Dakisolatie: realisatie

Vorige week konden jullie lezen over de voorbereidingen van onze dakisolatie, nu het échte werk: de realisatie!

Dakraam

Omdat er bij ons op de overloop geen natuurlijk licht binnenkomt, hebben we daar ook gelijk een dakraam laten plaatsen. Zo kunnen we weer elektriciteit besparen op verlichting.
Plus hangen we bij slecht weer op de overloop ons beddengoed te drogen, want we hebben uiteraard geen droger om energie te besparen. En het is fijn dat we nu door het dakraam-rooster daar dan natuurlijke ventilatie hebben.

dakraam

Plaatsing van het dakraam

DSCN1698_klein

Onze opzichter houdt het goed in de gaten

Isolatie-werkzaamheden

Uiteraard hebben we gekozen om ons huis met ecologische materialen te isoleren.
De keuze voor welke materialen, isolatiedikte, afwerking en premies & belastingvoordeel, kun je lezen in mijn blog Dakisolatie: voorbereidingen.

dakraam-binnen

Dakraam aan de binnenkant met deels al de balken en het dampscherm bevestigd

vlokken5_klein

Balken, dampscherm en afwerkingslatten zijn bevestigd,
nu inspuiten van de cellulose-vlokken

klaar2_klein

Dakraam en afwerking gereed

klaar3_klein

Plafond met afwerkingsplaten is gereed, de kepers zijn nog zichtbaar zoals we wensten vanwege de landelijke uitstraling

Afwerking in het voorjaar

De afwerkings-platen moeten nu nog geschilderd gaan worden, maar dat doen we in het voorjaar of zomer, als het warmer is en de ramen open kunnen en alles sneller kan drogen. Ook wil ik natuurlijk weer goed uitzoeken welke verf of andere mogelijke eco-afwerking we gaan gebruiken.
Maar niet nu, nu wil ik alles alleen maar zo snel mogelijk netjes aan kant hebben en opruimen voor ons kindje geboren gaat worden!

Edit aug. 2014: De blog over Eco-verf is nu ook te lezen.

Winter: niet beste tijd om te isoleren

Voor alle lezers die ook hun dak of huis willen isoleren, heb ik één tip: doe dit niet in de winter!
Een beetje tegenstrijdig als je een warmer huis wilt, dat je dan in de koudste periode van het jaar werkmannen over de vloer hebt die constant in en uit lopen en die snoeren, kabels en slangen door de openstaande ramen hebben hangen.
huis-isoleren-winter
Maar omdat ik dus tot de kerstvakantie heb gewerkt en daarna pas tijd en energie had om alles goed uit te zoeken en het wel voor de bevalling uitgevoerd moest worden, hebben wij het dus in deze periode moeten laten uitvoeren.

Verbouwen = rouwen

Belgen worden met een baksteen in hun maag geboren, zeggen ze, die houden van verbouwen. Nou ikke dus echt niet!

1. De rommel tijdens een verbouwing, ik kan daar dus absoluut niet tegen. En met rommel bedoel ik dat al onze spullen van de bovenverdieping in één kamer gestockeerd stonden waardoor je natuurlijk nergens bij kon. Wij sliepen tijdens de werkzaamheden zelf beneden in de gastenkamer.
Maar ook de rommel die door de werkzaamheden veroorzaakt werd. Hoewel de mannen netjes werkten en ’s avonds steeds alles opruimden, was het toch gewoon ruim twee weken vies in huis.

2. De herrie, ik ben allergisch aan geluid, trouwe lezers van mijn blog weten dat al wel.
Het was herrie van de werkzaamheden maar ook van de radio. Paar keer beleefd gevraagd of dat rotding zachter mocht en dan deden ze dat ook wel. Maar de volgende dag weer automatisch op luid volume. En als ons dochtertje haar middagdut deed, was het geen probleem voor ze om de radio uit te zetten, maar zodra ze één seconde wakker was, zaten we weer in de disco.
Onze kindjes die geen muziek gewend zijn, konden nu dus wel een keer genieten van muziek, maar ook zij vonden het niks.

oorkleppen

Olaf en Linde met oorkleppen

3. Het extra elektriciteitsverbruik. Wij proberen constant zo weinig elektreiciteit te verbruiken en zij komen met grote machines aanzetten om vlokken in te blazen en een compressor. En lichten die constant aan zijn, ook als ze gaan lunchen. Ik heb geprobeerd me er niet te veel aan te ergeren, het is maar tijdelijk en het dient een goed doel, namelijk een warmer huis. Maar het is wel zonde om zelf zo zuinig aan te doen en dat er dan in een paar weken tijd ineens zoveel verbruikt wordt.
meterstand

4. De aannemer had vantevoren gezegd dat hij vier dagen met de werkzaamheden bezig zou zijn, het werden uiteindelijk twaalf werkdagen, waardoor we dus ruim twee-en-halve week in rommel en herrie hebben gezeten. Het was vooral jammer dat je ingesteld bent op “maar” vier dagen en dat het dus drie keer zo veel tijd in beslag neemt.

Respect en voordelen

Ik heb een nog groter respect gekregen voor werkmannen die hele dagen moeten sjouwen en ook voor alle mensen die hun huis (ver)bouwen of opknappen en maanden/jaren in de rommel en herrie zitten, petje af!

dakisolatie2Maar ons huis zet zijn petje niet af en houdt liever zijn nieuwe isolerende “muts” op. Want de voordelen van de isolatie waren gelijk voelbaar:

1. Het huis wordt minder snel koud.
2. De lucht is veel droger in huis.
3. Er is minder “trek” of tocht op de bovenverdieping.

Ik dacht vantevoren dat het minder koud hebben het grootste voordeel van isoleren zou zijn, maar nu ben ik net zo blij met het feit dat de lucht veel droger aanvoelt, want vochtige of droge lucht heeft ook een ontzettend grote invloed op de gevoelstemperatuur in huis!

Verwachting 1 van 2014 gerealiseerd

Heel fijn dat we zo snel al één van onze voorgenomen verwachtingen van 2014 gerealiseerd hebben. Dit jaar willen we wat betreft verbouwingen aan ons huis dus nog de afwerking van het plafond gaan doen en een nieuwe houtkachel gaan installeren.
En daarnaast heb ik natuurlijk nog veel meer eco-uitdagingen in mijn hoofd. Schrijf je in op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven!

Lees ook:
Dakisolatie: voorbereidingen
Eco-verf
Housewarming
Onze nieuwe kachel: bouw van een rocket batch box
Warme voeten
Gratis warm water


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


3 thoughts on “Dakisolatie: realisatie

  1. L Stabel

    Zoveel ergernissen zeg, ik herken het wel 😉
    Maar waarom niet zelf doen zoiets, dat is perfect mogelijk (we hebben 70% van ons huis zelf gebouwd) ?
    Kost een heel pak minder en je weet dat wat je zelf doet, meestal het beste is gedaan . Aangezien jullie beide minder werken, is het helemaal te doen ? Misschien heb ik wel makkelijker praten, daar we geen kinderen hebben en niet willen..
    Tussen haakjes, onze dakisolatie met stro was op 1 dag gelegd 😉
    Ivm ecologische verf, daar heb je heel wat keuze in. Wij hebben gedeeltelijk leemverf omdat we natuurlijk met leem werkten op het stro, maar kalkverf is hier mooier gedaan. De muurtjes die we nog moeten doen zullen waarschijnlijk ook met kalkverf gebeuren, dat laat zo minder strepen achter, is meer dekkend.
    Succes !

  2. PlasticMinimalist

    Wauw, het is pas februari en nu al is je eerste grote klus (bijna) klaar! Heerlijk dat het nu warmer voelt in huis. Goede investering. Geniet ervan! Hoe zit het trouwens met afval? Zorgde de verbouwing ook niet voor veel afval zoals plastic verpakkingsmateriaal?

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @PlasticMinimalist: Omdat we alle onze eco-materialen bij de lokale aannemer hadden besteld en hij heel groot inkoopt, niet alleen voor ons, was er in verhouding weinig afval. En de werkmannen hebben dit weinige afval netjes meegenomen, dus voor ons zelf was er totaal geen extra afval, indirect natuurlijk wel.
      De lokale aannemer vind het trouwens wel een uitdaging om een keer enkel met ecologische materialen te werken en hij heeft ons hierin totaal ondersteund!

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.



Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.