No Impact Week – dag 2: afval

Vandaag de tweede dag van de No Impact Week met als thema afval. Ik ga heel hard mijn best doen vandaag, want gisteren is toch niet zo “no impact” verlopen als ik gehoopt had…..

strohuisWe moesten namelijk ’s middags op tijd voor de rondleiding van het strohuis zijn, maar het bezoek van de buurtjes ’s ochtends was ook erg gezellig. Daardoor was er geen tijd meer voor het middagslaapje van ons zoontje.
En het strohuis was ook reuze interessant en er bleek daar in de buurt ook een grote beverdam te zijn, maar de wandeling er naar toe (en ook weer terug natuurlijk) bleek langer dan gedacht.
Oftewel gingen we veel later naar huis dan gedacht en we hadden dus een doodvermoeide peuter en een baby die thuis gelijk gevoed en verschoond diende te worden.
En daarom hebben we onderweg friet gekocht om thuis op te eten (uiteraard wel met een bietensalade om er groenten bij te eten), zodat die jengelende peuter niet meer hoefde te wachten tot het eten klaar zou zijn. En ik daardoor ons dochtertje ook gelijk én rustig kon voeden.
Ja, je merkt dat ik mijn gedrag probeer goed te praten, maar ik heb dus iets gekocht wat niet nodig was, want we hadden thuis lekkere biologsiche voeding. En wat extra afval heeft opgeleverd…

Dat brengt me bij het onderwerp van vandaag: afval. Ik heb drie goede voornemens om gisteren te compenseren.

We gebruiken wasbare luiers. Het eerste jaar van ons zoontje gebruikten we die zowel overdag als ’s nachts, maar na een jaar merkten we dat hij beter doorsliep met een wegwerpluier. Dus droeg hij vanaf toen ’s nachts wegwerpluiers. Ja nachtrust is heilig, vooral als je dan weer zwanger bent.
Nu is hij al ruime tijd overdag zindelijk, gelukkig! Want anders had ik nu 2 kindjes in de luiers en ik vind dat ik met eentje al genoeg was heb…..
Maar goed, ik dwaal af, afgelopen week waren we boodschappen aan het doen en we moesten eigenlijk weer wegwerpluiers hebben. En toen besloten we om ons zoontje ’s nachts weer wasbare luiers aan te doen. We hebben nu geen wegwerpluiers meer in huis, dus we moeten nu wel!

pofmaisHet tweede punt waar ik afval op wil gaan besparen is iets waar ik zelf de gevolgen van moet ondervinden…
Ik vind het heerlijk om ’s avonds wat chips te eten, maar ja, dat geeft natuurlijk wel afval.
Ik heb nu biologische pof-maïs gekocht. Dat geeft veel minder afval, plus kan ik dat niet zomaar uit de kast trekken, maar moet daar eerst moeite voor doen, waardoor de lekkere trek dan misschien opeens minder urgent wordt. Wat dan nog minder afval oplevert en ook nog goed voor mijn figuur is. Altijd een goed argument voor vrouwen hè!

En de derde afvalbesparing is iets wat ik al heel lang wil, maar telkens uitstel…
Ik lees vaak dat mensen zelf hun (af)wasmiddel, tandpasta, shampoo, etc maken. Je hebt minder afval en het is een pak goedkoper. Ja, ik ben en blijf een hollander hè, hoe lang ik ook al in België woon.
Onze tandpasta is nu op en ik heb expres geen nieuwe gekocht, zodat ik mezelf verplicht om het eens zelf te maken. Dus vandaag ga ik verschillende receptjes zoeken en proberen. Ben benieuwd!

Verder zijn wij al wel heel bewust met afval bezig, zie ook het item afvalbesparing op deze site.
Maar misschien heb jij nog tips die we kunnen toepassen?

Lees ook:
No Impact Week – dag 1: consumeren
No Impact Week – dag 3: vervoer
No Impact Week – dag 4: voeding
No Impact Week – dag 5: energie
No Impact Week – dag 6: water
No Impact Week – dag 7: give-away
No Impact Week – dag 8: eco-zondag


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


6 thoughts on “No Impact Week – dag 2: afval

 1. Elke

  Ik heb een goede tip, maar misschien doe je die al: zelf je vochtige doekjes maken. Neem een rol wc-papier en haal er het kartonnetje uit. Leg de rol wc-papier een nachtje in een bodem (om het even welke eetbare) olie te weken (wij gebruiken ongebruikte frituur-olie die over tijd is), en je hebt vochtige doekjes!
  Ik moet wel nog een oplossing vinden voor het feit dat ik die doekjes dan in de wc gooi, en de neiging heb om dan door te spoelen. Het ziet er zo vuil uit als ik ze laat liggen… Of ik zou ze in een zakje moeten doen en dan op de composthoop…

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Elke Bedankt voor je tip! Ik heb dit bij ons zoontje ook geprobeerd, maar ik vond dat nog best veel olie in kroop. Nu gebruik ik gewoon hydrofiel-washandjes (Hema) met enkel water. Werkt prima, kost niets en wasbaar dus geen afval.

 2. Kelly

  Ik ben heel benieuwd naar de tandpasta-receptjes. Ik heb enkele weken geleden tabletjes van Lush gekocht, maar ik vind het een beetje raar om mee te poetsen. Natriumbicarbonaat zou ook goed werken, maar dat heb ik zelf nog niet geprobeerd (nu ja, wel in combinatie met tandpasta, maar nog niet puur).

 3. maman verte

  Hey Evelien,
  ik heb een linkje naar mijn librarything gezet ( een soort online bib). Er staat een boek tussen over het maken van zeep, vaste shampoo enzo….. Je mag het gerust lenen van me hoor!( net als de andere boeken)…Geef me gewoon een seintje en je adres en ik stuur ze op!
  Groetjes
  Maman Verte

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van bovenstaande blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten, kijk daarvoor bij Adverteren.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.