis en vooral, ik rij niet graag met de auto en aan valiezen inpakken heb ik een bloedhekel. Ieder jaar wanneer ik mijn familie ga bezoeken wacht ik daar tot het allerlaatste moment mee. Maar ik kan me goed inbeelden dat mensen die in de stad wonen in een land waar de hemel driekwart van het jaar grijs ziet, naar de zon trekken.

 8. Andreas

  Ik ben het volmondig met je eens, Evelien. We hebben hier in Vlaanderen zo’n lelijke omgeving gecreëerd dat de meeste mensen wegvluchten van zodra ze even vrij hebben. Lintbebouwing, oneindige verkavelingen, te veel en te drukke wegen,…

  Mochten we wat meer aandacht besteden aan onze leefomgeving, dan zouden we misschien minder geneigd zijn om steeds weer op de vlucht te gaan.

 9. Meinou

  Wat ben ik blij dat wij vanaf eind dit jaar in een paradijselijke omgeving gaan wonen. Veel rust en natuur om ons heen, zonder nabije buren. Als we in een tussenwoning in een drukke woonwijk zouden wonen, wil ik iedere maand wel op vakantie.

 10. Sandra

  Ik kan je dit zeggen.
  Wij zijn drie weken met bijna het hele gezin naar de Provence geweest en dit was erg tegenvallend.
  Ook het reizen er naartoe en weer terug was voor mij erg stressvol. Ik geef ook nog volledig borstvoeding.

  Vorige week ging ik vijf dagen logeren op een boerderij veel dichter bij huis en dit was ondanks de regen een TOP vakantie. Die was zoveel meer geslaagd dan de andere vakantie al is de natuur natuurlijk niet vergelijkbaar!
  Ik had in Frankrijk veel meer spanning dan op die boerderij in de Westhoek !! Dat stemt tot nadenken natuurlijk.

 11. Elyne

  Ik ben wel benieuwd naar die “inspirerende eco-plekken in midden en zuid-Frankrijk”. We gaan in de paasvakantie naar Frankrijk op reis, en zoeken nog een paar leuke locaties om naar toe te gaan. Bedankt!

 12. isabelle

  wij zijn net terug van twee weekjes “onze camping “in Normandie en als men vraagt wat is er dan dan zeg ik niets ! rust de zee en de duinen zonder straat er tussen en heerlijk zwemmen en wandelen luieren breien en kletsen in verschillende mensen die we al 12 jaar kennen want zo lang gaan we daarheen en echt we genieten er zo van en verlangen vanaf december al terug naar de volgende keer en we gaan tijdens het jaar niet uit eten of naar de kapper en ik maak alles zelf en kledij en schoenen alles van de oxfamwinkel tweedehands dus en als bonus als je thuiskomt naast het opdoen van nieuwe ervaringen en vriendschappen ook het besef wat wonen wij mooi en ah wat fijn om weer thuis te zijn ….alhoewel we de eerste week het ruisen van de zee en blaten van de schapen enorm missen …camperen vinden we zo fijn en ik hoop het nog lang te mogen en te kunnen beleven heerlijk s’morgens in je pyama in duinen staan en genieten van de zee de fijne lucht en de immense stilte heerlijk en o ja we rijden op LPG dus voor de natuur niet zo slecht ?
  lieve groet Isabelle

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van bovenstaande blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten, kijk daarvoor bij Adverteren.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.