Houthok

DSCN1545kleinVoor onze houtkachel hebben natuurlijk hout nodig en dus ook een houthok. We hadden wel een afdak voor ons stookhout maar dat was beschamend provisorisch. Dus er moest een fatsoenlijk houthok komen.

Mijn vriend en schoonvader gingen naar de bouwmarkt voor materialen en zagen daar verschillende stapels pallets liggen. Prima, want pallets zijn veel goedkoper dan tuinschermen. Toen ze informeerden naar prijs, bleek de ene stapel pallets zoveel euro te kosten, de andere stapel kostte minder en er was een stapel met restanten pallets die ze voor niets mee mochten nemen.
Daar hoefden ze geen twee keer over na te denken en dus de hele stapel gratis pallets meegenomen.

De buurvrouw had nog golfplaten liggen die we mochten hebben. Die konden we mooi gebruiken voor het dak en om aan de achterkant te plaatsen om het hout te beschermen tegen de regeninslag die altijd van die kant waait.

Enkel de palen om het geheel te steunen hebben we dus nieuw moeten kopen. Heerlijk om te bouwen met voornamelijk recuperatiemateriaal: geen nieuwe grondstoffen én besparing van geld.

Deze winter kunnen we ons kacheltje dus weer lekker vullen met droog hout en zullen we er weer (relatief: 16°C) warmpjes bij zitten!

DSCN1549klein

Tijdens het wandelen hadden mijn vriend en de kindjes het schedel van een wild zwijn gevonden en deze is nu bij het houthok opgehangen


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


21 thoughts on “Houthok

 1. me

  Brr, 16 graden zou me midden in de winter toch te koud zijn, ondanks het feit dat ik truien, vesten, pantoffels e.d. aantrek voordat ik de kachel aanzet. 😉

 2. Barbara

  Met pallets kun je heel veel, ik gebruikte altijd pallets om schuilhokken voor schapen van te maken.
  Nadeel was dat ik moest bukken om erin te komen, maar verder alleen maar voordelen, was warmer, makkelijk om er een dak op te zetten van golfplaat of van zeildoek, maar een opslag voor hout is natuurlijk helemaal ideaal!!

 3. Zoran

  Pallets zijn altijd handig, voor alles en nog wat, ik heb zelf kubussen gemaakt van pallets om daar mijn hout op te slaan voor onze kachel. Even een vraag aan Evelien, wat voor houtkachel hebben jullie (merk/model/KW/Rendement)?

 4. Frank Scholtens

  Ben ook wel benieuwd naar jullie kachel, maar vooral vraag ik me af waarom je niet warmer stookt dan 16 graad ? Kan me voorstellen dat als je druk fysieke arbeid verricht dat 16C een prima temperatuur is, maar als je stil een boek zit te lezen of aan het eten bent is dat toch totaal niet lekker? Je kan toch gewoon wat extra hout op de kachel gooien ? Ben toch wel benieuwd naar de achterliggende gedachten hierover.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Frank Scholtens: Warmte is een kwestie van gewenning, wij zijn 16°C gewend en vinden dat prima! Het is belangrijker om jezelf te verwarmen en niet je hele huis, dat kan door lekkere warme pantoffels en meerdere laagjes kleding. Waarom meer brandstof gebruiken dan nodig is?

 5. Liesbeth

  Dat hebben jullie mooi opgelost. Ziet er prima uit! Een houtkachel geeft naar mijn gevoel ook een intensere warmte dan bv je verwarmen met gas en mazout vind ik persoonlijk. En inderdaad warmte is gewenning. Ben ook een poging aan het doen om de tempratuur hier wat minder hoog te zetten. Wel geen 16 graden maar van 22 naar 19 graden en na een week was ik het gewend. Dan lijkt 21 graden ook ineens zo warm! Waar halen jullie je hout Evelien? Heb je daar misschien ook groene tips voor? Lees al eventjes je site en is echt een opsteker op alle vlaken! Proficiat!

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Liesbeth: Je kunt hier in de Ardennen op verschillende plekken hout kopen, soms staat er naast de weg een bord met telefoonnummer. Wij hebben bij een boertje hier in de buurt ons hout gekocht, die kwam het met de tractor aan huis brengen. Tot grote vreugde van ons zoontje, want hij mocht toen ook eventjes op de tractor zitten, wat was hij trots!

 6. Pauline

  Hoe duurzaam is het stoken van hout? Ik hoor van meer mensen dat zij hiervoor kiezen, zelfs hier in Den Haag en droom zelf ook van zo’n gezellige houtkachel in huis. Maar als iedereen dat doet zijn we toch weer terug bij af qua luchtvervuiling?

   1. Josiane goetehals

    Dag evelien, wij stoken ook vooral met hout maar wat wordt de toekomst? Zal een houtkachel nog kunnen, zelfs al stook je hout op een verantwoorde manier? Was het niet het Stadsbestuur van Gent die de bewoners vroeg om zo weinig mogelijk de houtkachel te gebruiken? Wij bezinnen ons momenteel over nieuwe verantwoorde verwarmingsmogelijkheden maar ook al is hout het gezelligst toch zijn we bang om te investeren in een kachel zoals jullie bouwden want het zou ons niet verbazen dat hout branden in de toekomst niet meer kan. Maar toch bedankt voor alle uitleg. Josiane

    1. GreenEvelien Bericht auteur

     @Josiane Goethals: Hout stoken is inderdaad niet altijd verantwoord. Ik ben dan ook absoluut voor een verbod van de verkoop van die inefficiënte houtkachels. En openhaarden zouden eigenlijk helemaal strafbaar moeten zijn! Want het zijn die goedkope kachels en openhaarden die hout stoken een slecht naam geven!

     Met onze kachel haal je een rendement van 95%, het hoogst mogelijke!
     Tevens is hout is CO2-neutrale brandstof, want het stoot geen extra (fossiele) CO2 uit. De CO2 die vrijkomt bij de verbranding kan opgeslagen worden in nieuw hout, er is dus sprake van een CO2-cyclus.
     Het hout dat verbrand wordt, zal dus wel opnieuw geplant dienen te worden en eventueel zelfs extra houtplantages. Wat een goede actie is voor het klimaat, want naast de CO2-opslag, komt er zo minder fijn stof in de lucht en zal er ook minder bodemerosie zijn.

     Maar wat vooral belangrijk is in deze kwestie en alle aandacht dient te krijgen, zijn de preventieve maatregelen. Huizen zullen in de toekomst steeds beter en beter geïsoleerd zijn, waardoor je minder brandstof nodig hebt om je huis verwarmen. De prioriteit ligt dus bij isoleren, niet verwarmen!

     En ik ben van mening dat we onszelf ook eens moeten wennen aan een lagere temperatuur, dus je huis niet meer warm stoken tot 22°C, maar wennen aan een temperatuur van bijvoorbeeld 18°.

     Met isoleren en wennen aan een lagere temperatuur valt immers de grootste winst behalen!

 7. Ingrid

  Ik kijk niet naar de temperatuur om te besluiten of de kachel aan gaat.Heb ik het koud gaat hij aan, heb ik het niet koud, dan niet. En eerst trui, bodywarmer erover en plaid op banken als ik het dan nog koud heb, dan gaat hij aan. En ’s avonds vroeg of laat in de middag gaat hij al uit want de warmte blijft lang hangen in huis.

 8. marrie-jette

  Wat wij vroeger deden is de gladde zwerfstenen die we soms vonden de hele dag op de kachel leggen.Als de kachel branden werden de stenen lekker warmen die legde we dan in bed of warmde onze handen eraan. De stenen bleven heel lang warm en ik vond het heerlijk om iets warms in bed te hebben.

 9. mieke

  Hoi Evelien, heb vorige week nog iets inventief en toch heel simpel gevonden op het net.
  Enkel met ovenschaal, theelichtjes en 2 terracotta bloempotten erover!
  De link kan je hier bekijken in het filmpje hoe het te werk gaat: Verwarming met theelichtjes
  veel succes aan allen!

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van bovenstaande blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten, kijk daarvoor bij Adverteren.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.