Denk globaal, eet lokaal

appelOnze boodschappen doen we altijd in een lokale bio-winkel en dit heeft vele voordelen:

Groenten en fruit zijn er niet voorverpakt in plastic en we kunnen het dus in papieren zakjes doen die we hergebruiken tot ze letterlijk uit elkaar vallen, zo hebben we veel minder plastic afval.

Ook ondersteunen we hiermee de lokale economie en niet een anonieme supermarkt.

aardbeienDe voedselkilometers worden beperkt omdat de meeste producten rechtstreeks bij de lokale boeren worden gehaald.

We eten seizoensgebonden groenten en fruit, je vindt er bijvoorbeeld geen sperzieboontjes en aardbeien met kerstmis.

Maar het meest toffe van een lokale winkel is wel het persoonlijke contact. Je wordt er altijd vriendelijk begroet en een praatje met je gemaakt, je ontmoet er gelijkgezinde mensen uit de regio, de mensen van de winkel weten precies wat je wel en niet lekker vindt en kunnen je daardoor dingen aanbevelen en voedingswaren die ze nog niet in hun assortiment hebben, kunnen we er bestellen.
Ze weten inmiddels ook dat wij het zonde vinden om voedsel dat over de datum is weg te gooien, dus krijgen we die producten altijd mee die ze niet meer mogen verkopen, gratis!

“Winkel met lieve mensen of winkel met karretjes”
Voeding uit een lokale biowinkel is wel duurder dan bio-voeding uit de supermarkt, maar die paar euro’s extra zijn mij die dienstverlening wel waard.
Als ik naar een supermarkt ga, kom ik altijd chagerijnig buiten, veel te harde muziek, mensen die onpersoonlijk met hun karretjes langs elkaar heen lopen, enkel “standaard” producten in het assortiment die goed verkopen en alles is verpakt in plastic.
supermarkt

cabasTerwijl als ik bij onze lokale biowinkel ben geweest, kom ik altijd zeer positief naar buiten. Blij om het persoonlijke en warme contact, fijn om te voelen dat je niet alleen bent in je interesse in gezonde voeding, mensen die respecteren dat wij zo min mogelijk afval willen kopen, die als we vaak dezelfde producten kopen zelf aanbieden om een grootverpakking voor ons te bestellen. Die aan onze kindjes zelf vragen hoe het met ze gaat en dan graag aan hen enkele Franse woordjes leren.

Hier in huis wordt de lokale biowinkel door de kindjes dan ook “de winkel met de lieve mensen genoemd” en de supermarkt noemen ze “de winkel met de karretjes”.

Radio-reportage en krantenartikel
Afgelopen week werd er een radio-reportage gemaakt en een krantenartikel geschreven over “onze” bio-winkel door een Vlaamse journalist. Hij wilde weten hoe een dergelijke lokale winkel die twee jaar geleden in de crisis-tijd is opgericht het zo goed doet? En dat terwijl een paar kilometer verderop, net over de grens in Luxemburg, ook nog eens een groot winkelcentrum met mega-supermarkt ligt waar de prijzen veel lager zijn.
De eigenaresse van de winkel had mij gevraagd om ook naar het interview te komen als Nederlands sprekende vaste klant. Je kan de radio-reportage hier beluisteren en op het einde vanaf minuut 2:35 kun je mij horen:


(enkel voor donateurs)

Klik op de foto voor een leesbare versie (enkel voor donateurs)

Ik vond het heel fijn te mogen bijdragen aan de promotie van onze lokale winkel!
Doe jij je boodschappen ook lokaal?

Lees ook:
Voeding: uitdagende afwegingen
Echt eten
Boodschappenlijst
Vegan-suikervrije opvoeding
Afval-dilemma
Ons dagelijks menu


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


10 thoughts on “Denk globaal, eet lokaal

 1. Willemien

  Ja ik doe mijn booschappen lokaal, in NL zijn veel supermarkten namelijk wel aangesloten bij een keten maar geen eigendom van een keten. De franchise constructie zoals die ook voor de bilogische ketenwinkels gebruikt wordt. Zo ook de supermarkt bij mij op de hoek.
  Ook hier kennen ze mij en mijn kinderen. Vandaag nog werd aan mijn dochter gevraagd hoe ik me nu voel omdat ik gister overduidelijk ziek in de winkel liep en zij er vandaag even alleen was.
  Ook hier de persoonlijke aandacht voor producten die ik zoek of veel gebruik. Dat ligt eerder aan het personeel en de bedrijfsleiding dan aan het gewone of bio winkel zijn. De megasupermarkt zal daarin weer anders zijn, die hebben we niet echt in NL.

  Producten over de tht datum mogen volgens europeese wetgeving WEL verkocht worden alleen gaat de verantwoordelijkheid op dat moment over op de verkoper en ligt die niet meer bij de producent. Bij weggeven geldt deze overgang ook. Producten met een tgt datum mogen niet verkocht worden en ook niet weggegeven. Dit zijn dingen als vis, vlees en melk.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Willemien: Er is toch echt wel een groot verschil tussen een supermarkt (franchise of niet) en een lokale “unieke” winkel. in een supermarkt kunnen ze enkel producten uit het gamma van die keten bestellen en dus niet ingaan op al je wensen.
   Je schrijft dat er in Nederland geen mega-supermarkten zijn, nou in verhouding tot de lokale supermarkten hier zijn de supermarkten in Nederland echt wél mega, zeker in vergelijking tot onze lokale bio-winkel.
   En hier houden ze zich gelukkig nog niet aan regeltjes en bureaucratie, zie ook mijn blog Vive la Wallonie. Dit geldt dus ook voor producten die over de datum zijn of dat nu tht of tgt is. Ze geven ze overigens niet zomaar aan aan iedereen mee hoor, wij vragen zelf of ze nog producten over hebben en zij zijn blij dat ze er ons een plezier mee kunnen doen.

 2. Liesbeth

  Het radiostukje net gehoord. Echt super! Ik hoop dat er ook snel een bio-winkel in de buurt komt, want tot hiertoe is de afstand te groot om daar per fiets altijd naar toe te gaan. Ik ben al afgestapt van de verschrikkelijke Aldi/liddl toestanden: opgejaagde mensen en gewoon klantonvriendelijk met momenten en dat zowel voor de mensen aan de kassa die uitgebuit worden en er eigenlijk ook niet veel aan kunnen doen. Ga nu naar de Belgische colryut/Okay groep, ook wel een supermarkt, maar ook lieve mensen aan de kassa en in de winkel, al is het niet zo persoonlijk als een lokale winkel en met karretjes, doen ze ook heel vaak een babbeltje. En je merkt dat ze er heel graag werken. En de producten zijn ook van vele betere kwaliteit en ook veel bio groentjes,bio volkoeren pasta , tofu enz. Lijkt me echt ongelooflijk gezellig zo een bio winkel. Jaloers!

 3. ikke

  Op zich ben ik het zeker met je eens. Alleen heb ik spijtig genoeg ondervonden dat eigenaars van biowinkels niet altijd klantvriendelijk zijn. Bij mij zit er 1 op 10 minuutjes wandelen maar ik ga er niet meer naartoe. Toen ik in de zomer eens kokosolie wou proberen ging ik er naartoe maar hadden ze enkel grote potten. De kleine potjes bleken uitverkocht maar zouden morgen geleverd worden. 2 dagen later ga ik terug. De vrouw herkent me denk ik niet eens. Kokosolie komt morgen binnen. Ik denk nog, tuurlijk kan gebeuren. Maar nadat ik er nog eens 2x ben geweest en hetzelfde antwoord kreeg had ik er toch genoeg van. Stel dan voor om mij te contacteren als ze wel geleverd zijn?

  Als je informatie vraagt over een product zucht ze eens en zegt ze dingen op zo’n manier dat je twijfelt of ze het echt weet. Afrekenen doet ze ook met allesbehalve een glimlach,…

  De meeste supermarktmedewerkers zijn vriendelijker dan haar dus probeer ik daar zo bewust mogelijk te shoppen. En af en toe fiets of rijd (niet zo goed maar toch) 20km naar Duitsland. Daar hebben ze in de aldi super veel biologische en lekkere producten.Steun ik wel de Belgische economie niet natuurlijk

 4. Lies

  Hier ook het geluk een bioshop met bakkerij ( waarbij alle gebak zonder suiker is) te hebben op nog geen 2 km van mijn deur. De winkel is van de keten bioshop en niet alles is lokaal en seizoensgebonden maar ik ben er toch tevreden over.

 5. san

  Hier een bio winkel op loopafstand waar ik alleen kom als het niet anders kan.Vreselijke winkel waar ze het woord service niet kennen.
  Liggen ook vaak producten in de schappen die ver over de datum zijn.
  Als je een hele grote vaste klant bent schijnen ze vriendelijk te kunnen zijn.

 6. Mies

  Hallo Evelien,

  Ik voel me vaak alleen met de gedachtes die ik bij jou dan lees. Natuurlijk ben ik niet alleen, maar in de praktijk toch nog lastig om mensen te vinden die ook zo in het leven staan…. Op 24 dec. nog boodschappen bij de biologische winkel gedaan in Castricum. Inderdaad, ik kom er rustig weer vandaan. Omdat er mooie producten liggen, de sfeer, de mensen en de aandacht. En nee, geen fijne kerst voor mij. Dat weten ze ook. Naar deze winkel ga ik met voldoening. Zoals het hoort, zoals ik in het leven wil staan. Gewone supermarkten staan me echt steeds meer tegen, vooral rond de feestdagen. Dank voor je blog en een goed nieuw jaar!

 7. Esther

  hier een biowinkel in de buurt met een heel vriendelijke bediening.Als er iets is wat je graag zou willen dat er niet is wordt het met plezier besteld. Ik bestel er ook mijn groente en fruitmand geregeld.Super vers ,alleen jammer de pakketen vaak nog,naar mijn zin,teveel plastic zakjes bevatten.

 8. P. van Doorn

  Beste Evelien,

  Heel erg fijn dat je zoveel facetten over gezond leven zelf aanpakt en deelt. Heel leuk ook om te zien hoe je dat als gezin aanpakt. Het bemoedigt mij erg en geeft mij meer kennis van zaken om ook mijn leefstijl van meerdere kanten aan te pakken naar bewuster en gezonder leven.

  Hartelijke groeten,
  Paula.

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.