Kraanwater

Bekend is dat kraanwater net zo gezond, goedkoper en veel milieuvriendelijker is.
Ik verbaas me dat er dan toch nog zoveel fleswater gedronken wordt, ook door milieubewuste mensen!
Bronwater-vs-Kraanwater

Daarom dit filmpje dat goed samenvat waarom het beter is wel kraanwater en geen fleswater te drinken. Proost!

1. Gezond en lekker
Kraanwater is zeker gezond, want kraanwater moet aan 57 eisen voldoen, terwijl dit er voor bronwater maar 17 zijn.

Leidingwater bevat geen pesticiden, schadelijke hoeveelheden nitraten, of sporen van nieuwe vervuilers zoals hormonen, antibioticaresiduen of andere reststoffen van geneesmiddelen. Dat blijkt uit de laatste test die Test-Aankoop van het leidingwater uitvoerde.
Voor de test onderzocht Test-Aankoop 40 stalen leidingwater, uit alle regio’s van het land. De consumentenorganisatie ging op zoek naar klassieke vervuilers (nitraten en pesticiden), maar ook nieuwere vervuilers, zoals antibioticaresiduen, hormonen en reststoffen van geneesmiddelen. ‘Alle 40 stalen waren in orde’, aldus Test-Aankoop. ‘In acht stalen lag de concentratie nitraten iets hoger dan 25 mg/l, maar dat is nog altijd onder de wettelijke limiet van 50 mg/l. Er is dus geen reden tot ongerustheid.’

Bron: Test-aankoop

Vind je kraanwater teveel naar chloor smaken, laat het dan even staan in een karaf, dan kan de chloor verdampen en proef je het niet meer.

In de volgende reportage is onderzoek gedaan naar de kwaliteit en smaak van fleswater versus kraanwater.

2. Goedkoop
Water verpakt in een fles of pak is maar liefst 325 keer duurder dan kraanwater. Tel uit je winst!
Plus bespaar je ook op benzine, want als je water in flessen koopt, moet je je boodschappen met de auto doen terwijl dat anders misschien wel op de fiets kan.
portemonnee

3. Milieu-impact
Bronwater heeft 300 keer meer CO2 uitstoot dan kraanwater. Voor de productie van een flesje bronwater is bijvoorbeeld 0,25 liter olie en 3 liter water nodig.
Doordat veel flesjes worden weggegooid drijft er in zee een plastic eiland ter grootte van Frankrijk en Duitsland samen. En ondanks alle mooie beloften, wordt nog maar slechts 20% van alle plastic flesjes gerecycled.

Plastic-Soep

Plastic flesjes niet hergebruiken!
Vaak zie dat je een plastic flesje (PET) hergebruikt wordt door het te vullen met kraanwater.
Goed dat er niet telkens opnieuw fleswater gekocht wordt en zo de afvalberg bespaard wordt (en de portemonnee).
Maar in die plastic flesjes zit Bisphenol-A (BPA), een giftige stof. Het toont gelijkenissen met het vrouwelijk hormoon oestrogeen en heeft daardoor invloed op onze voortplanting maar ook op de aanmaak van meer vetcellen.
En vooral als het flesje warm wordt, bijvoorbeeld als het in de zon ligt, komt die BPA vrij en wordt aan het water afgegeven. Niet drinken dus!

Lekdichte schoolbekerRoestvrijstalen fles
Daarom is het beter om kraanwater in een roestvrijstalen fles mee te nemen.
Onze kindjes hadden al een rvs fles, alleen wij zelf nog niet. Dus ook wij hebben nu een roestvrijstalen waterfles aangeschaft.
En we hebben gekozen voor de flessen van de KRNWTR, omdat we zo willen uitdragen dat het veel beter is om gewoon kraanwater te drinken in plaats van flessenwater.
Ook willen we zo deze campagne ondersteunen die zich inzet voor deze bewustwording en er ook voor pleit om kraanwater in cafés en restaurants op de kaart te zetten. Super initiatief!

Waterfilters
Mijn visie over waterfilters is dat dit pure commercie is.
Plus laten ze de kwaliteit van het drinkwater dalen in plaats van te verbeteren, omdat bacteriën en microben zich in de filter opeenhopen.
In deze reportage hebben ze het nut van een waterfilter onderzocht:

Nog niet overtuigd?
Misschien kan dan dit onderstaande filmpje de beslissende druppel zijn:

Lees ook over voeding:
Denk globaal, eet lokaal
Boodschappenlijst
Ons dagelijks menu

Lees ook over afvalbesparing:
Eén afvalzak per jaar
Onderweg lekker duurzaam
No plastic lunchtrommel


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


58 thoughts on “Kraanwater

 1. Marianne

  Helemaal mee eens, maar ik drink het vanwege de magnesium die in hoge mate aanwezig is in een bepald Duits mineraalwater.Hoef ik geen pillen te slikken.
  Wel statiegeldflessen natuurlijk,maar dat is in Duitsland overal.

 2. Thea

  ..ik gebruik al jaren ’n Dopper en koop alleen in Spanje water in flesjes!
  Of ik veel in Spanje ben…….neehoor, 30 jaar geleden 1 keer!

 3. gerhilde maakt

  Wij zijn normaal gezien overtuigde kraanwaterdrinkers, maar wonen nu in een huis met loden leidingen. We zijn dus voorlopig overgeschakeld op flessenwater, tot alle leidingen vervangen zijn …

   1. Sophie

    Als je ergens naartoe gaat (op restaurant, vakantie, etc), hoe kan je dan weten of het kraanwater al dan niet door loden leidingen loopt?

    1. GreenEvelien Bericht auteur

     @Sophie: Vertrouwen! Ik neem aan dat als het door loden leidingen loopt, dat ze je daarover wel verwittigen.
     Net zoals je op restaurant gaat eten, je er op vertrouwt dat het eten niet giftig is.

     1. Sophie

      Evelien, bedankt voor je antwoord!
      Nog 1 vraagje; wij hebben in ons huis geen loden leidingen, maar het stukje tussen de straat en ons huis is wel in lood (dit is eigendom van de staat), moet ik me zorgen maken?

 4. Eva VW

  Ik vind een waterfilter toch geen overbodige luxe. Op sommige plekken is het kraanwater echt niet aangenaam van smaak, er kan verschil opzitten.
  Op het werk bijvoorbeeld kan ik wel gewoon van de kraan drinken, thuis vind ik het niet zo lekker, en in onze vorige woning smaakte het water ronduit slecht.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

     @PlasticMinimalist: In 80% van het Nederlandse drinkwater zit helemaal geen chloor.

     Het gebruik van chloor is vanaf 2005 niet meer toegestaan als primair desinfectiemiddel, in plaats daarvan wordt als desinfectiemethode vaak gebruikgemaakt van ozon en in toenemende mate ultraviolet licht (uv). Sommige waterleidingbedrijven gebruiken echter nog steeds kleine hoeveelheden chloor bij de zuivering van oppervlaktewater. Om de effectiviteit van het chloor te verhogen wordt het ook wel in de vorm van chloordioxide toegevoegd.
     Bron: Wikipedia

     In België wordt chloor echter helaas nog wel heel veel gebruikt.

     1. Jan

      De crux zit ‘m in het woordje ‘primair’. Er wordt nog wel degelijk chloor aan het drinkwater toegevoegd. En die 80% kun je helemaal vergeten. Dat is propaganda van de waterleidingbedrijven.

 5. Eva VW

  Bovendien doe ik ook enkel gefilterd water in mijn waterkoker, koffiezet en steamer, want die zorgt voor veel minder kalkaanslag dan ongefilterd.
  Ik kan me wel inbeelden dat het kraanwater in de Ardennen wel heerlijk is, zoals in de bergen 🙂

 6. Els

  Hier hebben we ook alleen kraanwater, onze baby van 9 maand krijgt na het eten ook water, meer om te proeven en een beker te leren kennen ( hij krijgt nog borstvoeding). ik geef gewoon kraanwater nu vraag ik me af of het mag voor zo een klein kindje, want ik weet dat je flesvoeding met water uit een fles moet maken en niet met kraanwater.
  groetjes els

 7. Odilia

  Zelf drink ik ook kraanwater. Wel via een britakan, want dat vind ik lekkerder. Maar zo als in het filmpje gezegd wordt, smaak is persoonlijk.

  Voor onderweg heb ik een een bidon van unicef, ook RVS.

 8. Meinou

  Ik drink ook enkel kraanwater. Het is lekker zat, goedkoop, milieuvriendelijk en altijd bereikbaar 😉 In Duitsland vind ik het echter niet erg lekker, her ruikt en smaakt erg naar chloor. Misschien moet ik eens proberen om het te laten rusten.
  Mijn ouders hebben een anti-kalksysteem in huis, welke nagenoeg alle kalk uit het water haalt. Ideaal tegen al die hardnekkige kalkaanslag in de keuken en de badkamer! Wel vraag ik me af of je dan nog steeds gezond water hebt om te drinken. Weet jij dat misschien?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Meinou: Voor je gezondheid wordt het afgeraden om een anti-kalksysteem (of waterverzachter) te installeren!

   – Calcium en magnesium zijn mineralen die je nodig hebt.
   – Zacht water drinken is niet zo gezond wegens het hoge natriumgehalte.
   – Hard water werd reeds regelmatig in verband gebracht met een lager risico op hart- en vaatziekten.
   – Calcium en magnesium geven het drinkwater zelfs een betere smaak.
   – Hard water voorkomt door neerslag van een kalklaag op de binnenwand van de leidingen dat de bestanddelen van de leidingen oplossen in het water.
   – Afhankelijk van het systeem kunnen zich in het harsbed bacteriën nestelen die ongezond zijn voor de consument. Hierdoor is het nodig de waterontharder of -verzachter minstens een keer per jaar grondig te laten reinigen en ontsmetten door een vakman.

   Bron: MilieuAdviesWinkel

 9. PlasticMinimalist

  Een van de weinige dingen die ik echt miste toen ik in China woonde was schoon kraanwater (en schone lucht). In China hebben we omwille van milieu en budget een tijdje gekookt kraanwater gedronken. Dat voelde al snel niet meer goed voor de gezondheid, zeker niet na een rondleiding langs een van de rivieren in Peking. Daarom zijn we toch overgestapt naar fleswater. We kochten dan de grootste flessen die te vinden waren in de supermarkt. Na een tijdje verhuisden we naar een wijk met een waterautomaat. Je kon er mineraalwater tappen in je eigen fles. Om er zeker van te zijn dat we geen schadelijke stoffen uit plastic binnen kregen, gebruikten we daar een grote glazen pot voor. Dat water was zoveel lekkerder dan het gekookte kraanwater! Maar wel erg duur. Stel je voor wat een last dat is voor de lokale bevolking. Ik geloof dat we ruim 10 eurocent betaalde voor 3 liter water. Nu ik weer terug ben in Nederland geniet ik nog meer van het heerlijk schone kraanwater hier. En hier koop ik uiteraard nooit fleswater. Ik heb altijd mijn eigen drinkfles mee, een Klean Kanteen Reflect. Dit is de mooiste herbruikbare rvs waterfles die ik tot nu toe ben tegengekomen.

 10. Laura

  Hoi Evelien,

  mooie bijdrage weer! Het tweede filmpje doet het alleen niet.

  @ Els, wij geven onze 9 maanden oude baby ook kraanwater. Onze kraamverzorgster zei ook dat je het water voor in de fles niet meer hoefde te koken. Dus ik denk niet dat het kwaad kan, wij hebben er zelf immers ook geen last van.

 11. Hilde

  Blij te lezen dat er zoveel water wordt gedronken! Toch volgende bedenkingen bij de tekst en de comments:
  -Water drink je niet enkel voor de smaak. Water drink je voor je gezondheid. Ons lichaam heeft water nodig om vb voedsel te splitsen, maar ook om afvalstoffen te “vervoeren”. Hoe hoger de droogrestwaarde van je water is, hoe minder efficiënt dit water afval uit ons lichaam verwijdert. (kan minder meenemen omdat het al belast is.)
  Drink dus vooral water met een lage droogrest! (het kraantjeswater is overal verschillend. Heb ik getest. Bij flessenwater moet het er verplicht opstaan.)Ideale droogrest voor ons lichaam =<30
  Ik drink dus kraantjeswater dat gefilterd is door een omgekeerd osmose-systeem. Geloof niet dat alle filtersystemen hetzelfde zijn! Brita is idd platte commerce. Haalt ongeveer 100 uit het water. Maar als je in Oudenaarde woont en je vertrekt van 850 droogrest, zit je nog met 750. Je blijft dus water drinken waarmee ons lichaam zich onmogelijk goed kan blijven reinigen. (heb ik zelf getest op verschillende locaties in Vlaanderen met mijn droogrestmeter.)

  – ons lichaam neemt het best mineralen op in hun plantaardige vorm. In minerale (gesteente) vorm zijn ze voor ons lichaam onbruikbaar. De mineralen uit bronwater zijn dus zo goed als onopneembaar! Water drinken om zijn mineralen is zinloos. Je eet beter de planten die deze mineralen bevatten!

  PS de 'reclame' filmpjes van de overheid (via VOLT e.a.) geloof ik niet. (net zo min als die van Brita) Ongezuiverd kraantjeswater drinken, geeft op termijn gezondheidsproblemen. Alles zit binnen de norm… Jaja en in de jaren '50 rookte "de gezonde sportman Groene Michel". We weten nu wel beter…

  1. Katelijne

   De Droogrest is ook de reden dat wij flessenwater drinken. Voor thee en soep gebruiken we gewoon kraantjeswater. Of plastic flessen zo schadelijk zijn geloof ik niet helemaal, de PET-flessen bedoel ik dan. Glazen flessen spoelen ze toch ook niet uit met water en afwasmiddel in de fabriek?
   De laatste jaren wordt er zoveel gezegd en bang gemaakt en vals gepromoot, de ene dag is iets gezond en de andere dag zou men ontdekt hebben dat het schadelijk is. Ik doe dus waar ik me goed bij voel en in het geval van water is dat dus flessenwater met heel lage Droogrest

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Geertr: Aluminium is licht, maar kan als het scheurt schadelijke stoffen lekken. Om aluminium toepasbaar te maken is er een beschermende laag nodig. Bisphenol A is een belangrijk onderdeel van die laag. Zodra er krassen in komen kunnen er schadelijke stoffen, zoals Bisphenol A, vrijkomen. Deze beschermende laag is meestal niet in de schroefdraad aanwezig, vanwege het open en dicht draaien van de dop. Hierdoor komt de inhoud van je fles toch in aanraking met het aluminium.
   Bron: KRNWTR

 12. cora

  Het is dan wel grappig om te zien dat de man in het filmpje vloeibare handzeep in een plastic fles op de aanrecht heeft staan. Daar ga je dan met je mooie verhaal. Waar ik het verder wel mee eens ben hoor.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @cora: Was me nog niet opgevallen, maar inderdaad.
   Het inderdaad veel beter is het om gewoon een blok zeep te gebruiken: minder afval, je doet er veel langer mee en veel ecologischer, want vloeibare handzeep bestaat voor grootste deel uit water en dat water moet allemaal plastic verpakt en getransporteerd worden.

   1. floris

    Het is nog beter om zelf vloeibaar zeep te maken ik maak uit een blok zeep van 400 gram zoon 38 liter vloeibaar zeep handig voor wasmachine handen en douchen (wat ik al drie maand niet meer doe dankzij jou wat alleen haar met baking soda

 13. Stapstories

  Hallo Evelien. Ben het in principe helemaal met je verhaal eens. Alleen het aspect m.b.t. BPA verdient mogelijk enige nuancering. O.a. heb ik ooit eens begrepen dat er tegenwoordig ook Pet-flesjes te koop zijn welke BPA vrij zijn. Deze zijn te herkennen aan het “recycle logo”, waarbij er dan in het centrum van het logo het cijfer 1 moet staan. Zie verder een blogje dat ik over dit onderwerp schreef.

 14. its me

  Wij drinken hier ook kraan water.
  Wat denk je over het vele oestrogeen in het water?
  Wat de water zuivering niet helemaal uit het water schijnt te kunnen halen.
  Zowel hier in Nederland als in Engeland is het water ernstig vervuild door het oestrogeen en daar komen ook verminkte vissen ed voor.
  Misschien toch wel iets om je zorgen over te moeten maken zeker voor kleine kinderen of in ons geval kleinkinderen.

  Verder heb je een hele inspirerende blog!

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @its me: Uit de test van Test-Aankoop bleek dat het kraanwater veilig is en dat hebben ze ook getest op hormonen (oa oestrogeen), zie dit verslag.
   In fleswater zit het pseudo-oestrogeen van BPA. En die pseudo-oestrogenen komen uiteindelijk ook allemaal in het drinkwater terecht.
   Wat kan ik er van zeggen?
   1. Stoppen met de pil, niet alleen voor de kwaliteit van het water maar ook voor de gezondheid van je eigen lichaam.
   2. En nogmaals, géén plastic flesjes en verpakkingen meer gebruiken!

 15. Meinou

  Ik vraag me af wat jij van de Dopper vind, Evelien. Het is wel plastic, maar BPA vrij. Ik vind het een groot voordeel dat deze uit twee delen bestaat, zodat je hem goed kunt reinigen. Dat staat mij namelijk een beetje tegen met rvs flesjes, je kunt er niet in kijken.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Meinou: Ja de Dopper heeft inderdaad als voordeel dat je hem gemakkelijk kunt schoonmaken. Ik wil zelf echter zo weinig mogelijk plastic, dus het is een principe-kwestie dat wij voor rvs-flessen hebben gekozen.

 16. vroon

  Even een opmerking over chloor; In het Nederlandse kraanwater zit vrijwel nooit chloor. Heel zelden wordt het tijdelijk toegevoegd als er b.v. een waterleiding is gebroken geweest om bacteriële besmetting uit te sluiten. In Nederland ligt de nitraatspiegel altijd onder het toegestane niveau. RVS flesjes hebben het voordeel dat er geen weekmakers of bisphenolen uit plastic in het water kunnen komen en dat ze beter (ook heet) schoon te maken zijn. Overigens is het een misverstand dat ons lichaam geen mineralen uit gesteente zou kunnen opnemen. Mits in moleculaire vorm (namelijk opgelost in water) is dat heel goed mogelijk.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @vroon: Over dit chloor-onderwerp had ik op @PlasticMinimalist ook al de volgende reactie gegeven:

   In 80% van het Nederlandse drinkwater zit helemaal geen chloor.

   Het gebruik van chloor is vanaf 2005 niet meer toegestaan als primair desinfectiemiddel, in plaats daarvan wordt als desinfectiemethode vaak gebruikgemaakt van ozon en in toenemende mate ultraviolet licht (uv). Sommige waterleidingbedrijven gebruiken echter nog steeds kleine hoeveelheden chloor bij de zuivering van oppervlaktewater. Om de effectiviteit van het chloor te verhogen wordt het ook wel in de vorm van chloordioxide toegevoegd.
   Bron: Wikipedia

   In België wordt chloor echter helaas nog wel heel veel gebruikt.

   Merci voor je aanvulling over de opname van mineralen!

 17. Karla

  Eigenlijk klopt de oorsprong van het verhaal niet, als je het ecologisch bekijkt. Het is niet logisch dat een kostelijk goed als drinkbaar water – op wereldschaal bekeken – hier gewoon door de leidingen stroomt, er maar 5% gebruikt wordt om effectief te koken/drinken en de rest gewoon terug naar de riolering stroomt, door het toilet, douche, masmachine…., om dan opnieuw de hele cyclus van zuivering etc (ook duur en niet milieuvriendelijk) te moeten ondergaan. Drinkbaar water zou inderdaad vrij beschikbaar moeten zijn en toegankelijk moeten zijn voor iedereen, maar het is nog maar de vraag of dat via de leidingen moet komen waardoor er zo veel drinkbaar water verloren gaat. Niet iedereen heeft immers de mogelijkheid om een deel van zijn water op een tweede circuit te steken van bijvoorbeeld regenwater. Soms denk ik echt dat we het systeem van drinkwater uit de kraan zouden moeten omdenken en op zoek moeten naar een beter alternatief. En verder sluit ik me aan bij het verhaal over de droogrest van het water in functie van je lichaam. Mijn vader heeft vroeger veel waterzuivering gezien omwille van zijn werk. Ik drink echt alleen van de kraan als het gekookt is of uit pure noodzaak, zeker in stedelijk gebied. De kwaliteit en smaak in over heel België bijzonder variabel. Drinkbaar is niet altijd hetzelfde als gezond, maar dat zullen bij de watermaatschappij ook niet snel zeggen.

 18. Dimphy

  Zit er in gewoon kraanwater ook fluor of zoiets?
  Ik heb weer gelezen dat er soms teveel daarvan inzit?
  Weet jij ook hoe dat zit?
  groetjes

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Dimphy: Nee, in Nederland en België is geen extra fluor aan het leidingwater toegevoegd, dat is enkel in de Verenigde Staten, Canada, Australië en Ierland het geval.

 19. carla

  Eerst en vooral u hebt een prachtige website en heb al veel tips overgenomen. Toch een vraagje over het kraanwater, eergisteren was in het nieuws dat er asbest in de leidingen zitten. Er werd niet gezegd of het nu nog veilig is om kraanwater te drinken.
  Weet jij er iets meer over?

  Groetjes

 20. Reina

  Ik ben van enkelen van je punten overtuigd maar je mag het verhaal niet eenzijdig bekijken. Kraantjeswater kost voor u misschien niet veel op maandelijkse (of typisch 3 maandelijkse) basis maar je vergeet je maatschappelijke bijdrage en de maatschappelijke kost. Om beide te vergelijken zouden alle kosten in rekening gebracht moeten worden.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Reina: Natuurlijk kost kraanwater meer dan het bedrag dat je betaalt, maar datzelfde geldt nog véél meer voor flessenwater!
   Want wie betaalt de luchtvervuiling van het transport van al die flessen?
   En wie betaalt de plastic soep die ontstaat in de oceanen door de plastic flessen?
   En om het “bronwater” op te pompen en te bottelen is energie nodig, wie betaalt de vervuilende uitstoot van die elektriciteit of is dat gegarandeerd groene stroom?
   Als je flessenwater drinkt zul je vaker met de auto boodschappen gaan doen (of met een fietskar), wie betaalt de luchtvervuiling die door die auto ontstaat?

 21. Susanne

  Als wij warm water uit de kraan willen, duurt dat vaak vrij lang. Er stroomt dus veel koud water weg (zeker een liter of 2). Ik had hiervoor bedacht dit koude water op te vangen in ‘oude’ plastic flessen, en dat in de koelkast te zetten, en daar dus elke keer van te drinken. Nu dit niet goed blijkt te zijn, is hier een andere oplossing voor?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Susanne: Ik zou het water niet in plastic flessen doen, maar in glazen karaffen.
   En ook niet in de koelkast plaatsen, dat kost extra energie om te koelen. Gewoon die karaffen op het aanrecht zetten en gebruiken als je water nodig hebt.

 22. tim

  Hallo,

  Heeft u wellis gekeken wat uit ons kraan water komt.
  Dit kan je zien door een distiller te gebruiken en het te laten verdampen.

  Hierdoor blijver de resten en de geur achter en die is heer erg smerig en gemisch.

  ik weet dat je erg zou schrikken en je mening over kraan water zou veranderen wanneer je dit zelf waarneemt inplaats van de informatie die te vinden is.

  Ik schrijf deze reactie omdat te weinig mensen hier van bewust zijn.

  groetjes Tim

 23. Cindy

  Ik hád een RVS fles, maar die was na een paar keer gebruiken al zó vies van binnen (lees: witte stippen!) & ik kreeg ’t niet schoon, ook niet met een (halve) vaatwas tablet (ik heb geen vaatwasser)… Tips over welke ik ‘moet’ kopen?

 24. Michel

  Blijkt dat er overal microplastics en chemicaliën in zit, verpakt Bronwater en kraantjeswater 🙁
  Zelfs de waterleidingen in de grond en alupex-buizen in huis zijn van binnen in kunststof!
  Dus filter zoeken voor kraantjeswater ze zuiveren en vers fruitsap persen 😉

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.