Een halve meter sneeuw viel er vrijdag hier in de Ardennen. Een prachtig wit landschap!
Mijn vriend was in Luik, maar de treinen naar de Ardennen werden afgeschaft. Hij kon dus niet meer naar huis, daarom ging hij liften en vertrok om 12u.
Met de trein is het ruim een uur reizen, plus dan nog drie kwartier naar huis fietsen, hij zou dus om 14u thuis zijn geweest. Met de auto van Luik naar huis is het slechts drie kwartier rijden, normaal gezien dan…
Maar door de sneeuwval was er file op de snelweg… Het ging traag, totdat ze bij 10 km voor onze afrit “Baraque de Fraiture” kwamen. Baraque de Fraiture is de skipiste van Belgie waar altijd de eerste sneeuw valt. En de laatste kilometers op de snelweg voor Baraque gaan steil omhoog. Vele vrachtwagens waren daar dus vast komen te zitten. En er was maar één rijbaan beschikbaar, dus alles was geblokkeerd.
Tractoren moesten de snelweg op om de vrachtwagens los te trekken. Een vrachtwagen was tegen een elektriciteitsmast gereden, waardoor ook alle lantaarnpalen het niet meer deden.
Op eerdere afritten naar de snelweg stond politie dat voertuigen niet meer de snelweg op mochten omdat alles zo geblokkeerd was.
En onze afrit was door de sneeuw helemaal gebarricadeerd, auto’s konden van de snelweg dus “onze” afslag gewoon niet nemen.
Toen de auto’s zo lang stil stonden, besloot mijn vriend maar te gaan lopen, het was nog maar 7 km naar onze afrit. Af en toe reden de auto’s weer wat, dan reed hij weer met iemand mee. En als het stil stond, ging hij weer aan de wandel.
Op een gegeven moment reed de politie voorbij en vroeg waarom hij naast de snelweg aan het wandelen was?
Dus hij antwoordde dat de treinen niet meer reden en daarom was gaan liften, maar omdat het zo vast stond, besloot te gaan lopen.
Ze vroegen hem of hij wist dat het verboden was om te liften en te wandelen naast de snelweg. Mijn vriend zei dat hij dat wel wist, maar geen andere oplossing had.
“Wat doen we ermee?” vroegen de politie-agenten aan elkaar.
“We nemen hem mee”, zeiden ze.
Dus hij in de politie-auto.
En ze hebben hem netjes tot aan onze afrit gebracht!
Daar is hij weer gaan lopen, bovenaan de weg kon hij nog een lift krijgen. De weg naar ons dorp was geblokkeerd door een auto die ook vast zat, de laatste twee kilometer dus ook nog gelopen. Hij was om kwart voor 8 thuis!
Phone zorgt voor extra stress
Mijn vriend en ik hebben samen één gsm (geen smartphone). En degene die van huis is, neemt dat ding mee. Maar omdat we hem zo weinig gebruiken en totaal niet belangrijk vinden, is vaak of de batterij leeg of het beltegoed op, we denken daar gewoon nooit aan.
Natuurlijk was dat nu ook weer het geval!
Drie keer vroeg mijn vriend aan iemand om even te mogen bellen, maar ja, dan was ik natuurlijk net op dat moment buiten aan het sneeuwscheppen en hoorde ik de telefoon niet. Hij sprak de voicemail in met waar hij was en dat het nog wel even kon duren.
Ach, komt wel goed dacht ik.
Mijn vriend zat op een gegeven moment bij een vrouw in de auto die ieder kwartier naar huis belde. Waardoor zij en ook haar thuisfront helemaal gestresst raakten.
Terwijl mijn vriend en ik dachten, het zit vast, je kan er niets aan doen. Als je de hele tijd gaat bellen, lost de file daar heus niet door op, dus dat heeft totaal geen zin.
Door een gsm of phone, wordt je vaak dus alleen maar gestresster!
(Ik heb ook deelgenomen aan een tv-debat over dit onderwerp)
Opkomende vragen bij neerdwarrelende sneeuw
Door de sneeuwval was al het verkeer geblokkeerd. Er rijden altijd al weinig auto’s in onze straat, maar nu was het er nog maar één of twee per uur. En ze reden zo heerlijk rustig!
Dat ik me daardoor het volgende afvroeg:
1. Waarom kunnen we niet altijd allemaal wat langzamer rijden?
2. Waarom rijden mensen niet altijd enkel voor noodzakelijke ritjes?
3. Wat doen al die vrachtwagens op de weg? Ik snap nooit wat daar allemaal in kan zitten. Enkel voeding naar winkels vervoeren lijkt me noodzakelijk. Maar wat voor zooi zit er in al die andere vrachtwagens?
Als we nu allemaal eens minder spullen zouden kopen, zouden er veel minder vrachtwagens op de weg zijn. En dus veel minder vervuiling!
Plus heb je minder rommel in je huis. En geef je minder geld uit waardoor je weer minder hoeft te werken. Win-win-win-situatie!
4. Waarom is er eigenlijk een verbod op liften? Dat is toch de ultieme carpool optie. Zonder al de reglementen en formulieren die je bij de huidige auto-deel-opties hebt.
Stroomstoring
’s Avonds lazen we dat er hier 23 gemeenten zonder stroom zaten. Takken waren onder het gewicht van de sneeuw afgebroken en op de stroomkabels gevallen.
Voor de duidelijkheid 23 gemeenten, dus niet enkel 23 dorpen. Onze gemeente telt bijvoorbeeld al 23 dorpen en gehuchtjes. Dus ontzettend veel mensen die geen elektra meer hadden.
Dat deed me denken aan toen wij een keer stroomstoring hadden en dat we dat niet eens gemerkt hadden, omdat we dus zo weinig elektra gebruiken! (met radio-interview)
Als we weer hier een stroomstoring zouden hebben, dan hebben we het in ieder geval lekker warm met onze houtkachel. Terwijl een centrale verwarming het niet meer zou doen.
Ook hebben we door onze grootverpakkingen altijd genoeg eten in huis.
En met onze lampen op zonne-energie hebben we ook licht. Aangevuld met kaarsen die we zelf maken van sinaasappels.
Zit er alleen wel aan te denken om ook een radio op zonne-energie aan te schaffen. Dat je in dat geval wel weet wat er precies aan de hand is.
Dan zijn we dus ultiem voorbereid op stroomstoringen!
Bezorgdheid onveilige kerncentrales
Ook lazen we dat Maastricht en Aken aan Belgie hadden gevraagd om de kerncentrale in Tihange (vlakbij Luik) stil te leggen. Er zijn daar scheurtjes geconstateerd.
Want als er iets met die centrale gebeurd, liggen ook Maastricht en Aken in de rampzone.
Ook hadden ook enkele gemeenten uit West-Brabant vragen gesteld over de veiligheid van de kerncentrale in Doel (vlakbij Antwerpen). Aan de hand daarvan wilt de minister van milieu nu er nu een inspectie.
En Greenpeace en Bond Beter Leefmilieu (Belgische koepelorganisatie van milieuverenigingen) zijn zelfs naar de rechter gestapt tegen de verlenging van Doel.
Ik hoop dat die kerncentrales door de druk vanuit het buitenland en van organisaties dan ook snel zullen sluiten!
Gevolg is wel dat er natuurlijk veel minder stroom zal zijn en daardoor de prijs flink zal gaan stijgen.
Eindelijk misschien eens een reden om minder elektra te gaan verbruiken! Want met bewustzijnsacties bereik je enkel de “groene” consumenten. Nu zal het grote publiek hopelijk ook eens doordrongen worden om zuiniger om te gaan met elektriciteit!
Burgerlijke ongehoorzaamheid
We moeten dus absoluut niet wachten totdat de regering actie onderneemt voor een milieuvriendelijker beleid. Integendeel, het zijn wij, de burgers, die de regering moeten aanmanen stappen te zetten, want zij hebben geen verantwoordelijkheidsgevoel en lange termijn visie, kijken niet verder dan hun eigen regeerperiode en de volgende politieke stemming.
We zullen onze burgerlijke ongehoorzaamheid moeten tonen!
Dat burgers en organisaties de regeringen tot de orde roepen, blijkt ook uit de volgende twee uitzendingen van Tegenlicht.
In de “Klimaatzaak” zie je dat de organisatie Urgenda de staat Nederland via de rechtbank verplicht de klimaatdoelstellingen na te leven. En zij hebben dit proces gewonnen!!!
En in de aflevering “Advocaat van de Aarde” houdt een advocate een pleidooi om “Ecocide” in te voeren, zodat naast oologsmisdrijven, misdaden tegen de menselijkheid, genocide, foltering, nu ook vernietiging van de ecosystemen berecht kunnen worden.
Wees voorbereid
Misschien denk je, extreme sneeuwval in de Ardennen, bij mij gebeurt dat niet. Maar laatst was er in Noord-Nederland ook veel ijzel, waardoor auto’s de weg niet op konden en de scholen dicht waren. Ook hebben we een veel te warme kerst gehad.
Je merkt dus dat de klimaatverandering al in gang is met extremere weersomstandigheden. Ik denk dat het daarom beter is dat we ons allemaal meer op dergelijke situaties moeten gaan voorbereiden!
Lees meer over voorbereiding op calamiteiten:
Stroomstoring zonder dat wij het merken
Lampen voor als we met stroompanne kampen
Kaars maken van sinaasappel
Onze nieuwe kachel
Boodschappenlijst
Lees meer over mijn visie op phones:
Tv-debat “Maakt de smartphone ons gestrest?”
Gsm, smartphone en tablet
Lees meer over burgerlijke ongehoorzaamheid:
Actie!
Gek is zo gek nog niet
Burgerlijke ongehoorzaamheid
Individuele en maatschappelijke betrokkenheid
Individuele en maatschappelijke betrokkenheid – praktijk
Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!
Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.
Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.
Kom naar het Eco-Weekend vol duurzame tips, inspiratie eco-mindset, persoonlijke coaching hoe ook jij meer eco, eenvoudig, vrij kunt leven en gezellig samenzijn met gelijkgestemden in de prachtige Ardennen!
Beter dan een radio op zonneenergie is er een die je kan opwinden. Juist tijdens slecht en donker weer is het risico op stroomstoringen immers het grootst.
@Veronica: De radio’s op zonne-energie kan je allemaal ook altijd met de hand opwinden 😉
Klopt helemaal, wij hebben er eentje en hij doet het prima.
Elke maand even opwinden en verder staat de radio altijd bij het raam.
Met zijn creatief denken lijkt je vriend er beter vanaf te zijn dan de meeste mensen.
Zelf woon ik in Zuid-Holland, aan de kust. En winter, wat is dat ? :p Gisteren hadden we de eerste natte sneeuw (voor een paar minuten) en vanochtend de eerste witte daken (van de nachtvorst). Het valt me dit jaar extra op dat het klimaat veranderd.
Liften is helemaal niet verboden, alleen op de snelweg. Wat ik heel logisch vind.
@Baukje: Je hebt helemaal gelijk, ik dacht altijd dat liften in België en Nederland geheel verboden was. Maar dat is dus inderdaad niet zo, heb me vergist. Blij dit nu te weten, merci!
Mijn vriend en ik hebben hele vakanties in Frankrijk en Oost-Europa aan elkaar gelift, geweldige ervaringen!
Vriendelijke actie van de agenten. Inderdaad op de snelweg mag je niet lopen, en niet liften. Maar zij hadden ook wel door dat dit bijzondere omstandigheden waren.
Ik ga ook het liefst lopen/liften als treinuitvalt, ook als er noodweer is. Ik heb daarvoor wel extra spullen bij me. In mijn “thuiskomtas” zit een fluorhesje voor goede zichtbaarheid, en een Trangia brandertje en een mok, zodat ik onderweg een kop warm drinken kan maken, en notenrepen. Goede schoenen en regenkleding(en warme kleding swinters)
Ik bereid me al langer voor op dit soort dingen. Ik heb dan ook al heel lang een radiootje, opdraaibaar en op zonne-energie. Toch vind ik de kwaliteit afnemen. Ik heb me laten adviseren en een wereldontvanger gekocht. Deze laad ik op met herbruikbare batterijen, via de zonnepanelen.
Het is verder aan te bevelen op welke radiofrequentie (en eventueel welke tvzender die via internet te volgen is) de crisisinformatie gedeeld wordt. In Nederland weet ik dat de regionale zenders dat doen. België zal ook wel een regeling hebben.
Groet,greet
Wij gaan het bij een stroompanne nog lekker koud hebben 🙂 . We wonen in een appartementsblok waarbij enige andere verwarming buiten de centrale verwarming (sinds dit jaar op gas en electrisch geregeld) en elektrische bijverwarmingen de enige opties zijn. andere opties mogen gewoon niet voor de veiligheid.
Nuja, we hebben truien en dekens genoeg. Maar hoe ecologisch een appartement ook kan zijn (in vergelijking met sommige andere opties) het heeft toch zo zijn nadelen…
*een passief appartement had nu wel leuk geweest*
Ik heb me ook al dikwijls afgevraagd wat er in die vrachtwagens zit. Voor die winkel waar wij ons eten gaan halen hebben een aantal vrachtwagens rondgereden met bouwmateriaal, rekken, computers, kassasystemen, enz. Het bedrijf dat die rekken maakt moest ook gebouwd worden, en die gebruiken dan weer metaalbewerkingstoestellen, houtbewerkingstoestellen, wat kantoormateriaal enz. De vertegenwoordigers van zo’n bedrijven gebruiken een auto die naar de toonzaal moet vervoerd worden met een vrachtwagen. Die vrachtwagen moest ook gebouwd worden in een fabriek, met onderdelen die van tientallen andere fabrieken komen, die ook gebouwd werden met bouwmateriaal dat vervoerd moest worden met vrachtwagens. De robotten van die fabrieken werden ook vervoerd, en zo gaat dat maar door tot in het oneindige 🙁
Robbie,
Je stelling is 100% correct en onderstreept het positieve belang van elk ding dat we NIET kopen : daarvoor waren geen robots nodig, enz, enz… 🙂
Ja ik hoorde en zag de foto’s van mijn familie (die wonen daar ook) ik vond het wel geweldig hoor eigenlijk.
Wat lossen jullie dat relaxt op samen. Complimenten hoor.
Het leven vergaat niet, toen ik daar nog op school zat reden de bussen gewoon niet op zo’n dag, of ze reden dan wel en dan zaten we maar met z’n 3-en of zo in de klas.
Wel gezellig vond ik dat als het eens zo was.
Hartelijke groet
Marianne
Ik woon in het Noorden van Nederland en het was inderdaad spiegelglad hier laatst. In het weekend doe ik altijd mijn boodschappen, we konden de week dus prima doorkomen qua voedsel. Ik heb de weerberichten goed bijgehouden en aan het einde van de week zou de dooi invallen. Dat betekende dus dat ik prima op tijd de volgende boodschappen weer kon doen en deed dat dus ook.
Eén probleem…Iedereen heeft de hele week geen boodschappen kunnen kopen ivm de gladheid en nu de wegen eenmaal weer goed begaanbaar waren, ging IEDEREEN hamsteren. Wat dus leidt tot behoorlijk lege winkels en ik dus slechts het minimale kon kopen.
Ik heb me voorgenomen om betere voorraden aan te leggen, zodat we in ieder geval een week kunnen overleven 🙂