Elektrische fiets

Toen we nog in Vlaanderen woonden, hadden we geen auto en deden we alles op de fiets, heerlijk!
Nu hier in de Ardennen, had ik een goede tweedehands fiets gekocht met 21 versnellingen om de heuvels te trotseren. Maar dat viel nog flink tegen. Vooral met een kind voor- en achterop de fiets. Hoewel ik toch wel een redelijke conditie heb.
Mijn vriend fietst iedere week naar het station waar hij de trein neemt naar zijn werk. Als we dan met ons gezinnetje gingen fietsen, met ieder een kind op de fiets, dan was dat toch iedere keer minder gezellig dan gehoopt, omdat ik telkens gefrustreerd raakte dat hij wel met de fiets omhoog kwam en ik moest gaan lopen.

Trots of een elektrische fiets?
DSCN1406_2

Mijn vriend had al een paar keer gesuggereerd dat ik een elektrische fiets moest kopen. Maar dat wilde ik niet, ik zou gewoon vaker gaan fietsen en aan mijn conditie en spiermassa werken. Helaas liep dat telkens op frustratie uit.
Dus laatst toch maar naar de fietsenwinkel gegaan en naar een elektrische fiets geïnformeerd. Slechts ter oriëntatie natuurlijk hè.
De verkoopster raadde me proefritten op hun verschillende modellen aan om zo te testen welke ik het fijnste vond. Wow, zo is fietsen weer wél leuk in de Ardennen, ik voelde me helemaal bevrijd.
Dus nu ben ik de trotse* bezitster van een elektrische fiets!

*trots betekent hier ook wel: die zich over haar trotsheid heen heeft gezet

Fietskar
We hebben ook een tweedehands fietskar gekocht voor achter de fiets waar de kindjes in kunnen zitten. Dat fietst fijner dan met hen voor- of achterop de fiets, voor mij én voor hen!
Mijn fiets wordt nu niet meer door hun gewicht en bewegingen uit evenwicht gebracht.
De kindjes zitten gezellig naast elkaar en kunnen veel beter om zich heen kijken, vooral ons zoontje klaagde als hij achterop de fiets zat dat hij weinig zag.
Tevens zijn ze zo beter beschermd tegen wind en regen dan op de fiets.
En een fietskar is ook makkelijker vast en los te maken dan fietstoeltjes. Dus als de kindjes niet meegaan, heb ik geen stuur en bagagdrager bezet met lege fietstoeltjes.

Waarop letten bij aanschaf?
Er is wel een groot aanbod in elekrische fietsen en veel zaken die van belang zijn.
De belangrijkste twee zijn het type motor en de grootte van de accu. De motor bepaalt het vermogen en de accu de hoeveel energie die je beschikbaar hebt.

Motor
Wat bertreft het type motor, deze zijn er uiteraard in verschillende merken, maar belangrijker is de plaatsing. Hij kan geplaatst zijn in het voorwiel, achterwiel of in het midden bij de trapas. De plaatsing maakt een groot verschil uit. De ene plek is niet beter dan de andere plek, althans in Nederland en Vlaanderen, hier in de Ardennen heb je niets aan een motor in het voorwiel.
Maar je voelt wel degelijk verschil en wat jij het fijnste vindt, dat is persoonlijk en zul je zelf moeten ondervinden.
Ik vond een motor in het achterwiel fijner dan in het midden omdat ik hierbij het gevoel had als ik bergopwaartsging ging dat ik in de rug geduwd werd.

Accu
De grootte van de accu is natuurlijk ook van belang en bepaalt voor een deel de prijs. Je hebt accu’s vanaf 250Wh. Ik heb een grotere accu van 320Wh gekozen omdat ik vaak ondersteuning nodig heb als ik hier bergopwaarts ga en dan ook nog met een kinderkarretje erachter. Plus willen we echt lange fietstochten gaan maken.

Meer info vind je in de Keuzegids elektrische fietsen in mijn Kennisbank.
Elektrischefiets

Trap- én remondersteuning
Ik heb voor een model gekozen dat me niet alleen ondersteunig geeft als ik bergopwaarts ga, maar dat me ook helpt af te remmen als ik bergafwaarts ga (Bionx-systeem). En dat vind ik net zo belangrijk, want tijdens afdalingen hier was ik altijd continu in mijn remmen aan het knijpen.
Mijn vriend heeft minder schrik om hard naar beneden te gaan en racet gerust met 45km/h hier naar beneden. Ik vind het in die afdalingen toch wel fijn dat ik mijn fiets nu kan instellen op automatisch verminderde snelheid met daarin verschillende ondersteuningniveaus.
En het positieve hiervan is dat de energie die vrijkomt bij zowel het handmatig als met de motor remmen, weer opgeslagen wordt in de accu. Dus hoef je minder snel je accu op te laden!
dalen

Nadelen
Er is ook wel een nadeel aan een elektrische fiets ten opzichte van een gewone fiets en dat is dat deze veel meer weegt. Dus zonder de ondersteuning trapt een elektrische fiets echt wel zwaarder, waardoor je dus gemakkelijker de ondersteuning nodig hebt.
En ja, een elektrische fiets is duur, maar goedkoper in aanschaf én gebruik dan een (tweede) auto!

Vrijheid
Ik ben dus heel blij met mijn nieuwe elektrische fiets, ondanks dat ik hierdoor wel weer wat meer elektriciteit ga verbruiken voor het opladen van de accu en ondanks dat ik mijn trots opzij heb moeten zetten dat ik met een gewone fiets hier niet happy word.
Maar deze twee bezwaren verdwijnen als sneeuw voor de zon als ik mijn nieuw herwonnen vrijheid ervaar. Want ik kan weer lekker bewegen, me in een grotere straal van ons huis verplaatsen en zie onze kindjes samen genieten in hun fietskarretje.

Update 2020
Mijn elektrische fiets heb ik ondertussen weer verkocht en daarvoor in de plaats een goede mountainbike gekocht.
Omdat die elektrische fiets te stads was en ik er dus niet mee door de bospaadjes kon crossen, juist één van de leukste activiteiten om te doen in de Ardennen!

Lees ook:
Heimwee naar autoloosheid
No Impact Week – dag 3: vervoer
No Impact week – dag 8: eco-zondag



Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


Kom naar het Eco-Weekend vol duurzame tips, inspiratie eco-mindset, persoonlijke coaching hoe ook jij meer eco, eenvoudig, vrij kunt leven en gezellig samenzijn met gelijkgestemden in de prachtige Ardennen!

31 thoughts on “Elektrische fiets

  1. izerina

    Veel plezier met je fiets. Wij zijn nu met vakantie in de Quercy. Daar rijdt de post op electrische fietsen. Logisch met de heuvels en zware tassen.

  2. Linda

    Hoi Evelien,

    Sinds kort heb ik ook een elektrische fiets met een fietskarretje. We hebben er heel veel plezier van en laten daardoor de auto vaker staan.

    Groetjes,

    Linda

  3. Maia

    Ik heb ook een elektrische fiets, al bijna 5 jaar nu weer.
    Toen ik besloot geen rijbewijs en auto te kopen heb ik geïnvesteerd in een goede elektrische fiets zodat ik minder vaak met het o.v. hoefde te reizen. Uiteindelijk heb ik er ook heel veel gebruik van gemaakt. Je pakt sneller de fiets en ik kwam makkelijk op 200km per week, vaak wel meer.

    Uiteindelijk heb ik toch mijn rijbewijs gehaald en een kleine auto gekocht, mede voor mijn werk. Maar mijn auto was goedkoper in aanschaf dan mijn fiets. Ik grap altijd dat mensen beter mijn auto kunnen stelen dan mijn fiets 🙂

    Doordat ik nu op het platteland woon is fietsen niet meer zo makkelijk, maar ik probeer wel altijd nog mijn auto gebruik te minimaliseren.

  4. Dimphy

    Das ideaal zo’n fietskarretje waar je kids gezellig met z’n tweetjes in kunnen zitten en net wat je zegt, jijzelf hebt ook meer ruimte en bewegingsvrijheid. Steeds meer zie je ook hier zelfs in de buurt meer oplaadpunten om de accu’s van zo’n fiets op te laden, zal bij jullie hopelijk ook wel steeds meer komen. En anders eventueel een reserve accu mee nemen op de fiets. Meestal zijn de accu’s wel erg duur. Maargoed, altijd wel goedkoper dan een auto en fietsen is ook gezonder. Veel plezier met je electrische fiets.

  5. Daantje

    Sinds een paar weken kom ik echt als een slak vooruit op de fiets. Dus toen we vorige week een weeekendje weg waren, was ik maar al te blij dat ik een keer een elektrische fiets kon huren. Vond het echt een verademing 🙂

    Dus gefeliciteerd met je aankoop 😀

  6. Marrie-Jette

    Gefeliciteerd met je fiets!Ik fiets al sinds 2000 op een elobike.De eerste kreeg ik van de W.V.G. en de tweede kochten we zelf.Ik heb reuma en kreeg de fiets op recept zeg maar .Ik vind het fietsen nog steeds heerlijk en ben er elke keer nog blij mee.Ik heb geen rijbewijs en ook geen auto.

  7. me

    Ideaal zo’n fiets. Ik heb er eentje omdat ik door lichamelijke klachten niet meer op een gewone fiets kan fietsen en zo vast zat aan een auto en bromfiets voor wat verder dan te lopen was, nu fiets ik weer alles in de stad, ideaal.

  8. Marga

    Ik fiets sinds maart 2009 op een e bike, gekocht via Marktplaats voor €1.500 van een man die hem niks vond en er 300 km. mee had gefietst in een jaar… Nu 5 staat de teller op 20.500 km. en heb ik bij 19.000 km. voor €180 een nieuwe ketting, tandwielen, een kreng (zit bij de trappers) en een nieuw zadel en achterband op laten zetten.
    Ik rij geen auto en pak alleen de bus naar mijn werk als er echt veel sneeuw ligt en de weg glad is.
    Mijn hondje zit heel vaak achterop in zijn mandje en ik ben echt blij met mijn fiets, ik ga er zeker nog 5 jaar mee fietsen. Want de accu is nog 100 procent, want bij veel gebruik ook veel opladen en dat is goed voor de accu.
    Voor mijn lol fiets ik 14 km naar de zorgboerderij waar ik mijn biologische groenten haal en dan weer terug. geen dure sportschool kan daar tegenop… ik ben 54 en voel me energiek en gezond… mede dankzij mijn fiets.

  9. Helena

    Haha, dat je over je trots heen moest zetten, LOL! Ik heb zelf al bijna 6 jaar een elektrische fiets om dezelfde reden als jou. Alleen hier geen heuvels, maar vlakke polder met altijd wind tegen. 8Km naar het dorp/school en weer terug, met fietskar, twee kinderen en vaak nog het fietsje van de oudste bovenop de fietskar gebonden, nee dat was geen lolletje. Veel mensen kwamen informeren of er iets met mijn gezondheid was, vanwege de elektrische fiets, haha.
    Veel plezier met je fiets!

  10. marion anderson

    hai evelien, ik heb 2.5 jaar geleden mijn autootje verkocht en een tweedehandse e-bike gekocht, nu fiets ik 4 dagen in de week naar m’n werk en nog geen seconde spijt gehad, veel plezier ermee, dan kan je nu ook trots fietsen, geniet ervan , liefs marion

  11. Johnny

    Ook een argument bij de beslissing over de aankoop welke elektrische fiets de beste (ook ecologische) koop is of er in de fiets neodymium gebruikt is. Ik denk dat velen weten dat dit een grondstof voor magneten is die onder minder fraaie omstandigheden vooral in China ontgonnen word. Ik zie dat vooral naaf motoren deze grondstof gebruiken, bekende trapasmotoren gebruiken dat soort magneten helemaal niet maar fabrikanten geven weinig info..

  12. l Stabel

    Hoi
    Ik vraag me af hoeveel maanden je je fiets hier gaat gebruiken in de Ardennen. Toen we hier pas kwamen wonen, lag er 3-4 maanden per jaar sneeuw en/of ijzel. Ik durf er enkel met onze (tweede)auto door en dan nog ..:-( En wat als je kinderen op een dag naar school moeten, en dus te groot zijn geworden voor achter op de fiets te vervoeren ? Toch maar een tweede auto? Heb je al eens nagedacht hierover voor de toekomst? Wat als de spoorlijn gouvy-luik echt gaat afgeschaft worden en je vriend ook een auto nodig heeft om te gaan werken? Op dat vlak was je echt wel beter in vlaanderen blijven wonen , het is hier gewoonweg wel héél moeilijk om je makkelijk te verplaatsen (ik spreek uit ondervinding !) 🙁

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @I Stabel: De maanden dat er geen sneeuw ligt kunnen we fiets wel gebruiken. En als de kindjes groter worden, kan ik de elektrische fiets altijd nog zelf gebruiken ook zonder fietskar. Ik heb hem niet enkel voor de kindjes gekocht hoor, ook lekker voor mezelf.
      En als de spoorlijn gouvy-luik afgeschaft gaat worden, dan zien we dan wel weer, waarom je al druk gaan maken om problemen die er nog niet zijn? Geniet nu!
      Jammer dat je het wonen in de Ardennen zelf zo negatief ervaart.

  13. Elisa

    Een elektrische fiets kan inderdaad veel schelen en ze zijn er in zo veel maten. Mooi om te zien dat jullie nu dankzij deze aanpassing toch met zijn alle lekker kunnen genieten!

  14. l stabel

    Beste Evelien,
    Ik ben helemaal niet negatief over het wonen in de Ardennen, integendeel, houd net zoals jij van de rust en de natuur hier. Ik beaam enkel jouw indruk dat het niet zo makkelijk is om je hier te verplaatsen. Dit is voor ons het énige nadeel van wonen in de Ardennen, ik zou echt niet terug naar vlaanderen willen 🙂 Enkel heel jammer dat je hier voor veel dingen de auto nodig hebt, boodschappen doen, mijn man die moet gaan werken, uitgaan enz..

  15. bart

    Wij hebben hetzelfde gevoel, hier in de Pyreneën. Vroeger hadden we geen auto nodig; in Gent, waar we woonden en werkten. De kindjes brachten we naar school met de fietskar en later met de tri-dem (van Onderwater). Hier is mijn droom deze prachtige electrisch ondersteunde go-cart.
    Ik denk dat, jammergenoeg het nog te zwaar zou zijn om de steile helling naar ons huis vanuit Massat op te rijden. Toch blijf ik dromen…

    1. christian

      Vooral blijven dromen.
      Ik ben momenteel bezig om een human Hybrid voertuig te ontwikkelen. We moeten en kunnen een voertuig bedenken dat co2 neutraal is en nog een paar voordelen van de auto integreerd. Wat is trouwens de hellingshoek hoek en afstand van de heuvel?

  16. Saskia

    Hallo Evelien,

    Wij willen een elektrische fiets aanschaffen juist voor gebruik in een landschap zoals de Ardennen. Jij stelt heel duidelijk …hier in de Ardennen heb je niets aan een motor in het voorwiel.
    Kan je aangeven waarom je niets aan een motor in het voorwiel in de heuvels/bergen hebt?
    Bij voorbaat bedankt

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @saskia: Op mijn Downloads-pagina staat onder “Vervoer” een handige brochure waar je op moet letten als je een eleketrische fiets koopt. Op pagina 8 van deze brochure staat meer over de verschillende mogelijkheden waar de motor zich kan bevinden en welke consequenties dat heeft.

  17. Ben vd Molen

    Beste Evelien,

    In het kader van duurzaamheid en kostenbesparing mijn E-bike juist weggedaan en daarvoor in de plaats een back to basic fiets teruggekocht. Mijn gedachte hierbij. Wat er niet opzit kan niet stuk gaan. Als de accu bij een E-bike het begeeft, kost het je een paar honderd euro voor een nieuwe. Schaf je geen nieuwe accu, heb je een onbruikbare/ onverkoopbare fiets. Oftewel: afval. Een BasisFiets heeft geen versnellingen, geen handrem. Oftewel een fiets, zoals die ooit bedacht is

    Groet,

    Ben vd Molen

  18. Patricia H.

    Hoi Evelien,

    Ik zit nu met dezelfde overweging: ik woon in zuid Limburg en wij hebben 1 auto die mijn man gebruikt om naar zijn werk te gaan. Met 2 kids op de fiets gaat niet meer dus zat te denken aan een elektrische bakfiets. Maar die zin zo duur! Misschien is een gewone elektrische fiets met fietskar een goede oplossing? Welk merk fiets heb jij? Combineer je dat met een fietskar en hoe bevalt dat?

    Groetjes,
    Patricia

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Patricia H.: Een zéér groot voordeel van een fiets met een fietskar vind ik dat als je de kindjes niet bij je hebt, je dan ook geen logge fiets en dus extra gewicht hoeft mee te fietsen!
      Je kan misschien zelfs vragen of je de fietskar op school mag laten staan? Fiets je dus met fietskar en kindjes naar school, koppel je hem daar los. Ben je de hele dag vrij om te fietsen zonder kar en als je de kindjes ’s middags weer ophaalt, koppel je de fietskar weer aan!

      Er zijn zoveel merken en modellen, informeer gewoon even bij je lokale fietswinkel en maak wat testritjes. Kijk wat jou het beste bevalt!

      1. Mieke

        Wij hebben ook een fietskar voor twee kindjes gekocht. En hebben de elektrische fiets van mijn moeder gekregen. Deze fiets heeft een motor aan het achterwiel zitten, waardoor we onze fietskar niet kunnen bevestigen.
        Heb jij dan een fietskar die je aan het zadel moet bevestigen of heb jij de fietskar toch aan het achterwiel van jouw elektrische fiets kunnen bevestigen?

        1. GreenEvelien Bericht auteur

          @Mieke: Bij mij zit de motor in de as van het achterwiel.
          En mijn fietskar dien ik te bevestigen aan de stang tussen de trapas en de as van het achterwiel.

          Er zijn zoveel verschillende modellen en uitvoeringen beschikbaar…

  19. Robert Peter

    Ik heb geen elektrische fiets en wil hem ook niet, ondanks dat het met mijn reuma en longfibrose wel makkelijk zou zijn. Gewrichten blijven vaker in beweging en worden minder zwaar belast, dat is ook de belangrijkste achtergrond van de fiets met trapondersteuning. Wat vrijwel iedereen vergeet, is dat je spieren minder getraind worden en zwakker worden na verloop van tijd.

    Ik trap altijd met een vaste cadans waarbij mijn vermoeidheid beperkt blijft. Wordt het te zwaar (tegenwind, heuvel op) dan schakel ik naar een lagere versnelling. Ik ga minder snel vooruit maar dat boeit mij niet. Als ik maar kom waar ik wil komen, en of dat dan 30 minuten duurt of drie kwartier, maakt mij niets uit. Maar mijn goed-gevoel-beloning is gigantisch.

    Ook zijn electrische fietsen erg milieubelastend vanwege het productieproces van de accu(‘s), het laadproces (er gaat veel energie verloren aan warmte en efficiëntie tijdens laden), en de verwerking van de accu(‘s) wanneer deze vernieuwd moeten worden. Niet erg ecologisch maar ja, het fietst zo lekker dus vergeten we dat maar even voor het gemak.

    Ik leef bewust, hou niet van verspilling, koop alleen duurzame producten en alleen wanneer ze echt nodig zijn. Ja, ik heb een auto(tje), klein en luxe-loos zonder rijhulpsystemen, maar goedkoper dan een electrische fiets, voordelig in bezit en gebruik, koop altijd gebruikt want voor de CO2-voetafdruk van een nieuwe, kan ik 20 jaar lang een 2ehands rijden. Rijdt prima.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Robert Peter: In Nederland en Vlaanderen had ik ook echt geen behoefte aan een elektrische fiets.
      Maar kom hier maar eens een keer in de Hoge Ardennen fietsen, dan piep je wel anders 😉
      Vooral als je ook nog een fietskar met twee kinderen achter je fiets hebt hangen!

Geef een antwoord

Graag enkel reageren op de inhoud van bovenstaande blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten, kijk daarvoor bij Adverteren.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.



Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.