Nieuwe koers voor GreenEvelien

Jullie hebben al wel gemerkt dat het bloggen op een laag pitje stond. En daar baal ik ontzettend van!

Daarom deze blog, omdat ik graag wil uitleggen dat we een andere koers gaan varen en hoe ik daardoor hopelijk weer meer blogs kan gaan schrijven.

GreenEvelien 1.0

Mijn site heb ik opgezet in 2008 en in 2010 ben ik gestart met bloggen.
Ik vond dit heerlijk om te doen!

Lezers raakten geinspireerd en wilden graag eens een keertje langskomen, om meer te weten te komen en te zien hoe wij dat allemaal in de praktijk deden.
Zo ontstond in 2012 het idee om rondleidingen te starten. En daar was ontzettend veel belangstelling voor.
Geinteresseerden kwamen van overal en zo begonnen we ook bed&breakfast en kamperen in onze tuin aan te bieden.

Ondertussen kreeg ook de pers belangstelling voor onze eco-lifestyle en werkte ik mee aan hondertal interviews en radio- & tv-opnames.

De mails stroomden binnen en iedere week beantwoordde ik gemiddeld 400 mailtjes.

Daarnaast had ik nog een halftijdse job als lerares, drie kleine kinders (met borstvoedingen & wasbare luiers) en onze eco-lifestyle in de praktijk.

GreenEvelien 2.0

Deze situatie was niet langer leefbaar, ik moest een keuze maken:

GreenEvelien op laag pitje zetten of mijn baan als lerares opzeggen?

Ik besloot van mijn passie mijn job te maken!

We hebben in 2015 een vereniging opgericht en ik ben daarbij in loondienst getreden.

Beleid, bureaucratie, papieren = frustratie!
Maar wat een paperassen…
Niet enkel eenmalig een vereniging met (Franse) statuten opzetten, Raad van Bestuur samenstellen, zakelijke bankrekening openen, verzekeringen afsluiten, bij sociaal secretariaat aansluiten voor loon en sociale lasten.
Maar dus ook constant zoeken naar subsidies en ellenlange subsidiedossiers schrijven, netwerken, algemene vergaderingen organiseren, jaarlijks begroting-resultaat-rekening opstellen en bij griffie deponeren, btw-aangifte.

Als ik ergens niet tegen kan, dan is het wel bureaucratie, ik word daar echt agressief van!
Mijn vriend is boekhouder en kan zich er wel doorheen worstelen zonder kwaad te worden. Maar als koppel houd je je liever met andere zaken bezig dan bureaucratie.

Ambtenaren
En als alles dan eenmaal loopt, mag je je verheugen op het eindeloze gemail met gemeente-ambtenaren om betaald te worden voor een lezing in hun bib.
Eerst moet je een officiele offerte opmaken naar die dienst en die contactpersoon met in de omschrijving deze volgende trefwoorden.
Dan moeten ze goedkeuring van het college krijgen, maar dat kan enige vertraging oplopen omdat ze of met vakantie zijn of campagne voeren voor de gemeente/provinciale/landelijke/europese verkiezingen of een nieuw gemeentebestuur aan het vormen zijn….
Daarna mag er pas een bestelbon aangemaakt worden, maar die ambtenaar die de bestelbonnen opmaakt zit met een burn-out thuis (ik zou van minder geestdodend werk een burn-out krijgen, tsjongejonge).
Na een paar maanden heb je eindelijk een bestelbonnummertje wat ik op mijn factuur moet zetten, dan moet het naar de dienst boekhouding, die momenteel helaas wat achterstand in te halen heeft, alvast bedankt voor uw begrip (ik heb daar helemaal geen begrip voor!).
En na tig maanden heb je dan eindelijk een keer je geld.
Soms wordt een lezing deels gesubsidieerd door een overheidsorgaan, dan mag je voor één lezing, tweemaal deze procedure ondergaan alvorens betaald te worden…
Het gaat hier over anderhalf uur een praatje houden, lieve mensen!

(Ja, als onze facturen niet op tijd betaald worden, brengen we extra kosten in rekening. Maar ambtenaren houden zich daar niet aan, want dat bedrag stond niet in de offerte gemeld. En anders moet er een nieuwe aanbesteding worden opgemaakt, die opnieuw moet worden goedgekeurd door het college en dan zal het nog veel langer duren…)


Ik wil de aarde redden, we hebben geen seconde meer te verliezen, ik wil daarom als de wiedeweerga zo veel mogelijk mensen inspireren om groener te leven, geen bezigheidstherapie voor ambtenaren ontwikkelen.

Organisatie Eco-weekenden
Een Eco-weekend geven vind ik echt supertof, mensen mogen inspireren en de interactie van de groep onderling, heel gezellig!

Maar er komt een hoop voorbereiding bij kijken…
Reserverings-contract van locatie, voorschot betalen, promo maken via nieuwsbrief en facebook, sommige aspirant deelnemers mailen me 10x met allerhande vragen om dan alsnog te besluiten dat ze toch nog liever even een jaartje wachten, communicatie naar de ingeschreven deelnemers (praktische info, carpoolschema), bestelling ingredienten doorgeven, oppas voor de kinderen regelen, boodschappen ophalen, koken…
Ben altijd heel blij als het Eco-weekend eindelijk eens inhoudelijk kan beginnen.

Boekingskantoor
Om de organisatie, administratie en facturatie van de lezingen en eco-weekenden te verminderen, hebben we daarom vorig jaar contact opgenomen met een boekingskantoor.
Na bijna een jaar lang mailen, chatten, prijs-afspraken maken, overeenkomst en annuleringsvoorwaarden opstellen, internationale btw regelen, besloot hij dat het hem toch teveel tijd zou kosten en werd de samenwerking stopgezet…

Interviews
Wekelijks ontvang ik uitnodigingen of ik wil deelnemen aan een interview, radio-uitzending of tv-programma.
Daarbij voel ik me telkens wel vereerd en natuurlijk ook mooi gratis promo.
Maar veel journalisten googlen op een topic: zero-waste, duurzaam leven, natuurlijk ouderschap, off-grid, komen dan bij mijn site uit en mailen me voor een interview.
Zonder maar iets op mijn website te hebben gelezen wat mijn ervaring/visie is.
Soms weet de journalist zelf niet eens wat het onderwerp nou daadwerkelijk inhoudt, kun je een half uur gaan “lesgeven”.

Vaak willen ze me ook enkel omdat ik “extreem” ben en willen dan een lekker excentriek hippie verhaal. Dan willen ze een video-opname dat we bij kaarslicht eten, want we zijn toch off-grid? Dat betekent nog niet dat we zonder stroom leven hè…
Of willen ze een foto dat ik met een emmer water uit de put haal, uhhh, zo ouderwets doen we dat niet hoor.
Ben ook al minstens 10x gevraagd om mee te doen aan “jouw vrouw, mijn vrouw” en dat ik dan uitgewisseld zou worden met een moeder uit “een minder duurzaam gezin”, heb er vriendelijk voor bedankt omdat dit programma niet de doelgroep is die ik wil bereiken 😉

En wat denk je van de vraag dat ze iemand zoeken die zelfvoorzienend leeft en een eigen moestuin heeft, de opnames zijn in november.
Opnames van een moestuin, in november???
Ik suggereerde dat ze misschien beter in de lente, zomer of vroege najaar konden filmen.
“Nee, dat past niet in de planning…”

Heb zelfs een aanvraag gekregen van de Playboy, niet om mijn vrouwelijkheid in beeld te brengen, maar voor mijn “onthullende” verhaal waar hun doelpubliek wel van hield.
Dat gezicht van mijn vriend toen ik hem vertelde dat ik gevraagd was voor de Playboy, whahaha!

ICT
Voor mijn site heb ik mezelf geleerd een website te bouwen met html, vervolgens komt daar css bij, dan php. Deze codeertalen worden regelmatig ge-update met nieuwe mogelijkheden die je kan implementeren, waarin je mee hoort te gaan, anders ziet je site er niet flashy uit.

Dan ga je bloggen en dien je alles te weten van plugins, welke handig zijn, welke je site ontzettend vertragen, welke gebruik maken van javascript dat door sommige browsers geblokkeerd wordt en waardoor je site plots niet meer goed functioneert.
Je dient constant updates uit te voeren en backups te maken van de database.

De site wordt ondertusssen steeds meer bekeken vanuit smartphones, dus dien je je lay-out compatibel te maken diverse resoluties voor smartphone, tablet en desktops.
Tevens blijken IPhone en Android geheel verschillend te werken, dus dien je daar aparte coderingen voor op te nemen.
Ik leef zelf zonder smarphone, maar moet er voor mijn site dus technisch wel alles van weten…

De privacy-wet doet zijn intrede (terecht!), er zijn drie verschillende cookies en je hoort op de hoogte te zijn welke wel/niet op je site worden toegepast. Ik heb toen heel veel veranderingen doorgevoerd zodat mijn site privacy-technisch in orde was om geen irritante cookie-popup te installeren.

Stage-begeleidster
We kregen als vereniging op een gegeven moment een bepaalde Waalse subsidie met als één van de voorwaarden dat de site ook in het Frans beschikbaar zou komen, logisch. Maar de subsidie was verre van toereikend om een vertaal(st)er in te huren, dus op zoek naar stagairs. En dan word je opeens stage-begeleidster…!

Met de trein drie uur heen en drie uur terug naar Antwerpen voor kennismakingsgesprek met student en stage-mentor. Dan wekelijks student controleren of juiste aantal woorden zijn vertaald, wat niet geval was, dan achter zijn vodden aan zitten om zich aan planning te houden. Vragen beantwoorden omdat hij van sommige stukken tekst niet wist in welke context hij dat kon plaatsen. Na afloop uitgebreid stage-beoordelingsformulier invullen en weer drie uur heen en drie uur terug treinen voor evaluatiegesprek met stage-mentor.

F*ckbook
En dan nog een van mijn ergernissen: facebook.
Al honderd keer gedacht om er mee te stoppen:

 • verschrikkelijk medium, hoe zij met data en privacy omgaan
 • tijdverlies, zodra je inlogt om even iets te posten, ben je zo ‘whoeps’ weer uur verder
 • de reacties op mijn facebook-pagina zijn niet altijd even genuanceerd, oftewel botweg grof zeg maar, blijkbaar is facebook voor sommigen een soort niemandsland waar geen gedragsregels of respect gelden en waar ze ongezouten hun mening ventileren.

Maar schijnbaar is facebook als ondernemer echt onmisbaar, groot bereik en gratis promo.
En ja, de boodschappen in onze bio-winkel zijn ook niet gratis, dus blijf je er tegen je principes in toch maar actief.

Financiele erkenning
Ik heb twee universitaire studies gevolgd, werk meer dan voltijds, heb geen tijd meer om te schrijven maar ben enkel nog bezig met management-taken, geef mijn hele prive-leven bloot, maar ik verdien minder dan het minimumloon…
Ik hoef er echt niet rijk van te worden en met onze lifestyle hebben we ook niet veel geld nodig, maar met bovenstaande situatie vind ik dat ik te weinig financiele erkenning krijg.

Ik vind het unfair dat groene-smoothies-producenten, zonnepanelen-installateurs, elektrische auto fabrikanten, oftewel mensen die duurzame producten en diensten leveren nu booming-business doen, zij strijken het “groene” geld op.
Maar als inspirator, de bron, die mensen ertoe brengt om duurzamer te gaan leven, verdien je amper iets.

Mijn job is tegenstrijdig met GreenEvelien
Wat ik zo erg vind dat ik schrijf over groener leven, onhankelijk en vrij zijn. Maar afgelopen jaren heb ik 45uur/week gewerkt, dat is meer dan een voltijdse job!

Ik schrijf over offline zijn en zelf zit ik meer dan voltijds achter een scherm?
Heb amper tijd om in de moestuin bezig te zijn.
In de winter hebben we te weinig stroom omdat ik voor GreenEvelien constant elektriciteit nodig heb om te werken.
Geen tijd meer om boeken te kunnen lezen.
Maar vooral niet genoeg bij de kinderen kunnen zijn…

We hebben bewust gekozen voor onze eco-lifestyle:

niet voltijds voor een baas werken om zo meer tijd te hebben
om duurzaam te leven,
tijd te hebben voor onze kindjes
en zélf te leven ipv geleefd te worden.

Maar door het succes van het uitdragen van deze eco-lifestyle, ben ik alsnog in die drukke gestresste ratrace beland, wat we dus juist wilden vermijden / voorkomen / tegenspreken!
Ben van een idealistische blogger nu commercieel ondernemer, PR-manager, events-organiser, web-developer, stage-begeleider, subsidie-dossier-beheerder en ambtenaren-controller geworden. Dat wil ik niet meer.

Wel wil ik weer onderzoek doen, zelf nog groener worden, schrijven en bloggen!

Green Evelien 3.0

Daarom vanaf nu, start GreenEvelien 3.0 !

1. Taken reduceren
Hoe ga ik dat aanpakken:

 1. Ik wil me meer gaan focussen op externe Eco-weekends en Studie-dagen.
  Groepen, verenigingen, woongemeenschappen, organisaties, woningcooperaties, bedrijven kunnen mij inhuren als spreekster en ik kom dan graag een dag of weekend praten. Onderwerpen en programma zijn uiteraard bespreekbaar.
  Zelf zal ik slechts nog twee Eco-weekends per jaar hier in de Ardennen organiseren.
 2. Geen subsidie-aanvragen meer, dan maar minder geld, maar geen frustratie meer over die bureaucatische rompslomp.
 3. Met Twitter ben ik al een paar jaar gestopt, nu ook mijn YouTube-kanaal verwijderd. Mijn tv-optredens en radio-interviews zijn enkel nog voor donateurs beschikbaar.
 4. Facturen dienen op voorhand betaald te worden, zoniet gaat de lezing niet door.
 5. We hebben een interview-protocol opgesteld.
 6. Minder tijd besteden aan mails, mensen met vragen kunnen voortaan bij Advies & Coaching terecht.
  Ook suggesties dat ik over een bepaald onderwerp nog geen blog heb geschreven, of ik dat dan “even” voor hen wil uitzoeken en daar een blogje over wil schrijven, steeds onder het motto “dat is voor je andere lezers vast ook interessant…”, deze verzoekjes kunnen ook hier een antwoord vinden.
 7. Wat betreft facebook ben ik er nog niet aan uit wel of niet te stoppen, principieel wil er weg, zakelijk gezien heb er wel ruim 11.000 fans die me volgen.

Zo ga ik hopelijk weer tijd hebben om te bloggen om mezelf en jullie groener te inspireren!

2. Andere koers en imago
Daarnaast wil ik het voor mezelf ook uitdagend houden en ga ik een andere koers varen.
Niet meer het imago van de bloggende mama met drie kindjes die zelfvoorzienend in de Ardennen woont, geen shampoo gebruikt en haar eigen wasmiddel maakt.

Maar hier presenteert zich GreenEvelien 3.0:

A. Adviseur in eco-lifestyle en zelfvoorzienend leven

B. Coach in eenvoud, consuminderen, minimalisme en offline
            

C. Technische expert met off-grid praktijk-ervaring

D. Eco-psycholoog over groen leven in een sociale context

Het programma van de Eco-weekenden is daarom ook licht gewijzigd, de workshop schoonmaak/verzorgings-producten doe ik niet meer, in ruil daarvoor is er extra tijd voor energie-transitie en groen leven in een sociale context, omdat daar steeds meer belangstelling voor is.

3. Eco-database
Plus ben ik ondertussen mijn Kennisbank en Films&Docs flink aan het uitbreiden, wil van mijn site een online Eco-database maken.
Deze informatie en inspiratie is enkel voor donateurs beschikbaar.

Inspirerend voor jullie en mezelf
Dus sorry voor de lange blog-stilte, maar ik was me aan het bezinnen hoe ik het ook voor mezelf leuk, inspirerend en uitdagend kan houden!

Wees gerust,
aan ideeën ontbreekt het me nooit,
dus nu kan je weer regelmatig nieuwe eco-blogs van me lezen!

Lees ook:
To work or not to work?
Toekomst GreenEvelien
Inspireren
Eco-lifestyle: the real life


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


53 thoughts on “Nieuwe koers voor GreenEvelien

   1. Joke

    Nog altijd superblij met mijn beslissing om alle social media de deur uit te doen, maar ook streamingsdiensten als Netflix. (ook beter voor het milieu). De tijd die je overhoudt als je dat allemaal niet meer bijhoudt. Informatie komt toch wel tot je.
    De nieuwsbrief is gewoon super handig. Dan blijf je goed op de hoogte.
    Ik denk ook dat Facebook zijn langste tijd heeft gehad, zeker voor mensen die bewuster willen leven en dat is nou juist je doelgroep.
    Ik heb zelf als zzp’ er een tijd gewerkt en werd ook gek van die rompslomp. Toen maar weer het onderwijs in gegaan.
    In ieder geval blij om weer iets van jullie te vernemen.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

     @Joke: Ik zou het liefst gisteren nog f*ckbook verlaten, maar feit is wel dat veel deelnemers van mijn Eco-weekenden via facebook bij mijn site komen of daar zien dat er weer Eco-weekend wordt georganiseerd. En die Eco-weekenden zijn mijn belangrijkste bron van inkomsten…
     Als ik een minimumloon als inkomen zou verdienen, dan is de keuze veel gemakkelijker, maar dat is dus helaas (nog) niet het geval.

  1. Toetsie Zwitserlood

   Super leuk die “inlees” instructie voor interviews, love it!

   Ja, via je webshop keek ik laatst al voor vervang zonnepanelen op mijn dak, en je bent voor mij een van de eerste referentie punten voor dit soort technische dingen 🙂

   Houdt FB aan, maar doe er niet zoveel op. 2 keer per week kijken voor vragen en op FB een emailadres en intervieuw instructie zetten. Klaar. Het is gewoon het telefoonboek. Wie wil daar nou de hele tijd in rond kijken 😉

   1. GreenEvelien Bericht auteur

    @Toetsie Zwitserlood: Toch triest eigenlijk, vind je niet, dat je zulke vanzelfsprekende zaken als voorwaarde dient te stellen?
    Blij dat jij het in ieder geval leuk vond 😉

    Super om te horen dat ik als je referentiepunt dien!

    Vragen of chatberichten zijn op mijn facebookpagina al lang niet meer mogelijk, dat heb ik al heel snel geblokkeerd, want dan ben je enkel nog daarmee bezig. Ik gebruik het dus enkel nog als zend-medium.

 1. Liesbeth

  Dag Evelien,
  Ik steun je in je nieuwe koers!
  Succes met je keuze omtrent facebook.
  Ik vind het digitale verspilling en ik ben elke dag blij dat ik er van af ben.
  Groet, liesbeth

 2. Adrie

  Hai Evelien,

  ik vind het super dat je jezelf als 3.0 op de kaart zet en omzet in een commercieel bedrijf. Meer van deze tijd. En vooral dat het recht doet aan al je inzet en professionalisering van de afgelopen jaren.

 3. henriette

  hallo, mooi geschreven bericht, maar begrijp ik nu goed dat er geen green/blogs, mails, of nieuwsbrieven meer gaan komen?? dat zou super jammer zijn

  ik ben benieuwd

 4. Rita Zonnekeyn

  Hallo Evelien,

  Ik ben ook al een hele tijd aan het overwegen om te stoppen met facebook. Ik vind het een nutteloze tijdverspilling. Als jij er mee stopt dan volg ik jouw voorbeeld. Succes, groetjes Rita

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Rita Zonnekeyn: Ik wil heel graag stoppen met facebook en als ik mijn site GreenEvelien niet had, was ik er al 100x weggeweest, maar het is als zakelijk ondernemer wel een “interessant medium” oftewel je hebt daardoor wel een veel groter bereik…

   1. Rita Zonnekeyn

    Ik begrijp dat het voor jou als ondernemer interessant is met fb, maar ik ondervind zelf dat er steeds meer mensen er mee stoppen. Zelf heb ik ook enkele vrienden en familieleden die fb verlieten. Of ze kijken er steeds minder naar. Ik denk dat fb zijn beste tijd heeft gehad en zonder fb kan ik jou ook wel vinden hoor. Je staat onder mijn favorieten op mijn pc.

 5. Jacob

  Beste Evelien,

  Veel succes met jouw transformatie. Vindt dat je zelf veel waard bent en vraag een hoge vergoeding voor je inzet. Dan hou je veel tijd over voor je zelf en de familie. Vaak zijn we te voorzichtig om een bedrag te vragen voor iets wat we zelf vanzelfsprekend vinden. Ik heb in de afgelopen twee jaar de prijs van mijn diensten in stapjes verdubbelt. Er zijn mensen afgehaakt. veel zijn echter gebleven en de nieuwe die zich aanmelden weten niet beter. Dit zijn de tarieven. Inmiddels werk ik minder uren en verdien beter. Nu heb ik meer tijd voor mijn gezin eigen voedselproductie, bijen en dieren.

  Het bovenstaande van vindt je zelf meer waard las ik op een site van Sonneveld, en toen dacht ik leuk al die complimenten. maar betaal er dan maar voor. Verder heb ik zelf Facebook na een maand afgekapt. Wat een zonde van mijn tijd.

  Veel goeds en geluk toegewenst.

 6. eveline

  Hoi Evelien,
  Wat leuk om nog eens iets van je te vernemen:-) en wat heb je het stressy gehad zeg lieverd, groot gelijk dat je voor de 3.0 gaat!!!
  Héél blij om binnenkort wat meer blogjes en inspiratie van je te kunnen ontvangen. Doen waar je jezelf goed bij voelt is héél belangerijk.

  Liefs Eveline xxxx

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @eveline: Tof om te horen dat je blij bent met weer een blog van mij!
   En fijn die erkenning dat het in-der-daad nogal stressy was…
   Met zo een lieve reactie heb ik helemaal weer zin om mijn lezers meer te mogen gaan inspireren!

 7. Eline

  Gefeliciteerd Evelien, inspirerend en een zeer terechte wending. Je hebt veel te bieden.
  Ik hoop echt dat je weer meer tijd en ruimte krijgt voor de dingen die je echt wilt doen.

 8. Michaela

  Beste Evelien,
  Gefeliciteerd, je hebt gekozen voor dat waar jij blij van wordt en mee inspireert. Jouw verhaal is het verhaal van veel ondernemers en zzp-ers. Ook zij worstelen met alle rompslomp buiten hun vakkennis om.
  Ik wens je veel plezier èn genieten op pad 3.0
  Michaëla

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Michaëla: Inderdaad, ik hoor dat veel zzp-ers met deze bureaucratische kwaal te kampen hebben, triest dat het zo moet gaan voor al die ondernemende mensen. Merci voor je wensen!

 9. Bert

  Dat 3.0 doen zo! Al die gratis meelifters en het ambtelijk gespuis afschudden.
  Als ondernemer dat ellendige FB maar even aanhouden.
  Succes!

 10. Ilse

  Succes met je nieuwe koers. Het klinkt doordacht en logisch! Misschien één tip voor het interview protocol: definieer het bereik. Groot bereik, is dat 1000 nieuwsbrieven, 10.000 lezers, een oplage van 100.000? Ik wens je veel plezier met alles wat nog komen gaat.

 11. Anja van de Wetering

  Hallo Evelien, heel goede keus hebben jullie gemaakt. Doe FB maar weg, ikzelf heb er ook heel lang tegen aangehikt, maar vanaf het moment dat ik het verwijderd heb, heb ik het geen moment gemist. Integendeel, wat een rust. Digitale stilte, heerlijk.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Anja van de Wetering: Merci voor je waardering!
   Goh, dat f*ckbook, als ik mijn site GreenEvelien niet had, was ik er al 100x weggeweest, maar als zakelijk ondernemer heb je daardoor wel een veel groter bereik, indirect dus grotere kans op meer inkomsten en met mijn huidige inkomen beneden het minimumloon kan ik dat dus wel goed gebruiken…

 12. Boan

  Je bent een inspiratie voor veel vrouwen Evelien!
  Ook ik moet leren om mijn activiteiten zakelijker te gaan verkopen zodat ik meer ruimte overhoud om andere dingen juist weer kosteloos te kunnen doen, gewoon omdat ik het belangrijk vind om mensen in mijn nabije omgeving tot hulp te kunnen zijn. Meer verdiensten in ruil voor werk waar een ander (mannen vaak) ‘gewoon’ voor betaald worden levert meer ruimte voor jezelf en je naasten op.
  Ik heb eens geregeld vergaderingen bijgewoond als ontwerper in een ‘expertisebouwteam’ waarbij alle mannen (‘de club’ bestond verder ook alleen uit mannen) hun vergaderuren mochten declareren maar ik niet! Dat gaat mij dus niet meer gebeuren. Ik ben door deze en nog meer ervaringen in mijn leven ander werk gaan doen en ontwerpen maken doe ik nog steeds heel graag maar die maak ik nu lekker voor mijn eigen huis en tuin, zonder stress en ergernis 🙂

  Heel goed dat je laat zien dat iedereen bewuste keuzes kan maken, op elk moment in zijn/haar leven. Veel succes!

 13. Anali

  Dank u om je ervaring daarover te delen. Een paar jaar terug heeft mijn man je blog getoond… Ik heb hem uitgelachen… “Dat is toch marginaal, niet?”… Nu zijn we een paar jaar verder en ik ga je richting uit (in het frans zeggen we “alleen domme mensen nooit van mening veranderen”, he!).
  Nu ben ik ook met een blog gestart (alleen snel en gemakkelijk eco tips voor beginners met een drukke leven), en droom van meer (verpakkingsvrij winkel, workshops geven, groententuin uitbreiden…). Je ervaring delen maakt ons bewust dat je moet proberen niet alleen maar verder doen zonder te denken; maar af en toe stoppen en leven terug richtig de ” goede” (dat je wenst) sturen!
  Dank uuuu!!!!

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Anali: Grappig om te horen dat je me eerst “marginaal” vond en nu inspirerend, heel leuk!
   Inderdaad niet klakkeloos mee gaan met de richting die zo vanzelfsprekend is, maar af en toe stil staan en denken “wil ik dit eigenlijk wel?”. En dan beseffen dat je nieuwe koers wilt gaan varen!

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Lonneke: Fijn om te horen, want ik heb lang getwijfeld om deze blog wel/niet te schrijven, is natuurlijk best persoonlijk en wilde er ook niet enkel gefrustreerde blog van maken. Maar vond dat mijn lezers wel recht hadden op de redenen waarom ik laatste tijd zo weinig meer schrijf en hen ook eens een kijkje achter de schermen te geven wat er allemaal bij komt kijken.

   Inderdaad, nu terug naar de kern en daar weer plezier uit halen!

 14. Christel

  Wat grappig. Je omschrijft de nieuwe Green Evelien, maar eigenlijk zag ik je al zo. Niet als de mama met drie kinderen die zelfvoorzienend in de Ardennen woont, geen shampoo gebruikt en haar eigen wasmiddel maakt. Je bent een expert in je gebied. Wat super dat je daar zelf ook meer op gaat sturen. Tijd om donateur te worden dus 😉

 15. zo maar iemand

  Blij dat je er weer bent!
  Keek eergisteren nog en daar stond nog niets.
  Ik heb altijd met belangstelling je leven gevolgd in het zo natuurlijk mogelijk leven.
  Ik kan je helaas niet financieel steunen dus dat valt voor mij af.
  Maar ik ga nu wel weer met regelmaat kijken of je wat heb geschreven.
  Zoals ik zei: fijn dat je er weer bent en een keuze hebt gemaakt!!!

  Lieve groet….

 16. Eveline 28

  Beste Evelien,

  Wat een goed besluit. Je zult hierdoor weer meer plezier krijgen in alles wat je doet.
  Het geeft je rust en veel perspectief voor de toekomst. Ik kijk uit naar de nieuwe blog post. En ik bewonder jou in vele aspecten. Chapoo voor jezelf.
  En woeha de playboy wat zullen jullie gelachen hebben. Soms heb je zakelijk gezien meer bereik en financiële visie door het eenvoudig en klein te houden en voor mij als donateur en blog lezer ben je elke euro waard. Er zit ook een gunfactor bij. Ik hoop dat meer lezers het zo voor je gaan zien. Succes 🍀

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Eveline: Bedankt voor je compliment én het feit dat jij al jaren donateur bent!
   Inderdaad het gaat niet enkel om het geld, maar het idee dat je mensen je steunen, dat geeft me zoveel erkenning en dankbaarheid, merci om dat hier ook zo te benoemen!

 17. Anne

  Wellicht is het tijd voor een onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen. Dit gun ik jou ook Evelien. Dank voor je blog en inspiratie. Zelf heb ik geen smartphone en zit ik niet op facebook. En ik mis het niet. Alle goeds!

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Anne: JAAA, dat zou écht super zijn, niet alleen voor mij, maar voor iedereen!
   De maatschappij zou daardoor weer vermenselijken, daar komt nog een blog over 😉
   Ik zou facebook privé ook niet missen, maar ja zakelijk hè… aangezien ik nu al bijna niets verdien is extra bereik dan wel heel fijn.

 18. ilona

  Een goed stuk en begrijpelijk. Ik weet nog dat mijn ouders een eigen bedrijf hadden (totaal andere branche) maar er onder andere mee stopte omdat ze beu waren dat menzen niet betaalden, dus vooraf de helft betalen, goh dat werd lastig voor klanten. Ook dat bureaucratische gedoe, en dan oh je zit toch in die branche dan kun je dit en dit wel, etc. Ze zijn er uiteindelijk mee gestopt.

  En facebook. Tja ik twijfel zo vaak te stoppen maar het is mijn nieuwsbron, vorm van contact houden met verre vrienden en familie, En veel eco bloggers en websites zitten ook op fcebook. Ik zit in enkele eco groepen en weggeef hoeken. En alleen voor dat stukje houd ik facebook al aan.

  Maar ik zou het totaal begrijpen als je stopt.

  EN hierboven de melding over basisinkomen ik heb al zovaak mijn handtekening ervoor gezet. Dit zou zo’n goed initiatief zijn. Minder stress voor mensen, mensen gaan dingen doen die ze echt leuk vinden die ze nu niet doen omdat het niet betaald (terwijl veel van die dingen wel in het belang kunnen zijn van veel andere mensen weer en een uitkomst zijn voor de samenleving) ik zeg win win.

 19. Elke Van Opstal

  Wow, wat een lang en uitgebreid stuk, maar zo duidelijk en overzichtelijk! Dat lijkt me zeker ook een sterkte, no nonsense ; ) Volgens mij is facebook niet zo “groen” (maar ik ben niet zeker), dus daar zou ik maar snel weggaan als “Green Evelien”… Ik vraag me echt af waar al die servers staan te draaien en hoeveel energie dat verspilt. Zelfs al inspireer je ook daar mensen. En komen er daardoor mensen naar je eco-weekends. Die ga je minderen, lees ik, dus zullen de juiste mensen wel de weg vinden, hoe dan ook. Wat een ondernemer allemaal wel of niet hoort te doen, zou ik me verder gaan bal van aantrekken. Persoonlijk heb ik zelf al veel geëperimenteerd met fb zoals een maand afwezigheid en van die dingen. Mijn laatste nieuwe profiel is er nu eentje onder een totemnaam, en ik heb al mijn “vrienden” verwijderd zodat ik wel nog wat kan volgen van pagina’s en groepen. Soms is het er wel echt fun, vind ik, en een informatiebron voor me. Anyway, veel succes met versie 3.0!

 20. Chiara

  Hey Evelien,

  Ik denk uit commercieel oogpunt het interessant is om Facebook te behouden. Misschien als je een nieuw/jonger publiek wil aantrekken zou ik ook Instagram gebruiken (dit te lezen doet je waarschijnlijk al ontploffen 🙂 )

  Het is veel simpeler, jij kan bijvoorbeeld een leuke DIY foto gebruiken, een recept, activiteit, tip, etc met een uitleg erbij of gewoon een aantrekkelijke foto met wat uitleg en als ze het volledig willen lezen, kan je de link naar je blog in de “descriptie” van je profiel zetten.

  Mijn ervaring is dat Facebook zijn beste tijd heeft gehad en een beetje doods aan het worden is.

  Veel succes met alles! Ik moet eerlijk zeggen dat ik je site ook uit het oog was verloren tot er plots een mailtje over je nieuwe post in mijn mailbox zat!

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.