Bureaulamp op zonne-energie

Nu ik een superzuinige computer heb geïnstalleerd, wilde ik daarbij uiteraard ook een bureaulamp die liefst geen elektriciteit van het stroomnet verbruikt. En die heb ik gevonden!

_SE57946

wakawakapowerBen helemaal blij met mijn WakaWaka, dit is de meest efficiënte solar-led lamp ter wereld die zich van energie voorziet door het ingebouwde zonnepanneeltje.

De WakaWaka kun je op een fles zetten en zo heb je een bureau-lamp.

Wakawaka

We hebben al aardig wat lampen op zonne-energie zoals je kunt lezen in mijn blogs Lampen voor als we met stroompanne kampen en Beter slapen zonder stroom.
Maar deze gaven geen goed licht als bureaulamp, de WakaWaka doet dat gelukkig wel.

WakaWaka geeft naast licht ook Power

Met de WakaWaka kun je elektrische apparaten opladen, zoals phone en tablet.

WakaWaka Power

Ook kan ik op de WakWaka mijn Raspberry Pi aansluiten!
De Wakawaka heeft een interne batterij van 2200 mAh. Mijn Raspberry Pi verbruikt ongeveer 700 mAh, dus ik zou ongeveer drie uur mijn Raspberry kunnen draaien.
In de praktijk doe ik dat echter niet, omdat mijn monitor wel 220V nodig heeft. En ik de Raspberry dan ook op het net aansluit om zo de opgeslagen energie in de accu van de WakaWaka volledig te kunnen benutten als bureaulamp.

wakawaka raspberry

Met WakaWaka steun je ontwikkelingslanden

Voor iedere WakaWaka die hier verkocht wordt, wordt er ook een lamp gedoneerd aan iemand in een ontwikkelingsland. Want er zijn nog altijd 1,5 miljard mensen die niet zijn aangesloten op het elektriciteitsnet en zijn aangewezen op het gebruik van kerosinelampen. Deze kerosinelampen zijn:

 • Gevaarlijk (ruim 16.000 ernstige ongelukken met brandwonden PER DAG).
 • Ongezond (780 miljoen vrouwen en kinderen inhaleren het equivalent van twee pakjes sigaretten per dag).
 • Duur (kerosine kost tot 20% van het inkomen).
 • Milieuvervuilend (265 miljoen ton CO2 = ruim 50% van de mondiale uitstoot voor huishoudelijke verlichting).

wakawaka-light

WakaWaka Base

Er is trouwens ook de WakaWaka Base, een off-grid solar systeem.
Met het uitvouwbare zonnepaneel kun je de accu of powerbank opladen. En deze accu/powerbank heeft 3 usb-uitgangen waarmee je weer je phone, tablet, e-reader, mp3-speler kunt opladen.
Ook zitten er twee zaklampjes bij die je op de accu kunt aansluiten.

WakaWaka_base

Je kan alles inpakken in de waterdichte tas, ideaal voor outdoor activiteiten!
Maar niet alleen voor outdoor, ook handig om in huis te hebben in geval van stroompanne.

WakaWaka_zaklampjes WakaWaka_Bas_bos

Hier een overzicht van de drie WakaWaka producten:

WakaWaka = Shine light

WakaWaka betekent “Shine light” in het Swahili. En ik ben blij dat deze lamp mij ook licht geeft op twee manieren.
In de letterlijke betekenis als licht in de functie van bureaulamp.
Maar ook omdat ik door deze lamp weer minder elektriciteit verbruik en minder van het stroomnet afhankelijk ben, wat een heel vrij en licht gevoel geeft!

lightfeeling

Als je deze producten wilt bestellen, zou je dat dan via mijn site willen doen?
Zo steun je onze vereniging, zonder dat het jou extra geld kost. Merci!

Lees meer over licht:
Lampen voor als we met stroompanne kampen
Lichter licht
Ik zie het licht
Nachtlampje
Kaarsen maken
Kaars maken van sinaasappel
Beter slapen zonder stroom


Lees meer over apparaten zonder elektra:
Klok en wekker op water-energie
Wasmachine-alternatieven
Keukenmachine zonder elektra
Blender zonder elektra
Leven zonder koelkast
Bezem veegt stofzuiger weg


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


9 thoughts on “Bureaulamp op zonne-energie

 1. Mirjam

  Ik heb er ook een. Een prachtig systeem! Om mijn telefoon op te laden hadden wij niet genoeg zonuren tijdens de vakantie denk ik. Nu wij op fietsvakantie gaan kan het zonnepaneeltje de hele dag in de zon hangen. Kom maar op met dat zonnige weer!

 2. Baukje

  Wij hebben een waka waka light aangeschaft, maar die valt in de winterperiode erg tegen.
  Door de kleine capaciteit en onvoldoende zonnelicht om goed bij te laden, kon ik er de winterperiode niet mee lezen.
  Dan geeft hij enkel via het zwakste lampje nog licht.

  Komende winter maar eens denken om de zwaardere variant aan te schaffen.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Baukje: Ik ben blij dat ik de WakaWaka Power heb gekozen, die laadt in de winter met minder zon nog wel net voldoende op voor de lange winteravonden.
   Dat is ook de reden waarom ik er mijn Raspberry niet op laat draaien, dan houd ik de winter echt te weinig energie over om voldoende licht te hebben.

 3. greet

  Jaaa, die heb ik al jaren, ben er ook erge fan van.
  Ik weet dat je niet van heel felle lampen houdt, maar als je een heel goede lamp zoekt dan kan ik je uit eigen ervaring ook de Goal Zero Lighthouse aanraden .Je kan hem in drie standen zetten, via zonnepaneel opladen, maar ook met een handcranck. Je kan er óók je mobiel mee opladen!
  Affijn, als je nog eens iets wilt testen lijkt dit me een prima lamp om te proberen.

 4. Kris

  Waarom steeds aparte zonnepaneeltjes kopen voor diverse gadgets zoals bureau- en nachtlampen, als je zonnepanelen hebt liggen voor je elektriciteitsproductie? Je hebt die toch afgestemd op je verbruik dus waarom dan daarop besparen met nog extra zonnepaneeltjes? Dan kan je toch evengoed “gewone” elektrische toestellen gebruiken met die zonne-energie ipv weer extra grondstoffen te gebruiken voor je gadgets?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Kris: Daar heb je helemaal gelijk in! En die drie zonnepanelen produceren zelfs teveel voor onze jaarlijke energie-behoefte 😀
   Het probleem is alleen dat die zonnepanelen op het net zijn aangesloten, ik gebruik het net als “batterij”, mijn overproductie van de zomer stockeer ik op het net en in de winter haal ik mijn tekort weer van het net. Het elektriciteitsnet dient dus als buffer.
   Maar doordat ik ben aangesloten op het net, ben ik nog wel van het net afhankelijk en dat wil ik niet.
   We kunnen daarom voor een off-grid kiezen, waarbij je je energie in batterijen/accu’s opslaat. Maar het nadeel daarvan is dat batterijen/accu’s niet bepaald milieuvriendelijk zijn… En de productie van duurzame gadgets is veel minder milieubelastend dan die van batterijen/accu’s. Daarom kiezen we voor deze duurzame gadgets om toch een beetje onafhankelijk te zijn!

   Meer info over deze kewestie kun je lezen in mijn volgende blogs:
   Zelfvoorzienend versus off-grid
   Zonnepanelen
   Zonnige panelen?
   Zelfvoorzienend?

 5. Pieter

  Weereens een super artikel!

  Wel even een kanttekeningetje: je monitor werkt hoogst waarschijnlijk – net zoals vele andere apparaten – intern op gelijkspanning, dus je hebt in principe geen wisselspanning “220V” (correcter= 230V) nodig.

  Dus in theorie zou je -mits de nodige aanpassingen- met de combinatie RaspberryPi + monitor wel helemaal off-grid kunnen gaan (al dan niet met nog een extra WakaWaka)! Als de trafo (die wisselspanning in gelijkspanning omzet) zich uitwendig bevindt: piece of cake! Als ie vanbinnen in de monitor zelf zit, iets minder evident. Vooral voorlopig niet zo’n goed idee omdat je waarborg vervalt wanneer je ‘m opent.

  Het elimineren van deze overbodige dubbele omzetting (van gelijkspanningsbron (bijv. zonnepaneel) naar wisselspanning (het net) en daarna weer naar gelijkstroom (apparaat)), die jammer genoeg alomtegenwoordig is, zorgt voor makkelijk 30% minder stroomverbruik!

  Ken je trouwens lowtechmagazine.be al? Da’s waar ik de mosterd heb gehaald i.v.m. het AC/DC verhaal, meerbepaald deze 2 razend interessante artikels:
  Zonne-energie-installatie op dc-gelijkstroom
  Hoe bouw je een 12-volt-gelijkstroom zonne-installatie

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Pieter: Bedankt voor je compliment!

   Voor zover ik weet werken monitoren op wisselspanning. Kun je me een bron geven dat ze werken op gelijkspanning, ben benieuwd!

   En ja Lowtech-magazine is een zeer interessant, ben al jaaaaaren geabonneerd op zijn nieuwsbrief, vind tof dat hij een andere kijk op zaken geeft!

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.