Minder hinder crisis door eco-lifestyle

plus 7 tips tegen verveling & 7 groene kinderactiviteiten

Het corona-virus en de getroffen maatregelen hebben een heftige impact op het dagelijks leven. Maar door onze eco-lifestyle hebben wij daar minder hinder van!

Hier lees je hoe dat zo komt, plus geef ik jou mijn 7 duurzame tips tegen corona-verveling en 7 toffe groene kinderactiviteiten.

Door eco-lifestyle minder hinder van corona-maatregelen

Halftijds werken

Omdat we zo eenvoudig leven en geen materiale rijkdom nastreven, hoeft mijn vriend slechts halftijds te werken. Dat is altijd al zalig, maar nu komt het helemaal goed uit! Kunnen we samen de opvang van de kindjes goed verdelen.

Grootverpakkingen

We hebben altijd grootverpakkingen voeding in huis. Het was voor ons dan ook een raar zicht om mensen in de media zo te zien hamsteren in de supermarkten. Dat de meeste mensen zo weinig voorraad voeding in huis hebben en dat de winkel dus als het ware hun voorraadkast is.
Wij hebben die grootverpakkingen in huis om geld en afval te besparen, dus niet zozeer om voorbereid te zijn op een doemscenario.
Maar het deed ons nu wel beseffen dat het fijn is qua voedselbevoorrading niet constant afhankelijk te zijn van winkels.

In dunbevolkt gebied wonen

Wij wonen in het dunbevolkste deel van Belgie (zie rode stip op de kaart) en hier is het corona-virus veel minder een probleem. Natuurlijk worden ook hier de maategelen wel nageleefd, maar je hoort niet dat er besmettingen zijn.
Logisch als er minder mensen wonen dat er dan ook minder besmettingen zijn, maar ook relatief gezien, zijn er dus in verhouding veel minder mensen ziek, omdat de mensen niet zo dicht op elkaar leven en er is dus minder besmettingsgevaar is.

Vaak krijg ik te horen: “Jij woont in d’Ardennen, maar daar is toch helemaal niets te doen?”
Nu denk ik, zo afgelegen wonen kan naast de heerlijke rust en de ruimte, dus ook zeker in sociaal opzicht zijn voordelen hebben!

Thuis-onderwijs

Onze kinderen Olaf (10), Linde (8) en Hugo (5) zijn nu vijf weken thuis van school en ik vind het heerlijk!
’s Ochtends geen gehaast (en gechagrijn) meer om op tijd op school te geraken en ’s middags/’s avonds niet meer taxi-rijden naar muziekles, zwemles en paardrijles.
Gewoon lekker rustig aan doen.

Eerder gaven we een jaar thuisonderwijs en die ervaring komt nu goed van pas!
We hebben een planning gemaakt, ’s ochtends gaan ze alledrie iets educatiefs doen en in de middag zijn ze vrij.
De oudste twee hebben huiswerk van school gekregen en voor Hugo heb ik als huiswerk Mini-Loco en “leren lezen” op het programma gezet. En Hugo wil ook Engelse les, “Yes, I like that”.

Ook heb ik allemaal educatieve spellen in de huiskamer gelegd.
De spellen Rush hour en Sudoku zijn favoriet, plus alle Thinfkun-spellen en de SmartGames die we in huis hebben. En Olaf kan zich ook goed vermaken met Circuit Maze.

Van de tiental educatieve spellen heb ik een schema gemaakt waarin van ieder kind staat op welk niveau ze zijn gebleven. Als ze van een spel weer nieuwe uitdagingen hebben gedaan, kunnen ze dat zelf in het schema aanpassen. Zo is er niet telkens de vraag waar ze zijn gebleven, plus wordt de progressie die ze maken ook visueel.
Olaf en Hugo hebben ook een ochtend een potje schaken gespeeld.
Ze mogen zelf kiezen wat ze gaan doen, maar ze dienen er zelf zorg voor te dragen dat hun huiswerk op tijd af is.

’s Middags is vrij, dat betekent dus buiten spelen!
Ze vermaken zich prima in onze mega-tuin met klimbomen, (kabouter)bos met zelfgemaakte hutten, moestuin, poel, beekjes en bruggetjes, trampoline, speel-caravan, metersgroot schaakbord, kabelbaan, hangmat, skelter, enorme zandbak met buitenkeukentje, speeltoestel met wiebelbrug en glijbaan, schommel aan de boom, speelhuisje, pijl & boog.

Een vrouw op bezoek riep hier uit: “Dit is een waar kinderparadijs!”
En als ons nichtje op bezoek komt, wilt ze naar buiten, naar de “speeltuin”.

En terwijl ik dit schrijf zijn ze naar een riviertje wandelen met papa.

Kinder-entertainment zonder schermpjes
Ze zijn nu al twee weken thuis en ze hebben nog geen schermpje gekeken.
We hebben hier wel dvd’s in huis en ik heb ook een computerprogrameer-spel op de laptop staan.
Maar ze vragen er gewoon niet om!
Ze zijn zo gewend om altijd buiten te spelen, zichzelf te vermaken en ze weten dat een filmpje enkel mag als het al dagen slecht weer is.
Maar misschien dat ik er volgende week toch wel gebruik van ga maken, om mezelf even adempauze te geven 😉

Voor de kinderen is het trouwens nooit “slecht” weer…
We hebben vorig jaar een kabelbaan over de poel gehangen, superstoer!
In februari gingen de kinders een wedstrijdje doen om met hun voeten door het water van de poel te laten gaan en zo nat mogelijk te worden. Dat lukte goed, dus besloten ze op gegeven moment hun natte plakbroeken maar uit te doen. In de februari-kou in hun onderbroeken van de kabelbaan af roetsjen.
Toen ik dat zag zei ik dat ze origineel spel hadden bedacht maar dat ze nu toch maar betere even droge broek konden aandoen en een ander spel verzinnen.

Ze waren al weken bezig om in de beekjes in de tuin dammetjes aan te leggen en watervallen te maken. Dus daar gingen ze mee verder, maar na paar minuten was er natuurlijk water in hun laarzen gekomen, dus sokken zeiknat. Besloten ze om met blote voeten verder te spelen, in ijskoud stromend water in februari…
Ik dacht dat houden ze niet lang vol, maar ze gingen gewoon door.
Na een half uur vroeg ik of ze het ondertussen misschien niet een beetje koud hadden?
“Nee mama, want wij bewegen, jij zit stil, daarom heb jij het koud!”
Ja, je hebt gelijk, maar het lijkt me toch beter dat jullie nu niet meer met blote voeten in het stromende ijskoude water gaan.

Ik ben hier echt de verschrikkelijke spelbederver…

Spelletjes-tijd
Nu hebben we ook tijd om ’s middags spelletjes te spelen die lang duren, ze vinden Colonisten van Catan geweldig, als ook Risk en Cluedo.

We doen ook graag strategische spellen waarbij of je wint bepaald wordt door inzicht en niet enkel door het toeval van een dobbelsteen.
Favoriet zijn Labyrinth/Doolhof, Zeeslag, Stratego of Ticket to Ride.

De educatieve, non-plastic, natuur-geïnspireerde Haba-spellen zijn ook fijn en vooral dat daar ook veel coöperatieve spellen van bestaan, dus niet ieder voor zich, maar samenwerken om te winnen. Helaas worden onze kinderen nu al wel te groot voor deze Haba-spellen.

Genieten van alleen zijn

Het verbaast me om te lezen dat nu veel mensen last hebben van een sociaal isolement?
En dat er dus zo weinig mensen nog tegen “alleen zijn” kunnen.

Bij mij gaat er zo vaak een week voorbij dat ik niemand anders zie dan mijn eigen gezin, zij gaan naar school/werk en ik zit een hele dag heerlijk alleen thuis te schrijven of nerden.
Af en toe maak ik een wandeling, maar dan kom ik hier ook niemand tegen.

Als ik onder de mensen ben, vind ik dat ook prettig en gezellig hoor en ik klets zéér graag, deelnemers van mijn Eco-weekenden kunnen dat wel bevestigen.

Maar ik vind het dus ook een verademing om alleen te zijn, geen prikkels van buitenaf, rust in mijn hoofd.
Zo is er ruimte om na te denken en stil te staan bij datgene wat daadwerkelijk belangrijk is in het leven. Of gewoon om “te zijn in het nu”.
En juist tijdens dat soort “lege” momenten, kan ik “vol” inspiratie raken voor mijn blogs.
(Het is niet voor niets dat schrijvers meestal afgelegen plekken zoeken om te schrijven.)

Wij leven altijd al een rustig leven, onze weekenden zijn nooit volgepland, omdat we dan juist rust willen creëren zodat onze kinderen kunnen bijkomen van een week school (intellectuele én sociale prikkels) en hun hobbies. Dat ze in het weekend niets moeten, lege tijd hebben en vrij kunnen zijn.
Het is niet dat we dan altijd thuis zijn, we gaan soms naar de bib, boodschappen doen, 2ehandswinkel, wandelen, fietsen, zwemmen, brocante of bij vrienden op bezoek die leven zoals wij (zonder overbezette agenda) en waar je zomaar kunt komen aanwaaien.
Maar dat beslissen we dan spontaan op de dag zelf, ook wie er wel/geen zin heeft om mee te gaan en staat dus niet allemaal al vast.

Maar het is niet enkel voor de rust van de kinderen dat we zo leven, ook wij vinden het belangrijk voor onszelf. Wij willen bewust geen gehaast leven met volle agenda’s.
We vinden het heerlijk om vrij te zijn en spontaan dingen te kunnen doen waar we op dat moment zin in hebben, zonder dat alles al vastligt, ik krijg daar anders soort “mentale claustrofobie” van 😉

Er staat trouwens al een blog klaar hoe je rust kunt creëren in een gezinsleven.

Mijn 7 duurzame tips tegen corona-verveling

1. Buiten zijn

Het is belangrijk om naar buiten te gaan, bewegen en frisse lucht, niets is zo gezond als dat. daarover schreef ik al eerder een blog. Niet enkel voor je lichaam maar ook voor je geest. Want het allerbeste middel tegen depressie is naar buiten gaan en bewegen!

Wij wandelen veel en gaan ook vaak op hike-tocht waarbij we dan wildkamperen, het noodzakelijke op je rug, de natuur in en tijd voor elkaar.

Ik ga ook regelmatig even half uurtje alleen een wandeling maken, stevig doorstappen, bloed laten stromen, frisse wind door mijn hoofd, dat doet echt deugd.
Op een heuvel kilometers in de verte staren, dat is yoga voor de ogen na te lang achter een scherm zitten 😉
Tijdens een wandeling onder een boom gaan zitten en gewoon daar zitten, genieten van het moment, de rust, de ruimte, de stilte en dat je jezelf dat ogenblik gunt. Zalig!

2. Moestuin

Het voorjaar is begonnen en dus weer tijd voor de moestuin.
De kinderen vinden het altijd super om daarbij te helpen, fijn dat we daar nu samen meer tijd voor hebben!
Aardappels voorkiemen, zaadjes binnenshuis zaaien, winterbedekking van de bedden afhalen, onze eigen compost inwerken.

Buiten zijn, bewegen, iets nuttigs doen, kinderen bewust maken dat eten niet uit de supermarkt komt, gezonde voeding oogsten, lokaal geproduceerd, zonder plastic verpakkingsmateriaal en waardering krijgen voor voedsel.
Waar wacht jij nog op?

3. Voorjaars-opruiming

Een tip tegen de corona-verveling is een grote opruiming in je huis te organiseren.
Je kunt daarvoor inspiratie vinden in mijn blog en er ook lezen wat de vele voordelen van opruimen zijn.

Het vreemde is wel dat ik echt al jaren bezig ben om te minimaliseren en al honderden dozen met zooi heb weggedaan, ik koop niks bij en toch blijf ik mij verbazen dat ik iedere maand wel weer een aantal dozen verzamel met spullen die weg kunnen…

Wij zijn deze week al gestart om met de kinderen al hun lente/zomer-kleding te passen, wat is er te klein geworden en wat kan er dus weg? Heerlijk!

4. Digitale opruiming

Nu je misschien veel thuis bent en verveelt, kun je eens een digitale opruiming gaan doen.
Opruimen is nu in de mode, maar velen beseffen niet dat data ook een enorme milieu-impact heeft. Want die data moeten bewaard worden, op een harde schijf of “in the cloud”.
De grondstoffen voor die harde schijven zijn slecht voor het milieu en worden gedolven onder mensonterende werkomstandigheden.
Het bewaren van je data op een server (“in the cloud”) is ook nefast, want die datacenters verbruiken enorm veel energie.
Het beste is dus regelmatig een digitale opruiming te plannen.
Dus waarom dat nu niet doen?

En dat geldt natuurlijk ook voor je phone (als je die hebt).
Tijd om al je foto’s en bestanden eens op te ruimen en datgene wat je wilt bewaren op te slaan op externe schijf.

5. Lezen

Wat is er heerlijker dan een boek lezen?
Je in een andere wereld wanen, vluchten uit de dagelijkse sleur, zodat je daarna weer positiever gezind bent.
Of tips, ideeën en inspiratie opdoen en je hebt nu ook de tijd om dat dan gelijk ten uitvoer gaan brengen.

In mijn vernieuwde boekenwinkel staan meer dan 400 inspirerende boeken:

Ook kun je mijn meer dan 250 eerdere blogs (her)lezen, in de sitemap staan ze per onderwerp gesorteerd. Veel leesplezier!

6. Reis plannen

Wat is er een mooier vooruitzicht, nu we geïsoleerd zijn, dat we straks weer kunnen reizen!
Toen ik blogde over onze hike-tocht met de kinderen kreeg ik veel reacties van lezers dat zij dat ook wel wilden, maar geen tijd hadden om dat allemaal uit te zoeken en voor te bereiden en dus maar weer makkelijk een week op een camping gingen staan of een all-inclusive vakantie boekten.

Trektocht West Highland Way in Schotland

Droom jij er ook van eens “anders” op vakantie te gaan?
Dat kan vanalles zijn: fietsvakantie, hike-tocht, ezel-trektocht in Frankrijk met de kinderen (=aanrader), Oost-Europa bezoeken (=prachtig), trektocht in Schotland (=heerlijk afzien), wandelen in de Pyreneën (=je wilt niet meer terug naar huis), Pieterpad lopen, pelgrimstocht naar Santiago de Compostela, rondreis door Frankrijk (=moi, je veux!).

Meerdaagse ezel-trektocht met ons gezin in Frankrijk

Dan heb je nu alle tijd om dat uit te zoeken en dat verzet ook je zinnen, want je bent dan niet meer met het “nu” bezig, maar met je toekomst.
In mijn boekenwinkel vind je alvast veel inspiratie!

7. Sandalen maken

Sandalen kun je heel gemakkelijk zelf maken en deze zijn veel beter voor je voeten dan die flip-flops uit de winkel. Hier kan je lezen hoe je ze maakt en hier lees waarom dat ze beter zijn dan flip-flop-sandalen uit de winkel.

   

7 toffe groene kinder-activiteiten

Deze activiteiten zijn zero-waste, bevatten geen giftige stoffen, kun je gewoon thuis doen, kosten bijna niets (enkel eventueel een bedankje voor mijn tips), je kinderen zijn minstens een half uurtje zoet en zo kan jij lekker even ontspannen. Veel plezier!

1. Klei maken

Kinderen zelf klei laten maken geeft tweemaal plezier! Eerst om het zelf te maken en daarna om er mee te spelen.

2. Druipklei

Druipklei is echt te grappig!
Tip: doe het wel buiten 😉

DSCN4076_klein DSCN4078_klein

3. Lijm maken

Vliegen er bij jou de plakstiften ook doorheen?
Maak dan zelf lijm met je kinderen, zo bespaar je geld én afval.

4. Papier maken

Hoe kun je papier maken? Test het gewoon eens uit!
En voor de creatievelingen, je kan ook papier met gedroogde planten, bloemenzaad, geurtjes, glitters maken.

5. Buitenkeukentje

Het kost niets, je kinderen hebben jaren plezier van een buitenkeukentje en het staat ook nog eens schattig in je tuin.

6. Kraalsandalen maken

Hierboven liet ik al zien dat je zelf sandalen kan maken. Deze kraal-sandalen kunnen de kindjes zélf maken, wat zullen ze trots zijn en daarom met plezier dragen!

7. Natuurkunst maken

Kunst hoeft helemaal niet met verf en kwasten gemaakt te worden, dat kan uiteraard ook met natuurlijke materialen!
Je geeft je kinderen gewoon de uitdaging om een zo mooi mogelijk kunstwerkje te maken en dat ze daar alles voor mogen gebruiken wat ze in de natuur vinden: takjes, denneappels, blaadjes.
In het begin mopperen ze dan meestal, althans hier wel: “maar wat moet ik dan maken, ik weet niets?”
Ik antwoord dan dat het niet persé iets moet worden dat bestaat, maar dat gewoon iets moois mag worden, begin maar, dan merk je vanzelf dat je inspiratie krijgt.
En als ze klaar zijn, maak ik er een foto van, kunstwerk vereeuwigd!

Natuurkunst gemaakt door Linde

Positief denken

Ik besef me ten volle dat het corona-virus voor velen een crisis is, zoals de gezondheidszorg, familie/vrienden die een naaste hebben die ziek of overleden is, bedrijven die grote verliezen maken, werknemers die werkloos worden.

En natuurlijk baal ik zelf ook wel, ik heb twee volgeboekte Eco-weekenden moeten annuleren, ik had er zo zin in!
En financieel is dat natuurlijk ook wel een enorme domper…

Het is niet dat ik de negatieve impact ontken, maar ik hoop met deze blog in deze tijd van angst en onzekerheid jullie weer een beetje positiviteit te geven.

Postitieve neven-effecten van het coronavirus:

  1. Er is bijna geen vliegverkeer meer en er wordt veel minder auto gereden, dus minder vervuiling.
  2. Eindelijk waardering voor de essentiële beroepen, zoals de gezondheidszorg, onderwijs (best pittig kinderen een hele dag vermaken), cassières & vakkenvullers, vuilnisophalers, postbodes. Hopelijk leidt dit tot inzicht dat deze cruciale mensen een hoger loon verdienen dan die kapitalistische bullshit-jobs.
  3. Thuiswerken/telewerken wordt nu op grote schaal toegepast en hopelijk treedt er nu een mindset-verandering bij werkgevers op om hier ook na de crisis welwillender tegenover te staan.
  4. Mensen nemen tijd voor zichzelf, voor hun gezin en beseffen weer hoe waardevol dat is!

Dat we sommige aspecten van deze crisis kunnen omdenken in positiviteit en als kans zien om een transitie te realiseren naar een duurzamere wereld!

Liefs Evelien


Lees ook:
Eco-lifestyle
We zijn Off-Grid!
Eén bokaal afval per jaar
Boodschappenlijst
Vive la Wallonie
Ontspullen
Digitale opruiming
Tv-debat: “Maakt de smartphone ons gestresst?”

Tuin
Groentenieren
Kleurige en stille tuin
Oogsttijd
Ga-zon-de
Ons kabouterbos
Natuur-lijk is natuur-rijk
Druk bezig in de tuin
Kruidenvrouwtje

Duurzame vakanties
Meer bewegen, meer wandelen
Hike-vakantie met kinderen
Vakantie
Vakantie (ont)spanning?
Eenvoud in de Pyreneeën
Opgeruimde leesvakantie
Ver-kantie of stay-cation
Staar voor je uit vakantie
Vakantie 2.0

Groene kinderactiviteiten
Klei maken
Druipklei
Lijm maken
Zelf papier maken
Buitenkeukentje
Kraalsandalen maken
Mama, hoe werkt duurzame energie?


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


Kom naar het Eco-Weekend vol duurzame tips, inspiratie eco-mindset, persoonlijke coaching hoe ook jij meer eco, eenvoudig, vrij kunt leven en gezellig samenzijn met gelijkgestemden in de prachtige Ardennen!

9 thoughts on “Minder hinder crisis door eco-lifestyle

plus 7 tips tegen verveling & 7 groene kinderactiviteiten

  1. Elke

    Geweldig! Heb zelfde dromen maar omzetting in de praktijk gaat bij mij veel trager dan bij de meeste mensen. Ben al blij met ommuurd mini-stadstuintje (tegenover vier jaar daarvoor niks) waar net een schommel in past, en wat bessenstruiken en een lei-appelboompje. Elke namiddag ga ik met mijn dochter naar buiten ergens de natuur in in de buurt. En veel van je tips pas ik ook al toe, zoals grote lenteschoonmaak en af en toe gewoon tegen een boom gaan zitten. Maar eenzaamheid knaagt wel, nog wat meer dan anders. Eén ouder, één kind; dat is nooit mijn bedoeling geweest en voelt niet zo heel gezond. We maken er wel het beste van – een halfvol gezin! – en ik kijk uit naar de zomer met tweedehandse mobilhome en reizen reizen reizen. Tips welkom voor dat ene stukje dat toch niet zo vlot loopt ; ) Terwijl ik op mijn laptop wat sociaal contact houd, is mijn 8-jarige dochter op mijn telefoon paardenfilmpjes oid aan het kijken. Soms is het gewoon echt op…

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Elke: Ieder op zijn/haar eigen ritme hè!
      In de wintermaanden valt het me soms ook zwaar hoor om weinig mensen te zien, als ik overdag alleen thuis ben, ’s middags komen de kinderen gefrustreerd thuis van school en dan begint de dagelijkse sleur van taxi-crossen naar hobbies, koken, eten, afwassen, kinders naar bed. Grauw, grijs weer waardoor je niet gemotiveerd wordt om naar buiten te gaan (terwijl je eigenlijk juist dan naar buiten zou moeten gaan om die winterdip te bestrijden) en het is zo verdomd vroeg donker, dan snak ik ook naar sociale contacten.

      Overdag ben ik echt gefocused op mijn werk, geen social media, telefoontjes, smsjes, mailtjes naar familie of vrienden.
      En als de kinderen dan ’s avonds op bed liggen, “beloon” ik mezelf na dag hard werken en kinderen aandacht geven met “me”-time en neem ik tijd voor sociale contacten.
      Zo pak ik het aan, hoop dat je er iets aan hebt!

  2. Bregje Smit

    Ik heb deze keer wel moeite met je blog. Fijn voor je dat jullie parttime kunnen werken en zo’n grote tuin hebben, maar dat is heel veel mensen niet gegund. De eenzame mensen zijn vooral ouderen waar niemand op bezoek durft, zelfs hun kinderen niet. En als je in een flat in de stad woont, dan kun je wel naar het park of het bos, maar daar is het dan in het weekend zo vol dat je eigenlijk weer weg moet. En denk aan de ziekenhuizen die overvol zijn, de vele zieken. Die hebben geen boodschap aan jouw paradijsje op dit moment.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Bregje Smit: Mijn blog is niet geschreven om een ander jaloers te maken, maar enkel om te laten zien dat anders leven wél kan.
      En hoe een ander zijn/haar leven inricht, dat is aan hen. Maar je hebt altijd een keuze!
      Wij maken zeer bewust onze keuzes, zoals zuinig leven en huis met grote tuin, voor mij was (en is) de tuin zelfs belangrijker dan het huis.
      Dat andere mensen andere keuzes maken, prima, gelukkig dat iedereen verschillend is anders zou het een saaie boel worden. Maar dat is dus wel een keuze om op een bepaalde manier te leven en te wonen.
      En het is hier ook niet altijd rozegeur en maneschijn, zoals je kunt lezen in mijn blog Eco-lifestyle: the real life.

      Op het einde van mijn blog schrijf ik trouwens ook dat dit virus voor sommige mensen een echte crisis is en dat ik dat zeker niet ontken. Maar dat ik juist in deze periode van onzekerheid ook een beetje positiviteit wil geven, want er is geen betere remedie tegen angst dan positiviteit, liefde en hoop!

      1. Anne

        Ja, dat is zo! Er moet altijd positiviteit, liefde en hoop zijn. Waarvan liefde de grootste is! We moeten terug naar de natuur en eenvoudiger gaan leven. Ikzelf ben hier al jaren mee bezig. Dit kan overal, waar je ook bent en onder alle omstandigheden. Green Evelien kan hier een voorbeeld in zijn, maar is m.i. niet bedoeld om anderen de loef af te steken. Ik wens iedereen het beste toe in deze nare maar ook hoopvolle tijd! Veel liefde toegewenst! Anne

  3. philippe

    Tja, die kinderen hebben MIJN jeugdjaren, jaren 60, ik herbeleef het weer, dammetjes maken, kampen maken, in de buurt zwerven, de scouts en dan was het gedaan, op 14j. naar de fabriek, ik was de oudste van 7 en geen studiewonder maar wel een enorme lezer en in die tijd waren het boeken nu de pc. Getuige deze reactie. Altijd een beetje boer geweest, beetje zelfvoorzienend ook, geiten en kaas maken, schapen en wol spinnen, groenten en inleggen, slachten ook. Nu is het dit jaar met die corona weer volop de tuin en groenten inplaats van 2mnd rondtrekken met de caravan. Volledig “off the grid” zal het nooit worden, teveel gesteld op de verworven gemakken van het moderne leven, ben ik te oud voor geworden, maar ik weet nog alle verworven kennis die ik al die jaren opgedaan heb en zou, in geval van nood, het nog altijd kunnen toepassen. Je bent goed bezig, doe zo verder maar bereid je kinderen ook goed voor op de “moderne tijden” die aankomen. Gewapend met het verleden en tegen het heden.

  4. Lore

    Weet jij een alternatief voor die wegwerphandschoenen? Ik ben de laatste maanden mijn uiterste best aan het doen om zo weinig mogelijk plastic te verbruiken, het gebruik van handschoenen voelt nu toch wel even aan als een enorme stap terug. Ik werk in het onderwijs en kom dus met veel kleuters in contact, ook als ik ga winkelen draag ik liever handschoenen maar het doet toch een beetje pijn telkens ik weer een paar in de vuilbak gooi.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Lore: Nee, daar weet ik geen alternatief voor en ik denk dat we alles in de juiste context moeten plaatsen. Nu door de corona-crisis wordt er veel meer afval geproduceerd door handschoenen, mondkapjes, etc, maar gezondheid gaat boven alles!
      Zelf gebruik ik geen handschoenen als ik boodschappen ga doen, ik was mijn thuis vantevoren uitgebreid met zeep, in de biowinkel draag ik mijn eigen boodschappentas en in de supermarkt zorg ik dat ik een (verplicht) karretje pak dat voor mij ontsmet is en thuis was ik gelijk weer direct mijn handen met zeep, voordat ik mijn gezinsleden begroet.

Geef een antwoord

Graag enkel reageren op de inhoud van bovenstaande blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten, kijk daarvoor bij Adverteren.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.



Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.