Actie!

Deze post verschijnt later dan jullie gewend zijn, maar dit komt omdat we naar het Climate Activist Weekend zijn geweest. Want zoals geschreven in “Individuele én maatschappelijke betrokkenheid” vind ik het belangrijk om naast je thuissituatie ook op maatschappelijk niveau milieubewust bezig te zijn.

Hoe kun je als burger je maatschappelijke betrokkenheid nu concretiseren? Hier een paar suggesties:
Nooit meer Fukushima op 11 maart, Nato Game Over op 1 april en van 3-8 augustus zal het Klimaat Actie Kamp plaatsvinden in Leuven.

Een lezer mailde mij naar aanleiding van mijn artikel “Solden” dat ik te streng was voor mezelf en dat ik aan zelfkwelling deed. En dat al die kleine inspanningen van burgers in de marge zijn en enkel structurele veranderingen er toe doen.
Zoals ik al reageerde op dat artikel, ik vind het een uitdaging om energie zuinig te leven en ik geniet daar voluit van!
En ik ben het er absoluut niet mee eens dat al die kleine inspanningen van burgers er niet toe doen, want samen geeft dat wel een groot resultaat. En naast het directe resultaat is er ook de indirecte uitwerking, namelijk de boodschap dat burgers bereid zijn tot veranderingen en er dus ook behoefte is aan een maatschappelijke transformatie.
Want het is enkel daardoor dat de politiek die gewenste structurele veranderingen invoert. Politici zijn niet de leiders van het land, maar eerder de volgers. Zij volgen immers de maatschappelijke standpunten om daarmee hun eigen positie behouden.
En daarom zijn al die kleine inspanningen van burgers dus van enorm belang!

Daarom: Doe eens gek en toon je burgerlijke ongehoorzaamheid. Het is naast van groot maatschappelijk belang ook nog heel erg leuk!

Lees meer over burgerlijke ongehoorzaamheid:
Gek is zo gek nog niet
Burgerlijke ongehoorzaamheid
Individuele en maatschappelijke betrokkenheid
Individuele en maatschappelijke betrokkenheid – praktijk
Extreme sneeuwval, stroomstoring en onveilige kerncentrales


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.