Organisaties: lange-termijn visie en samenwerken

Ik zie door de bomen het bos niet meer. De hoeveelheid aan campagnes, projecten en acties die ons tot milieuvriendelijkheid en duurzaamheid moeten aanzetten. De tiental groene organisaties in Vlaanderen hebben allemaal verschillende campagnes. Het ergste is dat die campagnes een week tot een maand duren en dan weer plaats moeten maken voor een nieuw project. Voordat ze goed en wel de doelgroep bereikt hebben en die enthousiast is geworden, is het al weer gedaan.

Al die organisaties zitten in dezelfde groene-doelgroep-vijver te vissen. Deze doelgroep raakt overvraagd en verzadigd, waardoor ze op den duur geen motivering voor deelname aan de acties meer kunnen opbrengen. Eigenlijk zouden de groene organisaties hun krachten moeten bundelen. Gelukkig…..er is een overkoepelende organisatie: Bond Beter Leefmilieu. Maar in plaats van dat zij de acties op elkaar afstemmen en zorgen dat organisaties gezamenlijk campagnes op de markt brengen, organiseert BBL eigen campagnes. Ik snap hun overkoepelende taak dan niet meer?

Niet alleen zitten de organisaties in dezelfde doelgroepen vijver te vissen, ze azen ook op dezelfde subsidiepot. Vind het zonde dat dit geld zo versnipperd raakt. Kan het niet beter in één grote sensibiliseringscampagne gestoken worden waarin iedere organisatie zijn eigen specialisatie kwijt kan?

Die veelheid aan organisaties veroorzaakt niet alleen een verzadiging van de doelgroep en versnippering van het subsidiegeld, maar ook het korte termijn gehalte van de acties. Want er moeten continu nieuwe projecten bedacht worden om de aandacht weer op de organisatie gevestigd te krijgen. Is dat geen contradictio in terminis: duurzame acties met een korte termijn? Waarom kan er niet één actie bedacht worden met een lange termijn visie van een paar jaar en die de aandacht vestigt op een breed spectrum van onderwerpen? Oftewel op een eco-lifestyle. Waarbij de deelnemers zelf bepalen wanneer en welke stappen ze zetten, zodat de motivatie en overtuiging vanuit de deelnemers komt in plaats van de door de organisatie bepaalde doelstellingen en deadlines. Het zal een proces van langere adem zijn, maar wel met meer duurzame resultaten.

De transitie-beweging is een dergelijke lange termijn actie die zicht richt op de verscheidenheid aan mogelijkheden voor een eco-lifestyle. De beweging richt zich niet enkel op het individuele, maar juist vooral ook op de lokale sociale cohesie. Iets wat in deze globaliserende wereld mijns inziens geen kwaad kan.

Daarom ben ik een voorstander van overkoepeling, samenwerking, transitie en convergentie. Om dit te verwezenlijken wil ik al die groene initiatieven op mijn website en in de Groene Agenda samenbrengen. Zodat we door de bomen het bos weer zien!

Edit: De “Groene Agenda” is niet meer actief.


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


Kom naar het Eco-Weekend vol duurzame tips, inspiratie eco-mindset, persoonlijke coaching hoe ook jij meer eco, eenvoudig, vrij kunt leven en gezellig samenzijn met gelijkgestemden in de prachtige Ardennen!

Geef een antwoord

Graag enkel reageren op de inhoud van bovenstaande blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten, kijk daarvoor bij Adverteren.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.



Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.