Van het thema “energie” krijg ik altijd letterlijk heel veel energie!
Energie besparen is werkelijk mijn hobby, die is uitgegroeid tot deze website.
Ik hou al jaren bij wat we precies verbruiken, dus ik kan zien wanneer we goed of minder goed bezig zijn.
Naar aanleiding van de No Impact Week ben ik weer eens naar ons elektriciteitsverbruik gaan kijken. Potverdikkoppe een stijging! Hoe kan dat nou?
Dus ik ben nu al de hele week in de weer met onze elektriciteit-verbruiksmeter.
Ik vrees dat het aan ons 2 maanden lieve dochtertje ligt. Want die plast en kakt heel wat af. En we gebruiken wasbare luiers, dus dat betekent om de dag een was draaien, wat betreft de luiers dan. Daar komen wasjes van kleding met uitgespuwde-melk-vlekken natuurlijk nog bij.
En ons zoontje is zindelijk, maar plast helaas tijdens zijn middagdutje vaker wel dan niet in zijn bedje. Oftewel er wordt hier nu iedere dag wel minstens een was gedraaid.
Daarbij verbaasde ik me over het verschil in elektriciteitsverbruik bij de wasprogramma’s:
– 30° volle was verbruikt 0.232 kWh
– 60° halve was verbruikt 0.831 kWh
– 60° volle was verbruikt 1.026 kWh
Een halve was verbruikt dus bijna net zoveel energie als een volle was. En de temperatuur met de helft verminderen, verbruikt bijna 75% minder energie!
Er wordt altijd wel geadviseerd om met zo laag mogelijke temperaturen te wassen en enkel volle wasmachines te laten draaien, maar deze cijfers maken me nu ook duidelijk waarom. Meten is weten!
Maar goed, het aantal wassen kan ik niet verminderen, dus moeten we op andere vlakken energie gaan besparen. Ik zag nu dat ze bij Ikea ook led-lampen verkopen. Geweldig!
Ze zullen misschien niet van de allerbeste kwaliteit zijn, maar het feit dat zij ze verkopen, maakt wel dat ze makkelijker beschikbaar zijn voor de doorsnee consument. En dus niet alleen meer voor de hardcore-energiebespaarder die ze bij een gespecialiseerde webwinkel moet kopen.
Ik heb echter wel een opmerking bij technische innovaties die minder energie verbruiken, zoals bijvoorbeelde de ledlamp. Feit is dat mensen dan makkelijker een lamp laten branden want hij verbruikt toch minder energie.
Of zoals bij het steeds zuiniger maken van auto’s redeneren mensen dat ze dus hetzelfde aantal of zelfs meer kilmometers kunnen rijden.
Of door het plaatsen van zonnepanelen veronderstellen deze huisbezitters dat ze veel elektriciteit kunnen blijven gebruiken, want het is toch gratis én groen.
En daarom ben ik tegen enkel technische innovatie. Ik ben van mening dat dit gepaard moet gaan met gedragsverandering. Enkel dan zal de CO2-uitstoot werkelijk drastisch verminderd kunnen worden.
Maar ja, met gedragsverandering kan het kapitalistisch syteem niets verdienen, met technische innovatie wel…..
Ik ben dus niet tegen nieuwe ontwikkelingen van duurzame energie, maar wel dat eenzelfde budget ook besteed moet worden aan voorlichting om mensen te sensibiliseren.
Dus kom maar op met die subsidies voor de No Impact Week!
Lees ook:
No Impact Week – dag 1: consumeren
No Impact Week – dag 2: afval
No Impact Week – dag 3: vervoer
No Impact Week – dag 4: voeding
No Impact Week – dag 6: water
No Impact Week – dag 7: give-away
No Impact Week – dag 8: eco-zondag
Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!
Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.
Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.
Dat heb ik nu ook!
Als we lampen kopen, let ik er op dat er maar één gloeilamp in kan (ipv 4 of meer wat je soms ziet).
Ook met koken zet ik het eerder uit en laat het staan.
Enige wat ik niet doe is inderdaad de was ivm allergie op huismijt.
Dat is een behoorlijke post dus bij ons.
Maar de afgelopen jaren hebben wij nog altijd wat teruggekregen…;-)))
Goede post!
Gr,
Julia
Helemaal mee eens!!
Maarre… led lampen kun je zelfs bij de albert heijn kopen hoor 🙂 Daar heb ik de mijne namelijk vandaan…
@daantje Ja ik heb ook al led-lampen bij de supermarkt gezien. Maar wat ik bedoel te zeggen is dat als ze al bij Ikea te koop zijn en voor een veel lagere prijs dan de Philips-exemplaren, ledlampen ondertussen dus al aardig ingeburgerd en gangbaar aan het worden zijn.
Hey Evelien!!!
Ik kan me inbeelden dat het even “balen” was toen je merkte dat je energieverbruik gestegen was…. Maar dan moet je gewoon even het grotere plaatje bekijken : als je wegwerpluiers zou gebruiken, zou je mss evenveel of minder energie THUIS verbruiken. Maarre….de energie om die wegwerpluiers mee te maken, het transport, de verbranding en ophaling ervan enz…vragen ook energie, en veel meer dan wat jij nu extra verbruikt. Energie die niet op jouw conto komt, maar wel op die van de hele maatschappij.
Toen ik nog energiemeester was tijdens de klimaatwijken in Antwerpen, waren er bepaalde wijken die energie bespaard hadden door bv 4 dagen per week afhaalchinees te bestellen, of microgolfkant-en-klare maaltijden, of de was in het wassalon te gaan doen,of te douchen op hun werk enz….dat is geen echte energiebesparing hé….
Dus : niet getreurd!
Veel groetjes
De Vertekes
Pingback: Deelnemers over Dag 5: ‘Energie’ | No Impact Week 2011 – Nederland & Vlaanderen
Op lagere temperatuur wassen scheelt inderdaad enorm. Wat “dus” ook helpt is een hotfill doen vanuit een zonneboiler.
@Leon: Ja, ik heb er aan gedacht om een zonneboiler te plaatsen en dus een hotfill te nemen, want dat bespaart een hoop elektriciteit. Maar nu kunnen wel weer wassen met regenwater wat met een hotfill weer niet kan. Dus het is of besparen op elektriciteit of op leidingwater. Wij hebben gekozen voor het laatste, omdat de productie van een zonneboiler-installatie ook energie kost en dat lang duurt (zowel energetisch als financieel) voor dat terug verdiend is omdat we enkel warm water voor de wasmachine gebruiken.
Wij gebruikten ook wasbare luiers voor ons zoontje, maar hij kreeg meerdere keren schimmelbilletjes en dat kwam duidelijk door die wasbare luiers. Toen we toch maar overstapten op ‘gewone’ luiers, is die schimmel nooit meer teruggekomen. We moesten trouwens wel Pampers gebruiken, want de luiers van b.v. het Kruidvat gaven hem rode billen. Blijkbaar heeft ‘ie gevoelige billetjes!.. We vonden het wel jammer dat die wasbare luiers bij hem niet goed werkten. Al vond ik de stank en het steeds vouwen van die dingen ook niet fijn. Je kan ook voorgevormde luiers kopen, maar die zijn een stuk duurder, vast nog steeds een stuk goedkoper dan Pampers.
Daarnaast is het bij veel dingen zo, dat het je door de industrie zo makkelijk wordt gemaakt met dingen als wegwerpluiers, shampoo, klaargemaakte maaltijden, enz. enz. dat het soms best lastig is om steeds te kiezen voor ‘groen’, ook al voelt dat in je hart beter. En soms, zoals bij ons bij de luiers, is het een kwestie van overwegen.
@Anna: Daar heb ik eerlijk gezegd nog nooit eerder van gehoord van schimmelbilletjes.
Misschien een rare vraag, maar hoe vaak verschoonden jullie de luier? Want als ik tegen andere ouders zeg dat wij om de 2 à 3 uur een luier verschonen schrikken ze, omdat ze dat niet gewend zijn bij wegwerpluiers. Wasbare luiers dienen dus gewoon heel vaak verschoond te worden.
En lag het misschien aan het wasmiddel? Het kan aan het merk en/of de dosering hebben gelegen. Wij gebruikten bij ons eerste kindje een eco-wasmiddel, maar wel te veel, waardoor de luiers hard en stug werden en daardoor ons zoontje zijn billetjes schraal en helemaal rood werden. Met de minimum hoeveelheid wasmiddel waren de luiers veel zachter en had ons zoontje geen rode billetjes meer.
@Evelien We hebben verschillende soorten wasmiddelen geprobeerd, maar dat maakte niet uit. We hadden niet geprobeerd om minder wasmiddel te gebruiken, dus dat is nog een goede tip van je! En op welke temperatuur wassen jullie de luiers?
Ik weet eigenlijk niet meer precies hoe vaak we de luier verwisselden toen we de wasbare luiers gebruikten, maar waarschijnlijk minder vaak dan jullie dat doen. Ik vond het ook vervelend dat de wasbare luier altijd nat was, omdat het de urine niet echt absorbeert zoals Pampers wel doen. Ik wilde ook nog vragen welk soort wasbare luiers jullie gebruiken. Wij hadden van die echte ouderwetse, die je moet vouwen met een inlegdoekje erin en een plasticje erover. Het soort wasbare luier kan misschien ook nog uitmaken wat betreft schimmelbilletjes.
@Anna: Wij gebruiken strikluiers, dat zijn simpele katoenen doeken die je met een strik vastmaakt. Deze luiers zijn goedkoop en drogen snel, dat laatste vonden we zeer belangrijk omdat we uiteraard geen droger hebben.
We leggen ook een dikke inlegger in de luier voor extra absorptie plus een papieren inlegger. Als je kindje dan kaka heeft gedaan kun je die papieren inlegger met kaka in de wc gooien en zijn je luiers niet vies van de kaka. En als hij/zij geen kaka heeft gedaan, kun je deze inlegger gewoon in de wasmachine doen en nog een keer gebruiken.
Over de luier doen we een kunstof ademend overbroekje, wij hebben ze van het merk Popolini.
De luiers wassen we trouwens op 60°. En heel belangrijk: zonder wasverzachter, enkel azijn als wasverzachter. Wasbare luiers mag je nooit met wasverzachter wassen omdat ze daardoor minder goed absorberen!
De urine wordt inderdaad niet geabsorbeerd, maar het voordeel daarvan is wel dat je kindje zich dus snel bewust wordt wanneer hij/zij plast en daardoor veel eerder zindelijk is!
Ik denk dat in jullie geval het plasticje over de luier voor de schimmelbilletjes zorgde, aangezien er geen lucht bij kon komen en daardoor alles ging broeien. Misschien nog eens proberen met de ademende overbroekjes? Deze kosten ongeveer 10 euro/stuk.
Succes!