Energiezuinige mini-computer

Green Evelien 20_klein
We hebben niet veel elektrische apparaten, maar één van de grootste verbruikers is wel mijn laptop, die voor mijn site en blog veel aanstaat.

Vond het daarom geweldig toen een vriend zei dat hij een computertje had die slechts een aantal Watt verbruikte.

raspberrysmall1

En dat deze slechts de grootte van een bankpas had.

Plus omdat het zo klein is, heeft het geen lawaaierige ventilator nodig, gewoon heerlijk in stilte werken!

En nou komt het leukste, het kost slechts € 45.

Die wilde ik ook!
raspberry2

Single board computer

Deze computers heten single board computers, er zijn verschillende merken en modellen, met verschillende specificaties en prijsklasses.

En ze waren eigenlijk ontwikkeld om meer mensen en vooral jongeren inzicht te geven hoe een computer precies werkt. Want voor de meeste mensen is het gebruik van een computer slechts het toepassen van andermans software. Ze weten daardoor niet hoe een computer werkt en wat deze aankan.

Dat komt ook omdat Microsoft (Windows) en Apple clausules in de licentie-overeenkomst hebben opgenomen waardoor mensen de codes van computers niet mogen aanpassen.
Daarover schreef ik ook al eens in mijn blog Meer computer met minder energie & geld.

1Eco_9computer_microsoft

Daarom is er nu een simpele computer ontwikkeld waarbij wél inzichtelijk is hoe een computer er precies van binnen uitziet en hoe deze werkt.
raspberry-pi

Raspberry

Raspberry-Pi-logoAvonden heb ik zitten zoeken en vergelijken welke single board computer ik wilde. Ik besloot voor de Raspberry Pi te gaan, omdat deze het bekendste en er dus de meeste info over beschikbaar is.

Van de Raspberry zijn er verschillende modellen:

Model RAM Processor Bits Usb
poorten
Internet Wifi Energie
1 A 256 MB 700 Mhz 32 1 nee nee 140 mA
1 B 512 MB 700 Mhz 32 2 55 Mbit/s nee 360 mA
1 A+ 256 MB 700 Mhz 32 1 nee nee 100 mA
1 B+ 512 MB 700 Mhz 32 4 100 Mbit/s nee 200 mA
2 B 1 GB 900 Mhz 32 4 100 Mbit/s nee 230 mA
3 B 1 GB 1200 Mhz 64 4 100 Mbit/s ja 230 mA
3 B+ 1 GB 1400 Mhz 64 4 300 Mbit/s ja 400 mA

All-in-one-pakket

Raspberry 3 - startpakketIk heb niet enkel de single-board-computer, maar gelijk het All-in-one pakket gekocht:

– Raspberry computer
– voedingskabel
– behuizing
– sd-kaart

Besturingssysteem

Voor Raspberry (hardware) is het besturingssysteem “Noobs” ontwikkeld (software), wat staat voor “New Out Of the Box System”. Noobs is een verzameling van verschillende linux-besturingssystemen.

Zelf heb ik er echter voor gekozen om Lubuntu op mijn Raspberry te installeren, Lubuntu is een lichtgewicht versie van Ubuntu. Omdat ik op mijn laptop altijd al met een Xubuntu werkte, ook een versie van Ubuntu.
lubuntu

Monitor

Het energieverbruik van een computer of laptop wordt grotendeels bepaald door het scherm.
Dus naast een superzuinige computer had ik nu ook een zuinig scherm nodig.

Bij de “normale” websites die monitoren verkopen kun je selecteren op grootte van het scherm (diagonaal) of op pixels of op wel en geen ingebouwde speakers. Maar dat interesseerde me allemaal niets natuurlijk, het enige wat ik wilde was het zuinigste scherm.

1Eco_9computer_nerd
Dus zocht ik op heerlijke “nerd”-sites het meest zuinige exemplaar.
Dat werd een Philips 193V5LSB, deze heeft slechts een verbruik van 8.76 Watt.

6Winkel_eco_9computer_monitor

O nee…!

Toen ik hem ontving zat er een dvd bij met allerlei info over het scherm en ook de technische specificaties.
Shit, daar stond dat het energieverbruik veel hoger was dan ik op internet had gevonden. En juist daarom had ik dit exemplaar gekocht!

Dus gelijk gebeld naar de winkel en aan de klantendienst mijn probleem uitgelegd. Toen bleek dat de info op de cd verouderd was en bij een vorig model hoorde. Dat ik een nieuwer model had gekocht, maar dat Philips de info op de cd niet had aangepast. Pfoeh… opgelucht!

Die man van de klantendienst moest trouwens wel lachen dat ik me enkel interesseerde in het energie-verbruik van de monitor!

Energie-besparing van 50%!

verbruiksmeterHet energieverbruik van mijn laptop was volgens mijn energie-meter in idle-toestand (moment dat de computer niets doet) 19.5 Watt. En tijdens activiteit lag het energieverbruik tussen 25 en 30 Watt.

De Raspberry verbruikt slechts 3 Watt en mijn monitor 8.76 Watt, dus totaal 11.76 Watt:
Als we uitgaan van een gemiddeld verbruik van 25 watt van de laptop, betekent dat ik nu per uur 13.24 Watt bespaar.

Een besparing van meer dan 50%, daar word ik écht zo ontzettend blij van:
The Raspberry makes me happy!
happy-raspberry-

Update 2022: Deze blog schreef ik in 2016, maar momenteel is het Raspberry-model zoals hierboven beschreven niet meer verkrijgbaar.

Lees ook over computers:
Meer computer met minder energie & geld

Lees ook over phones:
Tv-debat: “Maakt de smartphone ons gestrest?”
Onze vaste telefoon vervangen door een smartphone gsm
Krijgen onze kinderen een smartphone?

Lees ook over digitale opruiming:
Zo begin je er aan!

Lees ook over privacy:
Vrij leven
Vrij leven – praktische tips


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


29 thoughts on “Energiezuinige mini-computer

 1. Geert Thyssen

  Misschien een domme vraag… als je het startpakket van de Rasberry besteld moet je dan zelf een behuizing hebben om het materiaal te monteren? Of hoe zit het in elkaar? En ernaast moet je dan een klavier, een muis en een monitor op de kop zien te tikken … . Heb je een foto van je computer die je nu gebruikt?

  Bedankt!

  Geert

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Geert Thyssen: Bij het startpakket zit de behuizing inbegrepen. Deze behuizing kan open, daar kun je het “groene plaatje” in stoppen en dan klik je de behuizing weer dicht, dat is echt heel simpel.

   Er zijn 4 usb-poorten, ik heb 2 van die poorten in gebruik voor mijn toetsenbord en mijn muis, omdat ik geen draadloze (wifi) apparatuur wil.
   Heb je wel draadloze apparatuur, dan kun je bij de Raspberry 2 een wifi-dongle in 1 usb-poort plaatsen, waardoor je zo alle draadloze apparatuur aansluit. Bij de Raspberry 3 heb je niet eens een wifi-dongle nodig en heb je dus nog alle 4 de usb-poorten ter beschikking (bijvoorbeeld voor je harde schijf).

   De monitor gaat via de hdmi-uitgang, zoals ook het geval is bij een normale pc.

   Ik heb mijn Raspberry bij de modem onder mijn bureau “verstopt” zodat al die apparaten niet op mijn bureau in het zicht en in de pad liggen, dus kan helaas geen verduidelijkende overzichtsfoto sturen. Maar ik hoop dat door deze uitleg het al wat duidelijker is!

 2. Hetty

  Ik vind dit ook heel interessant maar heb geen idee wat dit precies inhoudt. Dus ik ben ook benieuwd naar je antwoord op Geert; hoe ziet zoiets eruit en wat doet het? Werkt het net als een volledige computer of zitten er beperkingen aan?
  Hoor graag van je!
  Henriette

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Hetty: Een Raspberry vervangt je desktop, dus die (meestal zwarte) grote computerbak waar alles in geregeld wordt. Op de Raspberry sluit je dan je toestbord, muis en scherm aan, net zoals je dat bij een normale pc doet. Alleen is een Raspberry dus veel kleiner, goedkoper, stiller én energiezuiniger!

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Hippiebox: Ik heb even gekeken, jouw laptop kost € 200. Mijn monitor plus Raspberry startpakket kost hetzelfde bedrag, dus vond dat echt niet duur, als je ook meerekent wat ik hierdoor bespaar aan energie.
   En omdat ik tegenwoordig voltijds achter de computer zit, kan ik echt niet meer met laptop werken, kreeg rug, nek en armklachten. Plus is een groot scherm dan ook veel fijner werken.

 3. Maia

  Leuk hoor! Heb hier ook wel eens naar gekeken maar voor mij voldoet het (momenteel) niet aan wat ik met een pc wil doen.
  Ik denk dat het vooral ook belangrijk is te kijken naar wat je met je computer wilt doen en wat je verwacht in de toekomst te willen.

  Een laag stroomverbruik is zeker mooi maar je moet ook kijken naar de levensduur en veelzijdigheid. Daarom heb ik nadat mijn laptop (met laag stoomverbruik) kapot ging een desktop pc gekocht met een hoger verbruik. Deze desktop gaat namelijk veel langer mee en is beter te repareren. Ook kan ik deze pc makkelijk ‘upgraden’ door slechts 1 of twee onderdelen te vervangen, zo hoef ik (als mijn wensen veranderen) niet een hele nieuwe computer te kopen. Dat is uiteindelijk beter voor het milieu omdat de grootste vervuiling/ milieubelasting plaatsvind bij de productie.

  Bron: http://www.puc.be/milieubewustzijn/77-computerindustrie-is-even-vervuilend-als-vliegtuigindustrie.html?showall=1

  Hoewel deze micro-pc zeker aan deze eisen voldoet, je kunt makkelijk nieuwe onderdelen bestellen en die zelf vervangen (als je een beetje handig bent), maar ze zijn nu eenmaal niet voor alle doeleinden geschikt.

  * Moest trouwens lachen om het besturingssysteem ‘noobs’. Noob is een scheldwoord onder gamers, voor nieuwelingen of mensen die geen skills hebben 🙂
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Newbie

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Maia: Met een Raspberry kun je niet gamen, maar voor de rest kun je er alles mee doen, wat een normale pc ook kan hoor. Juist daarvoor is het besturingssysteem Noobs ontwikkeld!

   Dat een pc de meeste energie verbruikt bij de productie, heb ik al eens beschreven mijn blog Meer computer met minder energie & geld. En dat het daarom cruciaal is welk besturingssysteem je gebruikt voor de levensduur van je apparaat.

   Ja grappig hè van die naam Noobs, juist daarom is die naam ook gekozen, om aan te duiden dat het dus super simpel is!

 4. Wim

  Leuk
  Er zijn look monitored die via USB aangesloten worden wat het max gebruik direct op 5W zet.
  Heb we’ll eens een set verkocht met een Israelische mini PC en dergelijk scherm.
  Gebruik zat op 11,3W maar er moest Windows op voor navigator en logging software
  Was een leuke uitdaging hij was voor op een jacht , moest dus schokken, temperaturen tussen de -40 en +50 aankunnen en minimaal een jaar zonder downtime werken tijdens een reis round de wereld.

  Raspberry is leuk maar voor velen toch wat lasting, Intel heeft de NUC en ook andere mini PCs zijn goed te vinden voor niet al teveel geld en wat makkelijker op te zetten.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Wim: Bedankt voor je reactie, leuk dat jij er nog meer over weet!

   Ik had ook al gekeken voor een scherm via een usb-poort en dus niet via de gangbare hdmi-kabel (omdat we misschien off-grid willen gaan en dan heb je minder transformatieverlies). Maar die schermpjes waren wel aan de kleine kant, dus vond dat voor een voltijds gebruik niet optimaal.
   Maar ben wel benieuwd naar jouw versie van mini pc en scherm, zou je me een linkje willen sturen?

   Op de Raspberry kan trouwens ook Windows 10 geïnstalleerd worden: https://www.raspberrypi.org/downloads/

   1. Wim

    Sorry, de zaak voor duurzame pcs heb ik niet meer, we zijn duurzaam gaan leven in Frankrijk.

    Het was een EBox, niet goedkoop, wel kwaliteit
    http://www.minidis.eu/ebox
    Zoals ik zei, deze moest een aar zonder downtime over ruwe zeeen, van polen tot tropen dus daar was wat meer kwaliteit een pre.
    Voor een consument is een Intel NUC prima en makkelijker aan te komen.
    http://tweakers.net/serie/3528/nuc/

    De USB schermen, poe even zoeken hoe ver men nu is
    Ah 1080
    http://www.geek.com/news/aocs-latest-16-inch-usb-powered-display-is-1080p-1635434/

    Zie dat ze op Amazon/Ebay verschillende modellen hebben dus je bent niet beperkt tot 7”
    http://www.ebay.com/bhp/usb-powered-monitor
    Voor pc spul is tweaker een hele goede site:
    http://tweakers.net/pricewatch/462423/asus-mb169b+-zilver-zwart/specificaties/

 5. Pieter

  Kun je nu met ZZP (Zeer Zuinige Pc) mailen, tekst- en spreidblad-documenten maken, vergelijkbaar met InternetExplorer, Word en Excel? En een PDF bekijken.
  Dit is voor velen standaard-kost op de computer. Hoor graag.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Pieter: Uiteraard is dat mogelijk! Alle office-mogelijkheden zoals tekst- en reken-programma’s. Ook pdf’s bekijken, scannen en printen. Internet en mailen. Ik kan er mijn blog op bewerken en heb een transfer-programma om mijn bestanden op de server te zetten. Alles wat met norma

    1. GreenEvelien Bericht auteur

     @Joke D’Hoker: Ja, dat kan. Je dient dan wel zelf geluidboxjes aan te sluiten, er zitten namelijk geen speakers in, maar er zit wel een audio-uitgang op de Raspberry daarvoor.

  2. GreenEvelien Bericht auteur

   @Pieter: Uiteraard is dat mogelijk! Alle office-mogelijkheden zoals tekst- en reken-programma’s. Ook pdf’s bekijken, scannen en printen. Internet surfen en mailen. Ik kan er mijn blog op bewerken en heb een transfer-programma om mijn bestanden op de server te zetten.
   Alles wat met normale computer kan, kan een mini-compter ook, alleen dus niet gamen.

 6. Kirsten Erstster

  Linux erg nuttig inderdaad. En ja dat ik kreeg rsi-achtige klachten dus moest van laptop naar desktop is persoonlijk. Zelf heb ik vanwege gewrichtsklachten vanwege veel computergebruik juist de omgekeerde weg gemaakt, en dat werkt voor mij! Weg desktop hallo laptop! En dag bureau! Als ik met de laptop werk dan kan ik in af en toe wisselende houding computeren, in een tuinstoel, liggend op bed e.d… het werkt allemaal, maar op het moment dat ik weer even achter een bureau werk dan merk ik dat al binnen 1 a 2 uur… terwijl ik op de laptop in wissenlende houdingen prima mijn dagelijks werk kan doen zonder noemenswaardige klachten, gelukkig werk ik thuis want kantoorgebouwen/grotere bedrijven zijn hier doorgaans nog niet op ingericht.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Kirsten Erstster: Het is echter niet voor niets dat kantoren zijn ingericht met desktops, omdat dit nu eenmaal toch beter is voor je ergonomie dan een laptop. Omdat bij een laptop het scherm en toetsenbord te dicht op elkaar zijn, waardoor je krom gaat zitten.

   Je kan je bureau met desktop in plaats van op zit-hoogte ook eens op sta-hoogte installeren, dan sta je achter je bureau en zo beweeg je automatisch ook meer.
   Of als je toch liever zit, niet op een stoel zitten, maar op zo een yoga-bal. Of op een wiebelende halfstaan-kruk.
   Er zijn dus diverse manieren om achter een desktop te werken!

   Ook willen wij geen wifi in huis, dus in de hangmat gaan liggen of op bed en werken, gaat dus niet.

   Plus kan ik op bed of in een tuinstoel echt niet een hele dag geconcentreerd voltijds werken. Prima om zo even je mail te checken, maar een voltijdse dag “in de relaxte toestand” is voor mij geen serieuze werkhouding. Maar dat is dus een persoonlijke kwestie.

   1. Hans Walhout

    Al eens gedacht aan een mini laptop, 11 inch scherm en een verbruik rond de 5 watt bij internetten. Vol gas verbuikt hij max 12 watt, de ideale laptop voor ons. Bijvoorbeeld de Lenovo s21E

    1. GreenEvelien Bericht auteur

     @Hans Walhout: Een mini-laptop (of tablet) is prima om even je mail op te checken, maar niet om een hele dag op te werken (zoals ik bovenstaande reacties ook al heb geschreven….).
     Zowel wat betreft ergonomie als fijner voor je ogen om op een normaal pc-scherm te werken.

 7. Rita

  Een Raspberry Pi klinkt allemaal leuk wat je er mee kan maar er kan ook veel niet mee. Het is een superlicht (letterlijk en figuurlijk) computertje waar geen flash op draait en wel op veel sites gebruikt wordt. Films afspelen tegenwoordig gemeengoed is kan ook niet. Ik heb Lubuntu, Ubuntu Mate, Chromium (Chromium OS for SBC) en OSMC geprobeert maar kan er echt niet gelukkig van worden.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Rita: Flash is achterhaald, het maakt sites traag en verbruikt veel energie. Moderne sites zijn daarom gebouwd met html5 en niet meer met flash!
   Lubuntu is een echte lichtgewicht versie en Ubuntu Mate een compromis tussen Windows en Ubuntu. Misschien dan eens Xubuntu proberen, iets “luxere uitvoering” dan Lubuntu.

 8. Pieter

  Het is misschien ook ’t vermelden waard dat je monitor zowel Energy Star 6.0 als RoHS gecertificeerd is!

  Welke “nerd”-sites gebruikte je dan? topten.be?

  “omdat het zo klein is, heeft het geen lawaaierige ventilator nodig” klopt wel niet echt. Z’n energieverbruik/-verlies ratio is gewoon efficiënter uitgedokterd! Naast minder stroom betekent dit ook minder restwarmte, dus passieve koeling is niet alleen mogelijk, maar ook gewoon standaard. Vandaar dat er geen actieve koeling met een ventilator nodig is.

 9. joke

  Dag Evelien,

  Heeft je monitor een transformatorblok/voedingsblok? Zoja, weet je ook welke spanning die dan aan het scherm geeft?
  Wij zijn namelijk op zoek naar een erg zuinige monitor op gelijkspanning.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @joke: Extern heeft het geen transformator of voedingsblok, intern misschien wel, maar in de technische specificaties van ons scherm kan ik daar geen verdere info over vinden.

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.