Het groenste gezin van België

Afgelopen dinsdag was de tv-reportage over onze eco-lifestyle bij het programma Telefacts. We voelden ons zeer vereerd met de naam van de reportage: “Het groenste gezin van België”.
Aangezien wij zelf geen tv hebben, ben ik hem bij mensen in ons dorp gaan bekijken.
En nu kan iedereen hem ook hier bekijken:

(enkel voor donateurs)

Naar aanleiding van de tv-uitzending stond ik woensdag in twee kranten.

      

En de Low Impact Man heeft mij woensdag de titel toegekend van “Low Impact Madam”. Wow, ik ben zo trots!
Plus schreef hij de volgende dag in zijn blog dat het meer dan terecht is dat de media onze eco-lifestyle oppikt omdat ik al jaren bezig ben een lage ecologische voetafdruk te koppelen aan een hoge levenskwaliteit.
Ik ben Trots in het kwadraat!
steven

Deze week ben ik echt overweldigd door vele toffe, mooie, bemoedigende en soms zelfs ontroerende reacties.
Ik vond deze reactie van Pieter heel mooi, want dit geeft precies weer wat mijn opzet is. Ik verwacht namelijk absoluut niet dat mensen net zo donkergroen gaan leven als wij, ik wil enkel bewust maken dat het ook anders kan, dat energie besparen een energieboost geeft en dat verminderen geen versobering is maar een verrijking met meer tijd, geld en uitdaging.

Beste Evelien,

Ik ben ongeveer jouw tegenpool…zo ecologisch dat jij leeft, zo onecologisch ga ik door het leven. Maar toch lees ik met veel interesse en bewondering jouw blog. Je hebt niet de pretentie om iedereen te willen meetrekken in jouw leefwereld en anderen die dat niet willen te veroordelen. Je hebt me met je blog doen nadenken over het leven en ik overweeg zelfs om een aantal van jouw principes (weliswaar in mindere mate) over te nemen….wie had dat ooit gedacht, ik alleszins niet 😉

Van al jullie positieve energie krijg ik nog meer energie om energie te gaan besparen en nog een grotere energieboost. Wat een geweldige synergie bereiken we zo samen!

Bekijk ook de tv-reportages:
Voor hetzelfde geld
Melk & Honing
Tv-debat: Maakt de smartphone ons gestrest?


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


20 thoughts on “Het groenste gezin van België

 1. Nelleke

  Beste Evelien

  Ik vind het geweldig dat jou acties eindelijk getoond worden aan de buitenwereld. Je bent een groot voorbeeld voor ons allemaal. Ik volg je al een tijdje, dankzij jou ben ik zelf ook gestopt met shampoo en pak ik ook sneller de keerborstel vast ipv de stofzuiger. Ik vind al die energieverspilling ook altijd zonde en voel mij zelf ook altijd schuldig als de kraan wat langer openstaat dan dat eigenlijk nodig is. Moest ik kunnen, ik zou net zo leven als jij. Maar als je met andere mensen samenwoont die niet dezelfde normen hebben op vlak van milieubewust leven, dan is dat niet zo simpel. Tegen mij zeggen ze al dat ik soms overdrijf in mijn besparingen, sorteren, zo weinig mogelijk water verspillen, recycleren, … Ik neem bv. slechts 1 à 2 keer in de week de douche en dat vind ik al ruim voldoende, mijn huisgenoten douchen elke dag en ik vind dat persoonlijk absurd. Ik spreek ook vaak over nimby gedrag (not in my backyard), dat mensen altijd wel zeggen dat ze het belangrijk vinden om milieubewust te leven, maar er zelf niets voor willen opgeven. Soms voel ik mij ook een nimby en gebruik ik soms het excuus “och, dat beetje verschil zal toch niets uitmaken”, maar als iedereen zo denkt, dan gebeurt er natuurlijk niets. Dit probeer ik dus zo veel mogelijk te vermijden, want achteraf voel ik mij er toch altijd slecht over. Ik ben bereid om veel op te geven, als het mij een beter gevoel geeft. Maar dan moet je partner er natuurlijk ook achter staan, waar jij ontzettend veel geluk mee hebt. Dus echt een dikke chapeau voor jullie allebei!!! Jullie tips ga ik later zeker in de praktijk omzetten, van zodra ik mijn vriend overtuigd heb 🙂

  groetjes
  een licht groene Nelleke

 2. dirkje

  Hoi evelien, wat leuk om je eens echt te zien met vriend en kindjes.
  Ik bewonder je manier van leven en zou het ook graag zo doen.Kan echter niet wegens omstandigheden. Ga z o door, ik lees je blog heel graag en haal er veel ideeën vanaf.Groet Dirkje

 3. ver-greetmenietje

  Goeieavond Evelien, ik had de uitzending gemist maar dankzij jou logje
  kon ik het terugzien 😉
  Ik had het in de krant (de standaard ,digitale krant) gelezen en dit op mijn blog gezet…
  Jullie zijn fantastisch bezig ! fijn dat je man meegaat in jouw
  verhaal maar zoals hierboven iemand zegt is dat soms het moeilijke
  in een gezin….maar alle beetjes helpen denk ik dan maar…
  Wij zijn hier met vijf en hebben drie grote kinderen 23,21 en 18 jaar…Ik probeer ze zo ecologisch mogelijk op te voeden maar ja…
  Hier staan soms vier computers tegelijkertijd te draaien…(kinderen
  hebben die nodig om te studeren)
  Ik ga nog eens een linkje op mijn blog zetten zodat meer mensen
  de uitzending kunnen zien…
  Ikzelf ben bijna 20 jaar thuisgebleven voor de kinderen en we leefden op één inkomen…best te doen als je een beetje oplet…
  Nu ga ik af en toe helpen in een kinderkribbe hier in de buurt…
  Ik vond het leuk dat er altijd iemand bij de kinderen was….en heb
  me nooit verveeld of niet nuttig gevoeld…
  Ik wijs zeker niet met de vinger naar werkende moeders, iedereen
  moet doen waar hij zin in heeft en wat voor hem het beste lijkt!
  Dat vind ik nu juist zo fijn bij jou dat je niet belerend overkomt
  en iedereen zijn vrijheid laat!
  Bedankt voor alle ideetjes op je blog
  ik blijf je graag volgen
  liefs

 4. Tante Tuut

  Fantastisch! Een erkenning die jullie meer dan waard zijn! Het heeft me terug kracht gegeven om dezelfde weg te blijven volgen! Bedankt!
  Un abrazo vanuit het zonnige zuiden.
  Tante Tuut

 5. Sarah

  Hallo Evelien,

  Ik had nog nooit van jou gehoord en ben heel toevallig holderdebolder op jouw blog/site/filmpje gestuit. Ook wij hebben geen televisie, dus jouw filmpje heb ik nog nooit gezien. Evelien, het beetje dat ik tot nu toe al gezien heb en gelezen, vind ik geweldig ! Ik ga me nog wat verdiepen in jouw schrijfsels. We passen al heel wat toe, maar nog niet alles. Wij zijn in de Vlaamse Ardennen gaan wonen (lees: het Pajottenland bij Geraardsbergen), met een grote tuin om veel te kunnen moestuinieren. Hierin zoeken we nog wat onze weg: permacultuur om geen elektrische toestellen te moeten gebruiken, mijn man is op weg naar zeis-gebruik maar moet nog onderzoeken hoe hij het moet gebruiken, groentjes zelf kweken, veel fruit en dan zoeken naar manieren om ze elektrisch zuinig te bewaren zoals zuurkool maken, confituur, drogen, … Eén van onze toiletten is aangesloten op de waterput en ons wasmachine ook. We passen ook heel wat principes toe van natuurlijk ouderschap (waar ik binnenkort met een vriendin een lezing over geef) en dus hebben onze kinderen ook lang bij ons geslapen. We zoeken nog elke dag onze weg. We zijn nog maar net in ons eigen nestje gestart, dus nog niet alles is hoe we het willen, maar ik heb er weer een inspiratiepunt bij ! 🙂 Proficiat ! En ik hoop je ooit te ontmoeten.

  Vele groetjes,
  Sarah

 6. Ria Thijs

  Mooii..
  Evelien, het lijkt als ik jullie reportage zo bekijk
  dat wij mensen soms meer gehecht zijn geraakt aan dingen,
  dan aan mensen.
  Want raken wij zo stilletjes aan niet allemaal vergiftigd
  door de collectieve waanzin van de consumptiedrift.
  Verslingerd aan het willen bezitten van een hóóp troep.
  Versoberen…voor jezelf en in het belang om wie en wat je geeft.
  Doen en niet doen.
  Van alles wat minder betekent…dus niets tekort.
  Behalve complimenten geven en krijgen dan,
  die kosten niets,en ze geven je weer energie en moed.
  Evelien…. compliment voor jou en jouw gezin,
  metliefs.

 7. Ikke

  Super Evelien!

  Ondanks dat ik absoluut geen VTM-kijker ben (geen kabeltv ;)), vond ik de uitzending toch mooi aansluitend bij je blog.

  Het “bekeren” van anderen, heb ik een beetje voor mezelf opzij gezet.
  Maar als men er nog maar over nadenkt, praat,… dan heb je eigenlijk al heel wat bereikt.
  Een dergelijk bewust leven moet groeien. Veel mensen willen echt hun standaard niet verlagen.
  Dit terwijl ik dat net zo spannend en uitdagend vind 🙂

  Allesinds blijf ik je volgen! Doe zo verder!

 8. Kurt

  He evelien,

  Ben ten zeerste onder de indruk van je site en de reportage.
  Mijn vrouwke ziet het ook zitten en we zijn van plan een deel van de
  principes en besparingen uit te testen en door te voeren.Alvast enkele vragen: het waspoeder is dit ook geschikt voor donkere was. De grote verpakkingen enz waar zijn die te krijgen? Hoe kunnen we eens langskomen en genieten van je B&B en het eens allemaal in werking zien en erover face to face praten?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Kurt: Bedankt voor je reactie. Het wasmiddel-recept is enkel voor de witte was, ander recept volgt nog.
   Meer info over onze B&b, rondleidinen en lezingen kun je hier vinden. Tot binnenkort!

 9. Mattetaart

  Leuke en inspirerende documentaire!

  Het choqueert me steeds als mensen als jullie ‘extreem’ genoemd worden. Een levenstijl als die van jullie zou meer en meer de norm moeten zijn.
  Ik ga zeker nog eens rond kijken op de site!
  btw, hebben jullie nooit gedacht aan een halfondergronds huis?
  Een earthship bijvoorbeeld?

  Groetjes

 10. Dik en Annie

  Hoi Marcel en Evelien,

  Leuke reportage en enthousiast gebracht!
  We hebben restpect voor jullie levenstijl maar wij zouden het niet willen en kunnen!
  Om in de kamer te zitten bij zestien graden vinden wij wel errug frisjes. Natuurlijk: je went eraan en je kunt je erop kleden, maar toch….!
  Ongetwijfeld zullen jullie invloed hebben op het denken van anderen en dat is dan al een hele winst die in geld niet is uit te drukken.

  Groetjes,

  Dik en Annie

  P.s. gauw de computer uit want….

 11. Helena

  Wat stoer dat jullie op de buis wilden verschijnen. Leuk en positief. Ik ben het helemaal eens met Mattetaart hier boven. Misschien zijn jullie niet extreem, maar juist degenen die dit roepen met hun verspilling.

 12. Ellen

  Ha Evelien,

  Wat een leuke reportage! Ik heb ervan genoten. Ik heb zelf een gezin met drie kinderen, en ik maak ook al mijn schoonmaakprodukten etc zelf. Helaas nog wel erg verknocht aan mijn douche- qua elektriciteit besparen kunnen we nog veel van je leren. Wij hebben ook altijd katoenen luiers gebruikt met de meiden- geen probleem, je raakt er zo aan gewend en ze hebben ze ook met leuke kleurtjes 🙂 ik heb trouwens het idee dat je hier in Nieuw Zeeland, waar wij wonen, minder snel ‘extreem’ genoemd zou worden! Er zijn hier veel mensen die uit noodzaak sober moeten leven, wij hebben niet dezelfde materiele rijkdom als in NL en Belgie. Consuminderen is hier een erkende sport 😉 Succes verder en ik blijf je volgen! Heel inspirerend 🙂

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van bovenstaande blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten, kijk daarvoor bij Adverteren.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.