Vorige keren kwam in de reeks over afval aan bod “deel 1: besparing” en “deel 2: plastic”. Hieruit schijnt te lijken dat afvalbesparing veel moeite kost, maar er zijn ook positieve punten. Daarover gaat dit derde en laatste deel.
1. Het belangrijkste positieve punt is overduidelijk dat het beter is voor het milieu.
2. Uit de documentaire “Plastic Planet” blijkt ook dat het gezonder is, omdat die plastic-deeltjes niet in je lichaam komen.
3. Het derde voordeel is geldbesparing, want je bent een pak minder geld kwijt aan vuilniszakken en ritjes naar het containerpark.
4. En tijdbesparing is het vierde pluspunt, je hoeft minder vaak er aan te denken om het vuilnis aan straat te zetten of op je vrije dag naar het containerpark te rijden.
En aangezien wij veganistisch eten, hadden we altijd al weinig producten in de koelkast staan. Een open pak soya/rijst/haver-drink en wat voorraad tofu-producten en tempeh. Maar aangezien deze vleesvervangers veelvuldig verpakt zijn, kiezen we er nu voor om meer gedroogde bonen, linzen en kikkererwten te eten.
5. Dat scheelt een hoop verpakkingsmateriaal en heeft als heel groot bijkomend vijfde voordeel dat we nu de koelkast uit kunnen zetten. Waardoor ons energieverbruik hopelijk flink zal gaan dalen!
Oftewel afvalbesparing levert niets dan voordelen op. Doe jij ook mee?
Lees ook:
– Afval 1: besparing
– Afval 2: plastic
– Onderweg lekker duurzaam
– Twee afvalzakken per jaar
– “Kleuter verbiedt zwerfvuil”
Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!
Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.
Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.
Kom naar het Eco-Weekend vol duurzame tips, inspiratie eco-mindset, persoonlijke coaching hoe ook jij meer eco, eenvoudig, vrij kunt leven en gezellig samenzijn met gelijkgestemden in de prachtige Ardennen!
ja hoor!!! Je kan ook proberen om zelf sojamelk en sojakaas (tofu) te maken, maar dan heb je wel een toestel nodig en moet je aan het stremsel geraken….IK probeer zo vaak als kan de 1 kg verpakking van Food for freedom te kopen: beter ( minder plastic) dan de plastic bakjes van biotime. Maar ik overweeg nog steeds om een sojamelkmaker aan te kopen…..Groetjes
MV
Ik heb een paar keer zelf sojamelk gemaakt en vond dat eerlijk gezegd heel bewerkelijk. Ik vroeg me af wat een grotere milieubelasting had: de verpakking of het gas- en elektriciteitsverbruik van de blender-kookplaat-koelkast. Want kant-en-klare sojamelk kun je dan wel weer ongeopend buiten de koelkast bewaren. En bij ons gaat een pak er zo snel door heen, dat het ook geopend buiten de koelkast niet eens de kans krijgt om te bederven.
Vind het soms wel moeilijk de afval-dilemma’s: kies je voor bio-groenten in plastic verpakt of onverpakte niet-bio-groenten? Kiezen we voor kant-en-klare vleesvervangers (met afval en elektriciteitsverbruik van koelkast) of gaan we zelf bonen-linzen-kikkererwten koken (met dus extra gasverbruik)? Eten we niet-bio-brood van bakker die 3x/week brood aan huis bezorgd waarbij de koelkast met diepvriesvakje uit kan of hebben we liever wel bio-brood maar dan met elektriciteitsverbuik van de koelkast?
Ecologisch leven zit vol met afwegingen , hahaha!
“IK” moest natuurlijk “ik” zijn..ik kan niet typen….;-)
ja, die overwegingen : ken ik maar al te best. Maar geef toe ; never a dull moment!!!
Mbt het soja-verpakkingdillema : ik denk dat het in het nadeel van de verpakking valt hoor! Al dat transport, de productie,, de inkt, weer transport, weer transport van afval……en er is een machine, die alles in 1 keer doet http://www.leuc.nl/
maar die moet je dan echt ook gebruiken en blijven gebruiken om er milieuvoordeel uit te halen…want de productie van zo’n machine kost ook energie natuurlijk!! Maar eerlijk waar : ik heb er nog geen studie van gemaakt en ervaringen van mensen opgezocht!! En brood : waarom geen zonne-oven kopen en daar een brood in bakken als de zon schijnt!!! Kijk eens bij Jan http://zonnekoken.blogspot.com/
Ik kies trouwens tegenwoordig vooral voor inlandse groenten en fruit, en bio wel voor die producten die niet-bio ook verpakt zijn….
groetjes!!
MV
Merci voor de tip, ik wist niet dat er een dergelijk apparaat bestond!
Ik lees (op andere afval-arme blogs) dat je ook zelf rijst- en amandelmelk kunt maken, gewoon met een blender en een zeef. Ik wil dat eerst eens gaan proberen.
Maar ik heb dan nog één vraag: Hoe voorzie jij in je calcium-behoefte? Want nu drinken we dus soya/haver/rijst-“melk” met toegevoegde calcium. We nemen wel B12-supplementen, maar daar zit geen calcium in.
Hey!!
Ik heb zelf al rijst en havermelk proberen te maken met een blender. Maar ik krijg het nooit smeuïg genoeg, omdat de zeef nooit fijn genoeg is. Nu zit ik met een koffiedoorduwertje ( weet niet of ik me duidelijk maak) , en het lukt nog niet echt…maar ik blijf proberen. IK denk dat zo’n soymilkmaker een vééél fijnere zeef heeft….
Mijn calciumbehoefte : veel broccoli, sesam ( beter nu niet in jouw toestand, owv allergieën), quinoa…water…. en af en toe een calciumtablet van Kruidvat. Veel goedkoper dan de met Ca verrijkte “melken”. En je eet best niet te veel eiwitten. Die zorgen ervoor dat de Ca moeilijk opgenomen wordt, en soms zelfs dat er Ca aan de botten onttrokken wordt om de eiwitten te verteren….soit : ik zal hier eens over bloggen…
en wist je al dat Julia zelf amandelmelk maakt, van de witte amandelpasta van Monki..gewoon wat schepjes in water en je hebt amandelmelk….wel opletten in jouw toestand!! (ik heb tijdens mijn zws van mijn dochter pinda’s gegeten, en BV gegeven terwijl ik pinda’s at, en dat heeft er wsstoe bijgedragen dat ze er allergisch voor is)
Groetjes!!
MV
@Maman Verte: Ik had Julia ook al gemaild om te vragen naar haar amandelmelk-recept, hahaha. Wil dat deze week eens gaan proberen, ben benieuwd!
Merci voor je info over calcium. Ik wist wel dat die combi van eiwitten & calcium niet goed is, maar dat gaat vooral op voor dierlijke eiwitten (http://www.vegetarisme.be/index.php?option=com_content&view=article&id=47&Itemid=136). Maar ik ben wat betreft calcium altijd nog beetje onzeker, vooral nu met mijn zwangerschap en onze opgroeiende kinderen. Daarom nogmaals bedankt, weet ik weer dat ik me niet zo zorgen hoef te maken 😉
Hier in huis scheiden we plastic, papier, glas en groenafval wordt bokashi. Waar we vroeger wel 2 vuilniszakken per week vulden met z’n vieren, doen we er nu ongeveer 1 in de 2 weken. Maar dat kan nog steeds minder. Ik let op dat wat ik koop niet onnodig veel verpakking heeft en ik haal veel groenten uit eigen tuin; dat scheelt.
Ik maak mijn eigen sojamelk en -yoghurt, dus ook daar gaat geen extra verpakking naar toe (maar inderdaad; ook bij de bereiding daarvan wordt energie verbruikt)
@Mieb: Onze schuur is een compleet container-park:
1. doos oud-papier
2. doos glaswerk
3. zak drankkartons (tetra-pakken)
4. zak groen-afval en daarin doen we dan die biologisch afbreekbare plastics die in ons compostvat niet verteren
5. zak restafval, die gemiddeld eens per maand aan straat wordt gezet
6. zak plastic flessen, vooral van azijn dat we gebruiken als schoonmaakmiddel en wasverzachter
7. zak plastic folies
8. zak metaal, bestaat voornamelijk uit deksels
9. zak kleding en oude stukken stof
10. zak voor overige spullen die apart op containerpark ingezameld worden (piepschuim, restjes olie, batterijen, etc)
Mag ik vragen welke soyamelk-maker je gebruikt en ben je daar tevreden over? Want dat zou ons ook heel veel afval besparen, dus ben benieuwd naar jouw ervaringen!
Ik gebruik de Sojabella machine, waarmee je ook allerlei andere soorten melk kunt maken (haver, amandel, sesam, etc.). Het is een soort waterkoker. Aan het deksel zit een molentje waar je een mandje met (geweekte) sojabonen aan kunt klikken. Het water gaat koken en de sojabonen (of amandelen, haver, etc.) worden vermalen in het mandje. Het hele proces duurt (exclusief het weken) ongeveer een kwartiertje. Aan het eind van het proces zit er hete (!) sojamelk in de kan en het residu (de sojapulp, die ze okara noemen) kun je gebruiken voor het bakken van koekjes en dergelijke.
Het is een gebruiksvriendelijk apparaat, alhoewel het schoonmaken van het mandje wel meteen moet gebeuren, anders koekt het erg aan. Het gebruikt natuurlijk wel energie, dus dat is een afweging die je zelf moet maken.
Een nadeel van het apparaat is de zoektocht naar de juiste toevoegingen om een goede smaak te krijgen. Ik heb nog steeds niet hét recept gevonden waarmee de melk gaat smaken als bijvoorbeeld Alpro sojamelk. Ik gebruik de melk vooral voor mijn dagelijkse havermout.
Overigens gebruik ik het apparaat ook weleens om bijv. zelf meel te malen of koffiebonen te malen, dus het is ook voor andere doeleinden geschikt.
Succes met je afwegingen!
Notenmelk heb je wel heel snel klaar, zowel van pasta als van echte noten.
Ik vind het echt knap Evelien wat je nu allemaal aan het doen bent trouwens.
Gr,
Julia
Dank je wel, leuk dat we elkaar kunnen inspireren!
Wij hebben goede ervaring met Bokashi voor GFT-afval.
– Boskahi composteert niet, dus geen rottingslucht.
– Ideaal voor wie geen grote tuin heeft met een hoek voor compost
– De vloeistof die je aftapt is goede plantenvoeding.
– Na 3 weken staan schep je de inhoud van de emmer door je tuin.
Nadeel(tje) is dat je je voedsel enigszins klein moet snijden, en de bokashi-starter moet je af en toe aanvullen.