Welkom > Natuurlijk ouderschap > Onderwijs

Onderwijs

Onderwijssysteem achterhaald

Ik ben van mening dat het huidige onderwijssysteem niet meer van deze tijd is:


1. Gehoorzaamheid en discipline in plaats van kennis

Kinderen leren braaf te zijn, te gehoorzamen en er wordt vooral discipline in plaats van kennis bijgebracht.
Maar dat is juist wat ik niet wil dat onze kindjes leren, ik wil dat ze zelf nadenken, hun eigen mening vormen, zich blijven verwonderen, eeuwig het waarom van alles blijven vragen en niets als vanzelfsprekend aannemen.


2. Geen ontplooiing leergierigheid en creativiteit

Kinderen bezitten van nature leergierigheid en creativiteit, dit geldt voor álle kinderen!
Sommige kinderen uiten dit in hun denken en andere kinderen in hun handelen en doen. Maar deze prachtige eigenschappen van kinderen worden gedood omdat ze enkel zaken moeten leren wat op dat moment op het lesprogramma staat.

Ik verbaas me over de desinteresse van leerlingen, ook op de middelbare school waar ik les geef. Ze willen enkel weten wat ze moeten kennen voor hun examens. Ze leren niet omdat ze kennis willen vergaren, ze leren enkel voor een goed cijfer. Kennis is niet meer het doel, het is slechts een middel voor een diploma geworden.

3. Inefficiënt systeem

School is een inefficiënt systeem. Het gaat op een gemiddeld tempo, maar dat is te snel voor de minder intelligente kinderen en te traag voor de slimmere kindjes. Waardoor het voor dus voor de meeste kinderen minder geschikt is:

minder intelligent
gemiddeld intelligentie
intelligent


En waarom dingen leren waarvoor geen interesse is? Dat is zonde van tijd én motivatie, waardoor de leergierigheid (zie punt 2) verloren gaat. Pas daarom de lesstof aan aan de interesses van het kind.


"In het voorgaande is al gebleken dat thuisonderwijs-kinderen gemiddeld een flinke voorsprong hebben gerealiseerd. De voorsprong kan ook worden uitgedrukt in leerjaren. Dan blijkt dat zesjarigen gemiddeld al een voorsprong hebben van ongeveer een leerjaar, een voorsprong die in de loop van de schoolloopbaan gestaag oploopt tot ongeveer vier leerjaren bij 14-jarigen. Dat betekent dat het gemiddelde 14-jarige thuisonderwijs-kind qua schoolvorderingen vergelijkbaar is met een gemiddelde 18-jarige middelbare schoolverlater."

Bron: Onderzoek thuisonderwijs


4. Meer a-sociale dan sociale ontwikkeling

Een vaak gehoord argument is dat de crèche en school goed zijn voor de sociale ontwikkeling van kinderen.


"Het lijkt alsof niemand zich afvraagt waarom men vroeger beter gemanierd was terwijl het fenomeen ‘kinderdagverblijf’ niet bestond.
Nu wordt opvang gezien als mogelijkheid voor kinderen om goed te socialiseren. Maar door het massale karakter ervan reproduceren wij onze drukke en volle samenleving in hen. Ouders draaien zich een rad voor ogen door te denken dat socialiseren vooral buiten het gezin plaatsvindt.
'Heeft uw kind voldoende vriendjes?', vraagt de kinderarts.
'Kan uw kind goed met leeftijdgenoten opschieten?', vraagt de juf.
De vraag of het gezin tijd vrijmaakt voor samen spelen wordt niet meer gesteld."

Bron: Weinig vriendjes goed voor kind


Mijn moeder haar generatie moest zich als ouder verantwoorden als ze gingen werken en hun kinderen wegbrachten. Tegenwoordig is het de omgekeerde wereld en doe je je kind tekort in hun sociale ontwikkeling als het juist niet naar de crèche gaat!

Uit diverse onderzoeken blijkt dat kinderen die thuisonderwijs krijgen zelfs socialer zijn dan kinderen die naar school gaan:


"De voortdurende inwerking van lawaai en communicatie en opwinding bij een kind dat zich staande moet houden in een groep van 25 tot 30 anderen kan leiden tot afstomping. Het is niet verwonderlijk dat veel kinderen aan gedragsstoornissen lijden omdat ze nooit mogen rusten en voortdurend in de weer zijn met leeftijdgenootjes."

Bron: Weinig vriendjes goed voor kind


"Thuisonderwijs-kinderen zijn gemiddeld genomen sociaal vaardiger en rijper (‘more mature’). Ze hebben een beduidend positiever zelfconcept dan schoolkinderen. Ze vertonen minder gedragsproblemen en passen zich in sociaal en emotioneel opzicht beter aan dan studenten die van school komen. Conclusie is dat thuisonderwijs-kinderen het in sociaal-emotioneel opzicht minstens net zo goed of zelfs beter doen dan schoolkinderen."

Bron: Onderzoek thuisonderwijs


De mens is een sociaal wezen, sociaal gedrag is dus soorteigen en hoeft dus niet ontwikkeld te worden. En de ene mens is socialer dan de ander, maar dat is het karakter van een persoon, daar kun je niets aan veranderen.

Het “sociale ontwikkeling” aspect is voor ons dus geen reden om onze kindjes naar school te laten gaan. Integendeel, want sociaal gedrag kun je niet ontwikkelen, maar asociaal gedrag wordt op school des te meer aangeleerd. Op school is er continu strijd, zowel binnen als buiten het klaslokaal. Binnen het klaslokaal wie de hoogste cijfers heeft en buiten het klaslokaal wie de grootste mond heeft. School is daardoor enkel “leuk” voor extraverte minderen met een gemiddelde intelligentie. Voor de anderen is het dagelijks een verplichting tot zelfs een verschrikking.

introvert extravert
minder intelligent
gemiddeld intelligentie
intelligent


5. Te weinig buiten actief

Laatste minpunt, kinderen zitten op school te veel binnen. Buiten kunnen ze ook veel leren. En buiten kan zowel in de natuur als in de bewoonde omgeving zijn.
Buiten is dus in de wereld staan en niet afgeschermd van de wereld zijn zoals in een klaslokaal.
In een klaslokaal bestudeer je de wereld, terwijl je met buiten zijn ook werkelijk participeert in de wereld en er dus veel meer van leert.

Daarnaast moeten kinderen buiten kunnen bewegen, rennen en spelen. Dat is goed voor hun motoriek, als uitlaatklep voor hun energie, om de wind hun overvolle hoofdjes te laten leegwaaien en door veel buiten te zijn ontwikkelen ze een beter immuunsysteem.


Vernieuwde visies op onderwijs

Er zijn veel vernieuwde visies op het huidige onderwijsmodel.

Op het Donateursplein vind je veel meer inspirerende video's met vernieuwende inzichten.


Onderwijsmethoden

Maar welk onderwijstype nu te kiezen? Er zijn zoveel verschillende soorten scholen.
Je hebt de keuze tussen een openbare of religieuze school.
En daarnaast ook nog scholen met de volgende onderwijsmethoden:

Scholen met specifieke methoden

- vrije school / steinerschool (Download artikel Trouw)
- freinet (Download artikel Trouw)
- montessori (Download artikel Trouw)
- democratische school (Download artikel Trouw)
    voorbeeld democratische school: sudbury
- jenaplan (Download artikel Trouw)
- dalton (Download artikel Trouw)
- circuitonderwijs (Download artikel Trouw)


Thuisonderwijs

Alsof er nog niet keus genoeg is, bestaat ook de optie voor thuisonderwijs. Hierbij geven de ouders zelf les aan hun kinderen. Dit kan volgens het standaard lesprogramma, maar sommige ouders kiezen ook voor de methode van "unschooling".

"Als leraar merkte John Holt (1923-1985) dat kinderen niet goed leren op school. De dingen die kinderen doen gebeuren uit angst: angst voor lage cijfers, angst om gepest te worden of om niet goed genoeg te zijn. John Holt’s filosofie is: een mens wil van nature leren, we zijn goed in leren en we hebben niemand nodig om ons dat voor te doen.
Unschooling is een vorm van onderwijs waarbij je je kind volgt in wat het wil. Als je kind er klaar voor is gaat het zich interesseren voor letters, cijfers, etc… en dan gaat alles vanzelf. Kinderen willen dingen begrijpen. Hierdoor leren kinderen niet alleen sneller, ook hun zelfvertrouwen groeit erdoor en wordt zeker niet gekrenkt. Kinderen krijgen heel veel vrijheid om de wereld te ontdekken, leren gebeurd niet in een gebouw, afgesloten van de rest van de wereld. Het gebeurd ín de wereld."Vragen over thuisonderwijs?

Er zijn op facebook veel groepen over "Thuisonderwijs" en "Thuisonderwijs voor geïnteresseerden", etc. Het beste is om daar je vraag eens voor te leggen. Want hoe wij het deden is slechts één verhaal, beste is dat je van meerdere mensen hun visie hoort en daar dan zelf je eigen idee over vormt.
Er zijn ook veel blogs van ouders die Thuisonderwijs geven, zij hebben die info die je zoekt meestal op hun blog vermeld, omdat meer ouders hen die vragen stellen. Een paar blogs heb ik hieronder vermeld.
Succes met je keuze!


Websites met meer info:
Nederlandse Verening voor Thuisonderwijs
Thuisonderwijs

Blogs:
Van alle markten thuis
Leven zonder school
Gewoon wij


Onze keuze

Hier in de Ardennen zijn er geen scholen met specifieke onderwijsmethoden. De enige keuze die we hebben is of regulier onderwijs of thuisonderwijs.

Ons oudste zoontje Olaf is anderhalf jaar twee ochtenden per week naar een lokaal dorpschooltje gegaan. Maar we waren daar niet tevreden over, ze speelden nooit buiten, het was normaal dat kinderen elkaar sloegen en hij zei thuis enkel negatieve franse woordjes.
Toen hebben we bijna een jaar thuisonderwijs aan hem en zijn zus Linde gegeven. Dat was super! Je kan inspelen op de interesses van je kinderen. En daarnaast hadden we veel tijd en energie voor zwemles, peutergym, uitstapjes naar bib en musea.
Maar toen werd ons jongste zoontje Hugo geboren en hem constant borstvoeding geven, wasbare luiers verschonen, deze ook weer wassen en daarbij wasmachine handmatig met regenwater vullen, twee keer per dag warme maaltijd koken, jerrycans met regenwater vullen, composttoilet legen, moestuin onderhouden, blogs schrijven, honderden mails per week beantwoorden, drie kindjes thuis en die ook nog thuisonderwijs geven, was mij teveel.
Dus toen hebben we besloten om Olaf en Linde naar een andere school te laten gaan, die wel past bij onze normen en waarden. De leraren zijn er beter pedagogisch opgeleid en er wordt veel gedaan rondom milieu en gezonde voeding.

We zijn nog steeds heel kritisch tegenover het schoolsysteem en zouden principieel het liefst thuisonderwijs geven. Maar praktisch is dit momenteel de beste oplossing voor ons.

Meer inspiratie

Blogs over onderwijs:

Onderwijs: onwijs moeilijk
Thuisonderwijs?
Kleuter verbiedt zwerfvuil
Eco-realistaties 2013
Prikkels bij kinderen


Films & documentaires

Inspirerende filmpjes en documentaires over dit onderwerp (en alle andere onderwerpen)
kun je bekijken op mijn Films & docs-pagina.

Deze pagina is enkel beschikbaar voor donateurs.
Word ook donateur en krijg toegang tot 330 video's!

Kennisbank

Artikels, achtergrondinformatie, bronnen over dit onderwerp (en alle andere onderwerpen)
kun je raadplegen in mijn Kennisbank.

Deze pagina is enkel beschikbaar voor donateurs.
Word ook donateur en krijg toegang tot ruim 150 artikels!

Eco-shop

Educatieve experimenten

Racewagen zonne-energie
Robot zout-water
Weerstation
Windmolen maken
Waterzuivering
Rekenmachine maken
Aardappel klok
Waterklok

Bouwpakketten met zonnepanelen

Bouwpakket molen zonne-energie
Bouwpakket watermolen zonne-energie
Bouwpakket vliegtuig zonne-energie
Bouwpakket helicopter zonne-energie
Bouwpakket racewagen zonne-energie
Bouwpakket vuurtoren zonne-energie
Bouwpakket satelliet zonne-energie

Boeken

Index
Overprikkeling en onderprikkeling
Onderwijs en maatschappij
Andere visies op onderwijs
Thuisonderwijs


Overprikkeling en onderprikkeling

Onderwijs en maatschappij


Andere visies op onderwijs
Ken Robinson

Alfie Kohn
Thuisonderwijs

Nederlandstalig

Engelstalig
John HoltOp deze pagina word je met een link verwezen naar een webwinkel die dit product of boek verkoopt. En daarbij krijgt onze vereniging een percentage van de opbrengst, zonder dat het jou extra geld kost. Op deze manier steun je de vereniging Green Evelien. Bedankt!

Je kan hier ons webwinkel-beleid lezen.

Ben je tevreden over een product uit mijn webwinkel en wil je dit vaker kopen?
Zou je dit dan telkens via mijn webwinkel willen doen? Zo blijf je ons steunen.

Staat jouw gewenste artikel of boek er niet tussen? Werkt een link niet meer?
Merci om dit door te geven op adverteren@greenevelien.com.