Warme voeten

Het is pas half oktober en de eerste sneeuwvlokjes zijn nu al gevallen hier in de Ardennen. Dat belooft een laaaange winter te worden……

Ik zit veel achter de computer en op mijn werkkamer is het niet zo warm (12°C). Door het stilzitten had ik makkelijk last van koude voeten. Had, want ik heb daar geweldig effectieve en simpele oplossing voor bedacht.


Ik heb een grote pantoffel waar je met twee voeten tegelijkertijd in kan. En daar doe ik dan een warmwater-kruik in. Je voetjes gaan zo echt gloeien, zalig!

Eerst zette ik mijn voeten enkel op een kruik (dus zonder pantoffel), dan werden ze van onderen warm maar van boven bleven ze koud. Door de kruik in de pantoffel te steken, zijn mijn voeten zowel van onder als van boven heerlijk warm!
En als je warme voeten hebt, heb je het echt niet koud meer.

Die grote sloffen heb je in allerlei uitvoeringen:


En ik heb er een rubberen kruik ingestoken, dat vond ik fijner dan een metalen ronde versie, omdat de rubberen kruik plat is en je zo dus je voeten er op kan zetten.
Plus is een rubberen kruik ook zachter.

Zo kan ik dus gerust een dag lang werken op mijn (niet zo warme) werkkamer.

We hoeven niet zozeer ons huis te verwarmen,
het is veel efficiënter dat we onszelf verwarmen!

Meer lezen over verwarmen:
House warming
Onze nieuwe kachel
Dakisolatie: voorbereidingen
Dakisolatie: realisatie
Gratis warm water
Aan kouder wonen kun je wennen

Meer lezen over wintertips:
Kaarsen maken
Kaars maken van sinaasappel
Winter schoonmaak tips


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


47 thoughts on “Warme voeten

  1. Ton en Tiny

    Hai Evelien,

    Jouw idee gebruiken we al een aantal jaar. We hebben geen cv, alleen 2 gaskachels beneden en boven niets. En juist boven staan de pc en laptop. We zitten vaak met een fleece-jas aan en met een warmwaterkruik in een handdoek. Dus weet er alles van.

    Leuk dat het bij jullie al even wit geweest is. Hier begint de nattigheid van de herfst…….

    Warme voeten groet, Tiny

  2. Maia

    Leuke oplossing! Ik heb bij de computer altijd een oud dekbed liggen, lekker warm. Ik draag in huis standaard dikke sokken en sloffen of slippers.

  3. its me

    Dat is leuk!
    Misschien een idee om zoiets zelf te maken(ik als creatieveling), uit 2e hands kleding of eigen versleten kleding/truien bv.
    Ook hier zitten we met dikke sokken met zelfgemaakte gebreide banksloffen aan.
    En onder de voeten een verhuisdeken dat houd de kou ook goed tegen.
    En evt een verhuisdeken over de benen, ik heb de verhuisdekens ( ja ik heb er 4 gemaakt) versiert met diverse kant of linten ook bij de 2e hands winkel vandaan en sommige van de markt.
    Je kunt die dekens kopen bij bouwmarkten en gemaakt uit afval kleren en niet duur zo ongv 5 euro per deken.

  4. Marjolein

    Ja leuk die slof! Ik had er hier een in een soort badeendje-vorm, heel grappig en knalgeel inclusief oranje snaveltje en oogjes, haha. Vooral de kleine poes vond ‘m erg lekker om in te liggen :D. Alleen wat onhandig met rondlopen een zo’n grote :S, en ik krul me meestal op op de bank waarbij hij niet echt lekker bleef zitten dus uiteindelijk toch niet zo vaak gebruikt, maar zoals jij doet in een werkkamer terwijl je langer stil zit, is inderdaad een hele handige toepassing! Ik zie me al zitten op m’n werk achter het bureau met die eend, leuke gespreksopener voor wie binnen komt lopen, hihi.

    Hier herhalen we ook steeds vaker jouw mantra “verwarm jezelf, niet je huis”, dus de dikke sloffen weer afgestoft en een berg kleedjes paraat (waar meestal de katten in kruipen… die zijn wat chagrijnig dat we de verwarming nog niet aanhebben…!). Tot nu toe goed te doen zo, vooral met dikke hoge sloffen met goede zolen. Meestal heb ik van die dikke oversokken, maar dat is vooral lekker als laagje in de lente/zomer. Ik merk het verschil direct met echte goede sloffen; voel me een stuk warmer, houd dat beter vast, en als ik ze niet aanheb koel ik sneller af.

    Nu nog de radiatorfolie op onze lange verwarmingen bevestigen, om daarmee hopelijk ook wat zuiniger te kunnen zijn met gas dit jaar, en kortere en dikkere gordijnen ophangen ter extra raamisolatie en die net voor de radiatoren hangen zoals de zomerversie-voor-de-sier, dat gaat waarschijnlijk al veel schelen in warmtebehoud en snellere en zuinigere opwarming. Hangmandje voor de poezen aan de verwarming staat klaar, worden die ook weer vrolijker :D. Laat dan de sneeuw hier ook maar komen, gezellig!!

  5. Lot

    In de winter draag ik in ieder geval iets om benen boven de sokken, geen stukje laat ik onbedekt, doe dit soms met beenwarmers zelf gemaakt van fleecestof of oudepanty. Ook polswarmers heb ik.

      1. Ineke

        Ik stook in de winter ook niet, maar mijn huis is supergoed geisoleerd en ook nog eens een maisonette met onder en naaste buren, dus nooit kouder dan 15. Ik heb fleehandschoentjes waar ik de vingers afgeknipt heb als ik wil typen en merk inderdaad dat als ik de capuchon van mijn hoody op doe, ik het ook minder koud heb. Heb inderdaad ook wel eens met een muts opgezeten maar hou niet zo van dingen op mijn hoofd.

        Ik doe alleen de kachel aan als er bezoek is, zelf kom ik met goede kleding, sloffen en een dekentje ver genoeg. Lekker ook als de eindafrekening komt en het gevoel ook iets goeds te doen voor het milieu. 🙂

      2. Marjolein

        Mijn moeder breit die! Vorig jaar voor mij 2 paar gemaakt omdat mijn kantoor zo koud was. In kleurtjes die pasten bij mijn favoriete outfits, haha. Werkte heel fijn en heerlijk warm, scheelde echt net als zo’n slof of muts of kleedje of kruik scheelt (of alles bij elkaar).
        Zal ik vragen of ze een setje voor je breit? Wat is je favoriete kleur? 😀 (vindt ze leuk)

          1. Marjolein

            Is goed! 😀
            Misschien ga ik het zelf proberen, dus kan iets langer duren.. :P.
            Welke maat handschoen heb je meestal, ter indicatie van de grootte?

        1. GreenEvelien Bericht auteur

          @Mariska: Laat mij maar off-grid-systemen aanleggen of computers uit elkaar halen of stopcontacten verplaatsen.
          Of 20 verschillende manieren om te douchen uitzoeken met alle voor- en nadelen.
          Maar breien of haken lukt me niet 😉

  6. Karel

    Of draag een muts.
    Koude voeten/handen zijn dikwijls het gevolg van koude aan het hoofd/gezicht.
    Als het hoofd koud heeft, dan reageert ons lichaam snel door het minder verwarmen van voeten en handen om toch absoluut ons hoofd (hersenen) op de juiste temperatuur te houden.

    Ook bij wandelen/fietsen bij koud weer is het belangrijk om het hoofd goed tegen de koude te beschermen om geen (of minder snel) koude voeten/handen te krijgen.

  7. Trudis

    Fantastisch Goed idee Evelien! Volgend jaar verhuizen we van het zuiden van Spanje naar het noord-westen van Frankrijk en het zal daar een heel stuk kouder zijn tijdens de wintermaanden. Dus van een oude badhanddoek en wat kussenvulling kan ik deze alvast maken. Zo heb ik al een leuk kerstcadeau voor mijn man 🙂 Bedankt!
    Un besito

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Nadia: Bedankt voor je compliment!
      Denk het wel dat je hem kunt wassen, waarom niet? Wij hebben nogal een pluizig geval en kloppen die regelmatig buiten gewoon even uit.

  8. GreenEvelien Bericht auteur

    Ik vind jullie reacties echt super!
    Had beetje schrik dat ik weer die standaard reacties zou ontvangen dat we te armoedig leefden met slechts 12°C en dat anderen zichzelf dat echt niet aandoen…..
    Dus heel leuk al jullie tips en hoe creatief jullie zijn om jullie zelf te verwarmen in plaats van de thermostaat omhoog te draaien, top!

    1. Elisa

      Wat een goed idee! Ga ik zeker toepassen in de toekomst. Nu heb ik in de werkkamer een zo´n kartonnen krabplankje van de katten ingepikt, en daar zet ik mijn voeten bovenop. Scheelt al een stuk als de kou van de vloer niet doordringt tot je voeten. Gecombineerd met wollen oversokken en een warme-wollen-winter-woontrui en je bent good to go!
      Overigens is het bij ons 18 graden in huis nu. We zijn aan het afbouwen: vorig jaar 18,5 en het jaar daarvoor 19,5. Is voor ons al heel wat, we kwamen van de 20,5 of soms zelfs 21 graden.
      Nu is die 18 heel goed te doen, maar we hebben mazzel met het weer. Er staat nauwelijks wind de afgelopen tijd. Waait het wel (we wonen aan de Noord-Hollandse kust), dan waait het dwars door het (nieuwbouw)huis heen en blijft het koud voelen, zelfs op 21 graden.
      Ook hier vinden onze katjes het jammer dat de kachel nog zo goed als werkloos is…maar ach, ze kruipen elke avond op onze warme schoot op een woondeken 🙂
      Ik lees je berichten graag, wij willen in de toekomst heel graag een houten huisje op een klein lapje grond neer zetten met alles zo duurzaam mogelijk. Dank voor de inspiratie! En ga zo door, laat de criticasters maar, elke stap die de wereld leefbaarder maakt is toe te juichen (want er zijn zo veel mensen die niks doen…).

      1. GreenEvelien Bericht auteur

        @san: Alleen mijn werkkamer boven op het noorden is 12°C. De huiskamer is 16°C, maar wordt verwamt met leemkachel en dus heb je er stralingswarmte wat veel warmer voelt dan convectiewarmte. De thermometer zegt dus 16°C maar de gevoelstemperatuur ligt hoger.

    2. its me

      Ach, daar moet je je niets van aantrekken!
      Dat is niet armoedig maar zuinig en daar kunnen veel mensen nog wat van leren!
      Ook hier zien ze ons aan als vreemde snuiters die niet meer doen aan die ratrace. Het is jullie leven en je hebt er altijd mensen bij die dan maar afgeven op jullie levensstijl en ondertussen toch een beetje “jaloers” zijn op de manier hoe jullie leven.
      Ga gewoon zo door zoals je zelf wilt leven met je gezinnetje en laat je er niet door ontmoedigen!
      Zulke reacties krijg je altijd.
      Maar wij vinden het super goed en leren veel van je site/blog 🙂

  9. Lies

    Toen ik op kot ( kamers) zat en het hittegolf was en examentijd, deden wij het omgekeerde: met de voeten in een koud bakje water. Hielp ook goed?

  10. Wim

    Als de houtkachel aanstaat leg ik er wat stenen op (2 oude kaasmaakgewichten en een platte holle dakpanachtig ding)
    Overdag met een handdoek erom zijn de twee kaasmakers voor onder de tafel waar we achter de computers zitten en de grote platte ligt met een dikke handdoek aan het voeteneinde van het bed.
    De grote gaat er een uurtje voor slapen op.

    (En met gietijzeren pannen koken we ook op de kachel, de warmte uit het hout gebruiken we dus aardig goed.)

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Wim: Bij onze vorige kachel deden we dat ook, bij onze enorme lemen massakachel lukt dat helaas nu minder makkelijk, omdat er op de kachel bijna geen plek is. Of we zouden de stenen misschien in de stookkamer moeten leggen.

  11. Sigrid

    Hoi, ja, warme voeten verwarmen echt je hele lichaam. Maar ook een kleine tip: je van binnenuit verwarmen. Vanaf de nazomer beginnen met verwarmende thee te drinken (gember, kaneel, kruidnagel, kardemom, …) en de verkoelende dingen te laten merk je ook dat je een pak beter bestand bent tegen de koude! En ’t is nog lekker ook allemaal 😉

      1. Katrine Van Passel

        Beste Evelien,
        Pas je site ontdekt, heel interessant!
        Heb je toevallig nog ‘leuke’ milieuvriendelijke tips om studenten warm te maken om duurzamer te gaan leven?
        Volgende week geef ik in mijn opleiding een vorming en ik zou deze tips dan graag doorgeven.
        Alvast bedankt,
        groetjes
        Katrine

        1. GreenEvelien Bericht auteur

          @Katrine: Ben al langer van plan om daar eens een blog over te schrijven.
          Wel wil ik je er op attenderen dat er COPYRIGHT op mijn site geldt, dus mijn ideeën, tips en recepten mogen enkel voor privé-gebruik worden toegepast, maar niet voor publiekelijk of commercieel gebruik worden overgenomen!!!
          Daarvoor kun je eventueel een lezing bij mij aanvragen.

          1. Katrine Van Passel

            ok, is genoteerd 😉
            Ik kon het maar vragen hè
            Ik ben student en gewoon op zoek naar wat info, vandaar. Ik ben helemaal niet actief op publiekelijk of commercieel vlak.

          2. GreenEvelien Bericht auteur

            @Katrine: Een vorming is wél publiekelijk en daarin mogen mijn tips, ideeën en recepten dus niet zonder bronvermelding worden opgenomen!
            En ik merk gewoon steeds vaker dat mijn tips en recepten overal worden overgenomen zonder mijn site te vermelden.

  12. Plastic-Free Tuesday - Annemieke

    Hier laten we zo nu en dan ook de verwarming uit. Het is een heel slecht geïsoleerd huis dat we tijdelijk bewonen, dus we gaan ook geen maatregelen nemen om het beter te isoleren. Het wordt al snel zo’n 15 graden. Dat is met warme kleding nog wel te doen, maar probleem is dat de was nooit droogt. Heb jij dat probleem ook en hoe los je het op? Het zou natuurlijk ook kunnen dat ons huis gewoon te vochtig is.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Annemieke: Of je was droogt hangt niet zozeer af van de temperatuur, maar inderdaad meer van de vochtigheidsgraad. Als het buiten vriest, kun je bijvoorbeeld heel goed je was buiten drogen ook al is het koud, omdat de lucht dan heel droog is. Dus de vochtigheidsgraad in bepalend!
      Sinds wij ons dak flink geïsoleerd hebben en de leemkachel laten bouwen, is de lucht in huis veel droger en droogt de was ook sneller.
      Misschien wat van die “vochtvreters” in huis plaatsen om de lucht beetje droger te maken?

      1. Ellen

        Je noemt hier ‘vochtvreters’, ik heb een milieuvriendelijke oplossing voor vocht in huis: een liksteen (zoals voor schapen, paarden), deze leg je in een teiltje en deze trekt veel vocht aan. Wij gebruiken het in de kelder en deze is nu droog en schimmelvrij.

        1. Petra Zijlstra

          Hallo Ellen
          Vraagje .Het is wel een een reactie pff 6 jaar later!
          Liksteen kan ik ook in de woonkamer plaatsen?
          Groetjes en dankjewel.
          Petra

  13. Crafts'n'Skills

    Ook hier had ik last van koude voeten terwijl het verder in huis best te doen was. Voor de platte rubberen kruik die jij noemt, breidde ik een heerlijk warm hoesje. Voelt nét wat comfortabeler dan het rubber, al zeg ik het zelf ;o)

  14. Carolina

    Hallo Evelien,

    Prima tip weer!
    Zelf ben ik erg kouwelijk aangelegd (´t zal door de tropische achtergrond van pa en ma komen denk ik altijd maar;), dus ik vul de sloffen altijd nog aan met polswarmers, soms van die vingerloze handschoentjes en vaak zelfs een muts. Ik zal de schoonheidsprijs niet winnen vermoed ik, maar alla: prachtig laag energieverbruik en lekker warm! Voor man en kind zijn zulke maatregelen gelukkig niet nodig. Die redden zich prima met dikke sokken.
    Overigens voelt het hier, sinds we een hr-houtkachel hebben, veel warmer, ook bij ‘officieel’ dezelfde temperatuur. Gevoelstemperatuur blijkt inderdaad veel belangrijker te zijn dan het nummertje op de thermostaat!
    Vriendelijke groeten,
    Carolina

  15. Iloon

    Ik liep laatst langs de Xenos en wat zag ik daar liggen in een grote bak voor 7,99??? Deze brede slof. Joepie!! Meteen gekocht natuurlijk. Veel plezier van ondertussen.

  16. theda

    Ik heb mij een warme voetenzak gebreid voor in bed. Ik steek daar ’s avonds mijn voeten en de zak komt bijna tot mijn knieën. nooit meer met de voeten op het koude laken en geen elektrische deken nodig!

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.



Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.