No Impact Week – dag 3: vervoer

Vervoer, oei dat is moeilijk…..
Toen wij in Vlaanderen woonden hebben wij een paar jaar zonder auto geleefd. Overal met de fiets naar toe, lekker bewegen en buiten zijn, zalig! We hadden geen benzine kosten, autoverzekering, wegenbelasting, autokeuring.
Er waren soms activiteiten waar we dan niet naar toe konden gaan, maar ook dat vond ik een voordeel, want zo leefde je gelijk rustiger.

Nu we in de Ardennen wonen hebben we wel een auto helaas. Dat vind ik echt het grootste nadeel van hier te wonen: die stomme kl*te auto!
En de afstanden zijn hier zo groot en er zijn geen fietspaden, enkel wegen waar de auto’s 100km/h rijden, dat het haast onmogelijk is om dingen per fiets te doen. Ik heb daar ook al een keer eerder over geblogd in Heimwee naar autoloosheid.

Mijn vriend gaat wel met de fiets naar het station om de trein naar zijn werk te pakken. We rekenen hier trouwens niet in kilometers, maar in tijd. Want heen-en-terug is dezelfde afstand, maar heen (bergafwaarts) is dat 20 minuten, terwijl hij over de terugweg 45 minuten doet.
Maar nu de winter er aan komt, is dat binnenkort helaas niet meer mogelijk. Hij overweegt nu om straks met langlauf-ski’s naar het station te gaan….

En er rijden hier enkel bussen om 8u en 16u om de kindjes van en naar school te brengen. Oja, bijna vergeten, er rijdt daarnaast ook nog 3x per week (!) een andere bus.

We gebruiken uiteraard de auto zo min mogelijk. We schrijven continu alles op een lijstje (oude envelop) wat we nodig hebben en pas als het echt noodzakelijk is, pakken we de auto om deze boodschappen te halen.

Komend weekend gaan we bij familie in Nederland op bezoek, een rit van 2,5 uur met de auto of 4 uur met de trein. We willen telkens graag met de trein gaan, maar kiezen iedere keer toch weer voor die auto. Omdat het sneller is, omdat de kindjes in de auto wel slapen en in de trein niet, omdat we dan grote bulk-verpakkingen bio-voeding kunnen kopen die hier in de Ardennen niet te verkrijgen zijn, omdat we ons daar dan makkelijker en sneller kunnen verplaatsen en dus meer vrienden en familie kunnen bezoeken, omdat het goedkoper is.
Voor de Belgen onder ons: de trein in NL is écht asociaal duur! Voor 10 minuten treinen ben je in NL net zoveel kwijt als voor een 3-uur durende rit met de railpass oftwel 7,40.

Maar ik hoor mezelf nu argumenten opnoemen waar ik ons autoloze tijdperk een grote hekel aan had, ik vond dat smoesjes als mensen die gebruikten…..en nu doe ik het zelf.
Dus nu overwegen we serieus om dit weekend met de trein te gaan.

Op het item van vandaag scoor ik dus het slechtst tijdens de No Impact Week. Ik baal er ook ontzettend van dat we een auto hebben. Maar dat is de consequentie van “op den buiten” te willen wonen. Ik schreef al eerder dat natuurlijk leven milieu-onvriendelijk is.

Maar aan de andere kant maken wij geen gebruik van het vliegtuig. Hier wat meer tips voor duurzaam reizen. Dus daarmee heb ik hopelijk ons auto-gebruik een beetje gecompenseerd?

Lees ook:
No Impact Week – dag 1: consumeren
No Impact Week – dag 2: afval
No Impact Week – dag 4: voeding
No Impact Week – dag 5: energie
No Impact Week – dag 6: water
No Impact Week – dag 7: give-away
No Impact Week – dag 8: eco-zondag


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


3 thoughts on “No Impact Week – dag 3: vervoer

 1. Kelly

  Ik mis het tijdperk zonder auto hier enorm. En wat je zegt over niet overal naartoe kunnen en daardoor rustiger leven, zo voelde het voor mij ook aan. Nu hebben we soms dagen volgepland, gewoon omdat we – als we dan toch eens de auto gebruiken – hem zo optimaal mogelijk willen gebruiken, en naar zoveel mogelijk plaatsen te gaan. Dat maakt het dan misschien wel iets verantwoorder, het combineren, maar ook drukker…

 2. Linda

  Hoi Evelien,

  dank je wel voor je website.
  Ik heb nu ook geen auto, maar omdat ik woon in Amsterdam is het meestal geen probleem. Wel om bij mensen te komen die in dorpen wonen, en dan vind ik t heel vervelend om opgehaald te moeten worden van een station of erg ver te lopen.
  Ik wil er wel rekening mee houden wanneer we uit de stad gaan verhuizen. Dan woon ik liever ergens waar wel een trein en bus kan komen en zal ik de natuur zelf meer moeten opzoeken met de fiets… Het is inderdaad niet makkelijk (of héél duur) om beide te hebben!

 3. Mari

  Eerst ff zeggen dat je een zeer leuke site hebt.
  Ben hier bij toeval opgekomen omdat ik aan het zoeken was naar bepaalde zonnepanelen i.v.m. opladen elektrische fietsen.
  Wat een zeer leuk plaatje, met die fiets en auto hierboven.
  Moest eigelijk op elke fiets zitten zodat iedereen dat kan zien.

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van bovenstaande blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten, kijk daarvoor bij Adverteren.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.