Tijd om naar buiten te gaan

time_changing_nlDit weekend meldde verschillende nieuwspagina’s dat uit onderzoek is gebleken dat de zomertijd beter is voor de gezondheid van de mens en dat we daarom in oktober de klok niet terug moeten zetten naar wintertijd. Want zo blijft het ’s avonds langer licht en hebben mensen meer tijd om buiten actief bezig te zijn.

Kunnen we tijd zomaar verzetten? Ja natuurlijk, want tijd is een menselijke instelling. Ik wil me hierbij beperken tot het begrip kloktijd, aangezien dat de tijd is zoals de meeste van ons tijd ervaren.
Maar in plaats van de tijd te verzetten, kunnen we toch ook gewoon ons ritme verzetten? We kunnen toch afspreken dat we voortaan om 8 uur beginnen met werken tot 16 uur, dan hebben we ook een uur langer licht. Ik vind het zo controversieel dat men wel het opkomen en ondergaan van de zon “kan” verzetten, maar zijn eigen gewoonten niet…..?

Ik heb tijd altijd een raar begrip gevonden. Toen mijn vriend een aantal jaar geleden op zijn verlanglijstje voor kerst om “tijd” vroeg, kreeg hij als cadeautje onder kerstboom een lange brief met mijn uiteenzetting over tijd. Ik zal jullie dit besparen, maar waar het op neer kwam was het volgende:
“Tijd kun je niet hebben en ook niet maken, in tegenstelling tot wat vaak gezegd wordt. Het is slechts een door de mens ingestelde maatstaf. Ik wil mijn leven echter niet te veel laten opsplitsen en bepalen door deze maatstaf, zie het leven liever als een geheel met een onbepaalde tijdsduur.”

stildetijd

Momenteel ben ik het boek Stil de tijd van Joke J. Hermsen aan het lezen. Dit gaat over dat er twee verschillende tijdservaringen zijn, die van kloktijd en de natuurlijke tijd. Zij pleit aan de hand van werken van filosofen, schrijvers, musici en kunstenaars om ons meer bewust te worden van de natuurlijke tijd.
Aan de hand van deze beschrijving lijkt het boek een hoog esoterisch gehalte te hebben, maar dat is het allerminst, het boek heeft zeker een academische diepgang. En is absoluut een aanrader!

Het onderzoek dat dit weekend belicht werd vind ik zinnig en onzinnig tegelijkertijd. Laat me met het negatieve beginnen, zodat ik met het positieve kan afsluiten.
Tijd is een creatie van de mens, dus je kan de klok zoveel voor- als achteruit zetten als je wilt. In dat opzicht is het onderzoek onzinnig.
Maar de reden waarom we de klok zouden moeten verzetten, kunnen we wel in achting nemen, namelijk dat we meer buiten actief moeten zijn. En als dat in je dagelijkse ritme niet haalbaar is, pas je ritme dan aan. Maar ga naar buiten!

5info_4inspiratie_sl_t2

Lees meer over tijd:
Klok en wekker op water
Tijd is geld

Lees meer over filosofie:
Wat is natuur?
Milieufilosofie

Lees meer over naar buiten gaan:
Groentenieren
Druk bezig in de tuin
Ons kabouterbos


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


One thought on “Tijd om naar buiten te gaan

  1. Guy Schalckens

    ik ben gepensioneerd en dus moet het allemaal zo snel en op tijd niet meer zijn. Vroeger leefde ik bijna van minuut tot minuut. Sinds ik met pensioen ben, draag ik geen polshorloge meer, en leef op het ritme van mijn biologische en natuurlijk klok. Ik eet wanneer ik echt honger heb. Slaap wanneer ik echt moe ben. En ik spreek met mensen af, in de zin van: “na het middageten vertrek ik” (dat kan ook rond 11.00u i.p.v. stipt 12 u zijn lol). Onhaasten en leven op het ritme van het klein stukje natuur in mijn omgeving, biedt zoveel meer voor me!

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.