Voeding – 2: over datum

Vorige week in het eerste deel in de reeks over voeding ging het over de enorme hoeveelheden voedselverspilling én hoe je dat kunt voorkomen. Deze keer gaat het een stapje verder. Wat te doen met voedsel dat over de datum is of weggegooid wordt?

Het is verplicht om op voedingsmiddelen te vermelden tot wanneer een product houdbaar is. Er is daarbij onderscheid tussen “te gebruiken tot” en “tenminste houdbaar tot”. De TGT-producten zijn enkel te gebruiken tot op de uiterlijke datum. THT-producten kun je echter nog daarna gebruiken als ze goed ruiken en er goed uit zien. Toch worden deze laatste producten vaak weggegooid.

Maar daar komt verandering in, want er is nu de “Over-datum-eetclub”. Iedereen kan lid worden. Je organiseert een etentje bij je thuis en nodigt vrienden, familie of de hele buurt uit. Op de website staan flyers en posters om te gebruiken als uitnodiging.
Je kunt je gasten vragen om zelf over-datum-ingrediënten mee te nemen en deze samen bereiden. Of ga een paar dagen voor je “Over Datum Diner” gepland staat langs bij de supermarkt, bakker, groenteboer en marktkramen. En vraag of zij op het einde van jouw diner-dag wat spullen voor je apart willen houden. Grote kans dat zij dat wel willen doen, want ook zij houden er niet van om producten weg te moeten gooien.

En het geld wat je gasten normaal aan een restaurantbezoek zouden uitgeven, kunnen ze eventueel doneren aan de actuele hongersnood in Afrika.
Zo ben je tweemaal goed bezig: je gebruikt voedingsmiddelen die anders weggegooid worden en je levert financiële steun aan de hongersnood.

wasteNaast deze eetclub is er ook nog een andere radicalere manier, namelijk freeganism. Daarbij gaan freegans in de containers van supermarkten op zoek naar nog goed voedsel. Dit wordt ook wel skippen genoemd.
Hier een krantenartikel over het onderwerp: Eten uit de vuilnisbak is helemaal hip. En hier ook nog een reportage: Freeganism: Schatten uit de “afval”-container.
Freeganisten doen dit niet enkel om geld te besparen, maar vaak om aan te tonen dat er onnodig veel goed voedsel wordt weggegooid, wat een verspilling van productie, verpakking en transport is.
Er is ook een boek over geschreven: Waste. En een filmpje: Eten uit de vuilnisbak

In Vlaanderen woonden wij niet al te ver van een supermarkt en ging mijn vriend ’s avonds ook op jacht. Hij vond dit iedere keer een kik, anderen gaan lasergamen en hij deed “skippen” voor het avontuur.
En waar hij mee thuis kwam, niet normaal, hij is in die periode echt kilo’s aangekomen. Soms moest hij twee keer rijden omdat het allemaal niet in zijn fietsttassen paste.
Nu wonen we helaas te ver van een supermarkt af.

Wie ook nieuwsgierig is naar hoeveel er weggegooid wordt en tegen voedselverspilling is, raad ik aan om eens in een vuilnisbak te duiken. Of voor de mindere radicalen onder ons, een “Over-datum-diner” te organiseren.
Als zelfs dat te extreem voor je is, gooi producten die over datum zijn niet klakkeloos weg, maar kijk of ze misschien nog wel te consumeren zijn. Of in dat geval is het natuurlijk nog beter om niet te veel voorraad in te slaan zodat er niks over datum gaat!


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


3 thoughts on “Voeding – 2: over datum

 1. maman verte

  ik maak er ook een punt van op de kneusjes te kopen ; afgeprijsde artikelen omdat er iets”mis” mee zou zijn…of brood dat bijna over datum is ( voorverpakt), dat koop ik dan in veelvoud en vries het in enz…..
  merci voor de tips!!
  groetjes en succes met de allerlaatste loodjes 😉
  MV

 2. Anja

  Hallo Evelien,
  ik had nog een boel sesamzaad en wist niet goed wat ik er mee moest. Toen zag ik jouw recept van Gomasio en dat heb ik nu gemaakt. Wat lekker! Dankjewel! Ik heb het in mason jars gedaan. Hoe lang is het nu nog houdbaar? Ik las ergens anders dan het dan nog maar een paar dagen meegaat, klopt dat wel?
  hartelijke groet,
  Anja

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.