Tahin recept

Wij zijn hier verslaafd aan tahin ook wel bekend als sesampasta. Heerlijk op de boterham, een rijstwafel of als ingrediënt voor een dressing of sausje.
En het is heel gezond, want sesam zit boordevol calcium. Per 100 gram tahin, krijg je 900 mg aan calcium binnen! Ter vergelijking, bij melk is dit slechts 116 mg.
Bovendien is een plantaardige bron van calcium beter dan van een dierlijk product, omdat de opnamegraad van plantaardige calcium veel hoger is (50-60%) dan de dierlijke versie (30%). Plus krijg je bij zuivel ook verzadigde vetten en dierlijke eiwitten binnen die bij de vertering calcium vragen waardoor de uiteindelijke calciumbalans van zuivel niet positief maar negatief is!

Om afval en geld te besparen, maken we onze tahin zelf. We kopen sesamzaad (en ook al onze andere noten en zaden) in een biowinkel waar je deze zelf in een papieren zak kunt scheppen en je dus geen plastic afval hebt. En de papieren zak hergebruiken we natuurlijk weer als hij leeg is om groenten en fruit in te kopen.
Naast zero-waste is bulkverkoop ook veel goedkoper. Daardoor kost onze zelfgemaakte tahin minder dan de helft van de prijs die je in de winkel voor een pot betaalt!

En nog een positief aspect, ons zoontje vindt het geweldig om te helpen tahin te maken. Hij mag dan geregeld proeven of het al goed is of dat het nog iets smeeuïger moet worden. En hij is benoemd tot olie- en zoutmeester, want hij mag de olie en de theelepeltjes met zout toevoegen. Een ideale activiteit dus om op een regenachtige dag met de kindjes te doen.
En hij is zooo trots dat HIJ de tahin gemaakt heeft, waardoor hij het nog lekkerder vindt en er gaat geen boterham-maaltijd meer voorbij zonder tahin. Ideaal, want zo krijgt hij mooi zijn calcium binnen.

Goed, de voordelen van zelf tahin maken zijn ondertussen wel duidelijk denk ik. Nu, hoe gaan we te werk:

  1. Eerst steriliseer ik een paar potjes en deksels in een pan kokend water en zet die vervolgens omgedraaid op een schone theedoek om te drogen.
  2. Dan rooster ik één kilo sesamzaad, dit is trouwens optioneel. Ik doe kleine hoeveelheid in de pan en na paar minuutjes doe ik de geroosterde zaadjes in de kan van de blender en kan de volgende lading sesamzaad in de pan om te roosteren.
    Wij hebben geen keukenmachine, vandaar dat ik onze blender gebruik, maar je kan het ook met een keukenmachine proberen.
  3. Als alle zaadjes geroosterd zijn, maal ik ze fijn in de blender. Regelmatig de blender even stop zetten en met een lang voorwerp, bijvoorbeeld de steel van een pollepel of van een soeplepel het onderste uit de kan roeren, zodat alles goed gemengd raakt.
  4. Ons zoontje voegt vervolgens 100ml zonnebloemolie en een paar theelepeltjes zout toe, dit is op smaak te bepalen.
  5. Als de tahin smeeuïg genoeg is, doen we deze in de gesteriliseerde potjes.
  6. Tot slot mag ons zoontje de kan van de blender met zijn vingertje schoon likken, mmm. Wel oppassen voor de vingertjes in verband met de scherpe messen onderin en zorg altijd dat de stekker uit het stopcontact is.

(Edit: Onze blender bleek niet krachtig genoeg om regelmatig tahin te maken, dus nu gebruiken we een keukenmachine die hiervoor beter geschikt is.)

Je hoeft natuurlijk niet ook gelijk één kilo sesamzaad te gebruiken, je kan deze hoeveelheid naar eigen behoefte aanpassen. Maar ik maak altijd één kilo tegelijkertijd omdat je dan voor dezelfde hoeveelheid werk en afwas meer gevulde potjes hebt.
Met één kilo sesamzaad hebben we vijf gevulde potjes, waarvan er ondertussen al weer eentje bijna leeg is…..zo lekker!
tahin

Lees ook:
Gomasio
Notenmelk maken


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


70 thoughts on “Tahin recept

  1. Lilith

    Ik heb het nog niet gegeten, had er zelfs nog nooit van gehoord, maar het ziet er wel lekker uit. Het is misschien iets om eens uit te proberen.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Dirkje: Tahin heeft een hele lange houdbaarheidsdatum, het is net zoals pindakaas, dat ook niet bederft. Er staan wel houdbaarheidsdata op de potten, maar dat is enkel omdat dat verplicht is.

  2. Amber

    Wauw wat geweldig! Ga het zeker een keer proberen. Ik gebruik ook vaak zonnebloempitpasta. Zou je dat ook zelf kunnen maken op dezelfde manier?

  3. Betjesonnetje

    Hoi Evelien,
    Leuk blog zeg!
    Tahin bevat ongeveer evenveel calcium als kaas, waarmee het ook qua gebruik te vergelijken is. Bovendien zit er o.a. veel ijzer in – en dat zit bijna niet in kaas. Ook bevat het flink wat magnesium, kalium en B-vitamines. In de meeste opzichten is het dus een veel rijker voedingsmiddel dan kaas. Alleen bevat kaas wel vitamine B12 en sesam heeft dat niet. B12 zit alleen in dierlijk voedsel. De meeste kinderen zijn dol op tahin.

    Nu een vraagje: waar koop je sesamzaad in bulk?

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Betjesonnetje: Bij veel grote natuurvoedingswinkels kun je sesamzaad en ook andere noten en zaden in bulk kopen. Net als granen, muesli, rijst, couscous, linzen, kikkererwten.
      Woon je helaas niet bij een dergelijke natuurvoedingswinkel, dan kan je gewoon vragen of zij voor jou een grootverpakking willen bestellen. Wij kopen al jaren grootverpakkingen (10-25 kilo) van allerlei voedingsproducten, zoals muesli, rijst, couscous, pasta, etc.

  4. Marijke

    Hey, ik ben van België en heb nog nooit zo’n winkel gezien die in bulk verkoopt.. Vind ik wel spijtig.
    Geweldig dat jezelf tahin maakt, njamie!

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Marijke: In Antwerpen kun je bij het Natuurhuis veel bulkproducten vinden. Of gewoon bij je eigen natuurvoedingwinkel vragen of ze een grootverpakking voor je willen bestellen, dat kan altijd!

    2. Evelyne

      Hoi Marijke
      Ik was deze zomer in Gent en daar kan je op de vrijdagsmarkt een deurtje in dat leidt tot een bioplaneet met grote zakken van allerlei soorten zaden! Heel erg de moeite!
      Groetjes
      Evelyne

  5. marcia

    Ik ga het zeker maken, ik vind het namelijk heerlijk.
    Daarbij heb ik een eiwit te kort in mijn bloed en dat zit veel in tahin dus komt goed uit.

    het is inderdaad jammer dat b12 alleen in vlees zit maar met vitamitabletten kan je het goed aanvullen dus dat zit wel goed als je er op let

  6. Anita

    Ik lees graag en met belangstelling je blog. Zojuist heb ik de tahin gemaakt (met koolzaadolie). Bij mij was het in de blender helaas niet zo’n succes, dus alsnog alles overgegooid in de keukenmachine. De smaak is in elk geval goed! Dank voor het recept en idee!

  7. Chantal C.

    Ik kende tahin en zonnebloempasta nog niet maar ik heb je tahin-recept al enkele keren gebruikt en het is inderdaad heel lekker. Ik heb het ook geprobeerd met zonnebloempitten en dat smaakt ook heerlijk. Merci voor het recept!

  8. Lien

    Is jouw zelfgemaakte tahin van smaak ongeveer hetzelfde als de witte thahin uit de biowinkel? Of toch niet echt vergelijkbaar?

  9. Cindy

    Zou je eigenlijk ook tahin kunnen maken zonder de sesam te roosteren?
    Is het roosteren van sesam (of andere noten/zaden) absoluut noodzakelijk, of zou dat enkel een smaakkwestie zijn?

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Cindy: Laatst had ik ook tahin gemaakt zonder de sesam te roosteren en ik proefde weinig verschil. Dus het is absoluut niet noodzakelijk en het spaart weer wat tijd en gas uit.

  10. celine

    Hoi. Ik ben momenteel op 30 dagen rauw en maak de tahin dan ook ongeroosterd met koudgeperste olijfolie en voeg er wat Himalayazout en ook wat pompoenzaden aan toe. daar zit namelijk weer veel zink in. Ook maak ik wel eens zadenspreads. Soms met wat italiaanse kruiden en beetje cirtoensap. Ik doe vaak maar wat in me op komt, zo blijft het lekker gevarieerd! door noten en zaden rauw te eten haal je de optimale nutriënten eruit.Ook blijven de enzymen levend, die gaan namelijk kapot boven de 47 graden. Noten week ik vaak een paar uur, dan zijn ze nog makkelijker te verteren en behoud ik de hele dag een heldere,energie.Gezonde groet, Celine

  11. Gwenny

    Als je geen olie toevoegt, maar verder dezelfde bereiding volgt, dan krijg je Gomasio. Gemalen geroosterde sesam met een beetje zout. Uitstekend te gebruiken bij rijstgerechten, of op de boterham, of lekker met rauwe groenten zoals komkommer. Ook lekker in de sushi.

    @ Marcia, vit. B12 zit niet alleen in vlees. Het zit ook in Quinoa en Amarant. Quinoa is net te gebruiken als rijst of couscous. Ik ben er gek op. Als je quinoa eet heb je dus geen vlees nodig.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Gwenny: Mijn recept om zelf Gomasio te maken staat ook op mijn blog 😉
      En in quinoa en amaranth zit GEEN vitamine B12! In quinoa en amaranth zitten veel plantaardige eiwitten, maar als je geen dierlijke producten eet, is het essentieel dat je vitamine B12-tabletten inneemt!!! Op de website van EVA vzw kun je dit belangrijke artikel lezen over het belang van vitamine B12.
      Wij nemen ook vitamine B12 supplementen, waarover ik hier op mijn website heb geschreven.

      1. Leonoor

        in melganzevoet zit vitamine B12, wij plukken dat in de stad, het groeit op veel plaatsen. Victoria Butenko heeft daar in haar boek ‘Green for life’ een mooi verhaal over geschreven. Elizabeth Bechtold Californië at al rauwe voeding. Haar arst zei dat ze supplement nodig had en injecties zou moeten doen. maar toen ze de groene sappen ging drinken ging haar vitamine B12 normaliseren. Als basis dronk ze melganzevoet, groene kool, peterselie met peer, mango en appel, waar ze op dat moment zin in had. Schildklier en vitamnine B12 en cholesterolwerden werden sinds jaren weer normaal. Ze had geen supplement of injecties en geen bril (!) meer nodig. Darmen werden beter, nieren werden beter, ’s nachts niet meer naar de wc en betere concentratie. Dat allemaal was het gevolg van rauwe voeding en groene smoothie. Melganzevoet groeit overal in de stad, planten lijken ons te helpen en groeien overal waar ze nodig zijn.

        1. GreenEvelien Bericht auteur

          @Leonoor: Dat is helaas niet waar, in plantaardige producten zit GEEN B12.
          Dit soort verhalen zijn gevaarlijk, omdat deze foute info er misschien voor zorgt dat veganisten geen B12-supplementen innemen en daardoor tekorten oplopen!

          Op mijn site vind je hier mijn visie over B12: Veganisme, beetje naar beneden scrollen, dan zie je het.

  12. waanders

    Een vraagje: we hebben gisteren een potje Tahin in de tropische winkel gekocht, deze om precies te zijn.
    Er staat ook “sesambrei” op. Maar nu maken we het open en het is bijna vloeibaar, zeker geen “pindakaas”. Klopt dat?

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @waanders: Mijn ouders hadden ook een keer deze versie gekocht, ik vond deze echt niet lekker en vooral niet naar tahin uit de natuurvoedingswinkel of de zelfgemaakte versie smaken. Dus ik raad je aan als je tahin wilt proeven deze in een natuurvoedingswinkel te kopen of uiteraard zelf te maken.

  13. waanders

    Waarvoor wordt dit dan wel gebruikt? Het is in ieder geval niet smeerbaar op de boterham, nog maar eens kijken in de natuurvoedingswinkel dan of zelf maken inderdaad, lijkt me ook leuk(er) om te doen

  14. Beccie

    Hoi Evelien,
    Wat een leuke blog en erg leerzaam zeg!
    @ Waanders van die tahin kun je hummus maken dat is een spread op basis van kikkererwten en erg lekker met naan of pita broodjes.

  15. la merlette blanche

    Mag ik vragen met welk merk en type keukenmachine jij dit maakt? Mijn staafmixer vs. hakmolen is kapot, dus ik zoek een vervanger. Benieuwd welke jij, even ecominded als ik, gekozen hebt.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @la merlette blanche: Ik had eerst een blender van de Hema, maar na een paar keer tahin maken kwam er rook uit, deze was dus niet krachtig genoeg. Toen op zoek gegaan naar een keukenmachine met meer vermogen, want een keukenmachine leek me beter dan een blender om tahin mee te maken. Maar ik wilde wel een keukenmachine plus blender om ook zelf notenmelk te kunnen maken. Ik heb daarvoor veel winkels bezocht om prijs en vermogen van verschillende apparaten te vergelijken. En uiteindelijk een apparaat gekocht in de Carrefour van het eigen merk, want deze zag er veel robuuster uit dan de merk-apparaten (Philips, Moulinex) en had meer vermogen (900 Watt) voor dezelfde prijs.
      Ik heb net voor je gezocht, maar kan het model nu al niet meer online vinden, terwijl hij nog geen jaar oud is…. Hij werkt prima en heb geen spijt van deze aankoop.
      Succes met je koop-beslissing!

      Edit: ook de blender van de Carrefour heeft het inmiddels begeven en dus heb ik nu een blender zonder elektriciteit gekocht.

  16. Evelien

    We hebben recent een zak sesamzaad aangeschaft maar bij thuiskomst bleken dit gedroogde sesamzaden te zijn. Volgens mij is dat (nog) niet geschikt om tahin mee te maken maar moet je het eerst weken alvorens het roosteren of zit ik nu verkeerd? Weet jij hier een goede oplossing voor?

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Evelien: Hoi naamgenoot, ook wij hebben gewoon droog sesamzaad en hier kan je prima tahin van maken. Roosteren is optioneel, hierdoor krijgt de tahin een meer uitsproken smaak, maar hoeft dus niet. Smakelijk!

  17. Gonny

    Hallo, ik maal de sesamzaadjes in een elektrische koffiemolen, in de blender gaan ze aan de zijkant zitten en raken de messen ze niet meer. Alleen in de koffiemolen kan je wat kleinere hoeveelheden tegelijk doen.

  18. Annemiek

    Hoi Evelien,
    Ik heb de tahin gemaakt: heerlijk!. Ik zou wel tegen iedereen willen zeggen geen zonnebloemolie te gebruiken maar olijfolie, koolzaadolie of lijnzaadolie. In zonnebloemolie zit veel omega 6 en daarvan krijgen we al meer dan genoeg binnen. In de andere oliën zit meer omega 3, dat is de betere soort. Succes!

  19. sabine

    Dag Evelien

    Ik heb zonet tahin gemaakt en volgens het recept wat ik had moest je 60 ml olijfolie gebruiken en 120-160 ml zonnebloemolie bij 180 gram sesamzaad. Ipv olijfolie heb ik sesamolie gebruikt en ben begonnen met 100 ml zonnebloemolie, maar de tahin vond ik toch te olieachtig. Daarom heb ik om het iets te binden wat kikkererwten toegevoegd. Of hoort tahin redelijk vloeibaar te zijn?
    De smaak was wel erg lekker maar als ik in het vervolg wat kleinere porties wil maken wat voor hoeveelheden raadt je dan aan? Een kilo sesamzaad vind ik nl iets teveel voor een eenpersoonshuishouden.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @sabine: Je hebt een ander recept gevolgd dan ik hierboven heb beschreven, want ik doe per 1000kg sesamzaad 100ml olie.
      Hoeveel je de volgende keer wilt maken, kun je uiteraard geheel zelf bepalen,

  20. aukje

    Wat een leuke blog, ik ben een beginner van 70 jaar, en geniet van de nieuwe dingen, ik ga zeker de tahin maken! Dank je wel GreenEveline.

  21. sandra

    Ik vind sesamzaad altijd erg smaakvol. Maar tahin (ongezouten) uit de natuurwinkel smaakt bij mij erg branderig en bitter en weinig naar sesam. Het valt me erg tegen. Ligt dat aan mij of is er gewoon iets mis met de tahin? En waar gebruiken jullie het bij (op brood is dus niet echt een optie hier, maar ik wil het wel opmaken).

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @sandra: Je kan altijd een ander merk proberen, kijken of je die lekkerder vindt, er bstaat ook witte tahin die schijnt subtieler wat betreft smaak te zijn. Je kan tahin goed gebruiken als je zelf humus van kikkererwten maakt, echt heerlijk!

  22. Pingback: Tahin en pindakaas | eigenwijzehuisje

  23. Katrien

    De tahin die ik net volgens dit recept maakte smaakte bitter en verbrand. Ik heb de zaadjes echter niet geroosterd. Sommige kant-en-klaar tahins in de natuurwinkel hebben ook die bittere smaak (bvb. Lima), terwijl andere weer heerlijk notig smaken (bvb. Horizon). Ik zou graag de smaak krijgen van de notige tahin. Heb ik slechte zaden gebruikt en daarom die bittere smaak gekregen? (Zaadjes uit de bioshop)

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Katrien: Ik weet ook niet wat daar de oorzaak van is. Misschien inderdaad eens andere zaadjes proberen? Of minder lang blenderen, dat misschien door de hitte van de blender die gebrande smaak ontstaat?
      Succes in ieder geval!

  24. Jeroen

    Als emigré naar Israël, wil ik je er graag op attenderen hoe tehina (spreek uit: T’gína) hier wordt bereid. In Israël en veel andere landen van het Midden Oosten is tehina een basisproduct wat in geen winkel ontbreekt. Wat mij in Nederland al was opgevallen dat het -nog erger dan pindakaas- aan je gehemelte plakt en dat de smaak wat zwaar en grondachtig is. Tijdens de eerste dagen van mijn verblijf hier, werd mij getoond welke simpele methode dit ondervangt, de smaak lichter wordt, en bovendien het volume flink opschroeft. Het is doodeenvoudig: je voegt aan de tehina ongeveer 2x de hoeveelheid aan water of (smakelijker) citroensap toe. Je denkt: dat gaat niet goed, maar de eigenschap van tehina is dat het zowel olie als bindmiddel bevat. Het resultaat is een smeuïge, qua viscositeit op mayonaise lijkende substantie. Om het verder op te leuken, kun je er nog peterselie of andere kruiden aan toevoegen, maar de Oosterse keuken houdt het vaak simpel.

    1. Katrien

      Naar deze eenvoudige tip was ik op zoek! Hopelijk wordt mijn volgende poging dan ook een groter succes. Erg bedankt Jeroen 🙂

  25. Ben vd Molen

    Heb net tahin gemaakt van witte sesamzaadjes. Opmerkelijk dat er bruine tahin uitkomt. Smaakt erg lekker. Waar bewaar je het ? In de kast ?

  26. Merel

    Wat heerlijk inspirerend dit allemaal te lezen!
    En dat terwijl ik alleen ‘even snel’ de houdbaarheid van tahin ging opzoeken… 😉
    De pot uit de koelkast rook zo goed terwijl de datum op deksel verlopen aangeeft maar dat is louter wetgeving inderdaad.
    De pasta scheidt zich wel van de olie na verloop van tijd. Is dat bij zelfgemaakte of biologische ook zo?
    Nu gauw verder met mn humus! Dan smaakt hij morgen nog lekkerder.

  27. Sandra

    Gebruik je nu de hakmolen van tefal om de tahin te maken? Ik sta op het punt om deze aan te schaffen namelijk, maar wil er wel graag tahin mee maken.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Sandra: Helaas met de hakmolen lukt het niet om er tahin mee te maken, wel om groenten en noten hele fijn mee te malen. Zo maken we nu zelf amandelmeel van amandelen, veel goedkoper dan amandelmeel uit de winkel. En ideaal om kool heel fijn mee te snijden voor een verfrissende koolsalade.

  28. Erwin

    Hoi Evelien,

    Ik wil dit recept graag uittesten, en ik heb toevallig een verpakking met sesamzaadjes in de kast liggen. Hier staat op “üngeschält”, dus ik ga ervan uit dat er ook een geschilde versie bestaat. Wat is aan te bevelen voor de Tahin ?

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Erwin: Je kunt ze beide gebruiken.
      De ongeschilde sesamzaadjes zijn de meest gangbare en geeft bruine tahin. Geschilde sesamzaadjes zijn duurder (logisch = meer arbeid) en geeft witte tahin, die schijnt zachter van smaak te zijn.
      Smakelijk!

  29. Bob van Dongen

    In recepten voor tahin op intrnet en ook op julli site wordt altijd olie toegevoegd aan de gemalen sesamzaad.
    Op de verpakking van tahin van horizon staat als ingredienten alleen sesamzaad. Daarnaast zout bij de versie met zout.
    De olie is nodig voor de smeuigheid dat begrijp ik. Ik vermoed dat er door een andere manier van malen meer (sesam)olie uit de zaadjes geperst wordt, maar dat is een gok.

    Ik heb zelf net voor de eerste keer tahin gemaakt en merkte dat de pasta na een minuut of 5 veel dunner is dan bij de start van het malen. Blijkbaar komt er tijdens het malen ( in een keukenmachine) ook nog olie uit.
    Ik ben benieuwd naar andere meningen en ervaringen.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Bob van Dongen: Het klopt dat als je lang en fijn genoeg maalt, je er geen olie aan toe hoeft te voegen. Alleen heeft niet iedereen een machine die zo fijn kan malen, daarom staat het er in het recept wel bij.

  30. Jonas

    Dit lijkt me heel leuk om te doen en ik overweeg om een grootverpakking te kopen van sesamzaad. Ik vraag me echter af welk type keukenmachine of blender je nodig hebt als je regelmatig tahin wil maken? Je kan er al kopen voor 30 euro maar ook voor 300 euro. Door een goedkopere blender/keukenmachine te kopen, win je het bespaarde bedrag (door het zelf te maken) snel terug maar is die dan wel goed en duurzaam genoeg?

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Jonas: Daar kan ik je helaas geen antwoord op geven, ik weet niet vanaf welk vermogen een blender goed genoeg is om sesam heel fijn te malen en welke merken wel of niet duurzaam zijn.

  31. karin Raes

    Hoi Evelien, ook ik ben gek op tahin en nu ik je recept gevonden heb wil ik er graag mee aan de slag! Nu vraag ik me wel af : gebruik je gepelde of ”volgranen” sesamzaad hiervoor? Blijkbaar zijn ze beiden verkrijgbaar…?

  32. Charlotte

    Ik ben verslaafd aan tahin, vooral op geroosterd brood een laagje tahin en dan een plak kaas. Dan plakt het wat minder. Tahin met gemberjam ook heerlijk. Ik ga het nu ook proberen zelf te maken, met zeezout natuurlijk…

  33. Erika

    Vijzelen is het woord om het (kwalijk) omzetten van de voedingsstoffen te vermijden : dit laatste treedt namelijk steeds op bij een zeer snelle verkleining van de voeding zoals bij gebruik van een ‘mixer’maler , of dit nu met de hand , in een blender of in een ‘keukenmachine’ gebeurt .
    Smakelijk !
    Erika

  34. Annemieke

    Baba ganoush is ook heerlijk. Daar gaat ook tahini in. Google maar even.
    Morgen ga ik proberen tahini te maken. We hebben een bakkerij dus sesamzaad volop aanwezig ! 😁

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.



Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.