No-plastic lunchtrommel

Laatst kwam ik de tip tegen om glazen potjes te bewaren en die te hergebruiken om voeding in te bewaren in plaats van plastic vershouddoosjes (oftewel Tupperware doosjes en alle mogelijke varianten).
Deze tip kwam goed van pas, want ik ergerde me al een hele tijd aan onze plastic spullen in de keuken. Dus bewaren we nu onze grote pindakaaspotten en gebruiken die om restjes bereid voedsel in te doen.

Daardoor kon ik weer een plastic opruiming gaan houden. Al eerder had ik het plastic speelgoed verbannen uit ons huis. Ook had er reeds een tweede “Plastic opruiming” plaatsgevonden. En nu dus een derde vervolg van de “Plastic opruiming”.

Naast de vershouddoosjes stonden er ook nog plastic beslagkommen in onze keukenkastjes. Ik ging al een glazen of roestvrij-stalen beslagkom ter vervanging kopen, toen ik me in de winkel besefte dat ik daarvoor net zo goed gewoon onze glazen saladeschalen kon gebruiken. Zalig, dingen wegdoen en er niets voor in de plaats kopen!
De plastic vershouddoosjes en beslagkommen kregen de bestemming Kringloper.


Dan was er nog het plastic bakje waar ons zoontje zijn fruit mee naar school nam. Daarvoor wilde ik een no-plastic alternatief.

Ik vond de Lunchbots, een trommel van roestvrij staal met een deksel in vrolijke kleuren. Ons zoontje is helemaal blij met zijn nieuwe trommel.

En wij ook, minder plastic!


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


Kom naar het Eco-Weekend vol duurzame tips, inspiratie eco-mindset, persoonlijke coaching hoe ook jij meer eco, eenvoudig, vrij kunt leven en gezellig samenzijn met gelijkgestemden in de prachtige Ardennen!

21 thoughts on “No-plastic lunchtrommel

 1. Debbie

  Hoi Evelien
  Ik lees echt boeiende dingen op je website. Maar ik kan je nu niet helemaal volgen – doe je potjes weg met de intentie nieuwe te kopen (ook al doe je de aankoop uiteindelijk niet)? Dat lijkt me niet meteen de meest ecologische oplossing, aangezien je de potjes toch nog kan gebruiken tot ze helemaal/allemaal versleten zijn?

  Groetjes

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Debbie: De plastic bewaardoosjes heb ik weggedaan omdat ik die nu vervang door glazen “afval”potten van conserven en die potten van pindakaas zijn lekker groot. De beslagkommen wilde ik inderdaad vervangen door een no-plastic alternatief omdat ik gewoon zo min mogelijk plastic meer in huis wil hebben. Het is inderdaad niet ecologisch om iets weg te doen wat nog functioneert, maar dat is het voor- én nadeel van plastic, het verslijt niet, daardoor is het juist een probleem, het blijft in ons milieu ook als je het hebt weggegooid.
   En ik ergerde me iedere dag aan die plastic rommel in mijn keukenkast en ergeren is zonde van je energie. Aangezien ik energie wil besparen op alle vlakken, dus ook mijn geestelijke energie, besloten om ze lekker weg te doen!

 2. Maaike

  Hoi Evelien,
  Ook ik erger mij al lange tijd aan al het plastic wat wij in huis hebben en vooral aan de plastic bewaarbakjes die wij gebruiken. Omdat mijn man en ik allebei in de zorg werken en dus ook regelmatig ’s avonds werken, vries ik vaak maaltijden in die we mee kunnen nemen naar het werk. Het liefst zou ik dat eten niet meer in plastic bewaren maar in glas, ik vraag me alleen af of de gewone glazenpotjes waar eerst broodbeleg in zat wel in de dieprvries kunnen? Heb jij misschien een idee?

  Groetjes Maaike

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Maaike: Je kan glazen potjes gewoon invriezen. Zorg wel dat het potje nooit helemaal vol zit, omdat het voedingsmiddel in de diepvries uitzet en als daar geen plaats voor is, dan breekt het potje uit elkaar. Smakelijk!

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Griet: Wij hebben weinig broodbeleg omdat we slechts eenmaal per week brood eten, alle andere dagen eten we ’s ochtends muesli en we eten iedere dag tweemaal een warme maaltijd. Wat we op brood eten zijn zelfgemaakte tahin, pindakaas, appelstroop, jam en zelfgemaakte hummus, linzenspread, cashewnoten-“tzatziki”. Het gekochte broodbeleg zit allemaal in glazen potjes die we weer recycleren als potjes om bereid voedsel in te bewaren of mee te nemen. Vleeswaren en kaas eten we niet als veganisten. Maar als je dat wel eet, zou je daarvoor goed de Lunchbots kunnen gebruiken.

  2. Anita Jambers

   Ik zit met hetzelfde probleem. Ik wil graag naar de slager met men eigen bewaardozen, maar ik vind ter geen die niet in plastic zijn. Je antwoorddt dat jullie dat niet meer eten is voorspelbaar, maar helpt ons weinig vooruit.

 3. Martine

  Ik vind het ook lastig om alles weg te doen wat ik heb en twijfel ook erg over de broodbak van mijn dochtertje. Ze gaat in maart naar school en ik vind de Goodbyn erg fijn maar de lunchbot natuurlijker… echter groeit ze wel op tussen allemaal “mepal-kindjes” en wil ze zelf het liefst een mepal Dora bak :S

 4. Sofie

  Hoi,

  Ik ben op zoek naar het linkje ivm een duurzame fles. Ik zou graag een duurzame fles kopen om die te vullen op het werk met kraantjeswater want op het werk is er enkel water voorzien in plastiekflessen. En zo moet ik niet elke half uur naar de kraan lopen om water. En kan ik die fles ook overal meenemen ipv blikjes of flesjes water te kopen.

  Alvast bedankt!

 5. Inge

  Als wij grote hoeveelheden koken (van bijv. soep of groentensaus), doen we deze kokend in een glazen bokaal (bijvoorbeeld confituurpotten met ijzeren deksel). Als je deze onmiddellijk afsluit, zuigt de pot zich vacuüm en kan je deze (enkele weken) in de koelkast bewaren. Wil je soep eten dan kan je deze gewoon terug opwarmen en bespaar je de energie die nodig is om je voedsel in te vriezen en te ontdooien. Het eten blijft bovendien lekkerder en is sneller klaar.

 6. E

  Martine, ik zie er niet zoveel kwaad in wanneer je kindje 200 dagen per jaar haar dorabakje gebruikt, en dan misschien nog wel een aantal jaren lang. Als je het echt gebruikt…
  Mijn zoontje heeft dus Cars en de Smurfen 🙂

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @E: Het is maar net waar je prioriteiten liggen, bij de sociale status van je kind al vraag ik me af in hoeverre dat bepaald wordt door een lunchtrommel of zijn/haar gezondheid en het milieu.

 7. Annemieke

  Ik vind het maar raar : je doet je plastic weg omdat je het uiteindelijk niet wilt in je keuken – omdat het niet past bij je ecologische uitstraling. En dan koop je weer wat nieuws, met plastic deksel. Lekker consumeren. En dat lunchboxje is ook met plastic en met grondstoffen gemaakt, net zoals tupperware. En dan laat je je troep aan een ander over: kringloop. Dat is niet plezier doen aan een ander, dat is je zooi dumpen. Je hebt ooit dat plastic gekocht : je blijft er je hele leven verantwoordelijk voor. Het is jouw plastic !

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Annemieke: De Lunchbot heeft een roestvrijstalen deksel, geen plastic! Misschien voortaan eerst even goed kijken, voordat je een verkeerd oordeel velt……

   En andere mensen zijn misschien nog niet zo bewust bezig als wij, en zij willen daarom graag nog wel plastic bakjes kopen. Het is dan beter dat het tweedehands gekocht wordt dan nieuw, daardoor besparen we nieuwe grondstoffen.

Geef een antwoord

Graag enkel reageren op de inhoud van bovenstaande blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten, kijk daarvoor bij Adverteren.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.