Afval – 2: plastic

Vorige week schreef ik in de reeks over afval “Deel 1: besparing” . Deze keer wil ik ingaan op plastic. Ik heb een afkeer van plastic en deze film heeft dat nog groter gemaakt:


Tegenwoordig is er composteerbaar plastic, waar onder andere veel bio-groenten in de supermarkt in verpakt worden. Maar hoe composteerbaar is dit plastic eigenlijk? Dat kun je in deze aflevering van de Keuringsdienst van Waarde bekijken.

Ook kun je tegenwoordig “duurzaam” plastic kopen, omdat het bestaat uit gerecycleerd plastic. Maar ik vind dat net zoiets als “milieuvriendelijke” auto’s…
Tevens geeft dit soort innovaties ons het excuus om het materiaal -ook niet hergebruikt- te blijven consumeren, want het kan toch gerecycled worden. De beste oplossing is het product gewoon niet of minder te gebruiken in plaats van te verduurzamen.

Laatst hadden we een krukje in de badkamer nodig voor ons zoontje om zijn tandjes aan de wastafel te kunnen poetsen. Het plastic opstapje kostte 2 euro, de houten versie 20 euro. Ik kies dan graag voor de houten versie.

We hebben nu een plastic-schoonmaak gehouden. De plastic lepeltjes voor de eerste hapjes heb ik aan de creche gegeven en we gebruiken nu gewone theelepeltjes.
De baby-zuigflessen gaan we vervangen door glazen babyflessen. Ook gebruiken we nu composteerbare tandenborstels en afwasborstel. En ik heb al een keer geschreven hoe we het dilemma met gekregen plastic speelgoed oplossen.

Als afsluiting een prachtige parodie over plastic als natuurdocumentaire:


Deze video is enkel beschikbaar voor Donateurs.

Lees ook:
Afval 1: besparing
Afval 3: pluspunten
Onderweg lekker duurzaam
Twee afvalzakken per jaar
“Kleuter verbiedt zwerfvuil”


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


8 thoughts on “Afval – 2: plastic

 1. maman verte

  Hey Evelien!!
  Merci voor de info! De link naar de keuringsdienst van waren werkt niet (ligt mss aan mijn pc?)Wij hebben ooit een dozijn glazen flesjes 2-de hands op de kop getikt. Je moet ze wel goed laten inpakken als je ze laat verzenden!
  Wij gebruiken alles wat we in plastic hebben, zo lang mogelijk. Liefst een heel leven en verder. Nieuwe spullen (2-de hands ook) koop ik liefst in hout of ander natuurmateriaal. Ik ben benieuwd naar de kdvw en hun bevindingen over composteerbaar plastic. Ik was daarnet nog zo blij toen ik zag dat de biosla in de Delhaize in zo’n folie zat. Zouden ze ook de grote composteringsinstallaties hebben getest? Want daar gebeurd de compostering wel op een andere manier dan in de tuin denk ik..maar ik ben niet zeker!
  groetjes!!! En…bijna augustus hé 😉
  liefs!
  MV

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   Hi Maman Verte,
   Ik heb de link naar de “Keuringsdienst van Waarde” veranderd, hopelijk kun je het nu wel zien. Maar het resultaat van het composteerbare plastic is helaas niet zo positief….
   Ja, het begint heel spannend te worden. Ik hou je op de hoogte!
   Groetjes Evelien

 2. maman verte

  oké!Merci!!!
  Nu ik mijn eigen groentetuin ben gestart gaat hier nog minder afval binnenkomen én buitengaan!!!
  dus er is al beterschap op komst!! Ik merk dat je ’s nachts ook wegwerpluiers moet gebruiken (hij plast wss al te veel?)Wij hebben de wegwerp nog even kunnen uitstellen door een extra inlegger’ een washandje ofzo does the trick) en 2 overbroekjes over elkaar aan te doen…..
  groetjes!!!
  MV

 3. Guy Schalckens

  hey Evelien, ik heb een praktisch vraagje: ik gebruik plastic bakjes om etensresten in de diepvriezer te doen. Kan ik die bakjes vervangen door glazen bokalen? Af en toe koop ik wel eens tomatensaus in een bokaal.

  groetjes
  Guy

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Guy: Als het glas koudebestendig is, kun je het gerust gebruiken in de diepvries. Let er wel op dat je de bokaal niet helemaal vult, omdat alles uitzet als het bevriest en anders heb je kans dat het “kapot” vriest.

 4. marijke

  hey, ik zie net dat je die tandenborstels gebruikt van kost kamm, wist je dat dat varkenshaar is waar je je tanden met poetst….?

  Groetjes, Marijke

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @marijke: Ja, dat is inderdaad een dilemma:
   – houten tendenborstels: composteerbaar maar niet vegan
   – plastic tandenborstels: vegan maar niet composteerbaar
   Blijf dit moeilijk item vinden……

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van bovenstaande blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten, kijk daarvoor bij Adverteren.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.