Onze elektra-factuur: € 179 opbrengst!

Ons elektraverbruik heb ik in een grafiekje gezet, zo is direct zichtbaar hoeveel, of beter gezegd hoe weinig, wij verbruiken ten opzichte van een gemiddeld gezin.

1eco_2elektriciteit_chart

Wij verbruiken slechts 350 kWh/jaar.
Ons verbruik in verhouding tot een gemiddeld gezin van 5 personen is slechts 6% !

portemonnee
Elektra-factuur

Jaarlijks betalen wij helemaal niets voor onze elektra, integendeel we ontvangen € 179,42 per jaar!

We hebben drie zonnepanelen van ieder 190Wp, samen dus 570Wp. Door het rendement van 85% à 90% geeft dit een opbrengst op jaarbasis van 500Wp.
Dat was namelijk ons jaarverbruik toen we we de zonnepanelen installeerden.

Maar we verbruiken nu dus slechts nog 350kWh per jaar, dus we hebben een overschot. Jep een overschot met 3 panelen!

DSCN0900

Deze installatie heeft ons € 1248,36 gekost. Zonnepanelen hebben technische levensduur van minstens 25 jaar, dus per jaar kost de installatie ons € 49,93.

We ontvangen groenestroomcertificaten*, in 10 jaar na de installatie ontvangen we het totale bedrag van € 1625. Per jaar is dat € 162,50.

We ontvangen dat bedrag aan groenestroomcertificaten ongeacht of we de energie zelf verbruiken of leveren aan het net, het bedrag is dus puur gebaseerd op je productievermogen, niet op je verbruik.

Netto verdienen wij per jaar op onze elektra:
– €   49,93 afschrijvingskosten zonnepanelen-installatie
+ € 162,50 opbrengst groenestroomcertificaten
+ €   81,33 besparing van € 0,23/kWh (variable kosten:energie, transport, btw) x 350 kWh
– €   14,48 vaste kosten energiemeter
   €    0,00 vaste kosten aansluiting, dat is € 100 korting door aandelen te hebben bij onze
      coöperatieve energieleverancier (er volgt nog een blog over investeren in coöperaties)

Totale opbrengst € 179,42 per jaar.

Wie gelooft nog steeds niet dat hiernieuwbare energie rendabel is?

groen-geld

Laat je inspireren op mijn Elektriciteit-pagina hoe wij dit realiseren!

Eerder schreef ik al over onze afval-factuur.
En binnenkort zal er ook een blog over onze water-factuur volgen.

* De groenestroomcertificaten werden destijds in België gelanceerd als subsidie voor de aanschaf van zonnepanelen. Inmiddels bestaat deze subsidievorm niet meer voor nieuwe installaties. En sinds deze subsidie is afgeschaft zijn de zonnepanelen aanzienlijk in prijs gedaald, ze kosten nu gemiddeld 65% minder dan in 2010!
De subsidie subsidieerde dus vooral de zonnepanelenverkopers.


Lees ook over elektriciteit:
Energie voor morgen
Is groene stroom écht groen?
Progressieve elektrafactuur
Stroomstoring zonder dat wij het merken
Energie mysterie – Het raadsel van de verdwenen kWh-en
Lampen voor als we met stroompanne kampen
Lichter licht
Blender zonder elektra
Keukenmachine zonder elektra
Energiezuinig koken: hooikist en hooimadam
Bezem veegt stofzuiger weg


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


18 thoughts on “Onze elektra-factuur: € 179 opbrengst!

 1. Didier Grimonprez

  Dag Evelien,

  Ik heb ook zonnepanelen en krijg ook groenestroomcertificaten, maar betaal wel jaarlijks in Vlaanderen het prosumententarief, berekend op het vermogen van de omvormer. Mijn omvormer is 2500 kWu en ik betaal ongeveer 250 euro per jaar prosumententarief (om het net te mogen gebruiken als “batterij”). Ik vind daarover niets terug in je berekening. Ik zie dat je in de Ardennen woont. Misschien geldt daar geen prosumententarief? Verder ook nog 100 euro jaarlijkse Turteltaks. Die zou ik allemaal niet moeten betalen indien ik van het net afgeschakeld was, wat voor mij (nog) geen optie is.
  Bravo voor je voorbeeldig leven!

  Groetjes,
  Didier

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Didier Grimonprez: Bedankt voor je compliment!

   In Wallonië is er inderdaad nog geen prosumententarief. Ik weet dat er veel zonnepanelenbezitters tegen dit onlangs ingestelde tarief zijn. Maar ik vind het eerlijk gezegd wel terecht, want met zonnepanelen maak je extra gebruik van het net, maar je betaalt minder. Deze afbeelding laat het duidelijk zien.

   Ook zorgt maatregel ervoor dat mensen hopelijk minder gaan verbruiken, want hoe meer ze verbruiken en hoe meer zonnepanelen ze hebben, hoe meer prosumntentarief moeten betalen. We hebben hier een omvormer van slechts 600 Watt.

   Van het net afgekoppeld zijn, off-grid, is voor ons wel een interessante optie. Houd mijn blog volgend jaar maar in de gaten 😉

  2. Freia

   In Vlaanderen ligt dat inderdaad anders. Ik heb ook een aantal offertes opgevraagd voor zonnepanelen gezien we veel op elektriciteit hebben. Ik wou besparen op mijn 3600 kwh verbruik (niet verwarming) per jaar. Maar met dat prosumententarief ga ik er ongeveer 25 jaar over doen om die investering terug te verdienen. Komt er dan nog eens bij dat ons dak op 25 jaar wel eens zal moeten vernieuwd worden. In Vlaanderen is dit dus jammer genoeg een klucht geworden. Idd goed als je er vroeg bij was (certificaten ) én in wallonie woont. groetjes Freia

 2. Baukje

  Knap hoor.
  Voor mij persoonlijk onhaalbaar om de verwarming zo laag te zetten.
  Niettemin echt heel goed, ook voor jullie standvastigheid en doorzettingsvermogen.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Baukje: Bedankt voor je compliment!
   We hebben geen verwarming meer maar een houtkachel. En deze geeft stralingswarmte, een heel andere warmte dan verwarming. Waarbij de luchttemperatuur niet warm hoeft te zijn om het warm te hebben. Vergelijk het met in de zon zitten in de sneeuw, dat kan heerlijk warm zijn door de zonnestralen ondanks dat de luchttemperatuur koud is.
   Ik zit hier nu in mijn “werkhok” met 9°C en heb het echt niet koud.
   Vanochtend bij min 9°C ochtendwandeling gemaakt met opkomende zon in mijn gezicht, heerlijk! En als je van min 9° dan in plus 9°C is dat heerlijk warm.

   1. David

    Een houtkachel is goed in een afgelegen gebied, maar in onze dichtbevolkte Vlaamse gemeente kan 1 houtkachel al voor veel overlast zorgen (stank, hoofdpijn, op termijn longaandoeningen? – het komt zo langs onze verluchting binnengewaaid). Verder wel een heel inspirerende blog!

    1. GreenEvelien Bericht auteur

     @David: Zoals je op mijn site kunt lezen, vind ik het zo balen dat iedere kachel een kachel genoemd mag worden!
     Het zijn die goedkope ijzeren kacheltjes die je voor een paar honderd euro bij een bouwmarkt kunt kopen die een zeer slecht rendement hebben en die ook alle hoog-rendement kachels een slechte naam geven.
     Daarom ben ik van mening dat:
     – of die laag-rendement kachels verboden moeten worden
     – of dat we het woord “kachels” niet meer in het algemeen gebruiken, maar dus specificeren, dus bouwmarkt-kacheltje, tegelkachel, leemkachel, etc.

 3. Kris

  Zoals hierboven reeds geschreven, moet de Turteltaks en het prosumenten tarief mee in rekening gebracht worden. De levensduur van de panelen is misschien 25 jaar, maar dit is niet het geval van de omvormers, die 10 jaar meegaan. Dit moet ook meegerekend worden.
  Als we dan toch volledig willen zijn : die panelen maken kost ook energie (brengen de panelen meer energie op dan de energie die het kost om ze te maken?). En wat gebeurt er met de panelen na die 25 jaar (alsook de omvormers)? Recyclage??? Hier lees ik nooit iets over…
  Dus 2 conclusies :
  – het is jammer dat geen enkele berekening volledig is en een eerlijk beeld geeft van de kosten. Het eindplaatje is altijd minder rooskleurig, en dat moeten we onder ogen zien.
  – het is jammer dat iedereen zomaar aanneemt dat dit alles zo goed is voor het milieu. Het zal misschien wel beter zijn dan kernenergie, maar ook hier wordt het altijd rooskleuriger voorgesteld dan het is.

  Maar ik wil nu ook weer niet de zuurpruim gaan uithangen, chapeau voor uw initatieven. Ik wou enkele maar meegeven dat enige nuance op zijn plaats is. Het maakt het geheel misschien minder rooskleurig, maar dat wil niet zeggen dat het niet goed is.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Kris: De opzet van deze blog was om aan te tonen dat wij zeer weinig elektriciteit verbruiken.
   En iedereen die klaagt dat ze zoveel voor hun elektra moeten betalen, maar wij verdienen er dus op.
   Ook was deze blog een antwoord op de steeds terugkerende vraag hoeveel wij nu per maand aan elektra betalen?

   Zoals je in bovenstaande reacties al hebt kunnen lezen hoeven wij hier in Wallonië geen prosumententarief en Turteltaks te betalen.

   Uiteraard kost de productie van panelen ook energie en ik heb mij in mijn eerste blogs over zonne-energie ook altijd verzet tegen dat rooskleurige beeld van zonnepanelen die alleen maar positief zouden zijn. Ik vond dat we de gehele levenscyclus-analyse in rekening moesten brengen, inclusief productie en recyclage.
   Je kan dat lezen in mijn blogs Zonnige panelen? en Duurzame energie.

   Het klopt dat een omvormer een kortere levensduur heeft.
   In onze factuur zaten echter ook beugels om de panelen aan de muur te bevestigen, zodat ze op het zuiden gericht zijn. Deze beugels hebben wel weer een langere levensduur dan 25 jaar. Dus langere afschrijvingstijd van de beugels compenseert de kortere afschrijvingstijd van de omvormer.

   Ik had de berekening dus veel nauwkeuriger en exacter kunnen maken, maar dan werd de blog zo gefocust op de specificaties van onze zonnepanelenfactuur en ik wilde juist het accent van de blog leggen op ons minimale verbruik en dat je dus geld kunt verdienen met elektriciteit ipv betalen.

   1. Kris

    Bedankt voor uw reactie.
    Ik begrijp wel uw argument van de beugels niet. Ten eerste bent u niet zeker dat u die beugels opnieuw gaat kunnen gebruiken als u nieuwe zonnepanelen plaatst. Ten 2de is deze gewoon een vaste kost, en neemt die niet weg dat de omvormer een extra kost is die altijd vergeten wordt. Er is dus geen sprake van compensatie.

    Ik begrijp uw uiteenzetting, en ik ben het eens dat we eerst moeten proberen zo weinig mogelijk te verbuiken. Maar ik vind het ook jammer dat met nooit de moeite doet om de berekening volledig te maken, dit speelt enkel in de kaart van mensen die sceptisch zijn…

    1. GreenEvelien Bericht auteur

     @Kris: Beugels hebben geen afschrijvingstermijn van 25 jaar, maar een veel langere levensduur. Zo compenseert dat dus met de kortere afschrijvingstermijn van de omvormer.

     En mensen die sceptisch willen zijn vinden toch altijd wel een argument, hoe uitgebreid, exact en nauwkeurig je ook bent.
     Ik vind het dan ook zonde om enkel voor sceptici mijn tijd én energie te verspillen aan pietluttigheden van een berekening. En hoe uitgebreider ik die maak, hoe meer addertjes zij vinden om over te kunnen gaan zeuren.
     Ik schrijf voor mijn website en blog voor mensen die er inspiratie uit halen, niet voor sceptici.

     1. Kleine Atlas

      @Kris: ik ben geen kenner. Maar de spontane bedenking die ik me maak bij jouw argument alles in rekening te brengen is of zo’n berekening dan ook weer de energiekosten in rekening brengt die er zijn voor de bouw en het onderhoud van een kerncentrale?

 4. Kris

  @Kleine Atlas
  Natuurlijk moet dit gebeuren. Alsook voor steenkool, gas, biomassa en windmolens…
  In Duitsland is ondertussen gebleken dat windmolens niet rendabel zijn.
  Is een kerncentrale rendabel? In mijn ogen kan dit nooit het geval zijn, we produceren hier afval mee waar we geen blijf me weten, en dit is normaal onbetaalbaar.

  Ik heb enkele maanden geleden de berekening gemaakt voor mijn eigen energie verbruik. Ik woon in Vlaanderen, dus moest ik het prosumer tarief in rekening brengen. Ik ben er ook van uit gegaan dat de omvormer maar 10 jaar zou meegaan. Ipv op de overal beloofde 5 a 10 jaar terugverdientijd uit te komen, kwam ik op 20 jaar uit. Ja, nog steeds winstgevend, maar toch wel al meer risico, niet? Welk toestel gaat er tegenwoordig 20 jaar mee? Gaat het rendement van die panelen niet zakken?

  Deze blog gaat over ecologisch leven en ecologische eenvoud. Ik stel me dan de vraag hoe het zit met die zonnepanelen. Hoe recycleerbaar zijn ze? hoe vervuilend is het om ze te maken? welke zeldzame aardmetalen zitten er in? gaan die gerecupereerd kunnen worden? Als we met z’n allen ecologisch willen worden, gaan we toch wel naar het cradle-to-cradle principe moeten kijken denk ik, …

  @GreenEvelien Ik hoop dat uw beugel volledig in inox is, en dat uw volgende panelen exact dezelfde maat gaan hebben als uw huidige (wat me ten zeerste zou verbazen!!!)

  Ik ga stoppen met de zure mens uit te hangen. Ik had gewoon wat bedenkingen. Dit is een fantastische website, heel inspirerend. Ik had niet verwacht hier een bericht aan te treffen dat er winst gemaakt kan worden met zonnepanelen. Dit is een rare boodschap. U maakt al op zovele vlakken winst door weinig te verbruiken, en zo te leven … en ik heb het dan niet enkel over het financiele.

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.