Composttoilet

1Eco_3water_toilet1

Ons toilet spoelden we door met regenwater. Dat regenwater wordt opgevangen in een put en door middel van een pomp (hydrofoor) naar ons toilet en wasmachine gebracht.
Aardig ecologisch, maar nog niet genoeg naar mijn zin.

 1. Want die pomp vraagt elektriciteit en ik vroeg me telkens af of de milieuwinst die je maakt door regenwater in plaats van leidingwater te gebruiken wel opweegt door de toegenomen elektriciteit die je gebruikt.
 2. In de zomer als het langere tijd droog is, maar ook in de winter als het een lange periode vriest, dan raakt onze regenwaterput leeg. En het is helaas al twee keer voorgekomen dat we dan ons toilet en wasmachine weer moeten aansluiten op leidingwater. Dit willen we absoluut niet!
 3. stroomstoringDe pomp vraagt dus elektriciteit en dat betekent dat we door dit systeem niet het toilet kunnen doorspoelen als er een stroomstoring zou zijn. Nou hebben we de afgelopen drie jaar dat we hier wonen nog maar één keer een stroomstoring gehad, maar ik wil dus gewoon zo min mogelijk afhankelijk van het elektriciteitsnet zijn en vooral voor zo iets essentieels als het toilet.
  De was kan altijd wel een dag wachten.
 4. Onze hydrofoor maakt een enorm lawaai, dus iedere keer als we het toilet doortrekken, hebben we een paar minuten herrie in huis. En ja, daar kan ik dus echt niet tegen.
  Ik heb er al een technicus naar laten kijken, maar de hydrofoor werkt op zich gewoon nog goed. En om nu een nieuwe hydrofoor van enkele honderden euro’s aan te schaffen en dus een nieuw apparaat met nieuwe grondstoffen voor enkel een paar minuten geluidsoverlast, dat vind ik ook weer zonde.
 5. compost-kringloop

 6. Holy-ShitJe moet geld betalen om je ontlasting te laten afvoeren door middel van rioolbelasting of zoals bij ons om de put leeg te laten zuigen. En vervolgens gaan mensen bij het tuincentrum bij weer mest of compost kopen om de tuin te verrijken. Wij halen onze mest gratis bij onze overburen die een veehouderij hebben.
  Maar ik vind dit syteem niet kloppen. Ik wil niet enerzijds afvoeren en vervolgens weer aanvoeren, ik wil die kringloop sluiten en dus onze eigen mest gebruiken in onze eigen tuin.

Negatieve ervaring composttoilet
NonoletDus ik wilde weer een composttoilet. Maar daar hebben we wel lang over gediscussieerd. Want we hebben in ons huis in Vlaanderen ook al eerder een composttoilet gehad en dat was geen succes.
We hadden daar het Nonolet van de Twaalf Ambachten, dat laat de urine door en de ontlasting valt in een emmer en dek je af met papier wat je aandrukt, zodat je een compacte massa krijgt. Die emmer leeg je dan eens in de zoveel tijd.

Dit Nonolet was echt een desillusie:

 1. Het Nonolet is het verschrikkelijk duur in aanschaf.
 2. Je ziet de hoop ontlasting afgedekt met papier, direct na afdekken is dat papier nog droog, maar bij het volgende bezoek heeft het papier een poep-kleur aangenomen, niet echt een smakelijk gezicht.
 3. Visite moet je altijd eerst uitleg geven voor ze naar het toilet gaan.
 4. Het schoonmaken was smerig!
 5. En het ergste was dat er op het toilet een ventilator was aangesloten, die dus elektriciteit verbruikt én constant herrie maakte. Ik kon met een adapter het vermogen van de ventilator wel veranderen, maar als ik hem zachter zette, had ik minder herrie maar weer meer stank, wat dus niet werkte.

toilet toilet2

Ik heb al verschillende mailwisselingen destijds met de Twaalf Ambachten gehad over de vraag of de waterbesparing wel opweegt tegenover het elektriciteitsverbruik van de ventilator? En ook of er geen stillere ventilatoren beschikbaar waren? Maar daar nooit een bevredigend antwoord op ontvangen.

Dus mijn vriend was huiverig toen ik voorstelde dat ik weer een composttoilet wilde installeren. Ik moest nu wel met een goed alternatief aankomen.

Geen buitentoilet
Ik heb bij verschillende vrienden met een composttoilet navraag gedaan, de meesten hadden een toilet waar bij urine en ontlasting in een emmer vielen wat met zaagsel werd afgedekt. Maar ze zeiden dat ze dit toilet buiten hadden geïnstalleerd omdat er wel een luchtje aan zat.
composttoilet_buiten
Ik wilde geen buitentoilet, zie het niet zitten om in de winter mijn jas en snowboots aan te moeten doen, door 80 cm hoge sneeuw te moeten banjeren om een pipi te kunnen doen. Ook ’s nachts wil ik gewoon even snel binnen naar het toilet kunnen gaan en lekker snel weer in mijn bedje kruipen zonder verkleumd te zijn van de kou.

Geen ventilator
Er zijn heel veel geavanceerde composttoiletten voor in huis op de markt, maar de meeste vragen allemaal elektriciteit. En dat wilde ik juist nu niet, want dan kan ik net zo goed ons huidige systeem met regenwater en hydrofoor blijven gebruiken.
ventilator
De reden dat al deze composttoiletten elektriciteit verbruiken is voor de ventilator voor de luchtjes die ontstaan. Je zou verwachten dat deze luchtjes veroorzaakt worden door de ontlasting, maar het is (de ammoniak in) de urine die het geheel laat stinken.
Dus ik dacht als je urine afvoert, stinkt je toilet minder en heb je hopelijk geen ventilator nodig. In sommige composttoiletten wordt de urine wel afgevoerd door een afvoerbuis onder in de verzamelbak, maar dan is de urine al wel door het gehele “compostbak” gesijpeld en is alles dus al doordrongen van de urine en zijn geur. En heb je dus ook in deze systemen nog steeds een ventilator nodig.

Gevonden: composttoilet in huis én zonder ventilator
Dus een toilet in huis en zonder elektriciteit. Na avonden zoekwerk op internet vond ik dan toch een toilet dat wel aan mijn verwachtingen voldeed.
Een simpele toiletbril die de urine gelijk scheidt van de ontlasting. Hierdoor wordt de urine gelijk afgevoerd en heb je dus geen nare luchtjes. De ontlasting wordt opgevangen in een emmer en met een zaagsel afgedekt.
Dit was precies wat ik zocht, ik was zo blij!

Privy Privy1

Specificaties: Separett Privy 500, deze wordt geleverd met een blauwe wc-bril van piepschuim. We hebben deze wc-bril echter niet gebruikt en gewoon onze eigen houten wc-bril er op gemonteerd.
Er is trouwens ook een model Separett Privy 501 beschikbaar, deze wordt geleverd met een normale wc-bril. Maar dit model is veel duurder en we hadden die bijgeleverde wc-bril toch niet nodig.

Voordelen
We hebben het besteld en inmiddels geïnstalleerd en zijn zeer tevreden:

 • Elektriciteitsbesparing van de hydrofoor
 • Geen lege regenwaterput meer in perioden van droogte of vorst
 • Kunnen ook naar het toilet in geval van stroompanne
 • Minder herrie van de hydrofoor, nu enkel nog voor de wasmachine
 • We hebben onze eigen kringloop van mest
 • Het is simpel in gebruik, dus geen uitleg aan visite nodig
 • Het ziet er netjes uit, dus geen provisorisch toilet

1Eco_3water_toilet2

1Eco_3water_toilet3 1Eco_3water_toilet4

Zie jij het zitten: een composttoilet?


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


136 thoughts on “Composttoilet

 1. Maia

  Interessant! Wij hebben ook al vele malen overlegd over wat het beste compost toilet zou zijn. Aangezien wij er ook een willen. Ik zal hier eens naar kijken, bedankt voor de tip!

 2. Paul Gortemulder

  Super interessant Evelien! En een mooi resultaat. Wat ik me alleen afvraag, gaat dat hout niet stinken? het is immers niet zo goed schoon te houden dan een wcpot van aardewerk.

 3. carsten888

  stinkt die urine buis dan niet? Of zit daar een afsluitklep op?

  Doe je de poep op de composthoop of in een vergister (voor metaangas)?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @carsten888: Die urine wordt door de buis gelijk afgevoerd, dus stinkt die niet.
   De ontlasting gaat op de composthoop waar hij twee jaar gecomposteerd wordt voordat hij gebruikt wordt.

 4. Sander

  De urine kun je onmiddelijk gebruiken in een hydroponic kruiden systeempje. Urine is sterile en zit potentieel vol met nuttige voedingsstoffen voor planten. Je hebt wel een biofilter nodig (waar zogenaamde nitrificerende bacterieen in groeien die je bij de aquarium winkel kunt kopen of met wat geduld vanzelf beginnen te groeien, zetten de ammoniak in de urine om in plantvoeding… Een afgedankt aquarium met er bovenop een bak met lavasteentjes (waarin je je plantjes plant) zou al voldoende zijn.
  Af en toe een klein schepje micro voedsel in het water (met o.a. ijzer chelaat) moet ervoor zorgen dat je kruiden vol enthousiasme groeien…

  1. Elisa

   Hoi Evelien,
   Veel dank voor je blog, met super veel relevante informatie.

   Ik ben een newby op het gebied van composttoiletten. En ik vraag me vooral af: hoe kun je met de ontlasting en urine omgaan als je een klein tuintje hebt in Amsterdam? Waar kun je de boel laten : )

   Heel veel dank voor je reactie!

 5. Hanneke de Brouwer

  Heel interessant, alleen wordt het lastiger als je verplicht op het riool aangesloten bent. Wij zijn hier tegen nogal wat onmogelijkheden aangelopen op dat gebied.
  Maar hoe bevalt het jullie om het wasmachine op regenwater te laten werken. Wij hergebruiken namelijk ook regenwater voor het toilet (de pomp staat op een andere plek, dus geen geluidsoverlast), maar niet voor het wasmachine. Ik was dus benieuwd naar jullie ervaring.
  In ieder geval vind ik de composttoilet een heel mooi systeem en initiatief. Ik kende het al wel als een buitentoilet.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Hanneke de Brouwer: We vinden regenwater voor de wasmachine ideaal, het bevat veel minder kalk dan leidingwater. Dit is beter voor je wasgoed (zachter) én voor je wasmachine!

 6. Katrien

  Hoi Evelien!
  dat hebben jullie mooi opgelost!
  Misschien doen we het ook wel zo bij onze wc beneden!
  (boven lijkt me wat onhandig met de emmer en de wc is al geïnstalleerd)

  Misschien ook een tip voor wie toch op het rioleringsnet is aangesloten of wie zijn eigen water zuivert:
  Als je het wc-papier in een apart bakje stopt (klein emmertje ofzo) ipv in de wc belast je de zuivering veel minder! Het word al heel snel een gewoonte!

  groetjes!

 7. Delia

  Waar laat je de wcpapiertjes dan als je die apart bewaart?
  en kun je in Nederland gewoon van het riool af of is dat overal verschillend? laat je dan een sceptic tank plaatsen ergens? En monteert een bedrijf die wc of doe je dat zelf?
  als ik dat zo zie hebben jullie er ook een gewone wc- bril op, toch?
  en is dit ook mogelijk als je dat boven in je badkamer wilt (waar tot nu toe geen toilet is, maar waar enige mogelijkheid ivm smalle buizen een soort van vergruizer toilet mogelijk is. Lijkt mij een ecologisch toilet beter, of zou dat niet goed kunnen boven?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Delia: Ik weet van Katrien dat zij deze wc-papiertjes in haar kachel stopt.
   Je hoeft de urine niet verplicht in een septic put op te vangen, dat ook gerust ergens anders in, bijvoorbeeld in een jerrycan.
   En natuurlijk kun je dit toilet ook boven plaatsen!

 8. Monique vierendeel

  Scheidingstoilet is interessant wanneer je geen elektriciteit wil gebruiken. Geurhinder vermijdt je door voor een ventilatie te zorgen. De bacteriën moeten immers hun werk kunnen doen en hebben zuurstof nodig.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Monique vierendeel: Bij een scheidingstoilet heb je nauwelijks tot geen geurhinder in vergelijking tot een “gezamelijk” composttoilet en dus ook geen ventilator én elektriciteit nodig.

 9. Aafke

  Grappig; in Griekenland is het verboden om toiletpapier door te spoelen, daar is het heel gewoon om dat in een apart emmertje te deponeren! We kunnen veel leren van dit soort landen, veel zogenaamd comfort is hier (Nederland) doorgeschoten.

 10. Liesbeth

  Hey Evelien,
  Misschien een raar vraagje maar zijn wc’s met luchtdruk (zoals in het vliegtuig) ook geen toekomstoplossing? Of is dat te duur of staat onze wetenschap nog niet zo ver? Zou ook wel een oplossing zijn in huurhuizen of mensen zonder tuin en composthoop.

  1. Carl rymenams

   @evelien: Ik heb nu zes jaar een composttoilet zonder scheiding voor urine.
   Ik heb geen ventilator. Wel heb ik ervoor gezorgd dat het onderste deel voldoende geventileerd is langs onderen (rooster waarop alles terecht komt).

   Aanvankelijk had ik de toilet gebouwd met een scheiding en kreeg ik vaak last van urinegeur uit het deel waar je tegen plast. Dat kan je natuurlijk wel regelmatig afwassen, maar toen ik de scheiding wegliet waren alle geurtjes weg.

   Je oplossing met de kleistok is goed gevonden en zal ongetwijfeld effectief zijn voor geurtjes, maar bedenk dat urine een vies goedje is en wanneer je urine gedurende enkele jaren afvoert via buizen dan gaan je buizen toe-slibben. Er vormt zich een harde laag in de buizen die na verloop van tijd zo dik wordt dat er niets meer door kan.
   Dit probleem hadden de waterloze urinoirs ook. Daarom worden waterloze urinoirs alleen aangesloten op dezelfde afvoerbuis als de lavabo… zo loopt er toch regelmatig water door en wordt de urine-aanslag weggespoeld.
   (lees bvb hier)

   Ik ga nu een nieuwe composttoilet bouwen, zonder scheiding. Moest ik tot andere conclusies komen dan hierboven beschreven met mijn bestaande composttoilet, dan zal ik het hier posten 😉

   Groeten,
   Carl

   1. GreenEvelien Bericht auteur

    @Carl rymemans: Ik zie dat je een buitentoilet hebt, dat is natuurlijk een heel andere kwestie, omdat je daar al de aanwezige natuurlijke ventilatie hebt.

    Wij wilden echter geen buitentoilet, zoals je in bovenstaande blog kunt lezen.
    En we wilden juist wel aparte urine-afvoer omdat daarmee je toilet veel minder snel vol zit en je hem dus minder vaak hoeft te legen.
    Wel een goed idee om onderin een rooster te plaatsen voor meer luchtcirculatie, maar dat is bij een buitentoilet veel gemakkelijker toepasbaar dan bij een binnentoilet, waarbij je dan een extra in/uitgang in de buitenmuur zou moeten maken om deze circulatie te kunnen realiseren.

    Wij willen zo eco mogelijk leven, maar ook andere mensen en gezinnen inspireren. Het moet dus ook wel realiseerbaar zijn voor andere mensen, zonder teveel aanpassingen of comfortverlies.
    Een composttoilet buiten zou voor veel mensen (letterlijk) een stapje te ver zijn, denk ik. En ook voor ons!

    Het klopt dat je de urinebuis regelmatig moet doorspoelen met (regen)water vanwege de urinesteen die zich anders in de buizen afzet.

    1. Maud

     Hoi! Al 8 jaar binnen een ongescheiden composttoilet – zelfs een paar jaar op een appartement in de stad. Werkt prima! Wij hebben helemaal geen geurhinder. Kinderen vinden zelfs dat spoeltoiletten vies zijn en stinken 😉

     1. Clara

      Beste Maud,

      Hoe heb je dat gedaan op een appartement in de stad?
      Dat is namelijk mijn situatie.

   2. Karolien

    Hallo
    Willen achteraan in de tuin een toilet installeren bij onze caravan, aangezien we hier zo vaak als mogelijk in slapen en ze zo’n 100m van een ander toilet verwijderd is. Er is geen water of elektriciteit aanwezig, dus de hier gestelde optie lijkt ons ideaal.
    Maar we hebben enkele vraagjes.
    Is het mogelijk om de urine gewoon in de grond te laten verdwijnen, in een soort put vol stenen of zo? Of heeft dit nadelige gevolgen? Eventueel met regelmatig een emmer water eroverheen?
    Carl, waar heb je dan die rooster geplaatst? Ik kan het me niet goed voorstellen hoe we dit moeten installeren. Ik kan me als het ware geen dwarsdoorsnede van het geheel voorstellen.
    Bedankt alvast.

 11. Hanneke de Brouwer

  @GreenEvelien; dank je voor je reactie.
  @Delia: wij wilden graag van het riool af, maar omdat we binnen een bepaalde afstand van de bestaande rioolvoorziening zitten, zijn we verplicht op het riool aangesloten. We konden wel het rioolwater opvangen om te zuiveren, maar dat was erg ingewikkeld en we moesten wel rioolrechten blijven betalen en ook een deel op het riool blijven lozen. Toen Waterschap er zich ook nog eens mee ging bemoeien, werd het helemaal niet meer interessant om een eigen rioolzuiveringssysteem te hebben, want zij eisten een erg technische en duur systeem. Daarom zijn wij regenwater gaan opvangen voor buitenkranen en toiletten.
  Op zich is de composttoilet een heel mooi alternatief, maar dus op de meeste plaatsen in Nederland niet de manier om van een aansluiting op het riool af te komen. Helaas…

 12. Griet

  Wij gebruiken ook regenwater voor de wasmachine, het toilet en de buitenkranen en ik ergerde me ook aan de herrie van de pomp.
  Sinds we rubberen stoppen hebben geplaatst tussen de pomp en de plaat waarmee de pomp aan de muur is geschroefd is het geluid veel stiller. De rubbers heb ik gevonden in een winkel met automaterialen. Ik weet niet meer waar ze bij een auto voor dienen maar het zijn dikke, zwarte rubberen cilinders met een gat erin waar we de schroeven door konden steken.

 13. Daniel

  Waarom zou je het zo ver halen? Als al bijna 20 jaar Ecosave Separett en Clivus Multrum composttoiletten importeert in Belgie en Nederland.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Daniel: Omdat het toilet in Engeland vééééél goedkoper is dan bij jullie, zelfs inclusief internationale verzendkosten is het in Engeland méér dan de helft goedkoper dan jullie prijs!!!

 14. pieter

  Geachte,
  Ik heb van oude baas die tuinier is in de zomer iets geleerd.
  Hij houd zijn urine bij om de composthoop mee te bevochtigen.
  Mijn grootvader deed dit ook maar onbewust.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @pieter: Als je op de composthoop ook urine doet, kijk dan wel uit dat de hoop niet teveel stikstof gaat bevatten, want urine bevat heel veel stikstof. De C/N-verhouding (koolstof/stikstof) van de composthoop moet wel in orde blijven.

 15. Mieke

  knap, maar wat als je buikgriep of een andere infectieziekte hebt aan je darmen, dan lijkt het me toch niet aangewezen om die ontlasting te gebruiken op de composthoop?

   1. Sage

    Let op dat als je medicijnen gebruikt de urine en ontlasting ook daarvan doordrongen is en je moet nadenken of je dat wel wilt gebruiken in je tuin.

 16. Bart

  Bij mij wordt hemelwater opgevangen in een regenton met kraantje waaronder gemakkelijk een emmer geplaatst kan worden. Hiermee spoel ik al 4 jaar m’n toilet door (ook om te kuisen) + gratis fitness oefening om dagelijks met wat met emmers te zeulen 🙂

  s’avonds zet ik er 2 klaar in de badkuip die vlakbij het toilet staat als “nacht/ochtend” voorraad (halve 10L emmer per spoelbeurt is voeldoende). Bij lange droge periodes/vriesweer (of gasten) kan doorspoelen nog via normale weg.

  De emmer heeft best een inkeping waardoor je steeds netjes in de pot kan mikken 🙂 Met 2 regentonnen zal je zelden droog komen te staan.

 17. pieter

  Dag,
  Je hebt gelijk, goeie compost maken is niet zo simpel.
  Ik heb het nog eens gevraagd Hij gebruikt een verhouding van 1 liter urine op 5liter water en laat dit een beetje rijpen in flessen.
  Hij had dit jaar problemen met de bonen. Hij heeft tijdens de opkomst een beetje van dit mengsel er aan gegoten en had een goede opbrengst.
  Pieter

 18. Elzemarie

  Je ziet deze vrij veel in Zweden in de buitenhuisjes. Daar heb ik ook goede ervaring met ze opgedaan. Overigens wordt daar gewoon de gecomposteerde aarde gebruikt om af te dekken en geen zaagsel. Werkt ook als een tierelier en houdt alle geurtjes tegen.

 19. Nienke

  Interessant inderdaad! Wij denken er ook over om dit aan te leggen.
  Wat ik me nog wel afvraag. Je zei er is geen instructie nodig voor bezoekers. Maar heb wel een gelezen dat indien mensen vleeseters zijn en/of medicijnen gebruiken je geen composttoilet kan hebben. Omdat je het niet op de compost hoop kan gooien ivm met ratten (voor de vleeseters) en de gezondheid (met medicijngebruikers).

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Nienke: De ontlasting van vleeseters kan ook gerust op de composthoop, het vlees is genoeg verteerd in het maag-darmstelsel.
   Natuurlijk is het het beste om zo min mogelijk chemische producten in je lichaam en dus ook in je ontlasting en daarmee composthoop te hebben. Maar je laat het geheel twee jaar rusten voordat je het gaat gebruiken waardoor de meeste “rotzooi” dan niet meer actief is, hoewel het natuurlijk beter is om het zoveel mogelijk te vermijden.

 20. monique

  ik heb een septic met dompelpomp die dript in de tuinkas….klaar. Water kant regenater of leidingwater blijven. Ik geniet van jullie oplossingen.

 21. Wijbe

  Leuk, al dit soort iniatieven. Zelf gebruik ik de humanure, vergelijkbaar aan de BST. Deze is meestal reukloos en heeft geen aparte urineopvang nodig.

 22. monique

  Hoi evelien,

  Ten eerste wil even zeggen dat ik het knap vind hoe jij het doet, een voorbeeld ben je voor velen en voor mij sinds kort ook.

  Ik heb enkele vragen over dit toilet:
  Waar haal jij je goede en veilige kwaliteit zaagsel vandaan?
  En ik neem aan dat jullie die mooie houten kist eromheen zelf hebben gemaakt? En jullie urine komt in de septic tank, wanneer je dit niet hebt wat is dan een veilige manier van vewrking gewoon het riool? en mijn laatste vraag zijn er ook nederlandse verkoopers van dit toilet?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @monique: Wij halen zaagsel bij een lokale houtzagerij.
   De kist eromheen heeft mijn vriend inderdaad zelf gemaakt.
   De urine kan je uiteraard ook gewoon in het riool laten lopen.
   Je kan hem ook in NL of België kopen, maar dan is hij veel duurder dan dat je hem in Engeland besteld, ook als je de internationale verzendkosten meerekent.

 23. Manuela

  Hoi,

  Ik vroeg me af waar jullie die Separett Privy 500 vandaan hebben
  Kom meerdere sites tegen maar prijzen verschillen nog al
  Wat hebben jullie ervoor betaald? Als ik dat vragen mag :-$

  Wij willen onze wc eruit hebben en ook een compost wc erin maken.
  Jullie fotos en uitleg hebben mij erg veel wijzer gemaakt!
  Goed uitgelegd en duidelijk jullie site echt een inspiratiebron!

 24. Manuela

  Sorry overheen gelezen :-$ heb het antwoord gevonden alleen zegt die site dat ze alleen in uk verzenden
  Hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen dan?

 25. Bastiaan

  Heeft dit toilet ook nadelen?
  Ruikt de ontlasting ook als het op de composthoop ligt? Kun je zon composthoop in een nieuwbouwwijk hebben zonder dat de buren klagen over de stank?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Bastiaan: Het is meer werk dan een normaal toilet, omdat je dit toilet dus regelmatig dient te legen en ook de zaagsel-bak moet vullen.
   Op de composthoop ligt de ontlasting ook onder het zaagsel, dus je hebt daar geen last van stank.

 26. Marianne

  Ha Evelien,
  Wij gebruiken de nonolet alleen voor urine ivm de stank (dat scheelt ook al veel toiletspoelingen). We hebben onderin een opvangtankje voor urine. Nu vinden wij dat ondanks de ventilator nog steeds stinken. Hoe kan het dan dat als je een aansluiting maakt op het riool, het niet zou stinken? Met een slang blijft het toch een open verbinding?
  Wij kenden de Separett niet en overwegen hem uit te proberen.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Marianne: Het raampje in het toilet staat altijd open, dat zorgt voor natuurlijke ventilatie. Ook hebben we van klei een soort stop gemaakt een een stok erin, die we plaatsen op de urine-opening als afsluiter. Door deze twee maatregelen stinkt het echt niet.

   1. Jeannette

    Hoi Evelien,

    Heb je een foto van die stok? Want ik overweeg serieus een zelfde toilet te bouwen in ons nieuwe huisje.
    Maar ben idd een beetje bang voor eventuele geurhinder.

    Groetjes !

 27. Marianne

  Dank je Evelien! Zo simpel kan het dus zijn.
  Wat voor cursus ga je geven bij de kleine aarde in augustus? Is daar al iets meer van bekend?
  Marianne

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Robin Demey: Ik ben het daar niet mee eens, omdat de urine een penetrante geur geeft en als je dat scheidt, heb je veel minder stankoverlast en dus minder ventilatie nodig. Waardoor je elektra en geluidshinder kunt besparen.

   1. Robin Demey

    Dag Evelien
    Afgelopen jaar heb ik meer ervaring opgedaan in Noorwegen tijdens onze trektocht.
    Daar maakt men ook gebruik van een zogenaamd strooiseltoilet. Urine wordt niet gescheiden.
    De toiletten zijn eigenlijk gewoon grote blauwe tonnen (200-300 liter). Als je voldoende zaagsel/houtkrullen/stro op ontlasting+urine strooit, heb je helemaal geen last van geurtjes.
    Goedkoper kan niet: gewoon een inox emmer en een houten kistje errond bouwen en je hebt een volwaardig composttoilet.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

     @Robin Demey: Ja, dat kan ook, maar in Noorwegen is het in de zomer wel wat frisser dan hier. Want het is juist in de zomer met warm weer dat je gemakkelijker last krijgt van geurtjes.
     Plus als je ook urine in de emmer doet en dat afdekt, dan moet je je emmer veel vaker legen.
     Daarom zijn wij nog steeds erg tevreden met ons gescheiden composttoilet.

  2. bart de rijcke

   ik las het artikel van ‘Eautarcie’, waar Robin De Mey in zijn reactie naar verwees en vind inderdaad de afgevoerde urine in de riool of in de tuin een probleem. natuurlijk is het vermijden van die geurhinder een sterk argument. Maar het studiewerk van ‘Eautarcie’ doet mij toch twijvelen aan de voorgestelde oplossing.

 28. Liz

  Waarmee maken jullie dit toilet schoon? En dit met een lege emmer zodat er niks in de composthoop terecht komt?

  En hoe bewaren jullie je compost buiten, verschillende hopen ivm het 2 jaar moeten liggen?

 29. luc de keyser

  Evelien, Is het in de winter niet te koud als ge het WC venstertje steeds open laat staan? Moet de compost niet liefst rond de 18° hebben om actief te zijn? Is het niet verwonderlijk dat na al die jaren “research” die men in compost toiletten heeft gestoken ge nog voor uw “beste keuze” een eigen urineafloopafstopper moet maken? Zou het niet eenvoudiger zijn om een m/v urinoir te voorzien (met handige afsluiter 😉 naast een dan meer simpele compost toilet? In die laatste zullen de “verloren” druppeltjes tijdens een ontlasting wel ook geen probleem zijn.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @luc de keyser: Ook bij de meeste “normale” toiletten staat het venstertje open of je kiest voor elektrische ventilatie, dat heeft dus niets met het composttoilet te maken.
   In het toilet is er nog geen sprake van composteren, dat gebeurt pas buiten op de composthoop.
   Het lijkt me echt niet handig om twee toiletten te voorzien, dus niet een apart urinoir en daarnaast een composttoilet. Ik wil gewoon gaan zitten en alles tegelijkertijd kunnen “lossen”. Plus neemt twee toiletten veel meer plek in beslag waardoor het niet een standaard toiletruimte toegepast kan worden.

 30. mayke

  Hoi
  ik ben wel benieuwd waar je dan de ontlasting opslaat en mag het toilatpapier ook in de wc
  moeten jullie elke week een emmer met ontlasting legen?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @mayke: Het grootste gedeelte van de emmer bestaat uit zaagsel en bij goed gebruik ruik je dus enkel een hout-geur. En je hoeft de inhoud natuurlijk niet aan te raken, je houdt de emmer ondersteboven en alles valt eruit. Vervolgens naar de regenton, daar met kraantje wat water er in laten lopen, beetje schudden en eventuele restjes wegvegen met oude afwasborstel die achter de regenton ligt en enkel voor dit doeleinde gebruikt wordt. Klaar!
   Het is dus net zo vies als een normale wc schoonmaken lijkt me.

 31. Jose

  Beste evelien,

  Met veel belangstelling je blog over het composttoilet gelezen. Je hebt deze nu ruim een jaar.
  Geheel tevreden hierover, of heb je nog kanttekeningen bij dit product?

  Ik wil het graag gaan toepassen in ons huis in hongarije. We hebben geen riool, maar een ouderwetse zakput en we denken hiermee ons afval beter te kunnen organiseren.

  Verder veel lof voor jou stijl van leven ! We willen daar graag van leren!

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Jose: Ja heel tevreden, we hebben alleen zelf nog wel een “stop” gemaakt om in het urine gedeelte te plaatsen, om zo nog minder geuroverlast te hebben zonder ventilator.
   We hebben van klei de juiste vorm gemaakt, stok erin en dat geheel verven, want anders neemt de klei de nog aanwezige urinedruppels op en gaat het “ruiken”.

 32. Pingback: 224. DIY Werftoilet | My Green Way of Life

 33. Leen

  Hallo,

  In de komende maanden wil ik een composttoilet maken op de volgende manier.
  Ik heb een portapotti waar ik de bodem uit ga halen. Wat er overblijft is een (verhoogde wc-bril) met een schuif waar de ontlasting als deze schuif open staat doorheen kan. Je hoeft dus niet naar de ontlasting te kijken. Verder zit er ook een watertankje in om te spoelen. Als je op de knop druk komt er ongeveer een kopje spoelwater per keer. In plaats van zaagsel ga ik hennepsnippers gebruiken. Ik heb begrepen van diverse websites dat deze snippers (zaagsel in jouw geval) vocht nodig hebben om aan een composteringsproces te beginnen De urine en spoelwater zorgen hiervoor. Direct komt er in de snippers een proces op gang wat de geur wegneemt. Het vocht wat onderin de emmer via een slangetje wegloopt is direct verdund en krijgt door de snippers een thee kleur en kan direct (misschien nog wat extra verdunnen) in de tuin.
  Uiteraard komt er onder de halve portapotti een bekisting met een emmer om de uitwerpselen op te vangen. Dit gedeelte is naar voorbeeld van composttoilet.nl te weten de mini CC.

  Dat is dus de theorie achter mijn idee. Als ik last van stank krijg kan er een ventilator in, maar het is ook mogelijk om wat azijn te gebruiken. Dat wordt uitproberen. In de normale portapotti werkt het in ieder geval wel. En de ontlasting wordt gewoon vloeibaar zoals het hoort. Wel wil ik in de vochtafvoer een zwanenhalsje maken die als geurslot fungeert. Misschien ben je dat in jouw opstelling vergeten.

  Tzt zal ik mijn ervaringen hier delen.
  Groeten Leen

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Leen: Voor het composteringsproces is ook warmte nodig, dus het composteren zelf begint pas op de composthoop, waar het geheel gaat broeien.

   Wij hebben inderdaad geen zwanenhals, maar voor ons heeft dat ook geen zin, omdat we niet met water naspoelen (of azijn) en er met een zwanenhals enkel urine in zou blijven staan, wat alleen maar meer geuroverlast geeft.

   Wij wilden geen ventilator en ook niet naspoelen met water.
   Ik zou in jouw geval ook geen water (of azijn) gebruiken, want het is dat juist de droge snippers de geur afdekken, zodra het geheel te nat wordt, gaat het stinken. Als je water (of azijn) gebruikt, hebt dus veel meer snippers nodig om het geheel droog te houden en zo zit je bak sneller vol. Je moet hem dan vaker legen en je hebt meer composteringsafval.

   Ben benieuwd naar je ervaringen en leuk als je ons op de hoogte wilt houden!

 34. Rudi

  Hallo,

  Voor ons huis in Hongarije zocht ik een oplossing om het water te zuiveren. Met een composttoilet zou ik minder water moeten zuiveren en kan een eenvoudiger systeem voldoen. Ik weet niet of een septic tank voor grijs water in combinatie met een sterfput legaal is. Ik heb alvast en mail gestuurd naar “The Little House company” om de Separett Privy 500 te bestellen.
  Ik weet ook nog niet goed wat ik met het urinegedeelte zal doen, er is nog totaal niets van afvoer voorzien. Bij humanurehandbook.com gebruiken ze de urine gewoon op de composthoop, dit zou bevorderlijk zijn. Ze scheiden ook de urine van de ontlasting niet, telkens goed afdekken met droog materiaal zeggen ze. Hier in België woon ik op een appartement, waar moet je dan met je shit naartoe? Zouden ze het aanvaarden in het containerpark voor compostverwerking in de GFT bak? Je moet het dan ook weer gaan vervoeren dus wordt dat wel wat lastiger.
  O ja, momenteel gebruiken we in Hongarije een oude porta potti met een klein kopje azijn en een scheutje afwasmiddel in de bak, geeft ook geen geur en is niet chemisch. Op ons land maak ik een put waar ik dan om de twee dagen de container in leeggiet een bedek met wat aarde die uit de put kwam. Dit is ok als voorlopige oplossing, maar een composttoilet zou een definitieve oplossing kunnen worden. Ik ga dit uittesten.

  Bedankt Green Evelien!
  Groeten Rudi

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Rudi: Voor het composteren hoef je de urine niet te scheiden, we doen dat enkel om zo minder geuroverlast te hebben. Want het is de urine die zo een penetrante geur heeft, niet de ontlasting.
   Plus als je de urine afscheidt, heb je veel minder zaagsel nodig om het af te dekken en zit je bak minder snel vol, waardoor je minder vaak hoeft te legen.

   Je kan de urine inderdaad gewoon op de composthoop doen. Maar zorg dan wel dat je een goede kool-/stikstof verhouding in de composthoop behoudt!
   Of je kan het verdunnen met water en als bemestingssproeistof gebruiken. Ook hierbij geldt dat je dan wel de verhouding met de overige nutriënten in het oog moet houden.

 35. Amalia

  Dag GreenEvelien.

  Ik heb een nogal aparte vraag rond het composttoilet. Mijn vriend en ik willen namelijk Europa rondtrekken in een omgebouwde bestelwagen. Aangezien we dit zo milieuvriendelijk en goedkoop mogelijk willen doen, dacht ik direct aan een droog toilet (dus geen water- of elektriciteitsverbruik). Na veel opzoeken, lijkt het ons een ideaal alternatief voor een gewoon toilet alleen kan ik geen oplossing vinden op hoe we onze gevulde emmers kwijt kunnen geraken. Aangezien we zullen rondtrekken, hebben we geen vaste composthoop en kan het misschien eerder als afvallozing gezien worden…

  Weet jij hier een oplossing op? Of zijn er andere manieren waarbij het niet echt meer op ontlasting lijkt, maar bv gewoon op aarde?

  Hopelijk kan je ons helpen.
  Amalia

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Amalia: Goh, daar heb ik eerlijk gezegd geen antwoord op. Op facebook zijn er nogal wat groepen van rondreizende mensen, misschien je vraag daar eens tellen. Succes en een prachtreis gewenst!!

 36. Xavier

  Dag Evelien,
  leuk om deze ervaring met de wereld te delen.
  vzw MIER in België staat een leuk filmpje omtrent hun composttechniek.
  Zij passen half verteerde houtschilfers toe, vol bodemleven dus, de composttering start dan direct in de emmer.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Xavier: ja dat had ik ook eens gelezen, maar vind die methode niet zo super omdat je dan je plas en je ontlasting beide op een aparte emmer moet doen. Dus eerst plassen op één emmer en vervolgens afknijpen en op de volgende emmer je tweede boodschap doen. terwijl ik juist op de wc zitten en lekker rust-momentje vind. Ook voor kindjes is deze methode niet haalbaar, ben al blij ze zo snel mogelijk zindelijk te krijgen, dat ze het überhaupt op potje of wc doen. Als ze dan het een daar en het ander daar moeten doen, bevordert dat de zindelijkheid niet zo.
   Ook verkies ik liever droog zaagsel dan die verteerde houtschilfers (nat), omdat je van zaagsel geen vieze handen krijgt. Voor sommige mensen is ons composttoilet al een drempel (echt waar!) en als ze dan ook nog een letterlijk vieze handen gaan krijgen, durven sommigen niet meer naar het toilet te gaan bij ons 😉

  2. Amalia

   Dag Xavier,
   ik ben wel eens benieuwd naar het filmpje, maar kan het niet vinden op de website. Zou je de link hier eens kunnen posten?

   Danku 🙂

 37. Anaïs

  Dag Evelien,

  Gaat de buis voor de urineafscheiding bij jullie rechtstreeks naar de beerput? Komt er dan niet veel stank uit als je die kleien stop eruit trekt?
  Groetjes,
  Anais

   1. Anaïs

    Ok, wij zouden het toch proberen met een zwanehals, maar dan na elke plasbeurt een kopje water door de buis gieten zodat de zwanehals gevuld is met water ipv met urine.

    Iemand ‘waarschuwde’ me voor fruitvliegjes als je zonder ventilatie werkt, maar ik neem aan dat jullie daar geen last van hebben?

    Ondertussen kan je trouwens de separett bril kopen zonder isomo bril 🙂

    Groetjes, Anaïs

    1. GreenEvelien Bericht auteur

     @Anaïs: Dat is natuurlijk aan jullie. Ik zou het zonde van het water vinden en de extra handeling die je moet doen, als het niet nodig is.
     Wij hebben nog nooit last van fruitvliegjes gehad! Ach veel mensen zien vaak allerlei beren op de weg die er helemaal niet zijn. Want het idee van een composttoilet schrikt veel mensen af en ze gaan dan argumenten aanhalen om hun “schrik” te verantwoorden en zo te kunnen blijven rechtvaardigen om na iedere boodschap 10 liter water door te spoelen 😉

 38. Mieke

  Dag Evelien,

  kan je de gegevens doorgeven waar ik dit toilet in engeland kan bestellen?
  Fijne zomer met het buitenkeukentje.
  Wij kijken er naar uit volgend jaar ook een buiten te hebben, vandaar de wil tot aankoop van een droogtoilet voor in onze nieuwe woning.
  Groeten vanuit Kuregem in Brussel (één van de dichtsbevolkte wijken van ons land).
  mieke

 39. Kris

  Dag Evelien,

  Dank je voor het delen van al deze info.
  Ik wil een compost-toilet installeren in het tuinhuisje waar geen verbinding mogelijk is met septische put voor de urine. Mijn plan was om een put van ong. 1 meter diep te graven, die voor de helft met steengruis te vullen en daarbovenop aarde. De buis met urine zou ik dan in het steengruis laten uitkomen (ong. 70cm onder de grond), de urine sijpelt dan langzaam in de grond. Halverwege de darm misschien een klepje met een veertje in de buis verwerken voor de geur of een zwanenhals en telkens doorspoelen met glaasje regenwater. Mijn vraag gaat vooral over het insijpelen onder de grond.
  Heb jij of iemand anders hier ervaring mee?

  Ik ga binnenkort de Separett bestellen, nog iemand interesse? Dan kunnen we transportkost delen.

  Groetjes,
  Kris

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Kris: Volgens mij mag je urine niet in de grond laten sijpelen. Je kan de urinebuis ook gewoon in een jerrycan laten uitkomen en zo de urine afvoeren als deze jerrycan vol is.

   1. Kris

    Bedoel je dat het (wettelijk) verboden is om urine in de grond te laten sijpelen?
    75cm diepte is nog geen grondwaterniveau dus daar lijkt het me geen gevaar.

     1. Elke

      Wat misschien een oplossing is… en zoals ik composttoiletten hier en daar heb leren kennen: vooral composttoilet gebruiken voor grote boodschap. Pipi zoveel mogelijk doen in de tuin ofzo of waar je ook bent in de natuur. Wel in de winter misschien moeilijker 🙂 Want urine in de grond laten sijpelen verboden; laat me niet lachen… Waar anders moet het naartoe, de hemel in?

 40. Kirsten Erstster

  Dat niet stinken van het toilet dat toch voor een deel uit houten planken bestaat en niet uit aardewerk o.i.d… dan inderdaad alleen op als er niet gemorst wordt… de bril is inderdaad makkelijk schoon te maken maar de rest niet, m.a.w. toch bezoek opvoeden… want bij staand plassen heb je er zo een zooitje van, dat heb ik helaas te vaak meegemaakt bij verschillende composttoiletten op verschillende plekken.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Kirsten Erstster: Je ziet automatisch dat je moet gaan zitten, want er is dus vooraan een afscheiding voor plas en achteraan een groter gat voor de kaka. Lijkt me vanzelfsprekend dat mensen gewoon netjes van toilet gebruik maken.
   Het scheelt wel of er een composttoilet op een of ander kamp of festival geplaatst is of zoals bij ons in huis, hoe mensen er gebruik van maken. Maar dat geldt voor alle wc’s, composttoilet of gewoon toilet!

 41. paul

  Leuk om ervaringen te delen. Ik heb jaren op Sint Maarten gewoond en wij hadden helemaal geen aansluiting op de waterleiding maar wel een hele grote cistern ( grote betonnen regenbak onder terras / heel gebruikelijk daar ) waar al het regenwater werd opgevangen. Uit de kraan kwam alleen ( gefilterd) regenwater wat wij voor alles gebruikte behalve om te drinken. Hoewel we het wel weer kookte voor de thee. Dan zie hoe vervreemd wij zijn van dit soort simpele zaken. Ook grote beerput bij huis met bananen boom en waar je af en toe wat extra vlees bij gooide via toilet. Deze beerput met verschillende kamers hoefde in de 9 jaar dat wij er zaten nooit geleegd te worden. Maar goed dit kan op de meeste plaatsen niet meer.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @paul: Ja in Suriname was er in de stad ook zo een grote zwarte tank waarin het regewater werd opegvangen en waar alles mee werd gedaan, behalve rechtstreeks uit de kraan drinken inderdaad, maar wel koken. En ook gewoon douchen. En als ik hier me met regenwater douche, vraagt iedereen gelijk of dat wel veilig is 😉
   Bij ons huis in Vlaanderen en ook nu in de Ardennen geen riolering, scheelt weer stomme rioolbelasting. Op beide plekken gewoon twee putten in de tuin, één voor de ontlasting en één voor het afvalwater.

 42. Pingback: Een beter milieu begint bij…inderdaad… – Van groot naar klein

 43. Femke

  Uitstekende oplossing.
  Vooral de zelfgemaakte stop, deze neemt een groot nadeel weg.
  Misschien een idee voor de fabrikant om deze er bij te leveren.
  En zolang er uitsluitend overgebleven zaagsel gebruikt wordt zitten er voor de natuur alleen maar voordelen aan ten opzichten van het gebruikelijke toilet.
  Zelf heb ik nog nooit zo’n toilet gezien, en heb de volgende vragen
  Is het indien behoefte mogelijk de boodschap te zien voordat er zaagsel over heen gaat?
  Ziet de zaagsel laag er in de emmer er na een aantal keren gebruik nog steeds zo netjes uit als op de foto?
  En valt alles telkens op de zelfde plaats in de emmer waardoor de ene kant van de emmer vol is en de andere kant nog bijna leeg?
  is daar een oplossing voor?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Femke: Bedankt voor je compliment!

   Ja, je kan je boodschap zien voordat je er zaagsel overheen strooit.

   Ja, het zaagsel onderin de emmer ziet er net zo schoon uit als bovenin de emmer, het is immers gewoon een droge stof.

   Het is inderdaad het geval dat er aan de voorkant de poep-emmer meer boodschappen liggen dan aan de achterkant, vooral als onze kindjes goed hun best doen, die hebben kleiner kontje en er landt dus meer ontlasting vooraan de emmer. Simpele oplossing: houten klep even opdoen, emmer 180° draaien en je kunt hem ook de nog minder volle kant volledig benutten.

 44. Roel Meijer

  Hoi Evelien, ik heb het systeem besteld voor onze buiten-wc. Die komt achter in ons land op ongeveer 200 meter van onze boerderij. Ik heb al een paar keer een sprintje moeten trekken bij acute hoge nood en dit systeem lijkt me een prima oplossing om erger te voorkomen. Ik kies ook voor een zwanehals in de urineafvoer en spoel deze dan na gebruik door met water uit de nabij gelegen vijver, geen extra leidingwater dus. Bedankt voor de tip!

 45. Mariska

  Heeft er iemand ideeën hoe ik de ‘compost’ kan afvoeren? Ik woon op een camping en wil de Separett bril gebruiken, urine kan dan op het riool. Maar ik heb maar een heel klein stukje grond en woon tussen allerlei andere caravans, even los van of het stinkt (zal vast meevallen), zullen de camping eigenaren en bewoners vast niet enthousiast zijn om te horen dat ik een gat heb gegraven om mijn ontlasting-compost in te dumpen of dat ik een composthoop aanleg waar ik dat op deponeer… En ik heb nog niemand bereid gevonden om zijn/haar composthoop beschikbaar te stellen voor mijn ‘restjes’ 😉

 46. Pingback: Waarom kamperen zo’n deugd doet – Camping Maanland

 47. Nancy

  Ik wil graag een composttoilet bouwen voor op mijn weide bij de paarden, dus wel buiten. Toch ben ik gewonnen voor dit ‘separret’ systeem.
  Mag ik de urine gewoon in de grond laten verdwijnen door de buis een stukje in te graven? Hoe diep moet dit dan?
  Kan de overige compost met het zaagsel dan gewoon bij de paardenmest en later gebruikt worden voor groenteteelt? Er grenst nl. nog een stuk bio-moestuin aan de weide. En/of kan ik het ook zelf opnieuw gebruiken voor het bemesten van de paardenweide? Of houd ik de menselijke compost best gescheiden van de paardencompost omdat ze een andere werking hebben?

 48. De Mol Wim

  Ik start binnenkort met een bouwproject. Ik zou zelf een toilethuisje willen bouwen. Ik heb het idee om een diepe put te graven onder dit huisje. Verder zou ik willen werken met een gescheiden systeem samen met zaagsel om de geur zoveel mogelijk te vermijden. De urine kan ik afleiden naar het riool. Na de bouwwerken neem ik het huisje weg en gooi ik de put gewoon weer dicht. Is dit een goede oplossing of heeft u bijkomende tips?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   De Mol Wim: Dat is wettelijk niet toegestaan, omdat er dan teveel ontlasting op één plek gedeponeerd wordt. Boeren mogen ook maar zoveel m3 mest per hectare uitrijden in verband met grondwatervervuiling.
   Wil je graag een persoonlijk advies, dan kun je dat hier aanvragen.

 49. Jenny

  Aanvulling voor mensen die wel het toilet met (regen)water willen doorspoelen maar geen electriciteit willen gebruiken kun je ook denken aan een scheepstoilet met handmatige pomp. Is ook wel even een instructie voor het bezoek.

 50. john

  Heb het zelf ook een tijd gedaan. Nav boek van meneer Jenkins.

  Let wel op dat je zg. vers zaagsel nodig hebt en niet die rotzooi gebruikt waar je cavia’s in houdt!

  Goed bezig in elk geval 🙂

 51. marleen

  Ik ben 3 jaar geleden in Oeganda geweest en heb daar op diverse plaatsen een soortgelijk composttoilet in mijn hut gehad. De grote boodschap moest daar afgedekt worden met as van het haardvuur. Dus mensen met een houtkachel kunnen ook de as gebruiken om de fecaliën af te dekken. Was absoluut reukloos en er waren ook geen vliegen.

 52. Tom

  Bedankt Green Evelien voor de goede blog. Ik heb gisteren de Privy 500 bestelt en ik ben benieuwt of we dit systeem kunnen gebruiken als een noodtoilet in onze camper. Wij willen namelijk geen chemisch toilet maar liever iets meer natuurlijk. We zitten vooral in met de mogelijk geuroverlast in de kleine ruimte van de camper waar we ook slapen. We gaan het gewoon proberen en kijken of het lukt. Bedankt voor alle tips Evelien. Keep up the good work. 🙂

 53. Mirjam van 't Veer

  Hoi Evelien, Dank voor wat je deelt op deze site! Ik ga zelf deze maand twee droogtoiletten plaatsen. Daarom benieuwd: gebruiken jullie nog steeds de zelf gemaakte houten toilet met de Separett Privy 500? (zie dat dit een post is van een aantal jaar terug, vandaar benieuwd of dit nog actueel is). Bevalt het nog steeds goed? Welke tips kun je meegeven? Waar lozen jullie de urineslang in (En weet je of dit in het riool MOET, of dat je ook op de afvoer van je doucheputje bijvoorbeeld mag aansluiten? ) Waar laten jullie wcpapier? in een apart emmertje? En gebruiken jullie zakken in de emmer? Met heel vriendelijke groet, Mirjam van ’t Veer

 54. Marian

  Hallo,

  Ik heb voor boven een droogtoilet, voor nu eerst alleen voor urine. kan dit ook in een compostvat?
  En ik vraag met af of ontlasting ook in een compostvat kan, wanneer ik er stro over doen. ik heb twee compostvaten en een kleine tuin.
  Ik ben benieuwd.

  groet

  Marian

 55. erica

  hoi, fijn om zoveel info te vinden over dit onderwerp. ik las dat je gebruik had gemaakt van een normale wc-bril. nou sluit een normale wc bril niet helemaal aan op de ombouw. geeft dit dan geen geuroverlast of heb je er iets aan moeten veranderen? groetjes erica

 56. petra bax

  hoi groene vrienden
  veel van dezelfde redenen had ik ook om iets te proberen met een composttoilet. En omdat ik nogal zuinig leef wilde ik de experimenten ook niet duur beginnen, dus eens gekeken wat de basis is (eigenlijk een bak met zaagsel die poep en plas opvangt) en daarop verder geborduurd. Mijn tijdelijke oplossing is; een teiltje met zaagsel in de wc pot onder de bril (gewoon plastic teiltje van action, enkel vier inkepingen in gesneden voor de steuntjes van de bril) zodat
  a. er geen doos, toilet, kastje enz. hoefde te worden aangeschaft of plaats voor moest gecreëerd.
  b. mijn minder avontuurlijke gasten van het gewone toilet gebruik kunnen maken zonder uitleg vooraf of vreemde reacties achteraf
  c. er toch een directe besparing plaatsheeft van water en geld en over een jaar of zo ook geen compost meer hoeft aangeschaft.
  Ik experimenteer verder met de groene composteerbare dumil bio zakjes die na een beetje uitrekken in het teiltje passen, en kan zeggen na een paar weken dat er geen geuroverlast is (omdat een teiltje ook vlug vol zit en dan geleegd moet, kleine moeite vind ik zelf)
  Hoop dat er nog veel meer mensen voor een duurzame oplossing gaan !

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @petra bax: Slim idee, maar een nadeel van een compost-toilet waarbij ontlasting én urine worden opgevangen, is wel dat je deze veel vaker moet legen.
   Want om de geurtjes van urine tegen te gaan, moet je telkens zaagsel toevoegen, waardoor je teiltje snel vol is.
   En het vaak moeten legen van je teiltje kan op den duur tegen gaan staan 😉

 57. Celestine

  Hallo, ik ben op zoek naar de naam (?) voor het blokje dat je in je urine slang/bakje legt, voor je plast, om urinesteen/aanslag in de afvoerbuizen tegen te gaan. Of is dit overbodig? Enkel wat regenwater in gieten na elke plasbeurt?
  Ik heb dit ooit eens ergens gelezen maar vind het nu niet meer terug.

  Bedankt voor de info!
  Vriendelijke groeten
  Celestine

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Celestine: Wij leggen niks geen blokje in de urine-afvoer en we spoelen ook niet na een plasbeurt na met regenwater.
   Enkel een paar keer per jaar doorspoelen met warm water en soda.

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.