Exit: stereo

Het is al een tijdje gedaan, het is over, onze stereo is kapot. De cd-speler deed het niet meer. De radio nog wel, maar we hebben hier in huis een hele slechte ontvangst waardoor we er geen goede radio-zenders mee konden beluisteren. Dus op zoek naar een nieuwe stereo.

Ik ben een fan van online winkelen omdat je dat op je gemak kan doen wanneer het jou uitkomt, oftewel als de kindjes slapen en je ze dus niet mee naar de winkel hoeft te nemen waar ze naast je staan te jengelen.
Ook kan je met online winkelen de specificaties en prijzen van diverse winkels makkelijk met elkaar vergelijken.
Plus het grootste voordeel is toch wel dat niet naar een drukke winkel hoeft met schreeuwerige muziek, flitsende beeldschermen en gladde verkopers in pak. Ik heb iets tegen mannen in pak, ik vind ze niet te vertrouwen, geef mij maar een échte vent in een spijkerbroek, coltrui en stoppelbaard!

Goed terug naar het stereo-verhaal. Het uitzoeken van een stereo had voor mij geen grote prioriteit, dus we zaten een tijdje zonder muziek. En toen ik er eenmaal een stereo had gevonden die aan onze wensen voldeed, klein, simpel en niet duur, vond ik het eigenlijk wel heerlijk rustig zo zonder muziek.

Voor onze kindjes hadden wij educatief verantwoorde cd’s met sprookjes op klassieke muziek gevraagd voor hun verjaardag en sinterklaas. We hebben de hele serie van tien cd’s compleet. Maar die wil ons twee-jarig zoontje natuurlijk niet horen. “Nee, mama, die!”, oftewel de cd met kinderliedjes gezongen door veel te hoge kinderstemmetjes waarvan de irritante deuntjes dan ook nog eens in je hoofd blijven hangen, waardoor je tot overmaat van ramp de hele dag zelf ook die liedjes aan het zingen bent.

Begrijp me goed, ik houd veel van muziek, maar wil er dan wel echt voor gaan zitten en luisteren en er helemaal in kunnen opgaan. Dan kan muziek mij echt tot tranen toe beroeren!

En ik vind het ook interessant om een discussieprogramma op de radio te beluisteren.
Maar ik houd niet van muziek of radio die als achtergrond opstaat. Onze kindjes zorgen al genoeg voor achtergrond of eigenlijk beter gezegd voorgrond-“muziek”.

En iedere ouder kan beamen dat je juist zo kan genieten van de rust die neerdaalt in huis als de kindjes ’s avonds in bed liggen. Ik wil dat genot van die rust vasthouden. En dus niet verstoren met muziek of een discussie-programma op de radio (en een tv hebben we gelukkig niet). Geef mij maar stilte, een kan met thee, een boek en ik ben ultiem gelukkig!

Die behoefte aan stilte komt ook omdat je overal, maar dan werkelijk overal, overladen wordt met muziek. In iedere winkel en restaurant is er muziek. Als wij naar een bouwmarkt gaan noemen wij dat de disco, omdat de muziek er zo schreeuwend luid staat dat je er niet eens meer fatsoenlijk kunt denken. Plus heb je er dan ook nog overal van die tv-schermpjes die de meest onnodige producten aankondigen en die boodschap wordt dan tienmaal per minuut herhaald in de hoop mensen daarmee te brainwashen om toch die rommel te kopen. Als ik iets nodig heb in de disco en producten wil vergelijken, maar er staat een schreeuwend scherm naast me, trek ik er altijd de stekker van uit. Klant is toch koning?
Gelukkig heeft onze bio-winkel geen muziek op staan, voor mij nog een reden om voor bio te kiezen!

Het dus niet aanschaffen van een nieuwe stereo heeft niets met elektriciteitsbesparing te maken, want dat is echt minimaal, en ook niet met het uitsparen van grondstoffen voor nieuwe elektrische apparatuur, hoewel beide natuurlijk wel mooi zijn meegenomen. Nee, het zijn een keer niet de milieu-overwegingen die mijn beslissing bepalen, maar enkel en alleen de behoefte aan stilte………………………………………………………………………………………………………..!


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


7 thoughts on “Exit: stereo

 1. pinquiniusch

  Herkenbaar, gebruik ook al jaren geen stereoinstalatie meer, en als ik toch eens wil luisteren laat ik de laptop wel spelen (die kan ook gewoon cd’s) of gaat de kleine transitorradio aan.

 2. Celestine

  Sinds kort doet een bepaalde functie van mijn mp3-speler het niet meer. En toen dacht ik: als hij definitief de geest geeft, dan koop ik geen nieuwe. Ik voel me erg asociaal met oortjes in mijn oren.

  Wel uit mileu-overwegingen, en omdat ik er eigenlijk gewoon dus geen meer hoef.

  Bedankt om Adagio For Strings te delen. Ik moest vanmorgen naar een crematieplechtigheid en dat houdt me vandaag erg bezig. Dit stuk brengt eindelijk weer (gemoeds)rust, en hoop. Het heeft me deugd gedaan.

 3. Sarah

  Hey Evelien,

  Wij zijn ook verhuisd naar een rustig stukje België om kennis te maken met de stilte. Ik kwam uit Brussel en dat was zo overweldigend lawaaierig dat toen we verhuisden (en bovendien de televisie wegdeden), ik 6 maanden in de stilte heb vertoefd. Ik kon niets meer verdragen en wou alleen maar stilte. Ondertussen is die periode ook weer wat over. Maar nog steeds zet ik geen muziek op. Ook al heeft mijn man onlangs een nieuwe stereo gekocht (want we hadden er geen). In het weekend staat die wat meer op, omdat hij graag naar muziek luistert, maar ik vergeet die altijd aan te doen. Conclusie: eigenlijk leven we nog altijd in stilte. 🙂

  Groetjes,
  Sarah

 4. Tabitha

  Ergens vind ik het jammer dat je zo negatief bent over kinderliedjes. Zelf ben ik erg muzikaal en heb altijd genoten van het zingen van kinderliedjes en het meezingen ervan met kinderlp’s. Ook mijn kinderen zijn hiermee groot geworden en hoewel ze volwassen zijn kunnen we nog steeds met veel plezier kinderliedjes samen zingen. Het helpt kinderen ook gevoel voor rijm en ritme te krijgen.

  Ik ben ook van mening dat kinderen die muziek meekrijgen vanaf hun vroege jeugd makkelijker door de puberteit heen komen, omdat ze hun emoties in muziek kunnen uiten (ben hier zelf een voorbeeld van, zonder mijn gitaar was mijn puberteit een hel geweest). Ik vraag me dus af of jullie kindjes wel gestimuleerd worden in het ontwikkelen van hun muzikaal gevoel, door bijv. muziekinstrumenten en samen liedjes zingen (of zelf maken) thuis? Of valt dat bij jou ook onder ‘herrie’?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Tabitha: In de auto luisteren we nog wel naar muziek, maar dat is dan meestal wel klassieke muziek. En daar genieten de kindjes dan ook van, ons zoontje vraagt dan bij het horen van een snaarinstrument of het een viool is.
   Ook hebben we een boek met liedjes met notenbalken en een pianootje waarbij de noten en pianotoetsen met een kleur zijn aangegeven, zodat ze op die manier zelf al liedjes kunnen leren spelen. En we hebben hier veel houten muziekinstrumenten in huis waarmee ze af en toe flink tekeer gaan.
   Het is dus niet zo dat ze a-muzikaal worden opgevoed, alleen die kinderliedjes met hoge kinderstemmetjes waar ik zelf acute hoofdpijn van krijg, draaien we hier niet.

 5. Sophie

  Ik hou er heel erg van om naar muziek te luisteren. Wel vind ik het belangrijk dat zowel de muziek als de tekst een meerwaarde hebben. Voor mij geen Tomorrowland-gedoe, maar wel symfonische metal of bijvoorbeeld Loreena McKennitt. Ik kan er veel kracht uit putten, of antwoorden in vinden op moeilijke levensvragen. Ik denk niet dat dat zo verkeerd is… Thuis zal ik zelden muziek als achtergrond opzetten. Maar in de auto, of zelfs tijdens het werk vind ik het heerlijk. Het haalt zelfs mijn productiviteit omhoog.
  Maar goed: onzin als K3 komt later bij mij ook niet binnen, mochten er ooit schaapjes rondlopen. En ik zal mijn kinderen ook niet dwingen om naar metal te luisteren. Voor alles is een plaats, tijd en leeftijd.

 6. Josefine

  dag Evelien, ik ben blij dat ik niet de enige ben die een hartsgrondige hekel heeft aan al dat lawaai (want muziek kan ik het bijna nooit noemen) waar je mee om je oren geslagen wordt. Ik mijd winkels waar (luide) muziek op staat, ik gebruik muziek ook niet als achtergrondgeluid en heb een (oude) stereo-installatie die bijna niet gebruikt wordt.
  Wat kinderliedjes betreft, ik heb altijd zelf gezongen met mijn kinderen en nu met mijn kleinkinderen! Dat kan door geen enkele cd vervangen worden, mooi of niet. Maar ik begrijp wat je bedoelt met die hoge kinderstemmetjes. Heb ik dus ook niet in huis. Mijn kleinkinderen hebben wel een cd met het verhaal van Sunjata, dat is waardevol. Ook Herman van Veens Alfred Jodocus Kwak horen ze graag.
  Maar gedoseerd, meestal is het gewoon stil bij hen in huis, zodat ze de kans krijgen om zelf muziek te maken. Ik vind het belangrijk dat kinderen ook stilte mogen ervaren, hoe kleiner, hoe meer stilte nodig is.

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.