No Impact Week – dag 4: voeding

Eten is net als sport en sex, daar moet je niet over praten, maar gewoon doen!

Iedereen kan wel zeggen dat minder vlees eten beter is voor het milieu, maar daarvan gaat een carnivoor echt geen onsje minder vlees eten. Verleid hem met een heerlijke vegetarische maaltijd en hij (of zij, maar meestal een hij….) raakt misschien wél geïnteresseerd.

Maar spreek niet het woord “vegetarisch” niet uit, want daarmee willen carnivoren echt niet geassocieerd worden. Stel voor om één dag in de week geen vlees te eten. Dat klinkt veel minder heftig in de oren.

En het resultaat:

En wie weet eet die carnivoor in de toekomst ook bio, vegan, suikervrij, seizoensgebonden, zero waste en zonder koelkast of diepvries. Net zoals ik. Want bij mij is dat ook heel geleidelijk gegaan.

Als kind werd ik vegetarier, niet uit dierenmedelijden, maar ik vond vlees gewoon niet lekker, ik liet het altijd liggen op mijn bord. Wat mijn vader niet erg vond, want dat betekende voor hem een portie meer.

Toen ik als student op kamers woonde, kocht ik regelmatig bio. Daarna gaan samenwonen en gekozen voor volledig bio. En als je bio eet, is het een kleine stap naar seizoenssgebonden groenten.

Na mijn studies heb ik onderzoek uitgevoerd naar geneeskrachtige planten bij de Indianen in de Amazone. En daar in de jungle had ik geen koelkast, dus at ik veganistisch. Hier voelde ik me super bij, dus thuis voortgezet.

Ik reageerde altijd heel heftig op suiker, was echt verslaafd! Als ik het niet at, was ik ontzettend chaggie. Vaak geprobeerd te minderen, maar tevergeefs. Opeens besloot ik om rigoreus te stoppen. Ik kreeg ontwennigsverschijnselen, maar dat was juist een stimulans om door te zetten!

Als veganisten stond er bijna niets in onze koelkast, enkel een blok tofu. Dus hebben we de koelkast uitgezet. En het ging me niet alleen om het sroomverbruik, maar ook om dat vreselijk irritante gezoem. Heerlijk nu die rust!

En uit grote bewondering voor mensen die zonder afval leven en om voor mezelf een nieuwe uitdaging te stellen, proberen we nu ook zero waste te leven. Nog niet zo gemakkelijk, maar daarom extra tof!

Maar zo extreem hoeft natuurlijk niet. Eten moet lekker zijn en dus niets forceren. Enkel verleiden is de juiste manier. Dus kook jij vanavond een sexy “geen vlees” maaltijd?

Lees ook:
No Impact Week – dag 1: consumeren
No Impact Week – dag 2: afval
No Impact Week – dag 3: vervoer
No Impact Week – dag 5: energie
No Impact Week – dag 6: water
No Impact Week – dag 7: give-away
No Impact Week – dag 8: eco-zondag


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


2 thoughts on “No Impact Week – dag 4: voeding

  1. Eva

    Gisterenavond gingen wij eten bij mijn schoonzus, en wij gingen op voorhand koken en het eten dus meebrengen. ‘Stiekem’ vegetarische cannellon’s gemaakt met quorn, en niets gezegd! Ze vonden het heel lekker, en toen ze op het eind vroegen welk gehakt we hadden gebruikt zeiden ze dat ze wel dachten dat het anders dan ‘gewoon’ was, maar ze had den nog nooit Quorn gegeten maar waren aangenaam verrast! Meteen volgde een gesprek over het feit dat wij meestal vegetarisch eten, terwijl mijn man vroeger een ‘die hard’ vleeseter was! Hopelijk heeft dit hen een beetje aan het denken gezet en een stap in de goeie richting geholpen!

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.