Regen een zegen!

Regen, ik word daar altijd heerlijk rustig van. Even niet in de tuin werken, lekker binnen in huis, knus met de regen die tegen de ruiten slaat.
En wij hebben een regenwatertank om zo regenwater voor het toilet en wasmachine te gebruiken. Daardoor kunnen we veel leidingwater besparen. Maar we hebben al meegemaakt dat als het lange tijd droog weer is, dat de put leeg raakte en we helaas voor de was en plas op leidingwater moesten omschakelen. Dus als het regent, ben ik weer gerust dat we voor een tijdje genoeg regenwater in de tank hebben.

Gemiddeld verbruikt een persoon 120 liter water per dag. Wij verbruiken in ons gezin slechts 9 liter per dag per persoon. Dat is in verhouding dus maar 8%.

Maar toch vond ik dat we nog veel leidingwater verspilden. Ons dochtertje van ruim een jaar is heel trots dat ze nu zelf kan eten. Maar dat betekent dus wel dat de helft van haar eten op tafel, in haar schoot, in haar stoel en op de grond belandt. En dat je dus vier maal per dag (drie maaltijden en een fruithapje ’s middags) alles kan schoonmaken.
Ook vier maal handjes wassen zowel voor als na de maaltijd.
Voor deze taken heb je geen leidingwater nodig en kun je ook prima met regenwater doen. Net zoals de vaat afspoelen, afwassen doen we wel met leidingwater hoor.


Dus nu heb ik een jerrycan gekocht die we vullen met regenwater en deze op het aanrecht geplaatst. Zo kunnen we makkelijk voor al die kleine wissewasjes regenwater gebruiken. Ik ben benieuwd hoeveel leidingwater we hierdoor gaan besparen.
Dus van mij mag het nog wel even doorgaan met regenen!

Lees ook:
Zonnedouche
Gratis warm water


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


17 thoughts on “Regen een zegen!

 1. Mirjam

  Dag Evelien, ik ben bezig met het realiseren van een gezond groen woning in Friesland NL. Graag pas ik een grijswatercircuit toe. Wij hebben het GEP systeem op het oog. Het is een enorme investering (€ 5000) waar nog niet duidelijk van is of wij die kunnen gaan bekostigen. Hoe hebben jullie het ingericht? Welke regenwatertank? Hoeveel liter? Zelf aangelegd? Welk bedrag heeft het jullie gekost?
  Je tip van vandaag kan ik meteen gaan toepassen, super leuk. Ook hier regent het nu en wordt altijd somber van dit sombere weer … maar door jou blog zie het nu heel anders;) Dank, Mirjam

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Mirjam: De regenwatertank was al geïnstalleerd toen we ons huis kocht, dus ik weet niet hoeveel dat gekost heeft. E eerlijk gezegd weet ik ook niet hoeveel liter er in kan, neem me telkens voor om dat eens te meten, maar komt er maar niet van. Hier kun je meer waterbesparingstips vinden. Geniet van de regen!

 2. Marijke

  Vannacht toen ik om 4u wakker werd om te gaan plassen, toen terug in mijn bed lag, kon ik niet meer slapen, want lag heel de tijd aan jou website te denken 😉 gisteren bleef ik maar lezen, ik vind ze echt zoooo geweldig en inspirerend! Ik kon gewoon al ni meer wachten om verder te lezen 🙂

 3. Marijke

  Ik weet al niet meer waar ik het las, maar jij gebruikt geen stofzuiger zeker? Ik denk dat ik zelf wel zonder zou kunnen, allleen twijfel ik steeds omdat ik nog geen oplossing vond om de sofa schoon te maken, hoe los jij dat op?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Marijke: Wij hebben inderdaad geen stofzuiger, dit scheelt een hoop gezeul met dat onhandige apparaat, een herrie door het hele huis, veel ruimte die dat ding in beslag neemt, kosten van stofzuigerzakken en ook nog een beetje elektriciteit. Een bezem is veel makkelijker, stiller, neemt minder ruimte is, kost na de aanschaf geen geld meer en vraagt geen elektriciteit.
   De kussens van de sofa kloppen we regelmatig uit en ze zijn afneembaar en gaan dus af en toe in de was. Met twee kleine kindjes was dat echt wel een vereiste voor de bank: een afneembare wasbare hoes!

 4. marijke

  Dag Evelien, dank je voor te antwoorden 🙂 dat is idd een goede oplossing, een hoes voor de sofa die je kunt wassen, thanks voor de tip 🙂 Ik ben het volledig met je eens waarom je geen stofzuiger hebt, voor al die redenen was ik zelf ook al aan het overwegen om mijn stofzuiger niet meer te gebruiken.

  Groetjes, Marijke

 5. Dik

  Je me souviens très bien l’époque de mes grand parents !
  Ils habitent en Friesland dans un petit village qui s’appelle Schettens. Autrefois pendant mon enfance, il n’y avait pas de l’eau courant. Il n’y avait qu’un puits. Plus tard la compagnie des eaux a installé la conduite de l’eau. Mais ma grand-mère refuse de faire la cuisine avec de l’eau courant de la compagnie. Aussi du thé et du caffé : elle a toujours pris de l’eau du puits. La lessive : oui elle a utilisé de l’eau courant. Maintenant je comprends : c’était le monde à l’envers !
  Amicalement,
  Dik

 6. Lizzy en wouter

  Hallo,

  Via het waals weekblad kwamen we op jullie blog terecht.
  Waarom eigenlijk enkel regenwater voor het toilet en wasmachine? Wij gebruiken voor zowat alles regenwater, ook douchen. Enkel in de keuken en voor de tanden te poetsen niet..:-)
  Misschien een ideetje?
  groetjes vanuit Limerlé

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Lizzy en Wouter: Wij gebruiken ook voor alles regenwater anders zouden we niet zo laag verbruik van slechts 9 liter water/dag/persoon kunnen hebben. De douche en wc zijn aangesloten op de regenwaterput. Douchen doen we niet, we wassen ons gewoon aan de wastafel. Planten water geven en poetsen deden we ook al met regenwater. En met de jerrycan gebruiken we nu dus ook regenwater voor vaat afspoelen, handen wassen, tafel afdoen en alle andere kleine wissewasjes. Waardoor we dus ook enkel nog leiding water gebruiken voor drinken, koken en tanden poetsen.
   Meer water-besparingstips vind je hier.
   Ik heb trouwens jullie blog bekeken, tof! Het lijkt ons leuk om eens een keer bij jullie langs te komen en jullie strobalenhuis te bewonderen.

 7. Nele

  Hallo,

  U heeft een heel interessante website met veel tips. Proficiat hiervoor!
  Ik heb toch nog wel een vraag ivm dat waterverbruik. Het valt me op dat u het grootste deel van uw besparing realiseert door regenwater te gebruiken. Maar dit impliceert natuurlijk dat je een regenput moet hebben of een regenton.
  Ikzelf woon op een appartement en op onze koer (privé) is er heel toevallig een waterput. Alleen is het helemaal niet duidelijk of er zuiver regenwater in die put zit of niet. We hebben het water uit de put nu laten testen om na te gaan of het water verontreinigd is en zo ja, hoe sterk. Maar de kans is dus wel groot dat het water uit die put niet bruikbaar is, omdat er mss ook nog andere leidingen op uit komen.
  Verder zijn er geen regenpijpen aanwezig op ons appartementsgebouw, want die zijn in de muren zelf verwerkt, zodat een regenton ook niet bruikbaar is.

  Dus vraag ik me af welke tips u heeft voor mensen die niet de mogelijkheid hebben om regenwater te gebruiken voor het huishouden en de planten en dus op leidingwater aangewezen zijn.

  Of zijn er eventueel toch nog andere mogelijkheden om regenwater te recupereren, waar ik nu niet aan denk?

  Bedankt alvast voor uw reactie!

 8. Elise

  Dag Evelien,

  we verhuizen binnenkort naar een chalet waar we enkel regenwater kunnen gebruiken.
  Ik vroeg me af of we het ook kunnen gebruiken om af te wassen? Misschien als we het water eerst koken? Wat zijn jouw bedenkingen?

  Groetjes,
  Elise

 9. Marijke

  Gebruiken jullie een regenwater filter? Zo niet zijn jullie niet bang voor bacteriën enzo in het water? Ik weet wel dat jullie het niet in de keuken gebruiken om of om van te drinken, maar als je steeds het water moet koken voor gebruik kost ook energie dan toch? En ons regenwater is zo vies en wat groenig… Er komt altijd vanalles viezigheid mee van het dak.. Hoe doen jullie dat dan dat het water zo proper is?

  Groetjes, Marijke

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.