Ons rest-afval: 0,2%

Omdat beeld het altijd veel beter doet dan cijfers, heb ik onze afvalproductie in een grafiekje gezet. Zo is direct zichtbaar hoeveel, of beter gezegd hoe weinig, wij verbruiken ten opzichte van een gemiddeld gezin.

1Eco_12afval_chart

Wij produceren met ons gezin van vijf personen slechts een halve afvalzak per jaar.

In Nederland wordt het afval opgehaald in containers met een inhoud van 120-140 liter, dat komt dus overeen met 2 afval-zakken. In Nederlandse begrippen hebben we dus 1/4 container per jaar aan rest-afval.

In België wordt er jaarlijks 503 kilogram afval per persoon geproduceerd en in Nederland is dat 512 kilogram. In België is daarvan 148 kg restafval en in Nederland 251 kg.

DSCN4544_klein
Een afvalzak van 60 liter weegt gemiddeld 10 kilogram.
Wij hadden vorig jaar echter slechts 3 kilogram restafval, dat is dus 0.6 kilogram per persoon van ons gezin!

Onze rest-afval productie is daarbij vergeleken slechts 0,4% in verhouding tot België en 0,2% in verhouding tot Nederland!

Op mijn Afvalbesparing-pagina staan alle tips & trucs hoe wij zo weinig afval voor elkaar krijgen.

Afvalbelasting
We betalen per jaar € 200 aan afvalbelasting in onze gemeente. Je kan daarop € 20 korting per jaar krijgen als je stempelkaart voor het containerpark vol is (voor de Nederlanders: het containerpark is de milieustraat). Bij ons is die ieder jaar niet vol, maar de mannen op het containerpark stempelen hem wel vol als we er om lief vragen.

afvalzakkenPer gezin krijgen we in onze gemeente jaarlijks een aantal afvalzakken gratis, namelijk 30 stuks voor rest-afval (60 liter) en 30 stuks voor groen-afval (20 liter).
Als deze op zijn kun je ze bij kopen per 10 stuks, voor rest-afval is dat € 12 en groen-afval € 5.
We hebben dus voor € 36 en € 15, samen € 51, aan gratis afvalzakken gekregen.
Deze aantallen en bedragen verschillen per gemeente!

We hebben die gratis afvalzakken wel opgehaald. En mijn vriend heeft ze in de lokale supermarkt, die de afvalzakken ook verkoopt, weer terug verkocht (helaas aan gereduceerd tarief). Hij ontving hiervoor een dertigtal euro.
Dus € 200 afvalbelasting minus € 20 van het containerpark minus € 30 retour gratis afvalzakken, betalen we per jaar nog € 150 aan afval.

Ook gebruiken we de afvalzakken soms als alternatief betaalmiddel om de buurvrouw mee te bedanken als ze op onze kat heeft gepast.

Brief aan Burgemeester
envelopUiteraard heb ik al wel een brief naar de burgemeester geschreven en gevraagd of wij geen korting kunnen krijgen op onze afvalbelasting, omdat we dus zo weinig produceren.
Helaas was dat niet mogelijk, omdat je niet alleen betaald voor de afvalophaling aan huis, maar ook voor de diensten op het containerpark, het legen van de glasbollen en dergelijke.

Afvalbesparing voor de uitdaging, niet voor het geld
challenge1Afval besparen doen we dus niet omdat het financieel interessant is. Want of je nu slechts een halve afvalzak per jaar aan straat zet of iedere week drie zakken, je betaalt hetzelfde tarief.
Wij doen aan afvalbesparing omdat we het gewoon een geweldige uitdaging vinden die goed is voor het milieu!

Binnenkort zal ik ook blogs posten met ons verbruik en onze facturen van elektra en water. En laten zien dat het daarbij zowel uitdagend als ook financieel interessant is om te besparen!

Lees meer over afvalbesparing:
Halve afvalzak in 2015
Een afvalzak per jaar
Twee afvalzakken per jaar
Afval-dilemma
“Kleuter verbiedt zwerfvuil”
Tevreden koper van kringloper

Tips afvalbesparing: voeding
Boodschappenlijst
Notenmelk maken
Denk globaal, eet lokaal
Onderweg lekker duurzaam
Kraanwater

Tips afvalbesparing: verzorging
Zelf shampoo maken
Shampoo vrij!
Zelf tandpasta maken
De mond vol van tandpasta
Composteerbare tandenborstel
Wasbare luiers
Schoon zonder zeep
Verzorging: zonder is gezonder

Tips afvalbesparing: schoonmaken
Wasmiddel maken
Wasmiddel gekleurde was
Afwasmiddel maken
Composteerbare afwasspons en schoonmaakdoekjes
Toiletpapier zonder plastic
Katoenen zakdoeken

Tips afvalbesparing: zelf maken
Zelf kweekpotjes maken
Kaars maken van sinaasappel
Zelf kaarsen maken

Tips afvalbesparing: kinderen
Consuminderen met kinderen
Duurzaam speelgoed
Dilemma: 2ehands of eco-speelgoed?
Zelf speelklei maken
Druipklei
Buitenkeukentje


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


9 thoughts on “Ons rest-afval: 0,2%

 1. marja

  Ik zag dat je gekleurd zand gebruikt.
  Wij doen het zo: rasp stoepkrijt en meng het met zand.en je hebt gekleurd zand! Stoepkrijt zit in een kartonnen verpakking ?. Weer een verpakking minder.

  1. Chris De Ceuster

   Gekleurd zand : maak ik door oude plakaatverf opnieuw op te lossen en hiermee het zand te kleuren. Je moet het zand dan wel terug laten drogen op deksels van emmers ofzo…

 2. Lizzy

  Hi Evelien,
  Aangezien we in hetzelfde landsgedeelte wonen, hebben we hier ook hetzelfde ‘probleem’ . Over de financiële kant dan, dat het eigenlijk niet zo fair is dat we evenveel betalen, terwijl we ook een pak minder restafval hebben dan gemiddeld en vaak nog huisvuilzakken teveel hebben.

  Vorig jaar hebben we ze zelfs niet eens afgehaald, we hadden ze niet nodig. Wel een goede tip dus van je om ze aan de supermarkt terug te verkopen.

  Verder ben ik het helemaal met je eens dat er eigenlijk niet moet naar gekeken worden naar het financiële plaatje, maar dat je het toch in de eerste plaats wel doet voor het milieu .

  Het goede nieuws is wel dat er sprake is van het invoeren van een weegsysteem over heel België. Waarbij je restafval gaat gewogen worden en op basis daarvan je dan belastingen betaald. Dat gaat dus voor een pak mensen wel financieel interessanter zijn.

  Ik hoop alleen dan dat hierdoor mensen niet (nog meer) afval gaan sluikstorten.. Het is gewoonweg erg wat ik hier allemaal vind van afval tijdens een wandeling, soms in the middle-of-nowhere. Ik probeer zoveel mogelijk op te rapen, maar het is triest 🙁 . Die éne keer per jaar dat er een weekend wordt georganiseerd om afval te gaan oprapen door de gemeente volstaat gewoonweg niet !

 3. chantal

  Wow wat goed van je!! Ik lees altijd vol bewoning je blogs en tips. En boeken t’s!!! Echt geweldig vind ik het hoe jullie het doen!! Zelf met twee kleine kinderen en een man die graag vlees eet, vind ik het een grote uitdaging. Neem wel mijn eigen bakjes mee naar de slager en andere winkels waar mogelijk. En deze week voor het eerst minder dan een halve rest afvalbak vol…. hopelijk houd ik dat vol:)

 4. Maia

  Restafval hebben wij ook zeer weinig, wij betalen voor een 40 liter container hier € 90,- per jaar, hiervoor wordt hij 2 keer per maand geleegd. Maar zo vaak hebben wij hem niet vol. Ik zou bijna niet weten wat hier onder valt.

  Het papier word apart opgehaald, het glas apart ingezameld, dan hebben wij hier de ‘gele zakken’ met plastic(verpakkingen), metaal verpakkingen (dus blik e.d.) en sap- en melkverpakkingen. Dit alles wordt gerecycled.

  Ik ben dus heel benieuwd hoeveel andere soorten afval je hebt per jaar, papier, glas en plastic. Want in mijn ervaring is het (afhankelijk van waar je woont) best moeilijk om verpakkingsmateriaal te weren. En ondanks dat het recyclebaar is, denk ik dat vermijden altijd nog het beste is 🙂

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @maia: We houden niet bij hoeveel afval we recycleren. En eerlijk gezegd vind ik dat ook moeilijk, want plastic folie weegt veel minder dan een glazen potje, maar heeft wel weer een grotere impact op het milieu. Dus we dienen niet enkel naar het gewicht te kijken, maar ook naar de milieu-impact en daarom vind ik het dus moeilijk te vergelijken.
   Maar het feit dat we onze stempelkaart van het containerpark op een jaar niet vol krijgen, zegt denk ik wel genoeg dat we dus ook op andere aspecten weinig afval hebben 😉

 5. Chris De Ceuster

  Veel respect voor jullie afval-grondhouding…!

  Ik zie zo precies in jullie bokaal nog enkele dingen zitten die we hier in Haacht wel zouden kunnen recycleren… (kan dat zijn ?) Hier kunnen we bv alle plastics naar het containerpark brengen…

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Chris De Ceuster: Dat kan kloppen, omdat de inzameling per containerpark verschilt, afhankelijk van de gemeente.
   Zoals ook staat beschreven op mijn Afval-pagina, daar raad ik iedereen aan om eens naar je containerpark te gaan en goed te kijken wat je er allemaal apart kan inzamelen!

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van bovenstaande blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten, kijk daarvoor bij Adverteren.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.